İçeriğe atla

Raşit Gökçeli

Raşit Gökçeli
yayıncı, mimar
Doğum20 Ekim 1944
İstanbul, Türkiye
Ölüm29 Ağustos 2023 (78 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriKilyos Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk  Türkiye
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
MeslekYayıncı ve mimar
Çocuk(lar)Ali Gökçeli
AkrabaYaşar Kemal (manevi babası)

Raşit Gökçeli (20 Ekim 1944, İstanbul- 29 Ağustos 2023, İstanbul), Türk yayıncı ve mimar.[1]

Hayatı

Gökçeli, 20 Ekim 1944'te İstanbul'da doğdu.[2] Yazar Yaşar Kemal'in manevi oğludur. Saint Benoît Fransız Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde eğitim gördü. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ile Mübeccel Kıray'ın Ereğli Saha Araştırması'nda çalıştı.[3] 1981-2000 yılları arasında Cem Yayınları Arkadaş Çocuk Dizisi, kurucusu olduğu Toros Yayınları, Telos Yayıncılık, Bartok Yayınları, Uluslararası PEN Kulübü (Türkiye), BESAM Meslek Birliği, Mimarlar Odası, Mimarlar Derneği, Mimarlık Vakfı, İTÜ Vakfı ve ODTÜ Mezunları Derneği gibi oluşumlarda farklı pozisyonlarda görev aldı. 2000'de köşesine çekildi.[4] Gök İnşaat firmasının düzenlediği "Ülkemiz Koşullarına Uygun Konut Üretim Modeli" adlı yarışmada üçüncülük ödülünün sahibi oldu.[5]

Yazıları Mimarlık, Ada, Yapı, Yaşama Sanatı, Varlık, Dünya Kitap, Gösteri, Öteki-siz gibi dergilerde yayımlandı.

Özel yaşamı ve ölümü

Evli olup Ali Gökçeli adında bir oğlu bulunan Gökçeli, 29 Ağustos 2023'te İstanbul'da 78 yaşında hayatını kaybetti.[6] Cenazesi Kilyos Mezarlığı'nda toprağa verildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Yayıncı Raşit Gökçeli hayatını kaybetti". Al-Ain Türkçe. 29 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  2. ^ "Raşit Gökçeli yaşamını yitirdi". Lifebursa.com. 29 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  3. ^ "Mimar, yazar ve Yüksek Şehir Plancısı Raşit Gökçeli seçti: Günün kitabı – Türkiye Ekonomisi". aydınmuhiti.com. 31 Ekim 2020. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  4. ^ "Yaşar Kemal'in manevi oğlu Raşit Gökçeli yaşamını yitirdi". Medyaradar. 29 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  5. ^ "Raşit Gökçeli kimdir? Yaşar Kemal'in oğlu mudur?". fırtınahaber.com. 29 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  6. ^ "Yaşar Kemal'in Manevi Evladı Raşit Gökçeli Hayatını Kaybetti". journalci.com. 29 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  7. ^ "Yaşar Kemal'in manevi oğlu Raşit Gökçeli defnedildi". Dailymotion. 31 Ağustos 2023. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Adatepe</span> Mustafa Kemal Atatürkün manevi kızı

Ülkü Adatepe, Mustafa Kemal Atatürk'ün en küçük manevi kızı. Bebekliğinden beş yaşına kadar Atatürk'ün yanında Çankaya Köşkü'nde yaşamış, kendisi beş yaşında iken manevi babası Atatürk hayatını kaybedinceye kadar ona yurt gezilerinde eşlik etmiş ve onun çocuk sevgisinin simgesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Alâeddin Paşa, ilk iki Osmanlı padişahı olan Osman Gazi ve Orhan Gazi döneminde, takriben 1320-1331 arasında vezirlik yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Tunuslu Hayreddin Paşa</span> 199. Osmanlı sadrazamı

Tunuslu Hayrettin Paşa II. Abdülhamit saltanatında 4 Aralık 1878 - 29 Temmuz 1879 dōneminde sadrazamlık yapmış Çerkes kökenli bir Osmanlı devlet adamıdır.

Fikret Otyam, Türk ressam, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eymir Gölü</span>

Eymir Gölü, Ankara il sınırları içinde yer alan bir göldür. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne aittir. ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır; göl kenarında takımlara ait kayıkhane vardır. Göl kendine has bir fauna ve floraya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Boysan</span> Türk mimar ve gazeteci

Aydın Boysan, Türk mimar ve gazeteci.

Yaşar Eryılmaz, doktor, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

Alpay Kabacalı, kültür sorunları ve Türk demokrasisi başta olmak üzere çeşitli konularda yazdığı kitapları ile tarih alanında pek çok yapıtı bulunan Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Toros Yayınları</span>

Toros Yayınları, 1982'de Türkiye'de kurulmuş bir yayınevidir. Yaşar Kemal'in oğlu Raşit Gökçeli ile Alpay Kabacalı tarafından kurulmuştur.

Adnan Çoker, Türk ressam ve akademisyen.

Aşağıdaki liste, Türkiye'de televizyon yayınlarında 2021 yılında gerçekleşen olayları içerir. Yeni başlayan diziler, biten diziler, kanal değişiklikleri, tartışmalar ve ölümler bu listede yer alır.

Bu maddede, 2023 yılında Türkiye'de gerçekleşen olaylar yer almaktadır.