İçeriğe atla

RGB renk modeli

eklemeli renk karışımının bir temsili. ana renk ışıklarının beyaz bir ekrana yansıtılmasıyla ara renklerin oluşmasını gösterir, eşit oranda üst üste gelen kırmızı yeşil mavi renkler beyaz'ı üretir.

RGB renk modeli bir eklemeli renk modelidir[1] ki burada kırmızı, yeşil ve mavi ışık geniş renk yelpazesi üretmek için çeşitli şekillerde birbirine eklenir. Modelin adı, üç ek ana rengin (kırmızı, yeşil ve mavi) baş harflerinden gelir.

RGB renk modeli 19. yy’in ortalarında Thomas Young ve Hermann von Helmholtz tarafından geliştirilen Young – Helmholtz teorisine göre trikromatik renk görüşü, yani üç renkli renkli görme modeline dayanır. Daha sonra James Clerk Maxwell, bu teoriyi daha da detaylandırarak güncel RGB renk üçgenini oluşturur. (y. 1860)[2]

RGB renk modelinin temel amacı, televizyon ve bilgisayar gibi elektronik sistemlerde görüntülerin algılanması, temsil edilmesi ve gösterilmesidir, ancak geleneksel fotoğrafçılıkta da kullanılmıştır. Elektronik çağdan önce, RGB renk modelinin arkasında, insanların renk algısına dayanan sağlam bir teori vardı.

RGB, cihaza bağlı bir renk modelidir: farklı cihazlar, belirli bir RGB değerini farklı şekilde algılar veya üretir, çünkü renk elemanları (fosforlar veya boyalar gibi ) ve bunların bireysel R, G ve B seviyelerine tepkileri üreticiden üreticiye değişir veya zaman içinde aynı cihazda bile. Bu nedenle, bir RGB değeri, bir tür renk yönetimi olmadan aynı rengi cihazlar arasında tanımlamaz.[3]

Tipik RGB giriş aygıtları renkli TV ve video kameralar, görüntü tarayıcıları ve dijital kameralardır . Tipik RGB çıkış cihazları çeşitli teknolojilerin TV setleri (CRT, LCD, plazma, OLED, kuantum noktaları vb.), Bilgisayar ve cep telefonu ekranları, video projektörleri, çok renkli LED ekranlar ve Jumbotron gibi büyük ekranlardır. Renkli yazıcılar ise RGB aygıtlar değil, çıkarıcı renkli aygıtlardır (genellikle CMYK renk modeli ).

Eklemeli renkler

Eklemeli renk karışımı: yeşile kırmızı ekleme sarı verir; maviye yeşil ekleme camgöbeği verir; kırmızıya mavi eklenmesi macenta verir; üç ana rengin bir araya getirilmesi beyaz verir.

RGB ile renk oluşturmak için üç ışık ışını (bir kırmızı, bir yeşil ve bir mavi) üst üste binmelidir (örneğin siyah bir ekrandan yayılan veya beyaz bir ekrandan yansıyan). Üç ışının her birine o rengin bir bileşeni denir ve her biri karışımda tamamen kapalıdan tamamen açıklığa kadar rastgele bir yoğunluğa sahip olabilir.

Kaynakça

  1. ^ Robert Hirsch (2004). Exploring Colour Photography (İngilizce). ISBN 1-85669-420-8. 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  2. ^ Ross, Jon (31 Ağustos 2021). "What is RGB Color? And How Does it Differ from CMYK?". Imaginated. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. []
  3. ^ "RGB (red, green and blue)". Makale. Andrew Zola. Ocak 2023. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">James Clerk Maxwell</span> İskoç fizikçi (1831-1879)

James Clerk Maxwell, İskoç teorik fizikçi ve matematikçi. En önemli başarısı, klasik elektromanyetik teorisinde daha önceden birbirleriyle ilişkisiz olarak gözüken elektrik ve manyetizmanın aynı şey olduğunu kendisine ait olan Maxwell Denklemleri'yle ispatlamasıdır. Bu denklemler elektrik, manyetik ve optik alanlarında kullanılır. Maxwell Denklemleri sayesinde bu alandaki klasik denklemler ve yasalar basitleştirilmiş oldu. Maxwell'in elektromanyetik alandaki çalışmaları, birincisi Isaac Newton tarafından gerçekleştirilmiş, "fizikteki ikinci büyük birleşme" olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Renk</span> görsel algının bir özelliği

Renk ya da tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalgaboyları birden aynı anda göze ulaşırsa bu ak, hiç ışık ulaşmazsa kara olarak algılanır. İnsan gözü 380 nm ile 780 nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir. Bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünür ışık denir. Renkler için genelde kulak ile duyulan ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz, dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duyulmasına karşın göz için bu "çok seslilik" söz konusu olmadığından, değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonları algılanabilir. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Işık</span> elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon

Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır. Bu dalga boyu yaklaşık 430-750 terahertz (THz) frekans aralığı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil</span> mavi ve sarı arasında görülebilen katkı ana rengi

Yeşil renk elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Turuncu ve mor ile birlikte ara renklerden birini oluşturur. Dalgaboyu 550 nanometre kadardır. Karşıt rengi kırmızı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Galibarda</span>

Galibarda veya Fuşya rengi kırmızı ve mavi ışığın eşit oranlarda karıştırılması ile elde edilir. Bu renk daha çok İngilizce isminin okunuşu olan "macenta" adıyla anılır.

CMYK, Matbaacılıkta kullanılan bir çıkarmalı renk modelidir. CMYK modeli, beyaz bir yüzeyi (kağıt) maskeleme prensibi ile çalışır. Işık mürekkep tarafından emilir bu sebeple model çıkarmalı olarak adlandırılır, çünkü mürekkepler beyaz ışıktan kırmızı, yeşil ve mavi renkleri "çıkarır".

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Turuncu</span> bir renk

Turuncu rengi additif renk sintezine göre kırmızı ve sarı arasında, dalgaboyuya göre 585-620 nanometre civarında olan bir renktir. Karşıt rengi mavidir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">LED TV</span> arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisi

LED TV, arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pointing stick</span>

Masaüstü bilgisayar ve Dizüstü bilgisayar klavyeleri üzerine monte edilen, tek parmak ile dokunulmak suretiyle bilgisayar ekranındaki imleci kontrol eden bilgi giriş aygıtı. Fare (bilgisayar) aygıtının navigasyon görevini görür. Genellikle monte edildiği bilgisayarların touchpad bileşenlerine ilave seçenek olarak sunulur. İzometrik bir Oyun çubuğu mantığıyla işler.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı kalem</span> bilgisayar giriş cihazı

Işık kalem bir bilgisayarın CRT ekranıyla birlikte kullanılan ışık hassas bir değnek şeklinde bir bilgisayar giriş cihazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eklemeli renk</span>

Eklemeli renk farklı ışık renklerini karıştırarak yeni bir renk oluşturma metodu. Kırmızı, yeşil ve mavinin tonları renk karışımı sisteminde kullanılan en yaygın ana renklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gece modu</span>

Koyu renk, karanlık tema veya gece modu olarak da adlandırılan açık renk şeması, koyu arka plan üzerinde açık renkli metin, simge ve grafik kullanıcı arayüzü öğeleri kullanan ve genellikle bilgisayar kullanıcısı açısından tartışılan bir renk şemasıdır. Arayüz tasarımı ve web grafik tasarımı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Raster grafik</span>

Raster grafik veya bitmap, bilgisayar grafiklerinde bir monitör, kâğıt veya başka bir ekran ortamı aracılığıyla görülebilen, genellikle dikdörtgen şeklindeki piksel ızgarasını temsil eden bir nokta vuruşlu veri yapısıdır. Raster görüntüler, çeşitli biçimlerde görüntü dosyalarında saklanır.

<span class="mw-page-title-main">Renk tonları ve gölgeler</span>

Renk teorisinde renk tonu (İngilizce:tint), açıklığı artıran beyazla bir renk karışımı iken, gölge siyahla bir karışımdır, bu da koyuluğu artırır. Her iki işlem de ortaya çıkan renk karışımının göreli doygunluğunu etkiler. Ton bir rengi gri ile karıştırarak veya hem tonlama hem de gölgeleme yoluyla yapılır. Bir rengi herhangi bir nötr renkle karıştırmak kromayı veya renkliliği azaltırken renk tonu değişmeden kalır.

Mavi renk çeşitleri renk tonu, kroma veya açıklık veya bu niteliklerden iki veya üçünde farklılık gösterebilir. Değerdeki değişimlere renk tonları ve gölgeler de denir; renk tonu (tint) mavi veya beyazla karıştırılmış başka bir ton(İngilizce:hue), siyahla karıştırılmışına gölgedir. Bu çeşitli renklerin geniş bir seçimi aşağıda gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Renk teorisi</span>

Renk teorisi, hangi renklerin birlikte iyi göründüğünü belirlemek için kullanılan sanat ve bilimin pratik bir kombinasyonudur. Renk çarkı, 1666'da renk spektrumunu bir daireye eşleyen Isaac Newton tarafından icat edildi. Renk tekerleği renk teorisinin temelidir, çünkü renkler arasındaki ilişkiyi göstermektedir.