İçeriğe atla

RIM-8

RIM-8

RIM-8 ya da Talos Füzesi, katı roket yakıtlı ve ram-jet motorlu, gemide taşınır, satıhtan havaya füze.

Bu füze; nükleer veya nükleer olmayan harp başlığı ve komutalı hüzme üzerinde güdüm tertibatı ile teçhiz edilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Küba Füze Krizi</span> Küresel kriz

Küba Füze Krizi, ABD’nin Türkiye ve İtalya'ya, SSCB’nin ise Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi ile başlayan; Ekim 1962’de dönemin iki süper gücünü karşı karşıya getiren ve dünyayı nükleer savaş tehdidi altında bırakan bunalımdır.

<span class="mw-page-title-main">Yumuşama (uluslararası politika)</span> uluslararası ilişkilerde ilişkilerin yumuşama durumu

Yumuşama, özellikle siyasi ilişkilerin sözlü iletişim yoluyla gerilimlerin azaltılması anlamına gelen bir diplomasi terimidir. Bu terim, 1912 yılında Fransa ve Almanya'nın gerilimleri azaltmaya yönelik başarısız girişimleriyle ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore nükleer tartışmasının yakın tarihçesi</span>

Aşağıda Kuzey Kore'nin nükleer silah gelişimi ile alakalı bir kronoloji verilmiştir. Beş ülke - Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Rusya, Çin ve Japonya, Piyongyang yönetimine nükleer silah gelişimi yönündeki hırsından vazgeçmesi için baskılarını artırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası balistik füze</span> Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan balistik füzelerdir

Kıtalararası balistik füze (KABF) asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFlerin hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı, bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

<span class="mw-page-title-main">Alfonso García Robles</span> Meksikalı diplomat ve siyasetçi

Alfonso García Robles, nükleer silahsızlanmayı savunan Meksikalı diplomat.1982 Nobel Barış Ödülü'nü İsveçli diplomat Alva Myrdal ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri</span>

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, Rusya'yı havadan ve hava sahası dışından gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze denizaltısı</span>

Balistik füze denizaltısı, balistik füzeler (SLBM) fırlatmak için donanmış bir denizaltı türüdür.

Barış içinde bir arada yaşama, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından geliştirilmiş teoridir. Buna göre nükleer silahlara sahip Sovyetler Birliği ve sosyalist ülkeler ile kapitalist devletler bir arada barışçıl bir şekilde varlıklarını devam ettirebilirler. Bu teori sosyalizm ile kapitalizmin uzlaşmaz çelişki içinde olduklarından bir arada yaşayamayacaklarını söyleyen marksizmin genel söylemiyle çelişmektedir. Teori Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı ülkeleri tarafından ABD ve NATO örgütüne üye ülkeleriyle olan ilişkilerinde bir dönem hakim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Zeynelabidin Abdülkelam</span> 11. Hindistan cumhurbaşkanı

Ebubekir Zeynelabidin Abdülkelam, havacılık ve uzay mühendisi, 2002-2007 yılları arası Hindistan'ın 11. Başkanı olarak görev yapan Uzay Bilimi ve Hindistan Teknoloji Enstitüsü Profesörü. Devlet başkanı olarak görev yaptığı dönem boyunca Halk Başkanı olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Deniz Kuvvetleri</span>

Fransız Deniz Kuvvetleri, Fransız Donanması, resmî adıyla Marine nationale ya da sıkça kullanıldığı şekliyle La Royale Fransız ordusuna bağlı deniz kuvvetleridir. Devriye botlarından nükleer enerjili uçak gemisine kadar geniş bir yelpazeye sahip donanma, bunların yanında dört tanesi kıtalararası balistik füze taşıyan 10 nükleer denizaltı kullanmaktadır. Toplam su taşırması (2002) yaklaşık 490.000 ton olan Fransız Donanması, bu rakamla dünyanın en büyük deniz kuvvetlerinden biridir.

Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri, ABD ile SSCB – Soğuk Savaş’ın süper güçleri- arasında mermi ve silahlanma kontrolü konusunda yapılan ikili görüşmeler ve uluslararası antlaşmadır. Antlaşma SALT I ve SALT II şeklinde iki turdu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Komutanlığı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Komutanlığı (İngilizce: United States Strategic Command; USSTRATCOM), Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı on Birleşik Muharip Komutanlık'tan biridir. Görevi askerî uydu'lar gibi uzay operasyonları, bilgi operasyonları (bilgi savaşı gibi), füze savunması, küresel komuta ve kontrol, istihbarat, gözetim ve keşif (C4ISR), küresel vuruş ve nükleer caydırıcılık (Amerika Birleşik Devletleri nükleer cephaneliği) ve kitle imha silahlarıyla mücadele etmektir. Karargâhı Nebraska eyaletinde bulunan Offutt Hava Kuvvetleri Üssü'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi su donanması</span>

Mavi su donanması, deniz savaşları'nda iştirak eden donanmadır. Esasen açık okyanusların derin sularında küresel olarak faaliyet gösterebilen denizaltı, uçak gemisi, askerî gemi, savaş gemisi ve deniz kuvvetleridir. Geniş mesafelerde deniz kontrolü yapabilme becerisine ihtiyaç vardır.

<span class="mw-page-title-main">PGM-19 Jupiter</span>

PGM-19 Jupiter ya da bilinen adıyla Jüpiter füzeleri, Soğuk Savaş döneminde nükleer silahlanma sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptığı füzelerdir. Küba Füze Krizi'nde ABD Jüpiter füzelerini İtalya ve Türkiye'ye konuşlandırmış, Sovyetler Birliği ise Küba'ya kendi nükleer füzelerini yerleştirmişti.

Crimson Tide, Tony Scott tarafından yönetilen; Don Simpson ve Jerry Bruckheimer tarafından üretilen 1995 Amerikan yapımı aksiyon gerilim filmi. Film, Rusya Federasyonu'ndaki aşırı milliyetçilerin ABD ve Japonya'ya nükleer füze fırlatmakla tehdit ettiği bir ortamda geçmektedir.