İçeriğe atla

RKK Energiya

RKK Energiya logosu

RKK Energiya (Rusça: Ракетно-космическая корпорация «Энергия» имени С.П.Королёва – Raketno-Kosmitsçeskaya Korporaziya Energiya, S.P. Korolev Roket ve Uzay Şirketi Energiya), uzay araçları ve uzayda kullanılan çeşitli malzemeler üreten Rus şirketi. Adını Sovyet döneminin ünlü baştasarımcısı Sergey Korolyov'dan alır.

16 Mayıs 1946'da SSCB Savunma Bakanlığı'na bağlı Jet Silahları Arge Enstitüsü, NII-88 (Rusça: НИИ-88) kuruldu. Korolyov, enstitüye bağlı Özel Tasarım Bürosu 1 veya OKB-1 (Rusça: ОКБ-1)'in başına getirildi. Büro, Sovyetler'in kıtalararası balistik füzesi R-7'yi, uzaya çıkan ilk uydu Sputnik 1'i, uzaya ilk insanı taşıyan Vostok uzay gemisi ve roketini, Ay'a insan götürmesi planlanan N1 roketini 21. yüzyılda hala kullanılan Soyuz uzay gemisi ve roketlerini tasarladı.

Sovyet rejiminin yıkılmasının ardından tasarım bürosu özel bir şirket haline getirildi.

RKK Energiya, Kliper ve Parom gibi yeni nesil uzay araçlarını tasarlamayı sürdürmektedir.

Genel bakış

Şirketin eski logosu

Energiya, Rus uzay endüstrisinin en büyük şirketidir ve başlıca oyuncularından biridir. İnsanlı uzay uçuşu ile ilgili tüm operasyonlardan sorumludur ve Soyuz ve Progress uzay araçlarının tasarım ve üretimcisi ve Uluslararası Uzay İstasyonunun Rus tarafının başında gelen geliştiricisidir. 2000'li yılların ortalarında, şirket 22.000-30.000 kişiyi istihdam etmiştir.[1]

Şirket, 4 Lenin Nişanı, Ekim Devrimi Nişanı ile ödüllendirildi ve Rusya Federasyonu Başkanı'nın Teşekkür Mektubu ile takdir edildi. Ayrıca, şirket tarafından çalıştırılan 14 kozmonot, "Rusya Federasyonu Kahramanı" unvanını almıştır.[2]

Yapısı

Resimde Rusya Başbakanı olduğu dönemde Vladimir Putin, Energiya Roket ve Uzay Kuruluşu'nun müzesinde bir ziyarette görünmektedir.

Şirket, aşağıdaki bağlı ortaklıklar ve şubelerden oluşmaktadır:[2]

  • Birincil Tasarım Bürosu
  • Baykonur şubesi
  • ZAO Deneysel Makina Fabrikası
  • ZAO Volzhskoye DB
  • ZAO PO Kozmos

2009 yılı itibarıyla, şirketin %38'i Rusya devletine aitti.[2]

Tarihçe

"OKB-1", "TsKBEM", "NPO Energiya", "S. P. Korolev RSC Energiya" ve "Korolev tasarım bürosu" burada yönlendiriliyor. Şirket 16 Mayıs 1946'da kurulmuş ve şu şekilde adlandırılmıştır:

  • 88 numaralı Ar-Ge Enstitüsü Özel Tasarım Bürosu (Rusça: ОКБ-1 НИИ-88 veya NII-88'in OKB-1'i)
  • TsKBEM (Deneysel Makine Tasarımı Merkezi Tasarım Bürosu)
  • NPO Energiya
  • S. P. Korolev RSC Energiya.

Tasarım bürosu ilk şefi Sergey Korolev'in (1946-1966) adını aldı. Baş tasarımcıların halefleri şunlardı: Vasiliy Mişin (1966–1974), Valentin Gluşko (1974–1989), Yuriy Semenov (1989–2005), Nikolay Sevastyanov (2005–2007). Başkan ve Baş Tasarımcısı, 1 Ağustos 2014'e kadar Vitaly Lopota'ydı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Harvey, Brian (2007). "The design bureaus". The Rebirth of the Russian Space Program. 1. Almanya: Springer. ISBN 978-0-387-71354-0. 
  2. ^ a b c "OAO Rocket and Space Corporation Energia after S.P. Korolev" (İngilizce). OAO Energia. 11 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2009. 
  3. ^ "Chief of RSC Energia removed from his post" (İngilizce). Space Digest. 2 Ağustos 2014. 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılar

RKK Energiya internet sitesi5 Eylül 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergey Korolyov</span> Sovyet mühendis ve bilim insanı (1907–1966)

Sergey Pavloviç Korolyov, Sovyet roket mühendisi, ABD ile SSCB arasında 1950 ve 1960'larda yaşanan Uzay Yarışı sırasında Sovyet uzay araçlarının baş tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Sputnik 1</span> Uzaya gönderilen ilk yapay uydu (1957)

Sputnik 1, Dünya'nın ilk yapay uydusu. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtuldu. Sputnik 1'in uzaya gönderilmesi soğuk savaş yıllarında gerçekleşti ve süper güçler arasında yeni bir rekabet olan Uzay Yarışı'nı başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz programı</span>

Soyuz programı 1960'lı yılların başında Sovyetlerin Ay projesi kapsamında başlatılan insanlı uzay uçuşu projesi. Bu proje kapsamında Soyuz uzay aracı ve Soyuz roketi geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz roketi</span> SSCBde geliştirilen ve 1991den itibaren Rusya tarafından kullanılmaya devam edilen fırlatma aracı

Soyuz roketi, Uzay Yarışı yıllarında Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve 1991'den itibaren Rusya tarafından kullanılmaya devam edilen fırlatma aracı.

<span class="mw-page-title-main">Vostok programı</span> SSCB yapımı uzay aracı serisi

Vostok programı Sovyetler Birliği'nin insanlı uzay uçuş programıdır. İnsanoğlu ilk defa Vostok 1 uçuşuyla uzaya gitti. Vostok ismi basına açıklanıncaya kadar gizli bir kelimeydi.

<span class="mw-page-title-main">Vostok (uzay aracı)</span> SSCB yapımı uzay aracı

Vostok Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen bir uzay aracıdır. İlk insanlı uzay uçuşu Vostok 1 ile 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">N1 roketi</span>

N1 Sovyet kozmonotlarını Ay'a götürmek üzere 1960'larda geliştirilen dev uzay roketi. Dört fırlatma denemesinin de başarısız olması üzerine 1976 yılında proje resmen iptal edildi. Sovyetlerin insanlı Ay projeleri olduğunu inkâr etmeleri nedeniyle Perestroyka dönemine kadar varlığı gizli tutuldu.

<span class="mw-page-title-main">Valentin Gluşko</span> Sovyet roket mühendisi

Valentin Petroviç Gluşko, Ukrayna kökenli Sovyet mühendis. Sovyetler Birliği'nin uzay programı için tasarım yapan önemli üç başmühendisten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet insanlı Ay programı</span>

Sovyet insanlı Ay programı, Sovyetler Birliği tarafından Uzay Yarışı kapsamında Ay'a ABD'den önce bir insan göndermek için 1960'larda yürütülen proje. Sovyetler Birliği, uzun süre insanlı bir ay programı olduğunu inkâr etti. Batı ülkelerinde böyle bir programın varlığından uzun süre şüphelenilmekle birlikte gerçekliği ancak Perestroyka ve Glasnost hareketlerinden sonra kesin olarak ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">R-7 (roket ailesi)</span> SSCB yapımı uzay araçlarını taşıyan roket

R-7, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve askeri maksatlarla kullanıldığı gibi tarihteki ilk uzay uçuşlarının yapılmasını da sağlayan roket ailesi. Tasarımı Rus tasarımcı Sergei Korolev tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz TMA-5</span>

Soyuz TMA-5,, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)'na gidiş-dönüş yolculuğu için gerçekleştirilen bir Soyuz uzay göreviydi. Uzay aracı, 14 Ekim 2004 saat 03:06 (GMT)'da Soyuz FG roketi ile fırlatıldı ve 24 Nisan 2005 saat 22:08 (GMT)'de indi.

<span class="mw-page-title-main">Sputnik 3</span>

Sputnik 3, Baykonur Uzay Üssü'nden 15 Mayıs 1958 tarihinde fırlatılan Sovyet uydusu. Bu uydu'nun amacı atmosfer ile uzayı incelemek ve jeofizik bilimine katkıda bulunmak için bilimsel ekipmanlarını kullanmaktı. Uydu 6 Nisan 1960 tarihine kadar yörüngede kalmış ve sonrasında atmosfere girerek yanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korolyov (şehir)</span>

Korolyov, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehir. Şehir, Moskova'nın 22 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 55.47 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 183,402'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin</span>

NPO Lavoçkin, bir Rus havacılık ve uzay kuruluşudur. Rus uzay programında önemli bir oyuncu olarak, Fregat roket üst aşaması geliştiricisi ve üreticisi olmanın yanı sıra ayrıca Fobos-Grunt olarak adlandırılan gezegenler arası sonda geliştiricisidir. Şu anda Sergey Lemeşevski tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin uzay programı</span> 1930lu yıllardan dağılıncaya kadar SSCB tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programları

Sovyetler Birliği'nin uzay programı, 1930'lu yıllardan 1991'de dağılıncaya kadar eski Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından yürütülen roket ve uzay keşif programlarından oluşuyordu. Altmış yıllık geçmişi boyunca, bu öncelikle sınıflandırılmış askeri program, uzay uçuşlarında bir takım öncü başarılar göstermişti, bunlar; ilk kıtalararası balistik füze (R-7), ilk uydu, Dünya yörüngesine ilk canlı taşıma görevi, uzayda ve Dünya yörüngesinde ilk insan, uzayda ve yörüngedeki ilk kadın, ilk uzay yürüyüşü, Ay'la ilk çarpışma, Ay'ın karanlık tarafının ilk görüntüsü ve insansız olarak Ay'a yumuşak iniş, ilk uzay gezgincisi, otomatik olarak ayıklanan ve Ay'dan Dünya'ya getirilen ilk Ay örneği ve ilk uzay istasyonundan oluşmaktadır. İlk gezegenler arası sondalar, kayda değer başka kayıtlar içeriyordu: Venera 1 ve Mars 1, sırasıyla Venüs ve Mars'a uçmuş, Venera 3 ve Mars 2, ilgili gezegen yüzeyi ile çarpışmış ve Venera 7 ve Mars 3 bu gezegenlere yumuşak iniş yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yegorov</span>

Boris Borisovich Yegorov, uzay uçuşu yapan ilk doktor olan Sovyet hekim, kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Feoktistov</span>

Konstantin Petrovich Feoktistov, Sovyet kozmonot ve seçkin bir uzay mühendisidir. Feoktistov, uzay teknolojisi ve keşif üzerine birkaç kitap da yazmıştır. Aydaki Feoktistov kraterine adı verilmiştir.

Refat Appazov Kırım Tatarı asıllı Ukraynalı bilim insanı, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Pivdenne Tasarım Ofisi</span>

Pivdenne Tasarım Ofisi / Yujnoye Tasarım Ofisi, roket ve uzay teknolojisi geliştiricisi olan bir Ukrayna kuruluşudur. Yujnoye Tasarım Ofisi SSCB'de füzenin bilimsel ve tasarım konusundaki çalışmalarını yapan en büyük kuruluşuydu.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Kerimov (general)</span>

Korgeneral Kerim Kerimov, Sovyetler Birliği'nin uzay programında yer alan kilit bilim insanlarından ve uzay programının kurucularından biri olarak kabul edilen ve uzun yıllar boyunca Sovyet uzay programında önemli bir karakter olarak görülen bir Sovyet Azerbaycanlı mühendisti. Önde gelen rolüne rağmen kimliği, kariyerinin çoğu boyunca halktan gizli tutuldu. İlk uydunun, 1957'de Sputnik 1'in ve Yuri Gagarin'in 108 dakikalık ilk insanlı uzay uçuşundan itibaren 1950'lerin sonlarından itibaren dünyayı şaşkına çeviren Sovyet başarılarının arkasındaki baş mimarlardan biriydi, çalışmaları arasında 1961'deki Vostok 1, 1967'de Cosmos 186 ve Cosmos 188'in ilk tam otomatik uzay limanlaması ve 1971'den 1991'e kadar ilk uzay istasyonları olan Salyut ve Mir görevlerine kadar birçok göreve katkıda bulundu.