İçeriğe atla

REKO-çemberi

REKO-çemberi yerel tüketicilerin ve gıda üreticilerinin oluşturduğu basit bir ticaret modelidir. REKO adı orijinal olarak "Rejäl Konsumtion" kelimlerinin kısaltılmış halidir. Türkçeye "Adil Tüketim" olarak çevrilebilir.[1]

Tarihçesi

REKO modeli 2013 yılında Thomas Snellman tarafından Finlandiya'da hayata geçirilmiştir. Snellman'ın Fransız Amap (association pour le maintien d'une agriculture de proximité) modelinden esinlenerek geliştirdiği REKO modeli bugün Finlandiya, İsveç, Norveç gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa'da yaygınlaşmaktadır.

Çalışma yöntemi

REKO çemberi belirli bir coğrafi alan içerisindeki tüketicileri ve yerel üreticileri buluşturan bir modeldir. Genellikle Facebook gibi, halihazırda pek çok kişinin kullandığı platformlar üzerinden, kapalı gruplar aracılığı ile organize edilmektedir. Yerel üreticiler ürünlerini ve fiyatları bu gruplarda ilan ederken, tüketiciler de bu ilanlara yorum olarak siparişlerini verirler.

Düzenli aralıklarla (her hafta ya da her iki haftada bir gibi) organize edilen buluşma noktası ve zamanında, tüketiciler doğrudan yerel üreticiler ile buluşarak Facebook grubu üzerinden sipariş ettikleri ürünleri teslim alırlar ve ödemesini yaparlar. Üreticiler ve tüketicilerin buluşması sadece ürünleri teslim etmek/almak üzere organize edildiğinden, buluşmalar genellikle yarım ila bir saat arasında sürmektedir.

Olumlu yanları

Tüketiciler ürünlerini yakın çevreden gelmiş yerel üreticilerden aracısız olarak aldıklarından, ürünler taze ve ucuz olmaktadır. Ayrıca tüketiciler üreticilerle yüzyüze tanışmakta, ürünlerinin nasıl üretildiğine dair sohbet edebilmekte ve karşılıklı güven geliştirebilmektedirler. Üreticiler tüketicilerden doğrudan geribildirim alabilmektedirler. Yakın çevreden gelen ürünler kısa seyahat ettiklerinden, hem ambalaj ve nakliye masrafları düşmekte hem de çevre üzerindeki olumsuz etkiler hafiflemektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">CE işareti</span>

CE işareti, Avrupa Birliğinin (AB), teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla ürünlerin teknik yapılarına ilişkin mevzuatı daha basit ve genel hale getirmek için 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini sağlık, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir Birlik işaretidir.

İşletmeden işletmeye ya da sıkça kullanılan İngilizce business-to-business ibaresinin kısaltılmış şekli olan B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen addır. B2B genellikle işletmeden tüketiciye satış (B2C) ve tüketiciden tüketiciye satış ile karşılaştırılır. Son yıllarda e-B2B türü de yaygınlaşmıştır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında internet, yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

  1. Daha iyi müşteri tatmini ve desteği
  2. Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması
  3. Daha iyi servis
  4. Daha iyi alış ve satış işlemleri
  5. Daha az işletim maliyeti
  6. Daha az üretim maliyeti
  7. Daha düşük stok maliyeti

Tedarik Zinciri Yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eko etiket</span>

Eko etiketler, ürünlerin üretim ve kullanım aşamalarında diğer ürünlere kıyasla çevreye daha az zarar verdiği düşünüldüğü takdirde ürünlere eklenen etiketlerdir. Eko etiketleme ile tüketicilerin çevreye zarar vermeyen ürünleri tercih etmesi sağlanırken, üreticilerin de çevreye duyarlı üretim gerçekleştirmesi amaçlanmıştır. Eko etiketler 3 ana başlık altında incelenebilir:

Ağ pazarlama veya çok katlı pazarlama, şirketlerin kendi imkânları yerine bireylere imkân sağlayarak ürünlerini pazarlama yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Garanti belgesi</span>

Garanti belgesi, imalatçı-üretici veya ithalatçıların, sattıkları, ücretsiz olarak yenisi ile değistirilmesinin, tamirinin, bedel iadesinin veya bedel indiriminin taahhüt edildiğini ve satıcı ile tüketicinin yükümlülüklerini gösteren belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Steam Machine</span>

Steam Machine, oyun konsolu benzeri bir deneyim sağlamak için Valve'ın SteamOS'sini çalıştırmak üzere tasarlanmış bir dizi önceden oluşturulmuş küçük form faktörlü oyun bilgisayarıydı. Birkaç bilgisayar satıcısı, kendi Steam makineleri sürümlerini perakende satış için geliştirmek üzere Valve ile anlaştı ve Valve'ın gereksinimlerine ek olarak Microsoft Windows ile çift önyükleme seçenekleri ve bilgisayarı yükseltme yeteneği gibi ek seçenekler sundu. Tüketiciler, Steam OS'de yer alan Valve'ın aynı adı taşıyan popüler Steam mağazası aracılığıyla Steam Makineleri dijital olarak video oyunları satın alabilirler.

İngilizce açılımı "'consumer to consumer" olan ve "Tüketiciden Tüketiciye" anlamına gelen bir e-ticaret modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Hafif sanayi</span> küçük veya hafif eşyaların imalatını içeren ekonomi sektörü

Hafif sanayi, genellikle daha az sermaye yoğunluğuna sahip ve işten ziyade daha tüketici odaklı bir sanayi grubudur. Hafif sanayi tesisleri genellikle ağır sanayiye kıyasla daha az çevresel etkiye sahip ve imar kanunlarında yerleşim alanlarına yakın bölgelerde hafif sanayiye izin verilme olasılığı daha yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">ASTM International</span>

ASTM International, çok çeşitli malzemeler, ürün ve sistemler için teknik standartları geliştiren ve yayınlayan bir standart organizasyonudur. Örgütün merkezi Pensilvanya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Araba satış bayiliği</span>

Araba satış bayiliği, bir otomobil üreticisi veya onun satışa bağlı yan kuruluşu ile bir bayilik sözleşmesine dayanan, yeni veya kullanılmış arabaları perakende seviyesinde satan bir iş koludur. Otomotiv araçlarını satmak için otomobil satış temsilcileri kullanılmaktadır. Bayilikler açık ve kapalı alana sahip olabilirler. Ayrıca çok markalı ve çok üreticili otomobil bayileri, farklı ve bağımsız otomobil üreticilerinin araçlarını satmaktadır. Bazıları elektrikli araçlarda uzmanlaşmıştır. Son yıllarda bayilikler elektronik ticaret, araba satışı websiteleri ile de satış ve hizmet yapmakdadırlar. Otomobiller için araç bakımı, oto kiralama hizmetleri de sunabilir ve yedek otomobil parçaları stoklamak ve satmak ve garanti taleplerini işlemek için otomotiv teknisyenleri istihdam edebilir. Bayilikler ayrıca sergi salonu, oto tamir atölyesi, araba yıkama yeri, test sürüşü mekanına sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çevrimiçi yemek siparişi</span>

Çevrimiçi yemek siparişi, bir web sayfası veya mobil uygulama aracılığıyla yerel bir restorandan veya gıda kooperatifinden yemek teslimi veya paket teslimidir. Tüketim mallarını çevrimiçi olarak sipariş etmek ve müşterilere sık sık çevrimiçi alışveriş yapmayı kolaylaştırmağa izin veriyor. Bir müşteri, genellikle mutfak türüne göre filtrelenen ve mevcut öğeler arasından seçim yaparak, favori bir restoran için arama yapar. Ödeme, kredi kartı, Paypal veya nakit yanı sıra, restoranın çevrimiçi gıda şirketine yüzde geri dönüşü ile yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

Ürün Yaşam Dönemi, 1966'da Raymond Vernon tarafından geliştirilmiştir. Teknolojik Açık Teorisi'nin daha çok gelişmiş hali olarak ifade edilebilir. Teoriye göre esas alınan noktalardan birisi, her ürünün belli bir yaşam süresi vardır ve bu sürede 5 farklı aşamadan geçmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Yemek teslimi</span> Kurye ve yemek dağıtım hizmeti

Perakende yemek teslimi bir kurye hizmeti ve yemek dağıtım hizmetidir. Çoğu zaman yemek aboneliği ile de yapılır. Restoran, mağaza veya bağımsız yemek dağıtım şirketi müşteriye yiyecek teslim eder. Bir sipariş genellikle bir restoran veya bakkalın web sitesi veya mobil uygulaması ya da yemek siparişi şirketi aracılığıyla yapılır. Teslim edilen ürünler, entree, mezeler, içecekler, tatlılar veya bakkaliye ürünlerini içerebilir. Tipik olarak ürünler poşet, kutu veya torbalarda teslim edilir. Teslimatı yapan kişi normalde araba kullanır, ancak evlerin ve restoranların birbirine daha yakın olduğu büyük şehirlerde scooter, bisiklet, motosiklet veya motorlu trotinet, ayrıca furgon, minivan, mikrovan, panelvan, kamyon gibi araçlar da kullanabilir. Son zamanlarda, teslimatları tamamlamak için ABD ve İngiltere'de Starship Technologies gibi şirketler tarafından otonom araçlar kullanıldı. Ayrıca otonom araba, teslimat dronu ve teslimat robotu gibi araçlar da popülerleşmekdedir.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ süt</span>

Çiğ süt veya pastörize edilmemiş süt, pastörize edilmemiş süttür. Çiğ sütün savunucuları, daha iyi lezzet, daha iyi beslenme ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşturulması dahil olmak üzere tüketiminin faydaları olduğunu belirtmişlerdir. Birçok ülkelerde çiğ beslenme'de önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Gıda endüstrisi</span>

Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.