İçeriğe atla

RSS okuyucu

Almanca bir RSS örneği.

Bilgisayar alanında RSS ve Atom formatına sahip içerikleri okumaya yarayan uygulamalardır. Kişisel bilgisayarlarda masaüstü uygulaması olarak, mobil uygulama olarak ve web uygulaması olarak çalışan versiyonları bulunmaktadır.

Tarihçe

RSS kullanımı 1999 yılında Netscape internet tarayıcısı ile başladı. 2000lerin başında The New York Times web sayfalarında RSS kullandıktan sonra bilinirliği arttı. 2005 yılından itibaren ise tarayıcılar rss desteklemeye başladılar. 2020 yılında ise buildwith.com adlı siteye göre, 28,962,567 adet RSS kullanan yayında web sitesi mevcuttur.[1]

Rss Okuyucu Türleri

RSS okuyucuları farklı kaynaklardan çeşitli verileri tek bir yerde toplayıp sunma amacı taşırlar. Toplama işleminden sonra, elde edilen veriler kimi okuyucularda, kullanıcıya gösterilmeden önce işleme tabi tutulabilir. Örneğin Google Haberler, RSS kaynaklarından topladığı haberleri kullanıcıların ilgi alanlarına göre derleyip sunmaktadır. Pek çok çeşitte yazılım ve tarayıcı eklentisi içerikleri toplayıp, düzenleyip ve tercüme edebilecek şekilde yapılmaktadır.

Haber toplama siteleri

En bilineni Google Haberler olan bu tarz siteler, çeşitli RSS kaynaklarından içerikleri toplayıp derleyip kullanıcılarına sunmaktadır. Daily News (New York), World News Network,[2] Newslookup[3] örnek olarak gösterilebilir.

Web tabanlı okuyucular

Bu tarz okuyucular, kullanıcılarının rss kaynaklarından arama ve takip etme yapabilmesini sağlarlar. En bilinenlerinden birisi Feedly örnek gösterilebilir.

Masaüstü uygulamalar

Kişisel bilgisayarlara kurarak kullanılabilen okuyuculardır.

Eklentiler

İnternet tarayıcıları ve eposta istemcilerine eklenti olarak yüklenebilebilen uygulamalardır. Her tarayıcı ve eposta istemcisi için ayrı uygulama bulunabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uygulama katmanı veya OSI 7. katman, programların ağı kullanabilmesi için araçlar sunar. Bilgisayar uygulaması ile ağ arasındaki arabirim görevini yerine getirmektedir. Katmanların sıralanışında kullanıcıya en yakın olanıdır. Sadece bu katman diğer katmanlara servis sağlamaz. Uygulama katmanında ise uygulamaların ağ üzerinde çalışması sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz uygulama protokolü</span>

Kablosuz uygulama protokolü kablosuz iletişim kullanan uygulamalar için kurulmuş uluslararası bir standarttır. En genel kullanımı bir cep telefonu ya da avuç içi bilgisayardan internet erişimi sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Desktop</span>

Google Desktop, Google tarafından geliştirilen, Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux platformlarında çalışan bir masaüstü arama yazılımıdır. Program, kullanıcıya bilgisayarlarındaki dosyalar, e-postalar ve önbellekteki web sayfaları içinde arama yapmasına imkân sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Bilişimde bir terim olan yer imi genellikle şunları ima etmek için kullanılır;

Google Reader, RSS beslemelerini pratik bir şekilde takip edebilmek için Google tarafından oluşturulmuş web tabanlı bir uygulamadır. Kullanmak için bir Google hesabınız olması gerekmektedir. Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra istediğiniz RSS beslemelerini sayfanıza eklersiniz. Diğer RSS okuyucu uygulamalardan farklı olarak öğelerinize yıldız ekleme, öğelerinizi web üzerinden paylaşma özellikleri sunmaktadır. Mart 2013'te uygulamayı kapatmaya karar veren Google yönetimi bu kararını kullanıcılara bildirmiştir. Uygulama 1 Temmuz 2013'te kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil internet</span>

Mobil internet mobil haldeki taşınabilir elektronik cihazlar ve sensörler vasıtasıyla veri oluşturabilen tüm alet ve cihazlar arasındaki iletişime verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

İleri web uygulaması, yeni bir yazılım geliştirme metodolojisini ifade etmek için kullanılır. Geleneksel uygulamalar dışında, İleri Web Uygulaması bilinen web sitelerinin ve mobil uygulamaların hibrit halde geliştirilmesi olarak değerlendirilebilir. Bu yeni uygulama yaşam-döngüsü çeşitli özellikleri bir araya getirir ve en modern tarayıcılar tarafından desteklenerek mobil tecrübenin faydalarını kullanıcılara sunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haberler</span>

Apple Haberler Apple iOS 9 sistemiyle birlikte gelen bir mobil uygulama ve RSS okuyucudur. Apple Kioskun yerini aldı. Kullanıcılar The New York Times, teknoloji veya politika gibi yayıncılara, seçtikleri web sitelerine ve konulara dayanarak, onunla birlikte haber makalelerini okuyabilir. Uygulama Apple'ın WWDC 2015 etkinliğinde duyuruldu. 16 Eylül 2015'te iPhone, iPod Touch ve iPad için iOS 9'un yanında yayınlandı. WWDC 2016'daki açılış konuşması sırasında, iOS 10 güncellemesiyle Haber uygulamasının yeni bir simgeye tabi olacağı, uygulamanın yeniden tasarımı ve konularla organize edilen iyileştirilmiş bir "Senin için" bölümü ortaya çıktı. Ayrıca, bazı haber kaynakları ve yayıncılar için abonelik desteği olacakdır. Ayrıca haber bildirilerini kırmak için bir opt-in sistemi ve en yeni haberlerde e-posta da bulundu.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play Gazetelik</span>

Google Play Gazetelik Google tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilen bir haber toplayıcı ve dijital gazeteci uygulamasıdır. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Gazetelik, Android için 20 Kasım 2013 tarihinde Google Play Dergilerinin ve Google Currents'ın tek bir üründe bir araya getirilmesiyle başlatıldı. Bunlar abonelikleri dergilere, web akışlarına ve sunucu tarafından oluşturulan topikal yayınlara sunuyordular. 15 Mayıs 2018 tarihinde Google Haberler ve Hava Durumu ile birleşerek Google Haberler oldu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Garage</span>

Microsoft Garage, Microsoft'un proje bölümüdür. Çalışanların şirket içindeki temel görevleriyle ilişkisi olmayan projelerde çalışmasını sağlar. Google'ın "%20 time" girişimi ile kıyaslanabilir. Özgün Microsoft Garage'in fiziksel konumu, Eski Microsoft Kampüsündeki Bill Gates'in eski ofisidir. Microsoft'un tüm bölümlerindeki çalışanlar, görev dışı oldukları zamanlarda Microsoft Garage'a katılmakta özgürdürler. Bölüm bir "donanım atölyesi" ve gerçek bir "çalışan garaj kapısı" içerir. Microsoft Garage, 2014'ten beri tüm dünyaya yayılmış pek çok "Garaj" yeriyle global bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Flipboard (uygulama)</span>

Flipboard, Kaliforniya, Palo Alto merkezli, New York, Vancouver ve Pekin'de ofisleri olan bir haber toplayıcı ve sosyal ağ toplama şirketidir. Flipboard olarak da bilinen yazılım ilk kez Temmuz 2010'da piyasaya sürüldü. Sosyal medyadan, haber yayınlarından, Web sendikasyonundan, resim paylaşımı sitelerinden ve diğer web sitelerindeki içerikleri topluyor, dergi formatında sunuyor, kullanıcılara makaleleri, resimleri "çevirmesini" sağlıyor ve videolar paylaşılıyor. Okuyucular, hikâyeleri Flipboard dergilerinde de kaydedebilir. Mart 2016 itibarıyla şirket, Flipboard'da kullanıcıların oluşturduğu 28 milyon dergi bulunduğunu iddia ediyor. Hizmete, web tarayıcısı üzerinden, Microsoft Windows ve MacOS için Flipboard uygulamasıyla, ayrıca Windows Phone, Windows 10 Mobile, iOS, Android için mobil uygulamalarla erişilebilir. Müşteri yazılımı ücretsiz olarak mevcuttur ve 21 dilde yerelleştirilmiştir.Bu program Samsung Touchwiz arayüzlü telefonlarda da mevcuttur.Mevcut merkezi Emerson St, Palo Alto, CA 94301'de bulunuyor.

PlayStation Vita sistem yazılımı, PlayStation Vita ve PlayStation TV video oyun konsolları için resmi ürün yazılımı ve işletim sistemidir. PlayStation Portable sistem yazılımının ardılı oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation Vita sistem yazılımının isteğe bağlı bir eklenti bileşeni olan PlayStation Mobile Çalışma Zamanı Paketi vardır. Sistem FreeBSD ve NetBSD'den türetilen bir Unix-temel üzerine kuruludur.