İçeriğe atla

Rıfat Atakanı

Rıfat Atakanı
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 1916
Doğum yeriİstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 9 Mayıs 1979 (63 yaşında)
Ölüm yeriİstanbul, Türkiye
MevkiiOrta saha
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1935-1945Beşiktaş 141 (3)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
1940-41 sezonunda Beşiktaş kadrosu.(sağda oturan Rıfat Atakanı)

Rıfat Atakanı bazı kaynaklara göre Rıfat Kağız-Atakanı (1916, İstanbul - 9 Mayıs 1979, İstanbul), Orta saha pozisyonunda görev yapmış Türk futbolcu ve hakem.

Kariyeri

Futbolculuk kariyeri boyunca yalnızca Beşiktaş forması giymiştir. Futbolu bıraktıktan sonra 1951-1969 yılları arası hakemlik yapmıştır. 1951-1959 arası Millî Küme ve İstanbul Profesyonel Ligi'nde, 8 Mart 1959 tarihinden itibaren ise Millî Lig'de görev yapmaya başlamıştır. 1965 Türkiye Kupası finali ilk maçında Doğan Babacan ile birlikte Gaston Roversi'nin yardımcılığını yapmıştır.[1]

Ölümü

9 Mayıs 1979 tarihinde 63 yaşında hayatını kaybetti.[2] Cenazesi 11 Mayıs 1979'da Kadıköy'de bulunan Osmanağa Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.[3] Atakanı'nın cenazesine dönemin Beşiktaş JK Başkanı Hüseyin Cevahiroğlu, dönemin TFF Başkanı Cemal Saltık gibi pek çok eski hakem, futbolcu ve yönetici katılmıştır.[4]

Başarıları

Beşiktaş

Kaynakça

  1. ^ Rıfat Atakanı-Performans Bilgileri
  2. ^ Milliyet Gazetesi, 10.05.1979, sf. 15
  3. ^ Milliyet Gazetesi, 11.05.1979, sf. 14
  4. ^ Milliyet Gazetesi, 12.05.1979, sf. 15

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Yeten</span> Türk futbolcu ve teknik direktör

Hakkı Yeten, santrafor mevkiinde görev almış Türk millî futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisi, avukat ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Recep Adanır</span> Türk eski futbolcu

"Baba" Recep Adanır, Beşiktaş ve Galatasaray'da futbol oynamış Baba Recep lakaplı Türk millî futbolcudur. Türk futbolunda Baba lakaplı beş futbolcudan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Refik Osman Top</span>

Refik Osman Top, Şiir lakabıyla anılan Türk millî futbolcu, hakem, antrenör ve spor köşe yazarıydı. Top, Türk futbol tarihinin ilk dönemlerinin en çok ödül alan oyuncularından biridir ve hem oyuncu hem de menajer olarak İstanbul Futbol Ligi'ni kazandı. Beşiktaş Valideçeşme'de futbola başlayan Refik Osman Top, aynı zamanda Türkiye'nin Üç Büyük kulüplerinde forma giyen ilk futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Görkey</span> Türk futbolcu

Şeref Görkey, Türk millî futbolcu ve teknik direktördür. Futbolculuk kariyerinin tamamını Beşiktaş'ta geçirmiştir. Beşiktaş kulübü tarafından her sene ölüm yıl dönümünde kabrinde anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Arman</span> Türk kaleci ve teknik direktör

Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Gülçelik</span> Türk futbolcu

Kemal Gülçelik, profesyonellik öncesi futbolun en etkili santrforlarından biri olarak kabul edilen Beşiktaş'lı futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Esel</span> Türk futbolcu

Bülent Aziz Esel ya da Aziz Bülent Esel, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Beşiktaş'ın en başarılı forvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Bilge</span> Türk futbolcu

Nazmi Bilge, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmını Beşiktaş'ta geçirmiş ve takım kaptanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Özarı</span> Türk futbolcu ve antrenör

Coşkun Özarı, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray'a hem futbolcu hem de teknik adam olarak hizmet veren Özarı, uzun yıllar Türkiye millî futbol takımının da antrenörlüğünü yaptı.

Mehmet Üstünkaya, Türk iş insanı, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 26. başkanıdır. İki dönem olarak toplamda 7 sene Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne başkan olarak hizmet etmiş hukukçu ve iş insanı. Beşiktaş'a katkılarından dolayı Efsane Başkan olarak anılır Beşiktaş altyapısı ve Özkaynak düzeni Mehmet Üstünkaya zamanında kurulmuştur. Mehmet Üstünkaya Galatasaray Lisesi mezunudur.

1970-71 Türkiye 1. Futbol Ligi, Türkiye 1. Futbol Ligi'nin 13. sezonudur. Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Hasan Polat, sezon öncesinde bu sezondan itibaren maçların tamamını Türk hakemlerin yöneteceğini açıklamıştır.

1991 Cumhurbaşkanlığı Kupası, Türkiye 1. Futbol Ligi'nin 1990-91 sezonunu şampiyonlukla tamamlayan Beşiktaş ile 1990-91 sezonu Federasyon Kupası şampiyonu Galatasaray arasında oynanan 26. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıdır. 26 Mayıs 1991'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan maçı Roman Kosecki'nin attığı golle 1-0 kazanan Galatasaray, kupanın sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Cansever</span> Türk futbolcu

Fahrettin Cansever, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuktan sonra uzun yıllar 1. Lig ekiplerinde teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra maddi zorluklar nedeniyle pazarda manavlık yapmak zorunda kaldı. Fahrettin Cansever, 1 Haziran 1987'de beyin kanaması geçirerek ölmüştür. Cenazasi 2 Haziran 1987 tarihinde Kızıltoprak semtindeki Zühtüpaşa Camiinde kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi.

1992 Cumhurbaşkanlığı Kupası, Türkiye 1. Futbol Ligi'nin 1991-92 sezonunu şampiyonlukla tamamlayan Beşiktaş ile 1990-91 sezonu Federasyon Kupası şampiyonu Trabzonspor arasında oynanan 27. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıdır. 24 Mayıs 1992'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan maçı Feyyaz Uçar ve Mehmet Özdilek'in attığı gollerle 2-1 kazanan Beşiktaş, kupanın sahibi oldu.

Fenerbahçe 1943-44 sezonunda İstanbul Ligi'nde tarihinde 11. kez şampiyon oldu.

Federasyon Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen ulusal futbol şampiyonasıdır. 1950'de sonlanan Millî Küme'den sonra profesyonel yerel liglerin başlamasıyla Türkiye çapında düzenlenen bir turnuva yoktu. 31 Ağustos 1955'te Futbol Federasyonu, 1955-56 sezonunu takiben profesyonel lig bulunan bölgelerin takımlarından oluşan bir Federasyon Kupası'nın oynanacağını açıkladı. 26 Eylül 1956'da İstanbulspor - Emniyet maçı ile kupa maçları başladı. Kupayı kazanan takım Beşiktaş oldu ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etme hakkı kazandı ancak TFF'nin UEFA'ya geç başvurması nedeniyle bu hakkı kullanamadı. İlk sezonu başarı ile düzenlenen kupa, bir sene sonra tekrar düzenlendi. Bu turnuvayı kazanan takım da Beşiktaş oldu.

Mehmet Selahattin Akel,, Türk doktor, akademisyen, futbolcu ve Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 19. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sabri Gençsoy</span> Türk futbolcu (1918-1983)

Sabri Gençsoy, Türk eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Uman</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi (1911-1978)

Feyzi Uman ya da bazı kaynaklara göre Fevzi Uman,, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

Hayati Ozgan ya da bazı kaynaklara göre Hayati Özkan, Forvet pozisyonunda görev yapmış Türk eski millî futbolcu ve hakem.