İçeriğe atla

RPG Maker

RPG Maker, çoğu rpg oyunu gibi Japonya çıkışlı bir program. Yapımcı Enterbrain'dir. Eski 2 Boyutlu RPG oyunlarının basit ama dolu bir versiyonunu kapsar ve size bir kalıp sunar. Siz ise oyunun tüm niteliklerini belirler, haritalarını yapar, hikâyesini ve diyaloglarını yazar ve diğer bilumum gerekli şeyi yaparsınız. RPG Maker'ın kendi hazır grafik, müzik ve kod arşivi olmakla birlikte kendi grafik, müzik ve kodlarınızı oluşturabilir veya internetten derleyerek oyununuzu daha farklı hale getirebilirsiniz.

RPG Maker - Versiyonlar

RPG Maker'ın orijinal adı RPG Maker Tsukuru'dur. Enterbraine göre RPG Maker ilk olarak RPG Tsukuru Dante 98 adında 17 Aralık 1992'de çıkmıştır. İlk yapımcıları Enterbrain değil ASCII gruptur.

Bilgisayar Versiyonları

RPG Maker 95, ilk Windows tabanlı RPG Maker'dır ve daha gelişmiştir.

RPG Maker 2000 (RM2k), ikinci Windows tabanlı RPG Maker'dır ve öncekilerinden çok daha fazla rağbet görmüştür. Yalnız RPG Maker 2000'le daha fazla yapılacak şey varken çözünürlük 95 versiyonundan düşüktür fakat grafik setleri daha fazladır.

RPG Maker 2003 (RM2k3), RM2k'ın oldukça gelişmişidir. RM2k oyunları RM2k3 oyunlarına aktarılabilmektedir. (Fakat geri dönüş yoktur.) En büyük değişiklik savaş sisteminin Final Fantasy oyunundaki gibi yan görünümlü olmasıdır. Ayrıca bu Enterbrain çıkışlı ilk RPG Maker'dır.

RPG Maker XP (RMXP), Ruby dilini kullanabileceğiniz ilk RPG Maker versiyonudur. RPG Maker 2003'teki bazı önemli özellikler kaldırılmıştır (Yan görünümlü savaş sistemi gibi) ama çoğu özellik Ruby diliyle programlanıp internete verilmiştir. RMXP hareketsiz ve önden bakışlı bir savaş sistemi sunar ve savaş arka planları eklenmiştir. Bu versiyon hala kullanılmakta ve güncel bir versiyondur.

RPG Maker VX (RMVX), RPG Maker serisinin en güncel bilgisayar sürümüdür. 27 Aralık 2007 'de Japonya'da, 29 Şubat 2008'de Amerika'da piyasaya sürülmüştür. RPG Maker XP'ye benzemekle birlikte programda köklü değişiklikler mevcuttur. Bu yeni programda arayüz daha yeni kullanıcılara yönelik, kullanımı daha kolaydır. Ruby dili kullanılır fakat XP'den biraz farklıdır. Savaş sistemi XP ve 2000 versiyonuna benzer şekildedir. Savaş arka planları yoktur. Bu versiyonun en kötü ve düzeltmesi zor yanı, harita yapımının sadece 5 bölümdeki nesnelerle kısıtlanmasıdır. (XP'de her harita için farklı bir bölüm seçilirdi, kullanabileceğiniz harita grafiklerinin bir sınırı olmazdı.)

Konsol Versiyonları

RPG Maker'ın Gameboy Advance, Nintendo DS, Playstation ve Playstation 2 versiyonları bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Excel</span> hesap tablosu uygulaması

Microsoft Excel, Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemleri tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan bir tablolama programıdır (spreadsheet). İçinde bulunan detaylı finansal çözümlerin yapılabildiği tablolama, grafik oluşturma başarısı ve uygulamalarda kullanılabilecek Visual Basic makro programlama dili sayesinde kendi türünde şu anda dünyadaki en popüler yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Me</span> 2000 yılında piyasaya sunulmuş, Windowsun MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümü

Windows Millennium Edition ya da bilinen adıyla Windows ME, Microsoft tarafından üretilen işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen altıncı ve son ana sürümüdür. 14 Eylül 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür. 16-bit/32-bit işletim sistemidir. Microsoft Windows ailesinin NT çekirdekli olmayan son temsilcisidir. Windows 98 sürümünün eksiklerini tamamlamak, ev ortamında kullanmak için geliştirilmiştir. Internet Explorer 5.5, Windows Media Player 7 ve yeni Windows Movie Maker gibi programları içermektedir. Ayrıca Microsoft, bunun yanında grafiksel kullanıcı arayüzünü güncellemiştir. Windows Me diğer Windows sürümlerine oranla daha az bir raf ömrüne sahip olmuştur. Nedeni ise 2001 yılında çıkan Windows XP ile aynı özelliklere sahipti ve Microsoft'un Windows XP'yi pazarlama politikası Windows Me'ye göre daha ağır basmıştır. Kısa zaman içinde Windows Me, Windows NT tabanlı Windows XP sürümü ile yer değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Game Maker</span> Oyun motoru

Game Maker, YoYo Games tarafından Delphi programlama dili ile geliştirilmiş bir oyun yapımı programıdır.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

Need for Speed (NFS), Kanada merkezli şirket EA Black Box ve İngiltere merkezli Criterion Games gibi çeşitli şirketler tarafından geliştirilip Electronic Arts (EA) tarafından yayınlanan yarış türünde video oyunu serisidir. Seri başlangıçta şu anda EA Canada olarak bilinen Kanada merkezli bir şirket olan Distinctive Software tarafından geliştirilmiştir.

GLSL, C tabanlı yüksek seviye bir programlama dilidir.OpenGL ARB tarafından,geliştiricilerin grafik işhattına assembly veya donanım-bağımlı bir dil bilmeden direkt erişim sağlaması için yaratılmıştır.

Video oyunları ABD, Japonya ve Avrupa'da 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında oluşacak yeni eğlence sektörünün temellerini, 1971 yılı ortalarında ticari bir eğlence olarak ortaya çıkmasıyla atmıştır. Kuzey Amerika video oyun çöküşü olarak da bilinen ve 1983 yılında Kuzey Amerika'daki oyun şirketlerinin birer birer iflas ettiği ve 2 sene sonra toparlandığı dönemden sonra video oyun endüstrisi 10 yıllık bir dönemden fazla süren büyüme dönemine girmiştir. Video oyun piyasası 11 milyon USD'lik bir büyüklüğe ulaştığında, eğlence sektöründeki en kârlı endüstri olan sinema endüstrisine rakip olmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">AutoIt</span> Otomasyon Yazılım

AutoIt, Microsoft Windows için ücretsiz bir otomasyon yazılımıdır. Yazılımın ilk versiyonları tamamen otomasyona yönelik hazırlanmış olsa da sonradan kapsamı genişletilerek hemen her türlü uygulamanın geliştirilebileceği bir programlama aracı haline gelmiştir.

<i>Battlefield 3</i> 2011 yapımı birinci şahıs nişancı oyunu

Battlefield 3, 25 Ekim 2011'de Kuzey Amerika'da, 28 Ekim 2011'de ise Avrupa ve tüm dünyada piyasaya sürülen, yapımcılığını Digital Illusions CE'nin, yayımcılığını ve dağıtıcılığını ise Electronic Arts'ın yaptığı video oyunu. Microsoft Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360 platformları için çıkmıştır. Battlefield serisinin 11. oyunudur. ESRB 13+ sınırı koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

Crysis 3, Crytek tarafından geliştirilmiş, Electronic Arts tarafından ise yayımcılığı yapılmış olan bilimkurgu türü video oyunudur. Crysis 3 serinin diğer oyunları gibi Türkçe alt yazı ve seslendirme içermektedir.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

<i>Mortal Kombat X</i> 2015 video oyunu

Mortal Kombat X, NetherRealm Studios tarafından geliştirilen ve Warner Bros. Interactive Entertainment tarafından yayımlanan bir dövüş video oyunudur. Mortal Kombat serisinin onuncu ana video oyunudur ve 14 Nisan 2015'te Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için yayınlandı. NetherRealm Studio'nun mobil takımı iOS ve Android cihazlar için versiyonunu geliştirdi. Xbox 360 ve PlayStation 3 için de bir versiyon geliştirildi ama sonunda iptal edildi çünkü NetherRealm bir Mortal Kombat oyununun beklenen kaliteyi son nesil versiyonlarında elde edemedi.

<span class="mw-page-title-main">Zune yazılım</span> Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımı

Zune yazılım Microsoft Windows için bir medya yönetim yazılımıdır, bir kütüphane ile tam bir medya oynatıcı uygulaması, Zune Marketplace için bir arayüz, hem de bir medya akışı sunucusu olarak çalışır. Yazılım Zune işlevselliği ile Zune 4, 8, 16, 30, 80, 120, Zune HD, Windows phone 7, and Microsoft Kin de dahil olmak üzere tüm cihazlarla senkronize etmek için kullanılır. Zune cihazları Zune yazılımı ile çalışır ve Microsoft'un Metro tasarım dilinin birçok tasarım ilkelerini uygular.

<span class="mw-page-title-main">Metro (tasarım dili)</span> Microsoft tarafından geliştirilen tasarım dili

Microsoft Windows için önceki arayüz için Windows Aero, sonraki arayüz için Akıcı Tasarım Sistemi sayfasına bakın.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP görsel stilleri</span> Vikimedya liste maddesi

Windows XP görsel stilleri Windows XP'nin grafik kullanıcı arabiriminin özelleştirilmesidir. "Luna", "Royale", "Zune" ve "Embedded", Windows XP için Microsoft tarafından tasarlanan görsel stillerin kod adlarıdır. Windows XP'den beri, temalar görsel stillerin seçimini de içeriyor. Varsayılan olarak, "Luna", Windows XP Home ve Professional sürümlerine önceden yüklenir; "Royale", Windows XP Media Center Edition'da önceden yüklenir ve "Embedded", Windows XP Embedded'a önceden yüklenmiştir. Microsoft, önceden yüklenmiş görsel stillerin yanı sıra indirmek için ek olanları da piyasaya sürdü. Üçüncü taraflar görsel stilleri de yayımladı, ancak bunlar çekirdek Windows bileşenlerini çalışmak için değiştirmeyi gerektiriyor. Görsel stiller tüm Windows XP sürümleriyle uyumludur. Windows'un önceki sürümleriyle karşılaştırıldığında, yeni stiller, işletim sisteminin grafik çekiciliğine, arayüz boyunca doymuş renkleri ve bitmap'leri kullanarak pencereler için köşeleri yuvarlatarak daha fazla vurgu yapıyor.