İçeriğe atla

Rıdvan Akar

Rıdvan Akar
Doğum1961 (62-63 yaşında)
Zara, Sivas
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
EğitimGazi Üniversitesi İktisadî İdarî Bilimler Fakültesi - İstanbul Üniversitesi
MeslekAraştırmacı - Gazeteci
İşverenATV
AjansTürk Haberler Ajansı
Tanınma nedeniEserleri, yönetmenlik yaptığı yerler.
ÖdüllerMetin Göktepe Gazetecilik Ödülü

Rıdvan Akar, (d. 1961, Zara, Sivas), Türk araştırmacı, gazeteci ve belgesel yapımcısı.

Gazi Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nde lisans öğrenimini, 1987’de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Maliye Anabilim Dalı'nda yüksek lisans öğrenimini ve ardından doktorasını tamamladı.[1] Türk Haberler Ajansı, Söz, Ekonomik Panorama, Tempo, Milliyet, Atv’de çalıştı ve 32. Gün Haber Programı’nda yayın yönetmenliği yaptı. Halen CNN Türk haber müdürlüğü yapan Rıdvan Akar, burada "Hayatın Tanığı" adlı belgesel program ve "Habere Dair" haber programını sunmaktadır.[2]

"Madalyon / Cumhuriyet’in Yabancı Tanıkları", "12 Eylül / Türkiye’nin Miladı" (M. Ali Birand ve Hikmet Bila'yla birlikte), "Latife Hanım" (M. Ali Birand ile birlikte), "Karaoğlan" (Can Dündar'la birlikte), "Suna'nın Gözleri", "Unutulmaz İki Gün: 6-7 Eylül" ve "Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba" belgesellerini hazırladı.

Can Dündar ile birlikte hazırladığı "Karaoğlan", Mehmet Ali Birand ve Hikmet Bila ile birlikte hazırladığı "12 Eylül Türkiye'nin Miladı" ve Hülya Demir ile yazdığı "İstanbul'un Son Sürgünleri" adlı kitapları bulunmaktadır.

2013 yılı yapımı Sürgün filminin senaryosu, Akar'ın 1999 yılında yazdığı "İstanbul’un Son Sürgünleri / 1964’te Rumların Sınırdışı Edilmesi" kitabından uyarlandı.[3]

Eserleri

  • Varlık Vergisi / Tek Parti Döneminde Azınlık Karşıtı Politika Örneği (1992)
  • 12 Eylül / Türkiye’nin Miladı (M. A. Birand ve Hikmet Bilâ’yla birlikte) (1999)
  • Aşkale Yolcuları - Varlık Vergisi ve Çalışma Kampları (1999)
  • İstanbul’un Son Sürgünleri / 1964’te Rumların Sınırdışı Edilmesi (Hülya Demir’le birlikte) (1999)
  • Bir Irkçının İhaneti (Akar'ın ilk romanı) (2002)
  • İşini Bilen Bir Memur: Engin Civan / Bir Prensin Hisseli Hikâyesi (Jale Özgentürk’le birlikte) (2005)
  • Lider Portrelerinde Türkiye (ed. Seyfi Öngider vd.)
  • İ Poli ton Poleon / İstanbul Kentler Kenti
  • Ömrümden Uzun İdeallerim Var (Suna Kıraç yazdı, Rıdvan Akar derledi) (2006)
  • Karaoğlan (Can Dündar'la birlikte) (2006)
  • Ecevit ve Gizli Arşivi (Can Dündar'la birlikte) (2008)
  • Rıza Güral'ın Tornası (2011)
  • Benim Kale'm / Sadık Özgür'ün Yaşam Öyküsü (2011)
  • İdealler Gerçekleşirken: Suna Kıraç'ın İzinde 10 Yılın Öyküsü (2017)
  • Beşiktaşın Mimarları:
    • Beşiktaş’ın Dervişi Süleyman Seba (2014)
    • Baba Hakkı (2017)

Kaynakça

  1. ^ A.Ş, Kidega Elektronik Tic ve Yayıncılık. "Rıdvan Akar Kimdir? - En Sevilen ve En Çok Satan Kitapları". kidega.com. Erişim tarihi: 26 Haziran 2022. []
  2. ^ ""Doğan Kitap" yayınlarının web sitesi, Rıdvan Akar hakkında". 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2014. 
  3. ^ ""Rusya'nın Sesi" haber sitesi, 19.11.2013, 'İstanbul'un Son Sürgünleri' beyazperdede". 3 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>32. Gün</i> haber, belgesel ve tartışma programı

32. Gün, Mehmet Ali Birand ve ekibinin hazırladığı, 1985 yılında TRT'de yayımlanmaya başlamış olan ve 2016 yılında sona eren haber türündeki Türk televizyon programıdır. 32. Gün, TRT 1 (1985-1992), Show TV (1992-1998), atv (1995), Kanal D, CNN Türk (1999-2005), 360 (2015-2016) ve son olarak 24 (2016) gibi kanallarda ekrana gelmiştir.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Can Dündar</span> Türk gazeteci ve araştırmacı

Can Dündar, Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

Rıfkı Burçak, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kıraç</span> Türk iş insanı ve hayırsever

Suna Kıraç, Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekiliydi.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Aral</span> Türk gazeteci ve belgesel yapımcısı

Coşkun Aral, Türk savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyâh, belgesel film ve televizyon yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Birand</span> Türk gazeteci, sunucu ve yazar (1941–2013)

Mehmet Ali Birand, Türk gazeteci, yazar, köşe yazarı, haber sunucusu, televizyon yapımcısı. 1964 yılının temmuz ayında Abdi İpekçi'nin vasıtasıyla Milliyet gazetesinde mesleğe başladı. Bu dönemde Brüksel'e yerleşerek burada yirmi yıl yaşadı ve 1985 yılında TRT 1'de 32. Gün adlı bir aylık haber programı yapmaya başladı. Program oldukça başarılı oldu ve Birand, bu programla birlikte tanındı. 1991'de Türkiye'ye dönerek gazeteciliğe ve sunuculuğa farklı yayın organlarında devam etti. Ayrıca hakkında çeşitli davalar açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Can</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı

Erkan Can, Türk sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı.

<i>Salkım Hanımın Taneleri</i> (film) 1999 çıkışlı Türk filmi

Salkım Hanım'ın Taneleri, Yılmaz Karakoyunlu'nun aynı adlı kitabından uyarlanmış 1999 yapımı Tomris Giritlioğlu filmidir. 19 Kasım 1999 tarihinde gösterime girmiştir. Yine Yılmaz Karakoyunlu'nun yazdığı romandan uyarlanan ve yine Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği 2008 yapımı Güz Sancısı filmi, bu filmin tamamlayıcısı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Fikriye Hanım</span> Atatürke olan aşkıyla tanınmış tarihi kişilik (1887–1924)

Fikriye Hanım ya da ölümünden sonra nüfus kayıtlarına geçen adıyla Zeynep Fikriye Özdinçer, Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisi ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Milli Mücadele karargâhındaki hizmetleri ile bilinen tarihî kişiliktir.

Show TV'de daha önce yayınlanmış ve günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

Kanal D'de daha önce yayınlanmış veya günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

Yankı, Türkiye'de yayımlanan haftalık siyasal aktüel dergi.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Bila</span> Türk gazeteci ve köşeyazarı

Hikmet Bila, Türk gazeteci ve köşeyazarı. Türkiye politik tarihi hakkında yazılan üç kitabın yazarıdır.

CNN Türk'te daha önce yayınlanmış ve günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

<i>12 Eylül</i> (belgesel) Türk yapımı belgesel (1998)

12 Eylül, yönetmenliğini Mustafa Ünlü'nün gerçekleştirdiği ve gazeteci Mehmet Ali Birand'ın sunduğu 1998 çıkışlı belgesel türündeki dizi film. Film, 1972 ile 1983 yılları arasında Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmeler ile birlikte 12 Eylül Darbesi'nin öncesi ve sonrasını konu edinmektedir. Filmin araştırma ve metin yazarlığını gazeteci Hikmet Bila, redaksiyonunu ise Rıdvan Akar gerçekleştirmiştir. 12 Mart: İhtilalin Pençesinde Demokrasi belgeselinin devamı niteliğinde olup o belgeselin sona erdiği yerden yani Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarıyla başlamış; İsmet İnönü'nün siyasete vedasıyla Bülent Ecevit'in 3. CHP Genel Başkanı olması, Faruk Gürler'in cumhurbaşkanı olma girişimi, Fahri Korutürk'ün cumhurbaşkanı olması, 1973 Türkiye genel seçimleri, CHP-MSP Koalisyonunun kurulması, Kıbrıs Harekâtı ve harekât sonrası ABD'nin başlattığı ekonomik yaptırımlar neticesinde başlayan ve 70'li yıllar boyunca sürecek ekonomik kriz ve bunalım dönemi, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçü, CHP-MSP Koalisyonunun bozulması, Milliyetçi Cephe hükûmetlerinin kurulması, artan sağ-sol çatışması, Kanlı 1 Mayıs, CHP'nin 1. parti çıktığı 1977 Türkiye genel seçimleri, Güneş Motel Olayı, Maraş Katliamı, 1979 Türkiye milletvekili ara seçimleri, Çorum Olayları, 12 Eylül Darbesi, darbe sonrası bazı liderlerin tutuklanması ve tamamının siyasi yasaklı hâle gelmesi, darbe sonrası idamlar ve tüm siyasi partilerin feshedilmesi gibi birçok önemli olayı ele alarak 1983 Türkiye genel seçimleri ve Turgut Özal'ın başbakan olmasıyla sona ermiştir. Belgesel daha sonra Mehmet Ali Birand, Hikmet Bila ve Rıdvan Akar tarafından 12 Eylül Türkiye'nin Miladı adıyla kitaplaştırılmıştır. 9 bölümden oluşan belgeselin her bölümünün başında Mehmet Ali Birand şu sözleri söylemektedir:

<span class="mw-page-title-main">Erol Güney</span>

Erol Güney, Türk-İsrailli çevirmen ve gazeteci. 1940'lı yıllarda klasik eserlerin Türkçeye çevrilmesinde görev almış, Dostoyevski, Çehov, Molière gibi birçok yazarın Türkçeye ilk olarak kazandırılmasını sağlamıştır. 1950'li yıllarda yaptığı bir haber yüzünden vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra İsrail'de yaşamaya devam etti. Şalom Gazetesinde yazılar yazdı. 2009 yılında hayata veda etti.

Show Haber, 1 Mart 1991 tarihinden beri yayımlanan Ana Haber bülteni.

<i>Sürgün</i> (film, 2013)

Sürgün, Erol Özlevi'nin yönetmenliğini yaptığı 2013 yapımı Türk sinema filmi. Rıdvan Akar'ın İstanbul'un Son Sürgünleri kitabından uyarlanan filmin senaryosunu Selin Tunç yazarken, filmin başrollerini Saadet Aksoy, Tolgahan Sayışman, Mahir Günşiray ve Ruhsar Öcal paylaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Barış Terkoğlu</span> Türk gazeteci

Barış Terkoğlu, Türk mühendis, gazeteci ve yazardır.