İçeriğe atla

Rıfat Diker

Rifat (Rıfat) Diker (d.1944-Kırıkkale), Türk iş insanı, yüksek mühendis ve siyasetçi. TBMM 18.Dönem Ankara Milletvekili (Anavatan Partisi).

İlk ve orta eğitimini Kırıkkale'de, lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde (1962) yatılı olarak tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi'nde tamamlayarak, İnşaat Yüksek Mühendisi unvanını almıştır.

Üniversite yıllarından itibaren inşaat sektöründe faaliyet gösteren babasının yanında iş hayatına genç yaşta atılmıştır. 1975 yılında kendi firması olan Ruto Taahhüt ve İnşaat Ltd.Şti.'yi kurmuştur. Yıllar içerisinde işlerinin büyümesi ile Türkiye'nin farklı şehirlerinde temsil hüviyeti yüksek olan işleri başarı ile tamamlamıştır. Bu işlerden en önemlileri, Cumhurbaşkanlığı Köşkü yeni Çankaya Yerleşkesi, Devlet Mezarlığı ve en kıymetli işi olarak gördüğü Anıtkabir Restorasyonu ve Anıtkabir bünyesindeki Kurtuluş Savaşı Müzesi'dir. Öte yandan Habur Sınır Kapısı, Sivas 4 Eylül Barajı başta olmak üzere beş adet baraj ve gölet, Manisa-İzmir ve Küre-Kastamonu Otoyolu, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Ege Ordusu Foça Eğitim Kampı, Sinop ve İncilik'te NATO'ya ait teknik bina işleri ile İtalya'da Aviano şehrinde NATO Hava Üssü ve teknik binaları gibi önemli projelere imza atmıştır.

Taahhüt sektöründe başarılı işleri yürütürken sosyal sorumluluk çerçevesinde farklı spor kulüplerinde (VakıfBank SK- Rutospor) ve eğitim vakıflarında yöneticilik yapmıştır.

12 Eylül sonrası Anavatan Partisi'nin kuruluşunda, Turgut Özal ile olan yakınlığı münasebetiyle partinin kurucu heyetinde yer almıştır. Partinin kuruluşu aşamasında Çankaya, Güvenlik Cd. Esenlik Sk. No:11'de bulunan kendisine ait iki daireyi partiye tahsis ederek partinin kuruluşuna katkı sağlamıştır. Partinin kuruluşunu takiben yapılan ilk seçimlerde iktidar olan Anavatan Partisi'nin Şubat 1985'teki İl Kongresinde, Sn.Turgut Özal'ın daveti üzerine, tek aday olarak girdiği seçimlerde partinin Ankara İl Başkanlığı'na seçilmiştir. 1987 yılı Milletvekili Seçimlerinde (TBMM 18. dönem milletvekilleri listesi) Ankara (Çankaya) Milletvekili olarak seçilerek parlamentodaki yerini almıştır. 1989 ve 1990 yıllarında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Üyeliği [*] yapmıştır. Milletvekilliği görevini (14 Aralık 1987 - 1 Eylül 1991) tamamladıktan sonra kendi isteği ile siyasetten ayrılarak işlerinin başına dönmüştür ve halen devam etmektedir.

[*]https://pace.coe.int/en/members/2785?lang=EN 28 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://www.tbmm.gov.tr/akpm-hakkinda 28 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal</span> 8. Türkiye cumhurbaşkanı (1989–1993)

Halil Turgut Özal, Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı. Anavatan Partisi genel başkanı olarak 1983-1989 yılları arasında başbakanlık görevinde de bulunan Özal, 1989 seçimini kazanarak cumhuriyet döneminde doğan ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Akbulut</span> 20. Türkiye başbakanı

Yıldırım Akbulut,, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20. Başbakanı. Türk avukat ve siyasetçi. Başbakanlık ve 1989-1991 yılları arasında Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini sürdüren Akbulut, 1987-1989 ve 1999-2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı görevini üstlendi.

Yusuf Bozkurt Özal, Türk mühendis ve siyasetçi. Turgut Özal ve Korkut Özal'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Karakaş</span> 13. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cahit Karakaş, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçi. 12 Eylül Darbesi sırasında TBMM başkanlığı görevinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bedrettin Dalan</span> Türk siyasetçi

Bedrettin Dalan, Türk mühendis, siyasetçi ve 1984-1989 arasında İstanbul'un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı. Ayrıca İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">1983 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 17. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1983 Türkiye genel seçimleri, 12 Eylül Darbesinin ardından yapılan ilk genel seçimdir. Bu genel seçim ile TBMM 17. dönem milletvekilleri seçildi. Seçimlere Millî Güvenlik Konseyi'nin izin verdiği üç parti katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1991 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 19. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1991 Türkiye genel seçimleri, 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan ve TBMM 19. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçimlerdir.

Ali Talip Özdemir Türk siyasetçi. Ereğli (1984-87) ve Bakırköy (1991-95) belediye başkanlıkları yapan Özdemir, Türkiye'nin ilk Çevre Bakanı'dır (1991).

<span class="mw-page-title-main">1999 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 21. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1999 Türkiye genel seçimleri, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan ve TBMM 21. dönem milletvekillerinin belirlendiği genel seçim. Türkiye'nin 80 ilindeki 84 seçim çevresinde, %10 ülke barajlı d'Hondt sisteminin uygulanarak gerçekleştirilen seçimlerde 550 milletvekili TBMM'ye girmiştir.

Korkut Özal, Türk mühendis ve siyasetçi.

Halil Şıvgın, Türk siyasetçi.

Reha Denemeç, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Özal</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Tevfik Ahmet Özal, Türk ekonomist, iş insanı ve siyasetçi. Ahmet Özal, Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı ve 19. Başbakanı Turgut Özal'ın en büyük oğludur. 2023 yılında Cumhurbaşkanı adayı olmak için partisinden istifa etmiştir. Fakat yeterli imzayı toplayamaması nedeniyle aday olamadı.

Galip Demirel, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Gürbüz</span>

İhsan Gürbüz Türk bürokrat ve siyasetçi

Mehmet Demir, Türk iş insanı ve siyasetçidir. TBMM 26. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Kırıkkale milletvekilidir.