İçeriğe atla

R-36 (füze)

R-36

R-36
Çeşidi Kıtalararası balistik füze
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1974-günümüze
Kullanıcılar Stratejik Füze Kuvvetleri
Üretim tarihi
Üretici Yujmaş
Özellikler
Ağırlık 209.6 ton
Uzunluk 32.2 m
Namlu Çapı 3.05 m

Motor RD-250 iki kademeli sıvı yakıtlı
Harekat menzili 10,200-16,000 km
Platform Silo

R-36 (RusçaР-36), Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, üç savaş başlığı taşıyabilmekte olup ilk Sovyet MIRV füzesidir.[1] Orijinal modelinin NATO rapor adı SS-9 Scarp olup R-36M ise SS-18 Satan olarak adlandırılmıştır.

R-36, Tsıklon fırlatma araçlarının temelini oluşturmuştur. Füzenin günümüzde yerini RS-28 Sarmat'a bırakması planlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Helms, Richard; Hood, William (2004). A Look Over My Shoulder: A Life in the Central Intelligence Agency. s. 385. ISBN 0812971086. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Scud</span> Taktiksel Balistik Füze

Scud, sıvı yakıtlı bir balistik füzedir. Bu füzeler Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">FIM-92 Stinger</span>

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">V-2</span> İlk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet

V-2, ilk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri</span>

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri, Rusya'yı havadan ve hava sahası dışından gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">RSD-10 Pioneer</span> nükleer savaş başlığı taşıyan eski bir orta menzilli balistik füze

RSD-10 Pioneer nükleer savaş başlığı taşıyan eski bir orta menzilli balistik füze. 1976-1988 yıllarında Sovyetler Birliği tarafından kullanıldı. NATO rapor adı SS-20 Saber idi.

<span class="mw-page-title-main">Anti-balistik füze</span> balistik füzelere karşı füze

Anti-balistik füze, balistik füzelere karşı koymak için tasarlanan bir füze. Balistik füzeler nükleer, kimyasal, biyolojik silahlar veya konvansiyonel savaş başlıkları atmak için kullanılır. Anti-balistik füzeler ise bu füzelere karşı koymak için tasarlanmışlardır.

Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri, ABD ile SSCB – Soğuk Savaş’ın süper güçleri- arasında mermi ve silahlanma kontrolü konusunda yapılan ikili görüşmeler ve uluslararası antlaşmadır. Antlaşma SALT I ve SALT II şeklinde iki turdu.

<span class="mw-page-title-main">Nodong-1</span>

Nodong-1, Kuzey Kore tarafından 1980'lerin ortasında geliştirilmiş olan 5000 km menzile sahip tek kademeli sıvı yakıtlı orta menzilli balistik füzedir. Füze, daha yaygın NATO rapor adı "Scud" olarak bilinen Sovyet SS-1'in bir uyarlamasıdır. Füzenin 900–1000 km menzili olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">S-75 Dvina</span> Stratejik uçaksavar füzesi sistemi

S-75-Dvina, Sovyet yapımı yüksek irtifa hava savunma sistemidir. Üretimine başlanmasından bu yana en yaygın hava savunma sistemi haline gelmiştir. S-75 ilk olarak 1 Mayıs 1960 tarihinde Sovyetler Birliği üzerinde uçan U-2 uçağını vurması sonucu yaşanan U-2 Krizi ile birlikte dünya çapında tanınır hale gelmiştir. S-75 sistemi Küba Füze Krizi sırasında konuşlandırılmış ve 27 Ekim 1962'de Küba üzerinde uçan bir U-2 uçağını düşürerek neredeyse bir nükleer savaşa neden oluyordu. Vietnam Savaşı sırasında Kuzey Vietnamlılar S-75'i Hanoi ve Haiphong'u ABD bombardımanına karşı savunmak için kullandılar. Ayrıca Çin'de HQ-1 ve HQ-2 adları altında üretilmiştir. S-75 Mısırlı mühendisler tarafından tersine mühendislikle üretilmiş ve Tayir-as-Sabah adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şahab-3</span> İran yapımı bir orta menzilli balistik füze

Şahab-3, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Çin yapımı DF-21 ve Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesinin bir uyarlamasıdır. Shahab-3, 1,280 kilometre menzile sahip olup MRBM varyantı ise 1,930 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">OTR-21 Toçka</span>

OTR-21 Toçka, Sovyet yapımı bir taktik balistik füze sistemidir. Sistem 1970'li yıllarda geliştirilmiş olup atalet güdümlü kılavuzlama sistemi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Secil (füze)</span> İran yapımı bir orta menzilli balistik füze

Secil, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Şahab sıvı yakıtlı balistik füzelerin yerini alması amacıyla tasarlanmıştır. ABD Pentagon kaynaklarına göre, Secil'in füze profili Aşure (Kadir-110) ve Samen'in füze profiliyle yakından ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">R-7 (füze)</span> Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füze

R-7, Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1950'lerin sonunda geliştirilmiş olup dünyanın ilk kıtalararası balistik füzesidir. Füzenin değiştirilmiş bir varyantı Sputnik-1 uydusunun fırlatılmasında kullanılmış ve R-7 ailesinin temelini oluşturmuştur.

R-16, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, Sovyetler Birliği'nin geliştirdiği ilk başarılı kıtalararası füzedir.

<span class="mw-page-title-main">R-5 (füze)</span> Sovyetler Stratejik Roket Güçleri Organizasyonunun 1956 bölgesel balistik füzesi

R-5, Sovyetler Birliği yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Sovyetler Birliği'nin ilk nükleer balistik füzesiydi ve Avrupa'daki birçok stratejik hedefi vurabilme yeteneği bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">R-12 Dvina</span>

R-12, Sovyetler Birliği yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. R-12 roketi, Sovyetler Birliği'ne megaton sınıfı bir termonükleer savaş başlığı ile orta menzildeki hedefleri vurmak yeteneği sağlamış olup Batı Avrupa'ya yönelik Sovyet füze tehdidinin büyük bir kısmını teşkil etmiştir. Füzelerin Küba'da konuşlandırılması 1962'de Küba Füze Krizi'ne neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">UR-100N</span> SSCB yapımı bir kıtalararası balistik füze

UR-100N, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1970'lerde geliştirilmiş olup Rokot fırlatma aracının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">RS-24 Yars</span>

RS-24 Yars, Rus yapımı bir MIRV termonükleer kıtalararası balistik füzedir. Füze, ilk olarak 29 Mayıs 2007 tarihinde denenmiş olup RT-2PM Topol'den daha ağırdır. RS-24 Yars'ın eskiyen R-36 ve UR-100N füzelerinin yerini alması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.