İçeriğe atla

Rıdvan Özden

Rıdvan Özden
Doğum1949
Kayseri
Ölüm12 Ağustos 1995 (46 yaşında)
Mardin
Bağlılığı Türkiye
RütbesiAlbay

Rıdvan Özden, (1949, Kayseri - 12 Ağustos 1995, Mardin) Türk asker.

17 Şubat 1993'te uçak kazasında yaşamını yitiren eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ekibindendir. İstanbul'da görev yaptığı sırada akaryakıt kaçakçılığında kullanılan araçların Jandarma'ya ait tesislerden birinde saklandığını ortaya çıkararak sorumluların yargı önüne çıkmasını sağlamıştır. Tayin nedeniyle 1994 yılının Nisan ayında Mardin'e gitmiş, burada PKK ve JİTEM'in uyuşturucu ticaretini ortaya çıkarmıştır. 1994 Kasım ayında resmî aracına kurulan pusuda sağ olarak kurtulmayı başarmıştır.[1]

Ölümü

12 Ağustos 1995'te PKK ile girdiği bir çatışmada alnından vurularak hayatını kaybettiği açıklandı. Cenazesi otopsi yapılmadan toprağa verildi.[2]

Eşi Tomris Özden 1995'ten bu yana, "Rıdvan Özden'in ölümünü kuşkulu bulduğunu" ifade etmektedir. Ölüm raporuna göre, "Özden'in sol kaşının 6 santim üstünde bir kurşun deli­ği bulunmaktaydı." Eşi ise cenaze töreninden önce eşini cansız bedenine baktığında alnında hiçbir kurşun yarasına olmadığını ve başının arka tarafı kan içinde olduğu için ensesinden vurulmuş olabileceğini söylemektedir.[3]

Tomris Özden, eşinin Mardin'de görev yaptığı sırada Veli Küçük ve ekibi tarafından JİTEM'e girmesi yönünde baskı yapıldığını öne sürmüştür.[1] Bir PKK itirafçısının Özden'in çatışmada ölmediğini söylemesi ve askerlerinden birinin “Komutanımızı yanındaki asker öldürdü” iddiası[1] üzerine Rıdvan Özden suikastı dosyası 2009 yılında sivil savcılık tarafından yeniden açılmıştır.[2] Genelkurmay ise JİTEM iddialarını reddetmekte Aydın'ın PKK tarafından öldürüldüğünü savunmaktadır.[4]

Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993'te Beechcraft B200 King Air tipi uçağın henüz aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Daha sonra Rıdvan Özden ve Bahtiyar Aydın gibi Bitlis'in ekibi içinde yer alan bazı yüksek rütbeli askerler görevi başında yaşamını yitirmişti.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Arslan, Şaban (29 Kasım 2008). "Albay suikastında 'Ebu Süfyan' kilidi". Yeni Şafak. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  2. ^ a b Duvaklı, Melik (6 Temmuz 2009). "Askerin soruşturduğu komutan ölümleri 'faili meçhul' kalıyor". Zaman. 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Metin Göktepe'nin son haberi". CanDündar.com. 19 Ekim 1996. 18 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  4. ^ "Gürak: Bahtiyar Aydın'ı PKK öldürdü". NTVMSNBC. 5 Aralık 2008. 24 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2009. 
  5. ^ Şahin, Helin (16 Ağustos 2009). "'Bitlis'in kadrosu öldürüldü'". Star. 20 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Bitlis</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 32. Jandarma Genel Komutanı

Eşref Turgut Bitlis Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı. 17 Şubat 1993 tarihinde bindiği uçağın düşmesi sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Cem Ersever</span> Türk subay

Ahmet Cem Ersever JİTEM'in kilit isimlerinden biri olan Türk asker.

Hasan Kundakçı, Türk asker ve Eski Özel Harp Dairesi Başkanı.

Güçlükonak Katliamı, 15 Ocak 1996 tarihinde Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylünün bir minibüs içerisinde kurşunlanıp, yakılmasıyla sonuçlanmış katliam.

Abdülkadir Aygan, PKK ve JİTEM itirafçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Aydın</span> Türk general

Bahtiyar Aydın Türk asker. Eski Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkerim Kırca</span>

Abdülkerim Kırca, Türk asker, emekli albay.

1984 PKK saldırıları, 15 Ağustos 1984 tarihinde Abdullah Öcalan'ın emir ve talimatıyla 21:30 sularında Siirt'in Eruh ve Hakkâri'nin Şemdinli ilçelerine PKK mensuplarınca baskın usulü saldırıdır. Siirt Eruh'a saldıracak grubun liderliğini Mahsum Korkmaz yaparken Hakkari Şemdinli'ye saldıracak grubun liderliğini Abdullah Ekinci yapmaktaydı.

Pınarcık Katliamı, 20 Haziran 1987 tarihinde, Mardin'in Ömerli ilçesine bağlı Pınarcık köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 16'sı çocuk, 6'sı kadın 30 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

1993'teki Türkiye olayları.

<span class="mw-page-title-main">Haziran-Ağustos 2012 Hakkâri saldırıları</span>

Haziran-Ağustos 2012 Hakkâri saldırısı, 19 Haziran 2012 sabaha karşı Yüksekova ilçesi Yeşiltaş Jandarma Karakolu'na PKK'lılar tarafından gerçekleştirilen saldırıda 8 asker ölmüş, 16'sı da yaralanmıştır. Çatışmalar sonrasında PKK'lılara karşı gerçekleştirilen operasyonlarda 10 PKK'lı ölmüş, bölgeye kobra tipi helikopterler sevk edilmiştir. Yine 5 Ağustos 2012'de PKK'nın, Hakkâri'nin Çukurca ilçesi Hakkâri-Çukurca Karayolu üzerinde bulunan Geçimli Jandarma Karokoluna 3 ayrı koldan saldırı, Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerini hedef alarak gerçekleştirdiği saldırılardır. Saldırı sonucu 6 asker ve 2 korucu ölmüş, 15 asker ve köy korucusu, 6 sivil yaralanmıştır. Çıkan çatışma sonrası 14 PKK'lı etkisiz hale getirilmiştir.

PKK saldırıları (2015-günümüz), Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri ardından PKK üyelerinin sık sık yol kesip araç yakma ve şantiye basarak kamu malına zarar vermesi, son olarak Şanlıurfa'da Ceylanpınar saldırısı olarak bilinen PKK üyelerince 2 polisin öldürülmesinin akabinde artan PKK'nın saldırıları sonrası çözüm süreci ve ateşkesin durdurulmasının hemen ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde başlayan çatışmaların PKK üyelerinin güvenlik güçlerine karşı düzenlediği Iğdır, Dağlıca ve Siirt saldırıları sonrası Türkiye'de yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinin ardından doğu ve güneydoğu gölgelerinde özyönetim ve halk ayaklanması başlatma teşebbüsünde bulunan PKK miitanlarına karşı başlatılan Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen özel harekat polisleri ve SAS komandolarının da destek verdiği kamuoyundan hendek operasyonları olarak bilinen operasyonların başlatılmasıyla devam eden silahlı çatışma süreci.

1993 Türkiye askerî darbe iddiaları, bazı kaynaklara göre 1993 yılında Türkiye'de, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından gizli yollarla düzenlenen ve yürütüldüğü iddia edilen bir darbedir. 1990'ların başında, Türkiye-PKK çatışması nedeniyle Türkiye'de büyük bir şiddet dönemi yaşanırken Cumhurbaşkanı Turgut Özal, önde gelen askeri isimler ve gazetecilerin ölmesi gibi bir dizi şüpheli ölümler yaşandı. Özellikle 2008 yılından itibaren Ergenekon davası ve derin devleti ve bu dönemden şüpheli ölümlerle ilgili soruşturmalar bağlamında, barış anlaşmasını önleme amaçlı bir gizli darbe yapıldığı iddiaları ortaya atıldı.

Doğu Çalışma Grubu (DÇG), Türk Silahlı Kuvvetleri içinde, sözde Ergenekon adlı örgüt ile bağlantılı olduğu ve JİTEM'de örgütlendiği iddia edilen bir gruptur. PKK'nın eski üst düzey yöneticilerinden Şemdin Sakık, grubun 1993 yılında kurulduğu ve 1993 askerî darbe iddiaları için hazırlık aşamasında bir dizi suikastler düzenlediğini iddia etti.

Kale Planı, 1990'larda Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti tarafından PKK ile mücadelede kullanılan araçları genişletmeyi amaçlayan bir plandı. Buna PKK üyelerine ve destekçilerine suikastler düzenlemek amacıyla polis ve ordu birimlerinin yanı sıra JİTEM ve Özel Kuvvetler Komutanlığı ile kontrgerilla kaynaklarının kullanılması da dahildir.

Mustafa Deniz olarak da bilinen İhsan Hakan, bazılarına göre Orgeneral Eşref Bitlis'e yönelik şüpheli gizemli bir uçak kazası suikastın örtbas edilmesinin bir parçası olarak öldürülen bir PKK firarisiydi.