İçeriğe atla

RPG-16

RPG-16
Çeşidi Roket güdümlü el bombası
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1976-Günümüz[1]
Kullanıldığı savaşlar Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi[2]
Afganistan Savaşı (2001-2021)
Irak Savaşı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1968
Üretim adedi 120.000[3]
Çeşitleri Hava Kuvvetleri birlikleri için RPG-16D[2]
Özellikler
Ağırlık 9,4 kg (21 lb)
Yüklü - 12,4 kg (27 lb)
Roket - 3 kg (6,6 lb)
Uzunluk Ateş etmeye hazır - 1.104 mm (43,5 inç)
Taşıma - 645 mm (25,4 inç)


RPG-16, tanksavar savaşı için elde taşınan bir roket güdümlü el bombasıdır. 1968'de geliştirilmiştir ve 1970'te Sovyet Ordusu tarafından özel operasyon ekipleri ve Sovyet hava indirme birlikleri (VDV) için kabul edilmiştir.[4][5][6]Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi sırasında konuşlandırılmıştı ve bu çatışmadaki birçok savaşta hizmet görmüştür.

2023 yılında Rus birliklerinin bunu Doğu Ukrayna'daki Ukrayna birliklerine karşı kullandığı görülmüştür.[7]

Savaş geçmişi

RPG-16, Afganistan'daki Sovyet harekâtı sırasında, çoğunlukla sertleştirilmiş ateş pozisyonlarına ve uzak mesafelerdeki binalara karşı yaygın olarak kullanılmıştır. İlk piyasaya sürüldüğünde RPG-7'den üstün olduğu düşünülüyordu, ancak RPG-7'nin büyük boyutlu roketleri barındırma yeteneği, ona RPG-16'nın düşük kalibreli mermisinin rekabet edemeyeceği büyüme potansiyeli vermiştir. 1980'lerden itibaren yerini daha yeni ve daha güçlü roketlerle donatılmış eski RPG-7D almıştır. Düşük oranlı üretimi, yaklaşık 120.000 adet üretildikten sonra hizmetten kaldırıldığı 1990'lı yıllara kadar Rusya tarafından sürdürülmüştür. Geniş çapta ise ihraç edilmemiştir.

Tasarım

RPG-16, HEAT savaş başlığına sahip 58,3 mm'lik (2,30 inç) bir namluya ve roket güçlendirici kullanan yivsiz geri tepmesiz fırlatmaya sahiptir. Toplam uzunluğu, ateş etmeye hazır olduğunda 1.104 mm (43,5 inç) ve taşıma veya havadan indirme için ayrıldığında 645 mm (25,4 inç) uzunluğundadır. Ağırlığı yüksüz halde 9,4 kg (21 lb), yüklü ve optik görüş açısıyla ateşe hazır olduğunda 12,4 kg (27 lb)'dir. RPG-16, tabanca kabzasındaki bir tetikleyici tarafından etkinleştirilen bir elektrik akımıyla fırlatılmak üzere tetiklenir; Zırh nüfuzu haddelenmiş zırhın 300 mm'sidir (12 inç) ve etkili menzil 800 m'ye (2.600 ft) kadar homojendir. Ateşlendikten sonra roket iticisi, savaş başlığı güvenli bir şekilde operatörden uzağa fırlatıldığında devreye giriyor.

Ana muadili RPG-7 ile karşılaştırıldığında RPG-16 daha küçük kalibreli bir savaş başlığına ve daha güçlü bir roket iticiye sahiptir, bu da onu uzun mesafelerde daha isabetli hale getirir. RPG-7'den farklı olarak savaş başlığı, tüple tam olarak aynı çapa sahip olduğundan ve tamamen içine sığdığından fırlatıcıdan dışarı çıkmaz. Bununla birlikte, daha küçük savaş başlığı, RPG-7'de kullanılan (RPG-16'nın 300 mm (12 inç) delişine karşılık 500 mm (20 inç) RHA delişine sahiptir) PG-7VL mermisiyle karşılaştırıldığında ateş gücünden ödün verir. sağlar. Sovyet hizmetinde, fırlatıcı özel operasyon ekiplerine çiftler halinde veriliyordu: el bombası olan bir adam, fırlatıcıyı ve iki PG-16 HEAT savaş başlığını taşıyordu; Asistan olan başka bir adam üç savaş başlığı daha taşıyordu.

Dışarıdan RPG-16, RPG-7'ye benzer; esas olarak borunun altındaki tek tutma yeri ve katlanır iki ayaklı yapısıyla ayırt edilir, ancak yuvarlak yapısı RPG-7'den oldukça farklıdır. RPG-16 mermisi daha küçük kalibreye sahiptir ancak çift şekilli şarjlı savaş başlığına sahip olduğuna inanılan şeye sahip olduğundan daha iyi performans sunar. Tek parçalı bir tasarımdır ancak kullanımdan önce kartuşun takılması gerekir. RPG-16'nın HE-Frag mermisine sahip olduğu bildiriliyor.[8]

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Forecast 1996, s. 4.
  2. ^ a b Forecast 1996, s. 3.
  3. ^ Forecast 1996, s. 1.
  4. ^ {{cite web |url=http://otvaga2004.narod.ru/publ_w2/rpg.htm 2 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. |title=Артиллерия Партизан. Рпг-7 В Локальных Вооружённых Конфликтах |accessdate=8 Ağustos 2011 |url-status=dead
  5. ^ RPG-16 23 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Military-Today.com
  6. ^ RPG-16 14 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Weaponsystems.net
  7. ^ "Russia's Rare RPG-16 in Ukraine". 11 Şub 2024. 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  8. ^ Isby, David C (1988). Weapons And Tactics Of the Soviet Army. Fully Revised. United Kingdom: Jane's Publishing Company Limited. ss. 199–200. 
  9. ^ Small Arms Survey (2012). "Surveying the Battlefield: Illicit Arms In Afghanistan, Iraq, and Somalia". Small Arms Survey 2012: Moving Targets. Cambridge University Press. s. 324. ISBN 978-0-521-19714-4. 30 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Bibliyografya

  • RPG.16. Forecast International. September 1996. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Aktif koruma sistemi zırhlı savaş araçları nı saldırılardan korumak için uygulanan sistemlerinin bütününe verilen addır. İki türlü aktif koruma sistemi vardır:

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Challenger 2</span> İngiliz ana muharebe tankı

FV4034 Challenger II, Birleşik Krallık ve Umman orduları ile birlikte hizmet veren bir İngiliz ana muharebe tankıdır. İngiliz şirketi Vickers Defense Systems tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. 1998 yılında ilk kez servise girmiş ve 2035 yılına kadar kara kuvvetlerinin ana muharebe tankı olarak görevini icra etmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">RPG-7</span> Sovyet yapımı geri tepmesiz tanksavar

RPG-7, Sovyetler Birliği yapımı bir geri tepmesiz tanksavar silah olup, dünyada en çok kullanılan tanksavar silahıdır. Etkili menzili 400 metredir. Özgün adı: Ручной Противотанковый Гранатомёт-Ruçnoy Protivotankovıy Granatomyot. Önceki modeli RPG-2'den geliştirilmiştir. Atası II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından geliştirilen Panzerfausttur. ABD Ordusu kendine malederek "Rocket Propelled Grenade" biçiminde açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Panzerfaust</span> Alman yapımı elle taşınabilen tanksavar silahı

Panzerfaust, II. Dünya Savaşı'nda Almanların geliştirdiği en etkili tanksavar silahıydı. 6 milyon adet üretildi. Bugün kullanılan RPG roketlerinin babası sayılır. 90 mm çapında boşluklu imla hakkıyla dolu patlayıcı başlığı vardı. Ağırlığı 5–10 kg, boyu bir metre kadardı. Boru şeklindeki gövdesi düşük derece çelikten üretilmiştir. Etki menzili 60 metreydi. Almanlar tarafından piyade mangalarına dağıtılmış daha sonra bu tanksavarı taşıyan özel tanksavar birlikleri oluşturulmuştu. Atış sürati ve etkisi yüksekti. Düşman tanklarını 200 mm' ye kadar delebiliyordu. Zaten hali hazırdaki Rus tanklarının zırh kalınlığı da 125 mm'yi geçemiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wurfrahmen 40</span>

Wurfrahmen 40 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu topçu sınıfı bir araçtır. SdKfz 251 model yarı paletli aracın kasasının yan taraflarına yerleştirilmiş 300 mmlik roket fırlatıcı çerçevelerden oluşan bir düzenekten ibaretti. Çok namlulu roketatar Nebelwerfer modelinden çok daha etkili idi.. Kısa adı Stuka zu Fuss. Bu silah 300 mm nin yanında 280 mm lik patlayıcı ve 320 mm yangın bombası da atardı. Atılan roketler her ne kadar geniş bir alana yayılsa da başlıklarında ki yüksek patlayıcıdan ötürü düştüğü bölgede çok etkili olurlardı.

<span class="mw-page-title-main">3,7 cm PaK 36</span>

PaK 36 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında 3,7 sm kalibrelik mermi atma kapasitesine sahip bir tanksavar silahıydı. 1936 yılında Rheinmetall firması tarafından geliştirilen bu silah ilk olarak İspanya İç Savaşı sırasında kullanıldı. 3,7 cm KwK 36 topu da aslında bu silah ile aynı özellikleri taşıyordu. Tek farkı Panzer III tankı gibi bazı tankların ana silahını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">7,5 cm KwK 40</span>

7.5 cm KwK 40 (7.5 cm Kampfwagenkanone 40), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Alman orta sınıf SdKfz.161 Panzerkampfwagen IV (Ausf. F2 modelinden sonraki) tankı ve SdKfz.142 Sturmgeschütz III taarruz topu (Ausf. F modelinden sonraki) üzerine monte dilmiş 7.5 sm çapındaki toptu. Taarruz topuna monte dilen modeline Sturmkanone 40 denildi. L/43 namlu boyu 2150 mm (43kalibre*50=2150) ve L/48 modeli ise 2400 mm boyundaydı. Topun eletrikli ateşleme sistemi ve yarı otomatik doldurma sistemi bulunuyordu. Sadece bu top için üretilmiş mühimmatı kullanabiliyordu.

Otomatik yükleyici tank veya top gibi araçlarda silahın yüklenmesi işlemini mekanik olarak yaparak mürettebat tasarrufuna gidilmesini sağlayan düzenektir. Bu tabir sadece büyük kalibreli silahların yüklenmesi esnasında kişi veya kişilerin yerine kullanılan mekanizmalar için getirilen bir kavramdır. Otomatik silahlar için bu tabir kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">3.7 inç dağ obüsü</span> II. Dünya Savaşında kullanılan obüs sınıfında bir top türü

3.7 inç dağ obüsü Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından I. ve II. Dünya Savaşları sırasında kullanılan obüs sınıfında bir top türüydü.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">RPG-29</span>

RPG-29 Vampir, Rus yapımı omuzdan atılan anti-tank roketidir.1989'da Sovyet servisine alındı. Rus ordu servisinde bulunan en etkili anti tank silahlarından biridir.

Mil Mi-36, ilk olarak 1980'lerin başında projelendirilen bir Sovyet yapımı hafif çok amaçlı helikopterdi. Öngörülen rolleri ateş desteği ve iletişim, kargo taşımacılığı, arama-kurtarma ve tıbbi tahliye ve havadan gözetlemeye yardımcı olmaktı. Ayrıca ikiz TV-O-100 turboşaft motorları, iki kanatlı bir ana rotor ve dört kanatlı bir kuyruk rotoru kullanması planlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">RPG-26</span>

RPG-26, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilmiş tek kullanımlık bir tanksavar roket fırlatıcısıdır. Ateşlenmesinden sonra açılan katlanır kanatları ile tek kademeli bir roket ateşler. Roket, 440 milimetrelik zırh, bir metre betonarme veya bir buçuk metrelik tuğlaya nüfuz edebilen 72,5 milimetre çapında yüksek patlayıcı, anti-tanklı tek şekilli bir yük savaş başlığı taşır. Yaklaşık 250 metrelik maksimum etkili menzile sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Roket güdümlü el bombası</span>

Roket güdümlü el bombası (RPG) , omuzdan ateşlemeli füze silahıdır. Patlayıcı bir savaş başlığı ile donatılmış roketleri fırlatır. Çoğu RPG, tek bir asker tarafından taşınabilir ve sıklıkla tanksavar silahları olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nebelwerfer</span>

Nebelwerfer II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılan bir havan topudur. Başlangıçta Wehrmacht'ın "duman birlikleri" (Nebeltruppen) tarafından geliştirildi ve onlara tahsis edildiler. Kullanım amacı sis bombalarını ateşlemektir. 15 cm'lik sis bombası kullanırlar. Nebelwerfer için baştan beri tahrip gücü yüksek mermiler geliştirilsede, öncelikli olarak zehirli gaz ve duman mermileri dağıtmak için tasarlandılar. Başlangıçta, boyutları 15 ila 32 santimetre arasında değişen çeşitli roketatarlarla değiştirilmeden önce iki farklı havan sahaya sürüldü. Roketlerin ince duvarları, aynı ağırlığa sahip topçu ve hatta havan mermilerinden çok daha büyük miktarlarda gaz, sıvı veya yüksek patlayıcı madde atılmasına izin verme gibi büyük bir avantaja sahipti. Nebelwerfer, Balkan Cephesi hariç, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nun her harekatında kullanıldı. 21 cm kalibre sisteminin bir versiyonu, Müttefik bombardıman uçaklarına karşı havadan havaya kullanım için uyarlandı.