İçeriğe atla

README

cURL için README dosyası

README (BENİOKU) dosyası bilgisayar yazılımının bir dizinindeki veya arşivindeki diğer dosyalar hakkında bilgi içeren, düz metin dosyası şeklinde bir belgedir. Genellikle READ.ME, README.TXT, README.md (Markdown kullanan dosyalar için), README.1ST veya basitçe README dosya adlarıyla kullanılır.

Dosyanın adı genellikle büyük harflerle yazılır, Bu da Özellikle Unix benzeri sistemlerde kolayca fark edilmesini sağlar, çünkü genellikle dosyalar küçük harflerle kullanılır.[1][2][3]

İçindekiler

README dosyası içerik olarak aşağıdakilerden birini veya daha fazlasını içerir:

  • Konfigürasyon talimatları
  • Kurulum talimatları
  • Kullanma talimatları
  • Bir dosya bildirimi (dahil edilen dosyaların listesi)
  • Telif hakkı ve lisans bilgileri
  • Dağıtıcı veya programcı için iletişim bilgileri
  • Bilinen hatalar
  • Sorun Giderme
  • Krediler ve teşekkür
  • Değişiklik günlüğü (genellikle programcılar için)
  • Bir haber bölümü (genellikle kullanıcılar için)

Tarih

Kullanımının ne zaman başladığı tam olarak belli değildir ancak 1970'lerin ortalarına kadar uzanan örnekler var.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Derleyici</span> kaynak kodunu bilgisayarın işleyebileceği koda dönüştüren program

Derleyici, kaynak kodu makine koduna dönüştüren yazılımdır. Bir programlama dilinin derleyicisi, o programlama dili kullanılarak yazılmış olan kodu hedef işlemci mimarisine göre uygun şekilde makine koduna derler ve genellikle çıktı olarak yürütülebilir dosyanın oluşturulmasını sağlar. Bu eyleme derleme denir. Bir başka ifadeyle derleyici, bir tür yazı işleyicidir; girdi olarak yazı alır ve çıktı olarak yazı verir.

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

Yama, bilgisayar programlarında oluşan bir hatayı ya da programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır. Genelde bilgisayarlardaki en büyük güvenlik sorunlarından olan yazılım açıklarına müdahale amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Graphics Interchange Format</span>

GIF, İngilizce Grafik Değiştirme Biçimi anlamına gelen Graphics Interchange Formatin kısaltmasıdır ve bir sayısal resim saklama biçimidir. Kayıpsız sıkıştırma kullanır. 8-bit renge kadar destek verir ve bir renk için saydamlık sunar. JPEG ile birlikte bilgisayar dünyasında kullanılan en yaygın resim saklama biçimlerinden biridir. Genelde grafiklerin saklanması için kullanılır.

URL, İnternet'te bir kaynağa rastgelen, standart bir formata uygun bir karakter tertibidir.

<span class="mw-page-title-main">.nfo</span>

.nfo, İngilizcede "bilgi" anlamına gelen "info" veya "information" kelimelerinin kısaltması olarak türetilmiştir. .nfo dosyaları ASCII yazı tabanlı karakter kodlaması dosyalarının uzantısıdır. Bu dosyalar, yazı tabanlı dosyaları okumak için geliştirilen yazılımlarla görüntülenebildiği gibi, .nfo dosyaları için özel olarak tasarlanmış yazılımlar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu dosyası</span>

Sunucu dosyası, bir bilgisayar ağında kayıtlı düğüm konumlarını içeren dosyadır. Bu dosya, sunucu adlarını IP adreslerine eşler. Sunucu dosyası değişik ağ boyutları için alan adı sistemine yardımcı bir etmen olarak görülmektedir. DNS'in aksine, sunucu dosyası yerel bilgisayar yöneticisinin denetimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Apache Ant</span>

Apache Ant, yazılım inşası süreçlerini otomatikleştirmeye yarayan bir araçtır. Make'e benzeyen uygulama, Java ile geliştirilmiş olup Java platformunu gerektirmekte ve Java projelerinde sıkça kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Java sanal makinesi</span>

Java Sanal Makinesi (JSM), Java platformunun nesne modülü formatı olan class uzantılı sınıf dosyalarının belleğe yüklenip çalıştırılması için gereken hizmetleri sunan bir sistem programıdır ve temel görevinin sınıf dosyalarını yorumlamak olduğu söylenebilir. Ancak, JSM'ni salt bir yorumlayıcı olarak görmek büyük haksızlık olur. Zira, yorumlama ile birlikte JSM'nin şu görevleri de vardır.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Dalvik (yazılım)</span> Google tarafından yazılmış android için programlama dili

Dalvik yazılımı Google tarafından geliştirilmiş, Android için yazılmış uygulamaları yürüten ve şu an durdurulan sanal makine (VM) 'dir. Dalvik, Android 4.4 "KitKat" ve önceki Android sürümlerinin yazılım yığınının ayrılmaz bir parçasıdır; tipik olarak cep telefonları ve tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlarda ve daha yakınlarda Smart TV'ler ve giyilebilir bilgisayar gibi cihazlarda kullanılırdı. Dalvik, açık kaynaklı yazılım, Dan Bornstein tarafından yazılmıştır ve ismini Eyjafjörður, İzlanda da yerleşen Dalvik balıkçı köyünden almıştır. Android için programlar yaygın olarak Java ile yazılmış ve Java sanal makinesi için baytkodu derlemiştir. Daha sonra Dalvik bytecodeye çevrilmiş ve .dex ve .odex dosyalarında saklanır. Kompakt Dalvik yürütülebilir biçimi sistemleri için tasarlanmış, bellek ve işlemci hızı açısından sınırlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Kişiler</span> Dosya formatı

Windows Kişiler, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10'da bulunan bir iletişim yöneticisi. Windows Adres Defteri'nin işlevselliğinin çoğunu değiştirdi, ancak Windows Live Mail ve Windows Mail'in Vista sürümü ile çalıştı. Sonradan Windows Kişiler tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ekran Alıntısı Aracı</span>

Ekran Alıntısı Aracı Microsoft tarafından yapılan, Windows Vista ve sonraki sürümlerinde bulunan bir ekran görüntüsü yardımcı programıdır. Açık bir pencerenin, dikdörtgen alanların, serbest biçimli bir alanın veya ekranın ekran görüntülerini alabilir. Makasla kesilmiş parçalara daha sonra bir fare veya bir tablet kullanılarak açıklama yapılabilir, bir resim dosyası veya bir MHTML dosyası olarak saklanabilir veya e-postayla gönderilebilir. Ekran Alıntısı Aracı, farklı renkli kalemler, silgi ve vurgulayıcı ile fotoğrafın temel görüntü düzenlemesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Entourage</span>

Microsoft Entourage, Microsoft tarafından Mac OS 8.5 ve daha üstü için geliştirilmiş bir e-posta istemcisi ve kişisel bilgi yöneticisi idi. Microsoft, Entourage'ni Ekim 2000'de Microsoft Office 2001 ofis paketinin bir parçası olarak ilk kez piyasaya sürdü. Klasik Mac OS için Microsoft Office'in önceki sürümü olan Office 98, Outlook Express 5'i içeriyordu. En son sürüm Mac için Microsoft Office 2008'in bir parçası olan Mac 2008 Entourage, 15 Ocak 2008'de piyasaya sürüldü. Entourage, 26 Ekim 2010'da piyasaya sürülen Mac için Microsoft Office 2011'de Macintosh için Outlook ile değiştirildi.

youtube-dl, YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi akış web sitelerinden ses ve video dosyalarını ayıklamak için kullanılan bir komut satırı indirme yöneticisi programıdır. Yazılım Python kullanılarak yazılmıştır. youtube-dl, Lisanssız lisans kapsamında kamuya açık yazılımdır.

PRC (Palm Kaynak Kodu), Palm OS, Garnet OS ve Access Linux Platformundaki kod veritabanları için kullanılan bir konteyner biçimidir. Yapısı PDB veritabanlarına benzer. Genellikle, bir PRC dosyası, PDA'da çatallı veritabanı olarak depolanan bir Palm OS uygulamasının düz bir temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Markdown</span> readme dosyalarında sık kullanılan düz yazıyı formatlama yapısı

Markdown, düz-metin-biçimlendirme sözdizimine sahip hafif bir işaretleme dili. Tasarımı, birçok çıktı biçimine dönüştürülmesine izin verir, ancak aynı ada sahip orijinal araç yalnızca HTML'yi destekler. Markdown genellikle BENİOKU (README) dosyalarını biçimlendirmek, çevrimiçi tartışma forumlarına mesaj yazmak ve düz metin düzenleyicisi kullanarak zengin metin oluşturmak için kullanılır.

chown

chown komutu, change owner talimatının kısaltması olup Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde dosya sistemindeki dosyaların, dizinlerin sahibini değiştirmek için kullanılır.