İçeriğe atla

RS-28 Sarmat

RS-28 Sarmat
Çeşidi Kıtalararası balistik füze
Uyruğu  Rusya
Kullanıcılar Stratejik Füze Kuvvetleri
Üretim tarihi
Tasarımcı Makayev Roket Tasarım Bürosu
Üretici KrasMaş, Zlatous MZ, NPO Energomaş, NPO Mashinostroyeniya, KBHA
Özellikler
Ağırlık 220 ton[1]

Savaş başlığı 10-24 MIRV[2]

Motor PDU-99 sıvı yakıtlı
Harekat menzili 18.000 km[3]
Azami hızı 20.7 Mach
Kılavuz sistemi Ataletsel güdüm, GLONASS, Astro-atalet
Platform Silo

RS-28 Sarmat (RusçaРС-28 Сармат;[4] NATO rapor adı: SS-X-30), Rus yapımı bir MIRV ağır termonükleer kıtalararası balistik füzedir. Füze, geliştirilme aşamasında olup eskiyen R-36M füzelerinin yerini alması planlanmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b В обойме – «Сармат», «Кинжал», «Авангард»... 24 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. redstar.ru, 12 Mart 2018. (Rusça)
  2. ^ "Global Security Newswire – Russia Reportedly Approves Production of New Liquid-Fueled ICBM". nti.org. 1 Haziran 2014. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 
  4. ^ Новую тяжелую ракету "Сармат" будут делать в Красноярске 6 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Rossiyskaya Gazeta, 2 Şubat 2015. (Rusça)

İlgili Araştırma Makaleleri

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

Rusya'nın federal bölgeleri, Rusya'nın federal bölümlerinin gruplandırılması sonucu oluşan bölgelerdir. Federal bölgeler, ek ya da daha yüksek düzeyde bir federal yapı olmayıp federal hükûmetin farklı federal bölümlerdeki faaliyetlerini organize etmekten sorumludurlar. Bölgelerin başında Rusya devlet başkanı tarafından atanan Rusya devlet başkanının tam yetkili temsilcileri bulunmaktadır. Bu kişiler her bir federal birimin başkanı ya da valisi üzerinde denetim yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Pulkovo Havalimanı</span>

Pulkovo Havalimanı, Rusça: Аэропо́рт Пу́лково,, Rusya´nın Sankt-Peterburg şehrine 14 km uzaklıkta bulunan Pulkovo şehrinde Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir. Rusya'nın başlıca şehirlerinden Sankt-Peterburg ve çevresini uluslararası havalimanı ile dünyaya bağlar.

<span class="mw-page-title-main">S-400</span> Rusya menşeli hava savunma sistemi

S-400 Triumph, orta menzilli hava ve füze savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rusya yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Uluslararası Havalimanı</span> Rusyada bir havaalanı

Ufa Uluslararası Havalimanı Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa kentindedir. Başkurdistan'ın en büyük havalimanıdır. 2007 yılında 1,180,000 yolcu havalimanını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dubna</span>

Dubna (Rusça:Дубна́), Rusya'nın batı kesiminde Moskova Oblastı'nda kent. Şehirde bulunan Nükleer Araştırma Enstitüsü şehir için önemli bir yer tutar. MKB Raduga, füze sistemlerinin tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış bir hava savunma şirketine de ev sahipliği yapmaktadır. Giderek gelişen bir kent olan Dubna'ya 1956 yılında şehir statüsü verilmiştir. Nüfusu: 73,357 (2012) 70,663 60,951 65,805.

<span class="mw-page-title-main">Lugansk Halk Cumhuriyeti</span> Rusyanın işgalindeki Ukrayna toprakları

Lugansk Halk Cumhuriyeti ya da Luhansk Halk Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da bir de facto devlettir. Donbass Savaşı sırasında 28 Nisan 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu, ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Domodedovo Havalimanı</span>

Moskova Domodedovo Havalimanı ya da Domodedovo Uluslararası Havalimanı, Moskova Oblastının Domodedovo şehrinde bulunan uluslararası havalimanı. 24 Ocak 2011 tarihinde burada gerçekleştirilen intihar saldırısında 37 kişi öldü ve 173 kişi yaralandı.

Sovyetler Birliği kadın millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'nin kadınlardan oluşan ve ülkeyi uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımı. 1990 yılında kurulan takım kısa ömürlü olmuş ve Sovyetler Birliği'nin dağılması ile birlikte yerini Rusya kadın millî futbol takımı almıştır. Takımın başında yalnızca tek bir teknik direktör, Oleg Lapşin görev yapmıştı. Takım toplam 48 maç yaptı. Bu maçlardan 11'inde galibiyet, 9'unda beraberlik sonucunu almış, geri kalanında mağlubiyet gerçekleşmiştir.

Rus Kültür Derneği, Rusya desteği ile 2004 yılında Ankara'da kurulan dernek.

<span class="mw-page-title-main">9K720 İskander</span> Rus yapımı kısa menzilli balistik füze

9K720 İskander, Rus yapımı bir kısa menzilli balistik füze sistemidir. İskander'in bir dizi misket bombası, termobarik, yüksek patlayıcı parçalanmalı savaş başlığı, sığınak delici ve radarsavar görevleri için bir elektromanyetik darbe de dahil olmak üzere birçok farklı konvansiyonel savaş başlığı bulunmaktadır. Aynı zamanda nükleer başlık da taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Füzenin (Искандер-М), 2020 yılına kadar eski OTR-21 Toçka sistemlerinin yerini alması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">R-5 (füze)</span> Sovyetler Stratejik Roket Güçleri Organizasyonunun 1956 bölgesel balistik füzesi

R-5, Sovyetler Birliği yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Sovyetler Birliği'nin ilk nükleer balistik füzesiydi ve Avrupa'daki birçok stratejik hedefi vurabilme yeteneği bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">R-36 (füze)</span> Sovyet Stratejik Roket Kuvvetlerinin 1960lardaki kıtalararası balistik füze ailesi

R-36, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, üç savaş başlığı taşıyabilmekte olup ilk Sovyet MIRV füzesidir. Orijinal modelinin NATO rapor adı SS-9 Scarp olup R-36M ise SS-18 Satan olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">UR-100N</span> SSCB yapımı bir kıtalararası balistik füze

UR-100N, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1970'lerde geliştirilmiş olup Rokot fırlatma aracının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-28</span>

Yakovlev Yak-28, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir savaş uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1958 yılında gerçekleştirmiş olup 1960 yılında hizmete girdi. Başlangıçta bir taktik bombardıman uçağı olarak üretilse de aynı zamanda keşif, elektronik savaş, önleme ve eğitim varyantları da üretildi.

Hz. Ömer Camii, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir camidir. Cami, 2018 yılında tamamlanmış olup Parahat-7 mahallesinde yer almaktadır. 3,000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osetçe Vikipedi</span> Vikipedinin Osetçe sürümü

Osetçe Vikipedi, Vikipedi'nin 28 Şubat 2005'te başlatılan Osetçe sürümüdür. Yaklaşık 12.000 makale ile makale sayısı ölçüldüğünde şu anda 141'inci en büyük Vikipedi'dir. Kuruluşundan bu yana, Osetçe Vikipedi "belki de tamamen Osetçe yazılmış tek web sitesi" olarak anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Rusya ilişkileri, dünyanın en güçlü iki ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya diplomatik ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (1991-99) döneminde, 1999 baharında NATO’nun Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni bombalamasına kadar ilişkiler genel olarak sıcaktı ve o zamandan beri önemli ölçüde kötüleşti. 2014 yılında ilişkiler, Ukrayna krizi, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, Rusya'nın Suriye İç Savaşı'na askeri müdahalesi ile ilgili farklılıklar ve 2016'nın sonundan itibaren Rusya'nın 2016 ve 2020 ABD seçimlerine müdahalesi iddiasıyla biraz kötüleşti.

<span class="mw-page-title-main">Vladislav Yegin</span>

Vladislav Yegin, defans pozisyonunda oynayan Rus profesyonel buz hokeyi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Paseçnik</span>

Leonid İvanoviç Paseçnik (d. 15 Mart 1970), Ukraynalı siyasetçi. Paseçnik, Donbass Savaşı'nın ardından Ukrayna'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ancak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde (LHC) 2018 yılında bu yana devlet başkanlığı görevini yürütüyor.