İçeriğe atla

RV K. Piri Reis

Tarihçe
Türkiye
AdıK. Piri Reis
Adının geldiği yer/kişi Piri Reis
SahibiDokuz Eylül Üniversitesi
İşletmeci Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü
İnşa eden Schiffswerft Diedrich, Batı Almanya
Denize indirilişi June 1978
LimanıUrla, İzmir
Kimlik IMO numarası 7614783
MMSI numarası 271015037
Çağrı işareti TC3163
Statü Etkin görevde
Genel karakteristik
Sınıf ve tipi Oşinografik araştırma gemisi
Tonaj 289 GT
87 NRT
Uzunluk 36 m (118 ft 1 in)
Genişlik 8,05 m (26 ft 5 in)
Yükseklik 3,8 m (12 ft 6 in)
Su çekimi 2,8 m (9 ft 2 in) (max.)
Kurulu güç 610 beygir gücü (450 kW)
İtme gücü Dizel motor
Hız 9 knot (17 km/sa) (hizmet)
Dayanıklılık 20 gün
Kişi kapasitesi 11 bilim adamı
Mürettebat 10
Silah donanımı Yok

K. Piri Reis Araştırma Gemisi (tam adı Koca Piri Reis) Türkiye'nin çok disiplinli bilimsel deniz araştırmalarının yapılabildiği ilk gemisidir. Adını Piri Reis'ten almıştır ve 1978 yılında Batı Almanya'da yapılmıştır. Günümüzde Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.

Karakteristik

Kıyıya yanaşmaya gereksinim olmaksızın 15-20 gün araştırma yapabilme kapasitesine sahiptir. Boyu 36 m, eni 8.10 m, draftı minimum 2.30 m, maksimum 2.8 m, yüksekliği 3.8 m, tonajı 300 grosston, 80 netton'dur.[1]

Bilimsel çalışma

Gemi, modern aletlerle oşinografi gibi çeşitli alanlarda araştırma çalışmaları yürütmek için bir laboratuvar ile, deniz biyolojisi, denizaltı jeolojisi, petrol, gaz arama ve deprem mühendisliği için jeofizik araştırmaları yapabilir.

Faaliyetlerinin siyasi boyutu

Gemi tarafından gerçekleştirilen araştırma faaliyetleri, diplomatik, askeri, bilimsel ve ekonomik boyutları ile bazen de siyasi açıdan önemlidir.

1987 yılında Yunanistan bölgede petrol ve gaz aramaya başlayacağını duyurdu. Türkiye, Yunanistan'ın bu hareketini savaş sebebi sayacağını açıkladı ve gemi Türkiye tarafından Ege Denizi'ne petrol ve gaz araması için gönderildi. Gerginlik, NATO ve ABD'nin arabuluculuk çabaları ile giderildi.

2011 Doğu Akdeniz görevi

Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetinin, Akdeniz'de petrol ve gaz arama için bir girişim başlatma kararının ardından Türkiye, Kuzey Kıbrıs karasularında petrol ve gaz aramak için Kuzey Kıbrıs ile bir anlaşma imzaladı. Bu amaçla, araştırma çalışmaları yürütmek için Türk hükûmeti tarafından yaptırılan K. Piri Reis, 23 Eylül 2011 tarihinde İzmir Urla Limanı'ndan ayrılarak Doğu Akdeniz'de göreve başladı.

Kaynakça

  1. ^ "K. Piri Reis". Dokuz Eylül Üniversitesi-Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis</span> Türk denizci ve kartograf (1465–1553)

Pîrî Reis, Türk denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Künyesi Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamanî'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Ayrıca Hadikat'ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleride bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Bahriye</span> Piri Reisin hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita-kılavuz

Kitâb-ı Bahriye, Osmanlı Kaptan-ı Deryası (amirali) Piri Reis'in hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita-kılavuzdur. Kitap, denizcilere Akdeniz kıyıları, adaları, geçitleri, boğazları, körfezleri, fırtına halinde nereye sığınılacağı, limanlara nasıl yaklaşılacağı hakkında bilgiler, ayrıca limanlar arasında gitmek için kesin rotalar verir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

MF Piri Reis Üniversitesi ya da eski adıyla MF Ankara, Türk yolcu ve eğitim gemisi.

<span class="mw-page-title-main">MİLGEM</span> MİLGEM, Milli Gemi. Türkiyenin yerli olanaklarda savaş gemisi ve teknolojisi üretme projesi

MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programıdır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Pîrî Reis Üniversitesi veya Pîrî Reis Denizcilik Üniversitesi, 8 Şubat 2008 tarihinde İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. Kampüs, İstanbul'un Tuzla ilçesinde yer almaktadır. Üniversite, Yelken sporuna ilgiyi artırmak için bir proje hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sunat Atun</span>

Sunat Atun Kıbrıs Türkü siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı, KKTC Maliye Bakanı, UBP Gazimağusa Milletvekili ve Ulusal Birlik Partisi eski Genel sekreteri.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

Araştırma gemisi, denizde araştırma yapmak için özel olarak dizayn edilmiş ve donatılmış gemi türüdür. Araştırma gemileri, bilimsel araştırmalar, balıkçılık araştırmaları, petrol - gaz araştırmaları, deprem araştırmaları gibi çeşitli görevler yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1960'ta kurulan ancak 1970'lerde kesilen diplomatik ve ticari ilişkilerdir.

Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi. Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Akdeniz doğalgaz anlaşmazlığı</span> Kıbrıs çevresinde doğalgaz anlaşmazlığı

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Anlaşmazlığı, 6 Şubat 2018'de başlayan ve Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan ve Mısır ile ortaklaşa yürüttüğü münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsayan diplomatik bir anlaşmazlıktır. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat 2018'de 2003 Kıbrıs-Mısır MEB anlaşmasının uluslararası geçerliliğinin olmadığını ve antlaşmanın reddi için BM'ye başvurduklarını ve Türkiye'nin bölgede gaz araştırmaları yapma niyetinin olduğunu açıklamasıyla başlamıştır. 9 Şubat'ta, Türk Donanması'nın Kıbrıs tarafından arama ruhsatı verilen İtalyan petrol şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisini, 3 numaralı parselde doğal gaz aramasını engellediğinde bölgedeki gerginlik daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye</span> Türkiyenin Libyaya müdahalesi

İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye, Arap Baharı sonrası Libya'da düzenin kurulamaması ile birlikte başlayan İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükûmeti tarafına yardım etmesiyle ve Ulusal Mutabakat Hükûmeti ile bir dizi anlaşmalar yapmasıyla gerçekleşen askerî müdahale.

RV Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi. Nisan 2017'de Akdeniz'de petrol ve hidrokarbon arama görevine gönderildi. Tasarımında SEFT Gemi İnşaat, inşaatında İstanbul Tersanesi görev aldı.