İçeriğe atla

Raşit Meredov

Kontrol Edilmiş

Raşit Övezgeldiyeviç Meredov (Türkmence: Рашит Өвезгелдиевич Мередов; d. 1960) 2001 yılından bu yana Türkmenistan Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan bir Türkmen politikacı ve diplomat, ayrıca 2007 yılından bu yana Başkan Yardımcılığı görevine benzeyen Türkmenistan Bakanlar Kurulunda Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir.[1]

Raşit Meredov, 2014

Bir avukatın ailesinde doğan Meredov, Moskova Devlet Üniversitesi'nde hukuk fakültesinde okudu. Bağımsız Türkmenistan'da diplomatik bir kariyer yaptı. 2007 yılında, Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un ölümünden kısa bir süre sonra, polis ve ordudan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı.

Hayatı

Raşit Meredov 1960 yılında Aşkabat'ta doğdu. 1977'de Moskova Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü'ne girdi 1982'de Türkmen Devlet Üniversitesi medeni hukuk ve medeni süreç bölümünde öğretmen olarak başladı. 1984-1987'de Moskova Devlet Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olarak çalıştı. Hukuk yüksek lisans derecesine sahiptir. 1987-1990 yıllarında Türkmen Devlet Üniversitesi medeni hukuk ve medeni hukuk bölümünde öğretim görevlisi, kıdemli öğretmen olarak görev yaptı.

1990-1991 yıllarında Türkmenistan Adalet Bakanlığı baş danışmanı, sektör başkanı, daire başkanlığı yaptı. 1991 yılından itibaren, Türkmenistan Cumhurbaşkanı altında kolluk kuvvetlerinin koordinasyonu için kolluk kuvvetleri dairesi başkanı olarak çalıştı. Mart 1993'ten itibaren Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı makamında hukuk bölümü başkanı olarak çalıştı. Aralık 1994'ten itibaren Türkmenistan Meclis Hukuk Komitesi Başkanlığı yaptı. 1996 yılından itibaren Türkmenistan Cumhurbaşkanı Türkmen Ulusal Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü müdür yardımcısı olarak görev yaptı.

Mayıs 1999'da, Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı olarak atandı. Aralık 1999'da Türkmenistan Meclisleri'nin Birinci Başkan Yardımcısı olarak atandı. Mayıs 2001'de Türkmenistan Meclis Başkanlığına seçildi. Temmuz 2001'de Türkmenistan Dışişleri Bakanı olarak atandı. Ağustos 2001'den başlayarak, Türkmenistan Cumhurbaşkanı altında Türkmen Ulusal Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü müdürü görevlerini aynı anda yaptı. 2003-2005 yılları arasında Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Vekilliği yaptı. "Vatan aşkı için" ve "Gayret" ve "Kalkınış" madalyaları ile ödüllendirildi.[2]

Raşit Meredov, 2009
Avusturya şansölyesi Sebastian Kurz ile Meredov, 2014
İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif ile, 2016

Kaynakça

  1. ^ "Turkmen foreign minister in Sofia for OSCE summit 20 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Turkmenistan.ru, 6 Aralık 2004, accessed via nl.newsbank.com, retrieved 2011-07-23
  2. ^ "Лента событий | Интернет-газета Turkmenistan.Ru". www.turkmenistan.ru. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Çetin</span> 20. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bozer</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Ali Hüsrev Bozer, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kurbankulu Berdimuhammedov</span> 2. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Kurbankulu Berdimuhammedov, Türkmen siyasetçi ve Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanıdır. Asıl mesleği diş hekimliği olan Berdimuhamedov, 1997'de başlayarak Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov yönetiminde ve 2001'de başlayarak başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 21 Aralık 2006'da Niyazov'un ölümünden sonra başkan vekili oldu ve ardından Şubat 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı. Oylamada anlamlı bir muhalefetle karşılaşmadı ve ezici bir farkla kazandı (%89,23). Şubat 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %97 oyla yeniden seçildi. Şubat 2017'de cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların %97,69'unu alarak üçüncü bir dönem için yeniden seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Michèle Alliot-Marie</span> Fransız siyasetçi (d. 1946)

Michèle Jeanne Honorine Alliot-Marie Fransız siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Fazal Elahi Çaudhri</span> 5. Pakistan cumhurbaşkanı

Fazal İlahi Çaudhri, Pakistanlı siyasetçi. 5. Pakistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yong-nam</span>

Kim Yong-nam, 1998 ile 2019 yılları arasında Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi başkanıdır. 2010 yılında Kore İşçi Partisi merkez komitesi politbüro başkanlık üyesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Lellouche</span> Fransız siyasetçi (d. 1951)

Pierre Lellouche Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sergio Mattarella</span> 12. İtalya cumhurbaşkanı

Sergio Mattarella, İtalyan siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve mevcut İtalya cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Baburin</span>

Sergey Nikolayeviç Baburin - - Rus siyasetçi, bilim insanı ve hukukçu. Ulusal sosyalist eğilimli Narodnaya Volya ve daha sonraki adıyla Rusya Halk Birliği ’nin önderi.

<span class="mw-page-title-main">Adrian Năstase</span> Romanya başbakanı (hd. 2000-2004)

Adrian Năstase Rumen siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Stavros Dimas</span> Yunan siyasetçi

Stávros Dímas Yunan merkez sağ siyasetçi ve bakan.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir müzedir. Müze, 12 Kasım 1998 tarihinde açılmış olup Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi bünyesinde yer almaktadır ve tarih, günümüz kültürü ve etnografyayı içeren yedi kalıcı galeri bulunmaktadır.

Türkmenistan Devlet Sanatlar Akademisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat üniversitesidir. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup Türkmenistan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir diplomasi üniversitesidir. 20 Mart 2008 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un kararnamesi kurulmuş olup Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan'da LGBT hakları</span>

Türkmenistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir.

Türkmenistan Eğitim Bakanlığı, Türkmenistan'da her düzeyde eğitimden sorumludur. Genel olarak Türkmenistan, Rus modeli eğitim sistemini benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.