İçeriğe atla

R-16 (füze)

R-16

R-16
Çeşidi Kıtalararası balistik füze
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 1961-1976
Kullanıcılar Stratejik Füze Kuvvetleri
Üretim tarihi
Tasarımcı Mihail Yangel, Glushko
Üretici Fabrika 586
Glushko OKBM
Hartron OKB
Özellikler
Ağırlık 154.98 ton
Uzunluk 30.4 m
Namlu Çapı 3.0 m

Motor 6x RD-217/218/219 iki kademeli sıvı yakıtlı
Harekat menzili 11,000-13,000 km
Kılavuz sistemi Atalet güdüm

R-16 (RusçaР-16; NATO rapor adı: SS-7 Saddler), Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir.[1] Füze, Sovyetler Birliği'nin geliştirdiği ilk başarılı kıtalararası füzedir.

Kaynakça

  1. ^ Pavel Podvig (2004). Russian Strategic Nuclear Forces. MIT Press. ISBN 0262661810. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baykonur Uzay Üssü</span>

Baykonur Uzay Üssü, Tyuratam olarak da adlandırılır, Sovyetler Birliği tarafından kurulmuş, bugünkü Kazakistan'da yer alan dünyanın en eski ve bölgedeki en büyük uzay üssüdür. Mevcut Rus uzay programı Roskosmos sebebiyle halen aktif olarak kullanılan uzay üssünde her yıl çok sayıda ticari, askeri ve bilimsel operasyonun gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Korolyov</span> Sovyet mühendis ve bilim insanı (1907–1966)

Sergey Pavloviç Korolyov, Sovyet roket mühendisi, ABD ile SSCB arasında 1950 ve 1960'larda yaşanan Uzay Yarışı sırasında Sovyet uzay araçlarının baş tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Topol-m</span> Rusyanın nükleer başlık taşıyabilen ve dünyanın en uzun menzilli yerden fırlatılan kıtalararası balistik füzesi

RT-2PM2 «Topol-M», Rusya tarafından konuşlandırılan en son kıtalararası balistik füzelerden biridir (RS-24) ve füzenin dağılmasından sonra geliştirilen ilk füzedir. Sovyetler Birliği üretimi RT-2PM Topol mobil kıtalararası balistik füzesinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SA-18 Grouse</span> SSCB yapımı omuzdan atılan ısı güdümlü portatif bir alçak irtifa hava savunma sistemi

9K38 Igla, Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve bir personel tarafından omuzdan atılan ısı güdümlü portatif bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. NATO kod adı SA-18 Grouse'dir. Amerikan yapımı FIM-92 Stinger sisteminin Doğu Bloku'ndaki karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">R-7 (roket ailesi)</span> SSCB yapımı uzay araçlarını taşıyan roket

R-7, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve askeri maksatlarla kullanıldığı gibi tarihteki ilk uzay uçuşlarının yapılmasını da sağlayan roket ailesi. Tasarımı Rus tasarımcı Sergei Korolev tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vympel R-27</span>

Vympel R-27 Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen orta menzilli havadan havaya füzedir. R-27'nin kızılötesi takip başlıklı (R-27T), yarı-aktif radar başlıklı (R-27R) ve aktif radar başlıklı versiyonları (R-27AE) muvcuttur. MİG-29, SU-27 ve MiG-23MLD uçaklarından atılabilir. Bu füze Çin'de lisans altında üretilmektedir.

Barış içinde bir arada yaşama, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından geliştirilmiş teoridir. Buna göre nükleer silahlara sahip Sovyetler Birliği ve sosyalist ülkeler ile kapitalist devletler bir arada barışçıl bir şekilde varlıklarını devam ettirebilirler. Bu teori sosyalizm ile kapitalizmin uzlaşmaz çelişki içinde olduklarından bir arada yaşayamayacaklarını söyleyen marksizmin genel söylemiyle çelişmektedir. Teori Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı ülkeleri tarafından ABD ve NATO örgütüne üye ülkeleriyle olan ilişkilerinde bir dönem hakim olmuştur.

Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri, ABD ile SSCB – Soğuk Savaş’ın süper güçleri- arasında mermi ve silahlanma kontrolü konusunda yapılan ikili görüşmeler ve uluslararası antlaşmadır. Antlaşma SALT I ve SALT II şeklinde iki turdu.

<span class="mw-page-title-main">Plesetsk Uzay Üssü</span>

Plesetsk Uzay Üssü, Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'na bağlı Mirni kentinde bulunan bir uzay üssüdür. Üs, 1957 yılında inşa edilmiş olup Arhangelsk'in 200 km güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">R-7 (füze)</span> Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füze

R-7, Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1950'lerin sonunda geliştirilmiş olup dünyanın ilk kıtalararası balistik füzesidir. Füzenin değiştirilmiş bir varyantı Sputnik-1 uydusunun fırlatılmasında kullanılmış ve R-7 ailesinin temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">R-5 (füze)</span> Sovyetler Stratejik Roket Güçleri Organizasyonunun 1956 bölgesel balistik füzesi

R-5, Sovyetler Birliği yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Sovyetler Birliği'nin ilk nükleer balistik füzesiydi ve Avrupa'daki birçok stratejik hedefi vurabilme yeteneği bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">R-12 Dvina</span>

R-12, Sovyetler Birliği yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. R-12 roketi, Sovyetler Birliği'ne megaton sınıfı bir termonükleer savaş başlığı ile orta menzildeki hedefleri vurmak yeteneği sağlamış olup Batı Avrupa'ya yönelik Sovyet füze tehdidinin büyük bir kısmını teşkil etmiştir. Füzelerin Küba'da konuşlandırılması 1962'de Küba Füze Krizi'ne neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">R-36 (füze)</span> Sovyet Stratejik Roket Kuvvetlerinin 1960lardaki kıtalararası balistik füze ailesi

R-36, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, üç savaş başlığı taşıyabilmekte olup ilk Sovyet MIRV füzesidir. Orijinal modelinin NATO rapor adı SS-9 Scarp olup R-36M ise SS-18 Satan olarak adlandırılmıştır.

UR-100, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, iki kademeli sıvı yakıtlı hafif ağırlıklı bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">UR-100N</span> SSCB yapımı bir kıtalararası balistik füze

UR-100N, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1970'lerde geliştirilmiş olup Rokot fırlatma aracının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">RT-23 Molodets</span>

RT-23, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, soğuk fırlatmalı olup silo ve demiryolu aracı tabanlı varyantları bulunmaktadır. İlk aşama için katı yakıt ve itiş vektörü kullanan, her biri 550 kt verim sağlayan 10 MIRV başlıklı üç aşamalı bir füzedir.

RS-28 Sarmat, Rus yapımı bir MIRV ağır termonükleer kıtalararası balistik füzedir. Füze, geliştirilme aşamasında olup eskiyen R-36M füzelerinin yerini alması planlanmaktadır.

Vımpel R-33, Sovyetler Birliği yapımı bir uzun menzilli havadan havaya füzedir. Füze, SR-71 Blackbird, B-1 Lancer ve B-52 Stratofortress gibi büyük yüksek hızlı hedeflere saldırmak için tasarlanmış olan MiG-31 önleme uçağının ana silahıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-28</span>

Yakovlev Yak-28, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir savaş uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 1958 yılında gerçekleştirmiş olup 1960 yılında hizmete girdi. Başlangıçta bir taktik bombardıman uçağı olarak üretilse de aynı zamanda keşif, elektronik savaş, önleme ve eğitim varyantları da üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Pivdenne Tasarım Ofisi</span>

Pivdenne Tasarım Ofisi / Yujnoye Tasarım Ofisi, roket ve uzay teknolojisi geliştiricisi olan bir Ukrayna kuruluşudur. Yujnoye Tasarım Ofisi SSCB'de füzenin bilimsel ve tasarım konusundaki çalışmalarını yapan en büyük kuruluşuydu.