İçeriğe atla

RG-33

RG-33 Güney Afrikada bulunan ve BAE Systems firmasının bir kolu olarak çalışmakta olan BAE Systems Land Systems South Africa tarafından geliştirilen mayın korumalı hafif sınıf bir araçtır. MRAP programı çercevesinde Amerikan Ordusuna bağlı birliklerin Irakta kullandıkları araçlardan bir tanesidir. Yapımında RG-31 modeli temel alınan araç dünya çapında savaş çıkarma, güvenlik ve cephe görevlerinde kullanılmaktadır.

Tasarımı

Aracın monokok ve V şekilli şasesi bulunmaktadır. Monokok gövde tek bir parçadan oluştuğundan ötürü farklı çelik parçaların kaynaklanmasına nazaran çok daha fazla dayanıklıdır. Ayrıca V şekil araca mayın sonucunda meydana gelen patlamalarda basıncın arabanın altından yukarıya doğru akmasına ve zararı en aza indirmeye yarar. Bu yapı araca geniş iç hacim ve güvenlik sağlamaktadır. Bunun haricinde araç içerisinde süspansiyonlu koltuklar mürettebatın ve yolcuların böyle bir patlamada daha az sarsıtıya maruz kalmasını sağlar. Araç üzerinde bulunnan taret çevresindeki kurşun geçirmez cam ise silahçıya hem daha geniş görüş açısı hem de daha fazla korunma sağlar. Araç içerisinde oturanların dışarıyı daha rahat izlemeleri için camlar uzatılmıştır. Camlar üzerinde bulunan çelik kapaklı delikler ise acil durumlarda yolcuların dışarıya ateş açmasına olanak sağlar.[1]

Üretim tarihi

  • 26 Ocak, 2007, dört adet (2 şer farklı model) RG-33 ABD Deniz Kolordusuna deneme amaçlı teslim edildi.
  • 14 Şubat, 15 adet MRAP Cat 1 RG-33 ve 75 adet MRAP Cat 2 RG-33L alım sözleşmesi imzalandı.[2]
  • 28 Haziran, BAE firması ABD Özel Operasyonlar Komutanlığından toplamda 235.8 milyon dolarlık 16 adet RG-33 Category I görev aracı, 239 adet RG-33L Category II aracı, 170 adet RG-33 Cat I modeli olmak üzere 333 adetlik araç siparişi aldı. Bunlar haricinde ilk kez geliştirilen 16 adet RG-33L Category II Cankurtaran modelinden sipariş edildi.[2][3] Araçlar çok farklı amaçlarda kullanılmaktadır. Unlar sırasıyla Piyade Taşıma, Cankurtaran, Komuta ve Kontrol, Konvoy Eşlik ve Patlayıcı İmha Aracı gibi. 18 Ekim tarihinde toplamada 600 MRAPS aracı teslim edilmiştir. Bunlar arasında toplam değerleri 322 milyon doları bulan 399 adet [RGL 33 Cat 11] 112 adet [RGL 33 Cat 11, Ambulance Variant] ve 89 adet [RG 33 SOCOM] vardır. 18 Aralık 2007 tarihinde BAE firması ilave olarak 645 milyon dolarlık 600 adet RG 33 Cat 11 siparişi daha almıştır. Bunlarla beraber ABD Ordusunun elindeki RG-33 araç sayısı 1,735 adedi bulacaktır.
  • RG-33 4X4
  • RG-33L (6X6)

Kullanan ülkeler

  •  ABD — Amerikan Deniz Piyade Kolordusu,[4] Birleşik Devletler Özel Operasyonlar Komutanlığı[2]

Kaynakça

  1. ^ "Defense Review - DefRev First Look: BAE Systems RG33 Series MRAP Vehicles". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2008. 
  2. ^ a b c BAE’s Diverse MRAP Orders
  3. ^ "BAE's Diverse MRAP Orders - Defense Industry Daily". 6 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2008. 
  4. ^ "US Marines order 90 SA vehicles". 20 Şubat 2007. 23 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2007. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">T18 Boarhound</span> Zırhlı Araç

T18 Boarhound ABD tarafından az sayıda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ordusu tarafından kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 787</span> Boeing marka sivil yolcu uçağı

Boeing 787, 7 Temmuz 2007'de tanıtımı gerçekleştirilen Boeing firmasının 14 yıl aradan sonra üretime geçtiği yeni model yolcu uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Humvee</span>

M998 Yüksek Hareket Kabiliyetli Çok Amaçlı Vasıta askerî kullanım için üretilen 4X4 sınıfında AM General firması tarafından geliştirilmiş bir taşıttır. Bu taşıt daha önceden Amerikan Ordusu servisindeki M151 MUTT, M561 Gama Goat, M718A1 ve M792 model cankurtaranlar, CUCV ile diğer ülke ve ordular tarafından kullanılan hafif sınıf araçların yerine geçmiştir. Humvee daha sonra üretilecek sivil amaçlı Hummer ve SUV taşıtlarına ilham kaynağı olmuştur.

Common Remotely Operated Weapon System programı (CROWS), çeşitli türde araçlara monte edilebilen ve farklı silahları uzaktan kumanda yardımı ile sevk ve idare etmeye yarayan bir düzenektir. Takıldığı araçlar başlıca M1114 ve M1116 gelişmiş zırhlı HMMWV ve M1117 Zırhlı Güvenlik araçlarıdır.

Golan Tekerlekli Zırhlı Araç (İbranice→גולן) daha deneme aşamasında İsrail firması RAFAEL Armament Development Authority tarafından geliştirilen piyade savaş aracıdır.Geliştirme çalışmalarına daha sonra Amerikan firması Protected Vehicles Incorporated katılmıştır. Golan'ın asıl amacı taşımakta olduğu mürettebat ve yolculara en iyi korumayı sağlamaktır. Golan modeli ileride belki ZPT, komuta aracı, cankurtaran veya haberalma araçları olarak üretilebilir. Personel taşıyıcı olarak 10 kişilik taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">RG-31</span>

RG-31 Nyala Güney Afrikada bulunan BAE Systems Land Systems South Africa firması tarafından geliştirilmiş çok amaçlı mayın korumalı bir taşıttır. Aracın yapımında TFM Industries firmasının ürettiği Mamba APC temel alınmıştır. Araç sahip olduğu kaynakla birleştirilmiş monokok V şekilli şasesi ve yüksek süspansiyon sistemi sayesinde iki adet TM-57 tanksavar mayınının patlaması durumda bile taşıdığı mürettebatı koruyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cougar (araç)</span>

Cougar, kara mayını ve EYP saldırılarına karşı korumalı bir zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

MillenWorks Light Utility Vehicle (LUV) prototip olarak üretilen yeni nesil bir araçtır. ABD Hükûmetine bağlı Tank Otomobil Araştırma, Geliştirme ve Mühendislik Merkezi'nin gözetiminde MillenWorks firması tarafından yapılmaktadır. Textron Marine and Land Systems firması ise araca ait parçaların geliştirilmesinde yardımcı olacaktır. Geliştirilen bu araç Joint Light Tactical Vehicle adayları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">MaxxPro</span> Zırhlı araç

International MaxxPro MPV Navistar International firmasının yardımları ile İsrail Plasan Sasa firmasının tasarladığı ve ürettiği bir zırhlı araçtır. Araç Amerikan Ordusu tarafından Amerikan Deniz Piyade Kolordusu için sürdürülen Mayın Geçirmez Baskın korumalı araç programı gibi Amerikan Kara Kuvvetleri için Orta sınıf Mayın Korumalı Taşıt programı bünyesindedir. Aracın daha küçük olan Category 1 ve geniş olan Category 2 MaxxPro XL adlarında iki farkı modeli bulunmaktadır. İki model de aynı şaseyi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AAI RQ-7 Shadow</span> insansız hava aracı

AAI RQ-7 Shadow, bir ABD'li firma olan AAI Corporation tarafından üretilmiş bir insansız hava aracı (İHA)'dır. ABD Ordusu, ABD Deniz Piyadeleri, Avustralya Ordusu ve İsveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Bir uçak gemisi üzerindeki jetleri durdurmaya yarayan yakalama halatına benzer sistem ile, römorke monte edilmiş pnömatik mancınık tarafından fırlatılabilir. Üzerindeki çeşitli kameralar sayesinde alınan görüntü yer kontrol istasyonuna iletilir.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Kara Kuvvetlerinin askerî teçhizat listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yunan Ordusunun ağır teçhizatı ve silahları genellikle Amerikan, İngiliz, Fransız, Alman ve diğer tedarikçilerden oluşan çoğunlukla yabancı ülkelerin imalatıdır. ELVO tarafından Yunanistan'da üretilen Kentaurus ve Leonidas zırhlı savaş araçları istisnadır.

Panthera F9, sınır koruması, polislik ve askeri operasyonlar için tasarlanmış, BAE yapımı 5 kapılı bir zırhlı personel taşıyıcısıdır. Araç, tamamen modüler bir silah sistemine sahip olacak şekilde tasarlandı. F9, uzaktan kumandalı, tavana monte bir arama lambası, run-flat lastikler, bir arka görüş kamerası, klima ve yan ve arkaya bakan tabanca portları ile donatılmıştır. İlk defa Suriye iç savaşı sırasında Ocak 2018 de İdlib deki çatışmalarda Suriyeli Muhalifler tarafından kullanıldı Bu silahlardan Muhaliflere sınırlı sayıda verilmiştir.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.