İçeriğe atla

RSX

RSX'in bir fotoğrafı

Sony'nin 3. nesil oyun konsolu PlayStation 3 için, Nvidia tarafından özel olarak tasarlanan grafik çipi. "Reality Synthesizer" olarak da anılmaktadır.

Teknik Özellikleri

  • Nvida G70/NV47 mimarisi
  • 1.8 TFLOPS (Saniyede bir trilyon kayar-nokta işlemi)
  • 550 MHz çekirdek saat hızı
  • 128 bit hafıza bant genişliği
  • Saat vuruşu başına 136 shader işlemi. Saniyede ise 136*550 MHz = 74.8 milyar shader işlemi
  • Çok-yollu programlanabilir, paralel kayar-nokta shader boruhatları

RSX, PS3'te hafıza olarak 700 MHz hızında çalışan 256MB GDDR-3 hafıza kullanmaktadır. Bu, konsolda video-ram olarak RSX için atanmıştır. RSX, bunun yanında PS3 işlemcisi olan CELL üzerinden 256MB XDR'a erişim sağlayabilmakte ve kendine adanmış olan 256MB'lık video-ram'inin yanında, hafıza türü XDR olan 256MB'lık sistem hafızasınıda kullanabilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">GameCube</span> Nintendonun sattığı ev tipi video oyun konsolu

GameCube; Nintendo tarafından 2001 yılında Japonya ve Kuzey Amerika'da, 2002'de Avrupa ve Avustralya'da yayınlanan bir ev tipi video oyun konsoludur. Altıncı nesil konsol Nintendo 64'ün ardılıdır, Sony PlayStation 2 ve Microsoft Xbox ile rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hız aşırtma</span>

Hız aşırtma, bilgisayar donanımlarının saat hızlarını artırarak daha yüksek performanslarda etkili bir şekilde kullanmaktır. Örneğin 3.2 GHz hızında çalışan bir bilgisayar işlemcisini overclock işlemiyle 4.0 GHz hızına çıkartabilmek mümkün olsa da daha yüksek çalışma devirleri demek aynı zamanda daha fazla güç tüketimi demektir. 3.2 GHz'den 4.0 GHz'e artırılan saat hızı aynı oranla güç tüketimi de artacaktır. Ayrıca varsayılan hızın üzerine çıkartılmış yani overclock edilmiş parçaların ömürleri kısalır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 2</span> video oyunu konsolu

PlayStation 2 ya da resmî kısaltmasıyla PS2, Sony Computer Entertainment'in PlayStation'dan sonra 2000 yılında ürettiği ikinci video oyunu konsoludur. Yapımı 1998 senesinde duyurulan konsol, 4 Şubat 2000'de Japonya'da, 3 Ağustos 2000'de Kuzey Amerika'da, 10 Eylül 2000'de Avrupa'da satışa sunulmuş, kısa sürede herkes tarafından beğeni kazanmıştır. PlayStation 2 çıkışından itibaren şu ana kadar yaklaşık 150 milyon adet satılmıştır. Kalın ve ince olmak üzere iki ayrı boyutta satışa çıktı. Donanım olarak rakibi Xbox'dan düşük olmasına rağmen yüksek oyun bulunabilirliğiyle Xbox'ın önüne geçmiştir. Yakın bir zamanda ise PlayStation 3, kullanıcılarıyla tanıştı.

<span class="mw-page-title-main">DRAM (bilgisayar)</span>

Dinamik Rastgele Erişimli Bellek, dinamik rastgele erişimli bellek bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür. Kapasitörler yapıları gereği bir süre sonra boşalacağından yenileme/tazeleme (refresh) devresine ihtiyaçları vardır. Bu yenileme ihtiyacından dolayı DRAM, SRAM ve diğer statik belleklerin zıddı durumundadır. DRAM’in SRAM üzerindeki avantajı onun yapısal basitliğidir: 1 bit için 1 transistör ve 1 kapasitör DRAM için yeterliyken SRAM için 6 transistör gerekir. DRAM, yenileme devresinden dolayı çok yer kaplar. Güç kaynağı açık olduğu durumda DRAM ve SRAM sakladığı verileri korur bu nedenle her iki bellek aygıtı da volatiledir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3</span> video oyunu konsolu

PlayStation 3, Sony Computer Entertainment tarafından 2006 yılında üretilen ve PlayStation 2'nin ardından gelen PlayStation serisinin üçüncü video oyunu konsolu. Yazılım olarak PlayStation 3 sistem yazılımı ile çalışır. İlk ürünler OtherOS kullandı. Bu, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi, kullanıcının yazılım yüklemesini sağlayan bir özellikti. Yedinci nesil video oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft'un Xbox 360 ile Nintendo'nun Wii isimli konsollarıyla rekabet halindedir. İlk olarak 11 Kasım 2006'da, Japonya'da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller üretildi. Sony Computer Entertainment, 30 Mayıs 2017'de PlayStation 3 üretmeyeceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Portable</span> video oyunu konsolu-PsP

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo DS</span> oyun konsolu

Nintendo DS, Nintendo'nun 2004'te çıkardığı 1 dokunmatik ekrana ve Wi-Fi bağlantısı sahip olan portatif el konsoludur. Adının açılımı Dual Screen yani çift ekrandır ve kod adı ise NTR dir, anlamı Nitro'dur ve yapım aşamasındaki ismidir. DS Oyunları dışında Game Boy Advance oyunları ile de uyumludur. İlk olarak E3 2004 oyun fuarında Nintendo tarafından duyurularak çıkış resmiyetini kazanmıştır. Rakibi sayılan PSP 'den grafik özellikleri açısından geride olmasına rağmen Nintendo'nun portatif konsollardaki başarısı ve ünü ile satışlar bakımından PSP'yi geride bırakmıştır. DS'in başarısının önemli bir nedeni ise dokunmatik ekranı ve mikrofonu ile oynanıştaki eğlenceyi ön plana çıkarmasıdır. Bu nedenle daha büyük bir oyuncu kitlesine hitap etmektedir. DS'in oyun dışındaki özellikleri ise şunlardır: Pictochat sayesinde başka DS sahipleri ile kablosuz iletişim, DS download Play sayesinde tek kartuştan çoklu oynama olanağı, saat-takvim ve alarm özelliği.

DDR SDRAM, bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dreamcast</span> 1998 yılında Sega tarafından piyasaya sürülen 6.nesil oyun konsolu

Dreamcast, 27 Kasım 1998'de Japonya'da, 9 Eylül 1999'de Amerika'da ve 14 Ekim 1999'de Avrupa'da Sega'ca çıkarılan ev video oyunu konsolu. Sony'nin PlayStation 2'sine, Nintendo'nun Gamecube'üne ve Microsoft'un Xbox'ına öncü olarak oyun konsollarında altıncı kuşak döneminin başlatıcısı olmakla birlikte Sega'nın son ev oyun konsolu olarak ortaklığın, oyun konsolu pazarındaki 18 yılının sonuna işaret etmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Pentium III</span>

Pentium III işlemciler Intel 32x86 masaüstü ve mikroişlemcileri destekler. 26 Şubat 1999 tarihinde ilk üretimi yapılmıştır ve üzerinde 9.5 milyon transistör bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ZX Spectrum</span>

Sinclair ZX Spectrum, Sinclair Research şirketi tarafından evlerde kullanılmak üzere 1982 yılında İngiltere'de piyasaya sürülen 8-bit işlemcili kişisel bilgisayar. Kendisinden önceki Sinclair ZX81 modelinin siyah beyaz ekran görüntüsünün aksine renkli bir görüntüye sahip olmasından ötürü adı ZX Spectrum olarak konulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Y</span>

Samsung Galaxy Y (GT-S5360), Samsung'un ürettiği Android temelli akıllı telefon. Ağustos 2011'de duyurulmuştur. 3G, Wi-Fi, Bluetooth 3.0 ve microSD özellikleri vardır. Android Gingerbread OS işletim sistemini kullanmaktadır. Android Honeycomb sürümü almayan aygıt resmi olmayan şekilde Android Ice Cream Sandwich ve Android KitKat güncellemesi alabilir. Ardılı Samsung Galaxy Young modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S5</span> Bir telefon modeli

Samsung Galaxy S5, Samsung şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. Samsung Galaxy S4 ve Samsung Galaxy S4 Mini'nin halefi, Samsung Galaxy S6'nın selefidir.

<span class="mw-page-title-main">AMD Jaguar</span> AMDnin bir mikroişlemcisi

Jaguar ya da Family 16h kod adlı AMD tarafından düşük güç tüketen Bobcat mimarisinin devamı hatta benzer bir mimari kullanan SoC üretimine dayalı bir mikroişlemcidir. İki yönlü Superscalar ve Alan Dışı Emir (OoE) yeteneğine sahiptir. Ayrıca Jaguar mimarisi AMD'nin Yarı Özelleştirilebilir İş Ünitesi ailesinin 4 üyesini oluşturur. Kabini;Notebook ve mini bilgisayarlar.Temash tabletler.Kyoto mikro sunucular ve gömülü uygulamalar için G-Series. Hem Playstation 4 hem de Xbox One jaguar mimarisini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Huawei G8</span>

Orta segment telefonlarından biri olan Huawei G8, Huawei Ascend G7'nin halefi olarak Huawei tarafından Eylül 2015 yılında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkede eş zamanlı olarak satışa sunuldu. Ardılı olarak Huawei Nova modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Apple A4</span>

Apple A4 Apple tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen bir 32-bit paket on-package (PoP) yongada sistem (SoC) 'dir. ARM Cortex-A8 CPU'yu bir PowerVR GPU ile birleştirir ve güç verimliliğini vurgular. Çip, Apple'ın iPad tabletinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya çıktı. Kısa bir süre sonra iPhone 4 akıllı telefon, iPod Touch ve Apple TV takip etti. Bu, daha sonra iPad'deki Apple A5X işlemcisi ile değiştirilen, ertesi yıl piyasaya çıkan iPad 2'de kullanılan Apple A5 işlemci tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">HTC Touch2</span>

HTC Touch 2 , HTC Corporation tarafından Ekim 2009 yılında tanıtılan bir Windows Mobile telefon modelidir. HTC Touch ailesi'ne dâhildir ve HTC Touch'un halefidir. Windows Mobile 6.5 Professional sisteminde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Mini</span> akıllı telefon modeli

Samsung Galaxy Mini (GT-S5570[B/L/i]); Samsung Electronics tarafından üretilmiş, TouchWiz arayüzü ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung tarafından 2011'in başlarında duyurulmuş ve piyasaya sürülmüştür. Cihaz, satıldığı bazı bölgelerde Samsung Galaxy Next/Pop/NG olarak bilinmektedir. Cihazın; steel grey, white (beyaz), lime ve orange olmak üzere 4 rengi mevcuttur. Cihaz, Amerika'da Samsung Dart adıyla T-Mobile için özel olarak satılmaktaydı. Cihazın önündeki sanal düğmeler, Galaxy serisindeki diğer modellerle aynı olan kapasitif düğmelerle değiştirilmiştir. Cihaz, Samsung Galaxy 5'in yerini almıştır.