İçeriğe atla

R-390A

R-390A, ABD ordusu için Collins Radio Company tarafından tasarlanan yüksek frekanslı radyo iletişim alıcısı.

R-390A radyo alıcısı.

Tarihçe

United States Army Signal Corps (USASC) tarafından R-390'nın yerini alması için 1954 yılında tasarlanan R-390-A, bir kısa dalgalı radyo alıcısıdır. Bir önceki versiyonu olan R-390'nın başarısının ardından USASC tarafından aynı radyonun daha ucuz ve daha gelişmiş bir versiyonunun tasarlanılmasına karar verilmesi ile ortaya çıkmıştır.[1]

R-390A'nın toplam üretimi 55 bin ünitenin üzerindedir. 1955'te üretilmeye başlayan cihaz, yaklaşık 1970 yılına kadar üretilmeye devam etmiştir. Kısa bir aranın ardından 1984 yılında Fowler Industries tarafından Avondale Shipyards için tekrar üretilmeye başlanmıştır.

Üreticiler ve yaklaşık üretim sayıları şu şekildedir:[1]

  • Collins Radio Company 6,363
  • Electronic Assistance Corp 15,338
  • Capehart 4,242
  • Motorola 14,873
  • Stewart Warner 6,631
  • Amelco/Teledyne/Imperial 7,958 (bu şirketler satın alınarak birleştirildi)
  • Fowler Industries 5

Tasarım

R-390A; genlik modülasyonlu, kodlu ve frekans kaydırmalı anahtarlamalı verileri alma kapasiteli geniş kapsamlı bir radyo alıcısıdır. Ayar aralığı, 32 bir-megahertz bandı içerisinde, 500 kilohertz ila 32 megahertz arasındadır. Devresi süperheterodin tipindedir. 8 MHz'in üzerinde çift(ikili) dönüşüm, bunun altında ise üçlü dönüşüm kullanır. 23 vakum tüp gibi sayısı bir alıcı için oldukça fazla olan bir ekipmanla donanımlandırılmıştır (6AK6 x 3, 5654 x 2, 12AU7/5814A x 4, 26Z5W x 2, 3TF7 x 1, 6BA6/5749W x 6, 6C4/6100 x 3, 6DC6 x 1, 0A2WA x 1). Yaklaşık 39 kilo olan cihaz, 120 ya da 240 voltluk enerji kaynakları ile çalıştırılabilir.[2][3]

R-390A'nın radyo ve ara frekanslarının ön ayarlarının yapılması çarklar, kremayer dişliler ve kamlardan oluşan mekanik bir sistem ile sağlanır. Ayarların yapılmasını sağlayan tuşu çevirince mekanizmada bulunan manyetik başsız vidalar, görülebilir şekilde yukarı ya da aşağı yönde hareket etmeye başlar. Bu sayede, tüm ön devrelerin izlenmesini sağlanır ve tüm devreler mükemmel bir hassasiyet ile doğru frekansa ayarlanır. Alıcının yapısı genel olarak kullanım için rahattır. Alıcının ana kısımları kolayca parçalara ayrılabilen alt gruplara ayrılmıştır. Bu sayede ana kısımlar gerektiğinde kolaylıkla onarılabilir veya değiştirilebilir. R-390A mekanik ve elektriksel olarak oldukça karmaşık bir yapıda olmasına rağmen, kullanımı konusunda Signal Corps tarafından yayınlanmış olan basitleştirilmiş prosedürler takip edilirse oldukça kolay bir deneyim elde edilebilir.[2]

Kullanımı

R-390A, ABD ordusunun çoğu şubesine konuşlandırılıp 1980'ler boyunca genel kullanımda kaldı. Dökümantasyonlarında yapılan son büyük güncelleme 1984'te yapıldı. Ordu daha yeni alıcılar tedarik ettiğinden, birçok R-390A fazlalık olarak depolarda çürürken geri kalan birçok kopyası imha edildi. Ancak alıcılardan bazıları, R-390A'nın vakum tüp devrelerinin nükleer elektromanyetik darbelerden hasar almadığı keşfedildiğinde ordu tarafından bazı departmanlarda kullanılmaya devam edildi. R-390A, güvertelerde bulunan güçlü radyo frekanslarına dayanabileceğinden dolayı ABD Donanması'nın denizaltılarında hala kullanımda olduğuna dair raporlar bulunmaktadır. Ancak bu raporların uydurma olduğuna dair söylemlerde de bulunulmuştur.[1]

Bugün var olan R-390A'ların çoğu, birkaç eski amatör radyo koleksiyoncularının ve amatör radyo operatörlerinin elinde. R-390A'nın dünyadaki en iyi vakumlu tüplü alıcı modeli olduğu düşünüldüğünden dolayı hala yüksek oranda restorasyon ve bakım hizmetleri bulunabilmektedir.[1]

Bibliyografya

  • Rippel, Chuck. R-390A History and R-390A Overview. The R-390A/URR Archive on the Web. (Nov 15, 2010)
  • Couillardard, L. W, Cost Reduction Program for Radio Receivers R-390. Cedar Rapids, Iowa: Collins Radio Company, 1952
  • United States Department of the Army, Technical Manual TM-11-5820-358-35: Radio Receiver R-390A/URR. Washington, DC: Government Printing Office, 1961.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "R390A Page". web.archive.org. 27 Eylül 2007. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  2. ^ a b Operator's Manual: Radio Receiver R-390A/URR (İngilizce). Headquarters, Department of the Army. 1989. s. 3. 
  3. ^ Field and Depot Maintenance Manual: Radio Receiver R-390A/URR (İngilizce). Headquarters, Department of the Army. 1990. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Radyo</span> elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet

Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet. Türk Dili dergisinde Kırgız Türkçesinde radyo anlamında kullanılan үналгы /ünalgı/ sözünün Türkiye Türkçesinde kullanılması da gündeme getirilmiştir. Radyoyu Marconi icat etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kondansatör</span> Ani yük boşalması amacıyla kullanılan devre elemanı

Kondansatör ya da sığaç veya yoğunlaç, elektronların kutuplanıp elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı. Piyasada kapasite, kapasitör, sığaç gibi isimlerle anılan kondansatörler, 18. yüzyılda icat edilip geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde teknolojinin ilerlemesinde büyük önemi olan elektrik-elektronik dallarının en vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Elektrik yükü depolama, reaktif güç kontrolü, bilgi kaybı engelleme, AC/DC arasında dönüşüm yapmada kullanılır ve tüm entegre elektronik devrelerin vazgeçilmez elemanıdır. Kondansatörlerin karakteristikleri olarak;

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Röle</span> tamamen izole edilmiş ikinci bir devre tarafından bir elektrik devresinin açılıp kapanmasına izin veren elektrikli cihaz

Röle, elektriksel olarak çalıştırılan, elektromanyetik bir anahtardır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; bobin, palet ve kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur. Röle, tek veya çoklu kontrol sinyalleri için birçok giriş terminali ve birçok çalışma kontağı terminalinden oluşur. Röle, birden çok kontak düzenlemesinde, örneğin; kontakları temas ettirme, kontakların temasını kesme veya bu iki durumun kombinasyonları gibi herhangi bir sayıda kontaklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

MBRAI Hareketli ve Taşınabilir DVB-T/H Aygıtları İçin Radyo Erişim Arayüzü Tanımlamaları, yeni gelişmekte olan DVB-T ve DVB-H standardları için endüstrinin ve tüketici pazarının ihtiyaç duyduğu Radyo Frekans başarım ölçütlerini tanımlar. Tanımlama çalışmaları Kasım 2002 yılından beri EICTA tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VOR</span>

VOR ; alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Bir yer istasyonu ile hava aracındaki alıcıdan oluşur. En basit tanımı ile, hava aracının yer istasyonuna göre hangi manyetik radyal üzerinde olduğunu gösterir. Tek başına VOR sistemi baş ve mesafe bilgisi vermez.

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

Aktarıcı, radyo ve televizyon yayıncılığında bir önceki istasyondan aldığı yayını değişik bir radyo frekansla yeniden yayınlayan yardımcı vericilere verilen addır. "Aktarıcı" terimi TRT kurumunda 1970'li yıllarda Fransızca transposer kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaya başlamıştır. Buna karşılık halk arasında kullanılan yansıtıcı terimi yayıncılıkta kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">NAVTEX</span> Denizcilikte kullanılan uluslararası haberleşme sistemi

NAVTEX, Navtex veya NavTex, orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet, hava rapor ve uyarılarını otomatik olarak ileten uluslararası haberleşme sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

Kablosuz enerji ya da kablosuz enerji transferi, insan yapımı iletken olmadan güç kaynağından elektriksel alana elektrik transferidir. Kablosuz transfer kabloların bağlantısının uygunsuz, tehlikeli ve imkânsız olduğu durumlarda kullanışlıdır. Kablosuz enerji transferindeki problem kablosuz telekomünikasyondan örneğin radyo gibi farklıdır. İkinci olarak, alınan enerjinin yayılması sadece sinyal çok az olduğunda kritik olur. Kablosuz enerji için yeterlilik çok önemli bir parametredir. Enerjinin büyük çoğunluğu üretilen kaynak tarafından alıcı ya da alıcılara sistemi ekonomik yapmak için ulaşmasında gönderildi. En yaygın kablosuz elektrik transfer şekli manyetik resonator tarafından direkt indüksiyon olarak kullanılmasıdır. Mikrodalgalar ya da lazer formunda elektromanyetik radyasyon ve doğal medya sayesinde elektriksel iletkenlik düşündüğümüz metotlardır.

<span class="mw-page-title-main">Amplifikatör</span>

Amplifikatör veya yükselteç, elektronik sinyalleri artırmak için kullanılan elektronik cihazlardır. Amplifikatörler bu işlemi bir güç sağlayacısından alıp bu çıkış sinyallerinin şeklini eşleştirerek yaparlar. Yani, bir amplifikatör güç sağlayıcısından aldığı sinyalleri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Döngü anten</span>

Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Fiziksel tanımı içerisinde iki belirgin anten tasarımı vardır: boyutu bir dalga boyundan çok daha küçük olan küçük döngü anteni veya çevresi yaklaşık olarak dalga boyuna eşit olan salınım yapan döngü anteni.

<span class="mw-page-title-main">Kumandalı helikopter</span> Hava taşıtı

Kumandalı helikopter ya da RC helikopter, model helikopterlerdir. Model uçak yapım farklılıkları, aerodinamik ve uçuş eğitimi nedeniyle daha farklıdır. Kumandalı helikopterler temel tasarım ögelerinden biri olan [örneğin toplu pist kontrolü ] ile daha iyi manevra yapabilir. Daha iyi manevraya yönelik tasarımlarda kullanılması genellikle zordur, fakat akrobasi yetenekleri için daha işe yarar.

<span class="mw-page-title-main">Ark vericisi</span>

Bazen ark aktarıcısı olarak da adlandırılan Ark vericisi ya da Poulsen arkı Danimarkalı mühendis Valdemar Poulsen 1903 te onu icat ettikten sonra, kablosuz telgraf için birçok türde ark vericisi kullanıldı. Ark vericisi doğru akım elektriğini alternatif akım radyo frekansına çeviren elektrik arkı kullanır. Elektron tüpü vericisi ile yeri değiştirilene kadar 1903 ten 1920 ye radyo vericisi olarak kullanıldı. Devamlı sinüs biçimli dalgalar üretebilen ilk vericilerden biri sesi radyo ile ileten ilk teknolojilerdendir. IEEE Milestones'un elektrik mühendisliği ödülleri listesinin içindedir.

<span class="mw-page-title-main">UHF konnektör</span>

UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir. Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Grote Reber</span> Amerikalı gökbilimci (1911 – 2002)

Grote Reber, amatör astronomi ve W9GFZ çağrı işareti ile amatör telsizcilik hobileriyle uğraşmış ve bunları tek bir alanda birleştirerek radyo astronomisi alanının öncülerinden olmuş ABD vatandaşıdır. Reber, Karl Jansky'nin öncü çalışmalarının araştırılmasında ve genişletilmesinde etkili oldu ve radyo frekanslarıyla ilk gökyüzü araştırmasını gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Karışık sinyal devreleri</span>

Karışık sinyalli entegre devre, tek yarı iletken kalıpta hem analog hem de dijital devresi olan entegre bir devre'dir.