Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.
Birinci Haçlı seferi, 1096-1099 tarihleri arasında gerçekleşen tarihteki ilk haçlı seferidir. Katılan orduların miktarı ve sonuçları bakımından en önemli Haçlı seferidir.
İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.
Dördüncü Haçlı Seferi, 1202-1204 yılları arasında gerçekleşen ve Papa III. Innocentius tarafından çağrılan bir Latin Hristiyan Haçlı seferiydi. Seferin amacı, öncelikle Mısır'a hakim olan güçlü Eyyûbî Sultanlığı'nı yenerek Müslümanların kontrolündeki Kudüs şehrini yeniden ele geçirmekti. Ancak, bir dizi ekonomik ve siyasi olay; Haçlı ordusunun başlangıçta planlandığı gibi Mısır'ı fethetmek yerine, 1202'de Zara'yı kuşatması ve 1204'te Konstantinopolis'i yağmalamasıyla sonuçlandı. Bu durum, Frankokrasi ya da Yunancada "Frankların yönetimi" olarak bilinen bir döneme yol açtı. Bu dönem, Bizanslılar tarafından Partitio terrarum imperii Romaniae olarak adlandırılır ve Bizans İmparatorluğu'nun Haçlı ve Venedikli müttefikleri tarafından bölünmesini ifade eder.
Böriler ya da Börüoğulları, Şam ve çevresinde kurulmuş Büyük Selçuklu Devleti'ne tabi bir Türk atabeyliktir.
Haçlı devletleri, 12. ve 13. yüzyıllarda Orta Doğu ve Anadolu'da Haçlılar tarafından kurulmuş devletlerdir.
Urfa Kontluğu veya Edessa Kontluğu, Birinci Haçlı seferi sonucu 12. yüzyılda Urfa şehri ve civarında Haçlılar tarafından kurulmuş bir devlettir. Kurucusu, daha sonra Kudüs kralı olacak olan I. Baudouin'dir.
Galatasaray 1981-82 sezonu, Galatasaray'ın kuruluşundan itibaren 76. ve en üst seviye ulusal ligdeki 24. sezonudur.
Galatasaray 1982-83 sezonu, Galatasaray'ın kuruluşundan itibaren 77. ve en üst seviye ulusal ligdeki 25. sezonudur.
Galatasaray 1984-85 sezonu, Galatasaray'ın kuruluşundan itibaren 79. ve en üst seviye ulusal ligdeki 27. sezonudur.
Galatasaray 1985-86 sezonu, Galatasaray'ın kuruluşundan itibaren 80. ve en üst seviye ulusal ligdeki 28. sezonudur.
Raşit Çetiner,, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın eski futbolcularındandır. Galatasaray taraftarı tarafından "Baba Raşit" lakabıyla anılır. Şubat 2010'dan itibaren ikinci kez Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımının teknik direktörlüğüne getirilmiştir. Aralık 2011'de ise görevine son verildiği açıklanmıştır.
Kırkgeçit Muharebesi ya da bazı kaynaklarda geçtiği şekliyle Drakon Muharebesi, Birinci Haçlı seferinden ilk safhasında Keşiş Pierre tarafından örgütlenmiş olan Halkın Haçlı Seferine katılan Fransızlar ile bir Anadolu Selçuklu ordusu arasında gerçekleşen muharebe. Bu sefere katılan Haçlıların tümüyle imhâ edilmesiyle neticelenmiştir.
II. Urbanus, asıl ismiyle Otho de Lagery, 12 Mart 1088 tarihinden ölümüne kadar papalık yapmıştır. 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus'un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konseyi, Haçlı Seferleri'nin başlangıç noktasıdır. Bu çağrıya cevap veren ordular, Birinci Haçlı seferi'ni başlattı.
1910-11 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin 7. sezonudur. İki devreli olarak oynanan sezonu, Galatasaray şampiyonlukla tamamlayan taraf oldu.
Papa III. Honorius, doğum adı Cencio Savelli, 18 Temmuz 1216 - 18 Mart 1227 döneminde Papalık yapmıştır.
1101 Haçlı Seferi, Birinci Haçlı Seferi'nden sonra Kudüs Krallığı'na yerleşen Frank Haçlılarına destek sağlamak için 1101'de Avrupa'dan yapılan ek Haçlı seferleridir. Bu sefer, İstanbul'dan birbiri arkasından yürüyüşe geçen üç değişik sefer ordusu halindeydi. Birinci Haçlı Seferi'nin üçüncü safhası olarak da görülebilmektedir.
İzmir Haçlı Seferi 1343–1351 yılları arası Papa VI. Clemens tarafından İzmir şehrini elinde bulunduran Aydınoğulları beyliğine karşı düzenlenen iki büyük Haçlı seferidir. Bizans imparatoru III. Andronikos’un ölümünden (1341) sonraki devirde Umur Bey idaresindeki Aydınoğulları, Türk beyliklerinin en güçlülerinden biri olmuştu. Eğriboz, Mora, Girit, Rodos ve bütün Trakya sahilleri Umur Bey’den çekinmekteydi. Umur Bey'in Bizans'a yardım için Rumeliye geçtiği sırada Latinler Papaya başvurarak bir Haçlı seferi düzenlenmesini istediler. Bu seferin nedeni ticariydi. Umur Bey ticari anlaşmaları bozarak gümrük vergisini yükseltmiş, hububat ihracını azaltmıştı. Seferin diğer sebebi de Bizans imparatoriçesi Anna'nın Katolik ve Ortodoks kiliselerinin birleşeceğini vadetmesiydi.
Kserigordos Kuşatması, modern tarih yazımında sıklıkla yanlışlıkla Kserigordon, 1096'da Halkın Haçlı Seferi sırasında Reinald komutasındaki Almanlar ile Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Kılıç Arslan'ın generali Elchanes komutasındaki Türkler ile çatışmışlardır. Haçlı baskın ekibi, bir yağma karakolu kurmak amacıyla, İznik'ten yaklaşık dört günlük yürüyüş mesafesindeki Türk Kserigordos kalesini ele geçirdi. Elchanes üç gün sonra geldi ve haçlıları kuşattı. Savunucuların su kaynakları yoktu ve sekiz günlük kuşatmadan sonra 29 Eylül'de teslim oldular. Haçlıların bir kısmı İslam'a döndü, reddedenler ise öldürüldü.
Savoyard Haçlı Seferi, 1366-67'de Balkanlar'a yapılan bir haçlı seferiydi. İskenderiye Haçlı Seferi'ne yol açan aynı planlamadan doğdu ve Papa V. Urbanus'un fikriydi. Savoy Kontu VI. Amadeus liderliğinde ve Doğu Avrupa'da büyüyen Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yapıldı. Macaristan Krallığı ve Bizans İmparatorluğu ile bir işbirliği olarak tasarlanmasına rağmen, haçlı seferi İkinci Bulgar İmparatorluğu'na saldırmak için asıl amacından saptırıldı. Orada Haçlılar Bizanslılara teslim ettikleri küçük kazanımlar elde ettiler. İstanbul civarında ve Gelibolu'da Osmanlıların bazı topraklarını geri aldılar.