İçeriğe atla

Rüzgar türbini aerodinamiği

Serme bahçesinde kurulum bekleyen rüzgar türbini kanatları.

Rüzgarın enerjisi, rüzgar türbininin dönen kanatlarına rüzgarın uyguladığı aerodinamik kuvvetler yoluyla türbinin alternatöründe elektrik enerjisine çevrilir. Bu nedenle aerodinamik hesaplamalar rüzgar türbininde önemlidir. Çoğu makine gibi rüzgar türbinleri de hepsi farklı enerji kazanım kavramlarına dayanır.

Aerodinamiğin ayrıntıları topolojiye bağlı olsa da bazı temel kavramlar tüm türbinler için geçerlidir. Her topoloji belirli akış için maksimum güç verir ve bazı topolojiler diğerlerinden daha iyidir. Güç elde etmek için kullanılan yöntemin bunda etkisi vardır.

Genellikle tüm türbinler ya kaldırma kuvveti esaslı ya da sürükleme kuvveti esaslı olarak sınıflandırılır ki kaldırma kuvvetli türbin daha çok verimlidir.

En yaygın topoloji yatay eksenli rüzgar türbini'dir. Verimliliği yüksek ve kaldırma kuvveti ile kanatları döndürülen bir rüzgar türbinidir. Ticari uygulamalar için popülerdir ve bu türbin üzerinde çok araştırma yapılmıştır.

20. yüzyılın ikinci yarısında kaldırma kuvvetiyle çalışan popüler bir alternatif de Darrieus rüzgâr türbinidir ama artık nadir kullanılır.

Savonius rüzgâr türbini en yaygın sürükleme kuvvetli türbin tipidir. Az verimine rağmen sağlamlığı, yapımı ve bakım kolaylığı nedeniyle kullanılır.

Genel aerodinamik hususlar

Rüzgar güç denklemi şöyle yazılır:

   

 

 

 

 

(1)

   

burada P güç, F kuvvet vektörü ve v hareketli rüzgar türbin parçasının hızıdır.

"F" kuvveti, rüzgarın rotor kanadıyla etkileşimiyle üretilir. Bu kuvvetin büyüklüğü ve dağılımı rüzgar türbini aerodinamiğinin odak noktasıdır. Aerodinamik kuvvetin en bilinen türü sürüklemedir. Sürükleme kuvvetinin yönü bağıl rüzgara paraleldir. Genellikle rüzgar türbini parçaları hareket ederek parçanın etrafındaki akışı değiştirir. Sakin bir havada bisiklet sürerken hissedilen rüzgar bağıl rüzgara bir örnektir.

Güç elde etmek için türbin parçası net kuvvet yönünde hareket etmelidir.

Sürükleme kuvveti durumunda bağıl rüzgar hızı ve sürükleme kuvveti azalır. Bağıl rüzgar yönü, sürükleme esaslı rüzgar türbini tarafından elde edilebilecek maksimum gücü sınırlar.

Kaldırma kuvvetli rüzgar türbinlerinin akışa dik hareket eden kaldırma yüzeyleri vardır. Bunlarda bağıl rüzgar azalmaz; bunun yerine rotor hızıyla artar. Bu nedenle, bu makinelerin maksimum güç sınırları, sürükleme esaslı makinelere göre daha yüksektir.

Karakteristik parametreler

Rüzgar türbinleri çeşitli boyutlarda yapılır. Bir rüzgar türbini çalışmaya başladığında çok çeşitli koşullarla karşılaşır. Bu değişkenlik, farklı türdeki türbinlerin karşılaştırmasını zorlaştırır. Bununla başa çıkmak için çeşitli niteliklere boyutsuzlaştırma uygulanır. Boyutsuzlaştırma, karşılaştırmadan boyut ve rüzgar koşulları gibi şeylerin etkisini dikkate almak zorunda kalmadan farklı türbinler arasında karşılaştırmalar yapılmasına olanak tanır. Boyutsuzlaştırmanın niteliklerinden biri, geometrik olarak benzer türbinlerin aynı boyutsuz sonuçları vermesine rağmen, diğer faktörlerin (ölçek farkı, rüzgar özellikleri) çok farklı boyutsal özellikler üretmelerine neden olmasıdır.

Güç Katsayısı

Güç katsayısı, rüzgar türbini aerodinamiğindeki en önemli değişkendir. Güç için boyutsuz değişkenin aşağıdaki denklemle verildiğini göstermek için Buckingham π teoremi uygulanabilir. Bu denklem verimliliğe benzer, dolayısıyla 0 ile 1'den küçük değerleri normaldir. Ancak bu tam olarak verimlilikle aynı şey değildir ve bu yüzden pratikte bazı türbinler birden fazla güç katsayıları verebilir. Bu koşullarda termodinamiğin birinci yasasının ihlal edildiği sonucuna varılamaz çünkü bu, verimliliğin katı tanımıyla birebir verimlilik terimi değildir.

   

 

 

 

 

(CP)

   

Burada güç katsayısı, hava yoğunluğu, A rüzgar türbininin alanı ve V rüzgarın hızıdır.[1]

İtki katsayısı

İtki katsayısı, rüzgar türbini aerodinamiğinde önemli başka bir boyutsuz sayıdır.[1]

   

 

 

 

 

(CT)

   

Hız oranı

(1) denklemi iki önemli bağımlıyı gösterir. Birincisi, makinenin (U) hızıdır. Kanat ucundaki hız genellikle bu amaç için kullanılır ve kanat yarıçapı r ile rüzgarın dönüş hızının çarpımı olarak yazılır:

, burada (radyan/saniye) cinsinden dönüş hızıdır.

Bu değişken, hız oranını bulmak için rüzgar hızı ile boyutsuzlaştırılır:

   

 

 

 

 

(Hız oranı)

   

Kaldırma ve sürüklenme

Kuvvet vektöründe daha önce belirtildiği gibi iki tür aerodinamik kuvvet vardır: kaldırma ve sürükleme kuvveti. Buna göre iki boyutsuz parametre vardır. Ancak her iki değişken de benzer şekilde boyutsuzlaştırılır.

Kaldırma kuvveti formülü aşağıda verilmiştir, sürükleme kuvveti formülüyse daha sonra verilmiştir:

İki tür aerodinamik kuvvet vardır, kaldırma kuvveti ve sürükleme kuvveti.

   

 

 

 

 

(CL)

   

   

 

 

 

 

(CD)

   

burada kaldırma katsayısı, sürüklenme katsayısı, rüzgar türbini kanadına etkiyen bağıl rüzgar hızı ve "A" ise alandır. "A"nın gücün boyutsuzlaştırılmasında kullanılan alanla aynı olmayabileceğini unutmayınız.

Bağıl hız

Aerodinamik kuvvetler W bağıl hızına bağlıdır ve aşağıdaki denklemle verilir. Bunun vektörsel tip çıkarma olduğuna dikkat ediniz.

   

 

 

 

 

(Bağıl Hız)

   

Sürükleme ve kaldırma kuvveti esaslı makinelerin kıyaslanması

Tüm rüzgar türbinleri, aerodinamik kuvvetler yoluyla rüzgardan enerji alır.

Sürükleme kuvveti ve kaldırma kuvveti olarak iki aerodinamik kuvvet vardır. Sürükleme, gövdeye göreceli akış yönünde kuvvet uygularken, kaldırma kuvveti nisbi akışa dik kuvvet uygular.

Birçok makine topolojisi enerjiyi kazanmak için kullanılan birincil kuvvete göre sınıflandırılır. Örneğin, Savonius rüzgâr türbini sürükleme kuvveti esaslı makinedir, Darrieus rüzgâr türbini ve geleneksel yatay eksenli rüzgar türbinleriyse kaldırma kuvvetli esaslı makinelerdir.

Sürükleme esaslı makineler kavram olarak basittir ama verimlilikleri azdır. Bu analizdeki verimlilik, plan-form alanına karşı rüzgardan alınan güce dayanır. Rüzgarın bedava ancak kanat malzemelerinin bedava olmadığı göz önüne alındığında plan-form esaslı verimlilik tanımı daha doğrudur.

Analiz, maksimum güç alma türlerini karşılaştırır. Buna göre analizi kolaylaştırmak için çeşitli idealleştirmeler yapılır. Bu analizi gerçek türbinlere uygulamak için daha fazla değerlendirme yapılması gerekir. Örneğin bu karşılaştırmada eksenel momentum teorisi etkileri ihmal edilir. Eksenel momentum teorisi, rüzgar türbininin rüzgar üzerinde akışını yavaşlattığını ve maksimum gücü sınırladığını ispatlar. Daha çok ayrıntı için Betz yasası'na bakınız. Bu etki hem kaldırma kuvvetli hem de sürükleme kuvvetli makineler için aynı olduğundan karşılaştırma amacıyla önemsenmeyebilir.

Makinenin topolojisi ek kayıplara neden olabilir, örneğin yatay eksenli makinelerde arkadaki girdap uçtaki verimi azaltır. Genellikle bu kayıplar azdır ve bu yapılan analizde ihmal edilebilir (örneğin uç kaybı etkileri büyük en-boy oranlı kanatlar kullanılarak azaltılabilir).

Sürükleme kuvvetli rüzgar türbininde maksimum güç

Bu formül türetmenin başlangıcı (1) denklemidir. (CD) denklemi kuvvet için ve (Bağıl Hız) denklemi de bağıl hız için kullanılır. Bunlar yerine koyulduğunda güç formülü şu hali alır:

   

 

 

 

 

(Sürükleme Gücü)

   

(CP) ve (Hız Oranı) formülleri boyutsuz biçimde (Sürükleme Gücü) ifadesine uygulanır:

   

 

 

 

 

(Sürükleme CP)

   

(Sürükleme CP) denkleminin 'de maksimuma ulaştığı kalkülüs hesabıyla ispatlanabilir. İncelendiğinde (Sürükleme Gücü) denkleminin için daha büyük değerler alabileceği görülebilir. Bu durumda (1) nolu denklemdeki sayısal çarpım sonucu negatif yapar. Böylece maksimum güç denklemine şu hali alır:

Büyük 'nin 1,2 olduğu, dolayısıyla maksimum 'in yaklaşık 0,1778 olduğu deneysel olarak belirlenmiştir.

Kaldırma esaslı bir rüzgar türbininin maksimum gücü

Kaldırma esaslı bir makinenin maksimum gücü için türetme, bazı değişikliklerle benzerdir. Öncelikle, sürüklemenin her zaman mevcut olduğunu ve dolayısıyla göz ardı edilemeyeceğini kabul etmeliyiz. Sürüklemeyi ihmal etmenin sonsuz güçte nihai bir çözüme yol açtığı gösterilecektir. Bu sonuç açıkça geçersizdir, bu nedenle sürüklemeyle devam edeceğiz. Daha önce olduğu gibi, (1), (CD) ve (GöreceliHız) denklemleri, (CL) ile birlikte aşağıdaki ifadenin kuvvetini tanımlamak için kullanılacaktır.

   

 

 

 

 

(KaldırmaGücü)

   

Benzer şekilde, bu (CP) ve (Hızoranı) denklemleriyle boyutlandırılmamıştır. Ancak, bu türetmede parametresi de kullanılır:

   

 

 

 

 

(KaldırmaCP)

   

En uygun hız oranını çözmek, bağımlılığı ve en uygun hız oranının kübik bir polinomun çözümü olması nedeniyle karmaşıktır. Daha sonra sayısal yöntemler, bu çözümü ve bir dizi sonucu için karşılık gelen çözümünü belirlemek için uygulanabilir. Bazı örnek çözümler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

En uygun En uygun
0.51.230.75
0.23.293.87
0.16.6414.98
0.0513.3259.43
0.0416.6692.76
0.0322.2164.78
0.0233.3370.54
0.0166.71481.65
0.00795.233023.6

Deneyler, 0,6'lık bir kaldırma katsayısında yaklaşık 0,01'lik bir sürükleme oranına () ulaşmanın mantıksız olmadığını göstermiştir. Bu, yaklaşık 889'luk bir verecektir. Bu, en iyi sürükleme tabanlı makineden önemli ölçüde daha iyidir ve kaldırma esaslı makinelerin neden üstün olduğunu açıklar.

Burada verilen analizde, tipik rüzgar türbini boyutlandırmasızlığına kıyasla bir tutarsızlık bulunmaktadır. Önceki bölümde belirtildiği gibi, boyutsuzlaştırmasındaki A (alan) her zaman kuvvet denklemlerindeki (CL) ve (CD) A ile aynı değildir.

Tipik olarak için A, rotor kanadının hareketinde süpürdüğü alandır. ve için A, türbin kanat bölümünün alanıdır. Sürükleme tabanlı makineler için bu iki alan neredeyse aynıdır, bu nedenle çok az fark vardır. Kaldırma tabanlı sonuçları sürükleme sonuçlarıyla karşılaştırılabilir hale getirmek için kanat bölümünün alanı gücü boyutsuzlaştırmak için kullanıldı. Buradaki sonuçlar malzeme birimi başına güç olarak yorumlanabilir. Malzemenin maliyeti temsil ettiği göz önüne alındığında (rüzgar ücretsizdir), bu karşılaştırma için daha iyi bir değişkendir.

Geleneksel boyutsuzlaştırma uygulansaydı, kanat hareketi hakkında daha fazla bilgi gerekirdi. Ancak yatay eksenli rüzgar türbinleri hakkındaki tartışma, oradaki maksimum 'nin 16/27 olduğunu gösterecektir. Bu nedenle, geleneksel boyutsuz analizle bile kaldırma tabanlı makineler sürükleme tabanlı makinelerden üstündür.

Analize yönelik birkaç idealleştirme vardır. Sonlu kanatlara sahip herhangi bir kaldırma tabanlı makinede (uçak dahil), gelen akışı etkileyen ve indüklenen sürüklenme yaratan bir iz vardır. Bu olgu rüzgar türbinlerinde mevcuttur ve bu analizde ihmal edilmiştir. İndüklenen sürüklenmeyi dahil etmek, topolojiye özgü bilgi gerektirir. Bu durumlarda hem optimum hız oranının hem de optimum 'nin daha az olması beklenir. Analiz aerodinamik potansiyele odaklandı ancak yapısal yönleri ihmal etti. Gerçekte, en uygun rüzgar türbini tasarımının çoğu, optimum aerodinamik tasarım ile optimum yapısal tasarım arasında bir uzlaşma haline gelir.[2]

Yatay eksenli rüzgar türbini

Yatay eksenli rüzgar türbininin aerodinamiği basit değildir. Kanatlardaki hava akışı, türbinden daha uzaktaki hava akışıyla aynı değildir. Enerjinin havadan çıkarılma biçiminin doğası, havanın türbin tarafından saptırılmasına da neden olur. Ayrıca, bir rüzgâr türbininin rotor yüzeyindeki aerodinamiği diğer aerodinamik alanlarda nadiren görülen olayları sergiler.

Eksenel momentum ve Lanchester–Betz–Joukowsky limiti

Rüzgar türbini güç katsayısı
Rüzgar hızı (kırmızı) ve üretilen enerjinin (mavi) dağılımı. Histogram ölçülen verileri gösterirken, eğri aynı ortalama rüzgar hızı için Rayleigh modeli dağılımıdır.
Rüzgar hızı (mavi) ve üretilen enerjinin (sarı) dağılımı.

Akışkandaki enerji dört farklı biçimde bulunur: yerçekimi potansiyel enerjisi, termodinamik basınç, hızdan kinetik enerji ve son olarak ısı enerjisi. Yerçekimi ve ısı enerjisinin enerji çıkarma süreci üzerinde ihmal edilebilir etkisi vardır. Makroskobik bakış açısından, rüzgar türbini etrafındaki hava akışı atmosfer basıncındadır. Basınç sabitse, yalnızca kinetik enerji alınır. Ancak rotorun kendisine yakın mesafede, hava hızı rotor düzleminden geçerken sabittir. Bunun nedeni kütle korunumudur: Rotordan geçen hava, arkasındaki havanın yolundan çekilmesi gerektiği için yavaşlayamaz. Bu nedenle, rotorda enerji basınç azalmasıyla alınır. Rüzgar türbininin hemen arkasındaki hava, atmosfer basıncı altındadır; önündeki havanın basıncı, atmosfer basıncından daha yüksektir. Rüzgar türbininin önündeki bu yüksek basınç, türbinin etrafındaki yukarı akış havasının bir kısmını saptırır.

Kaynaklar

  • Hansen, M.O.L. Aerodynamics of Wind Turbines, 3rd ed., Routledge, 2015 978-1138775077
  • Schmitz, S. Aerodynamics of Wind Turbines: A Physical Basis for Analysis and Design, Wiley, 2019 978-1-119-40564-1
  • Schaffarczyk, A.P. Introduction to Wind Turbine Aerodynamics, 2nd ed., SpringerNature, 2020 978-3-030-41027-8

Kaynakça

  1. ^ a b Schmitz, Sven (2019). Aerodynamics of wind turbines : a physical basis for analysis and design. Hoboken: Wiley. s. 35. ISBN 9781119405610. 
  2. ^ Burton, Tony (2011). "Wind Turbine Blade Aerodynamics" (PDF). Wind energy handbook. Chichester, West Sussex: Wiley. ISBN 978-0-470-69975-1. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türbin</span>

Türbin, bir akışkanın enerjisini işe çevirmek için kullanılan alettir. Türbin bir mil ve üzerinde kanatçıklardan oluşur. Kullanılan akışkana göre türbinin yapısı değişir. Çalışma prensibi şu şekildedir. Akışkan türbinin kanatçıklarına çarparak türbin miline hareket verir, hareket milin çıkışında mekanik işe dönüşür.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr türbini</span> Rüzgârın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistem

Rüzgâr türbini, rüzgârdaki kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir. Rüzgar türbinleri, aralıklı yenilenebilir enerjinin giderek daha önemli bir kaynağı haline gelmekte ve birçok ülkede enerji maliyetlerini düşürmek ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için kullanılmaktadır. Bir çalışma, 2009 yılı itibarıyla rüzgarın fotovoltaik, hidro, jeotermal, kömür ve gaz enerji kaynaklarına kıyasla "en düşük göreceli sera gazı emisyonlarına, en az su tüketimi talebine ve en olumlu sosyal etkilere" sahip olduğunu öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar dinamiği</span> hareket halindeki akışkanların (sıvılar ve gazlar) doğal bilimi

Fizik, fiziksel kimya ve mühendislikte akışkanlar dinamiği, akışkanların akışını tanımlayan akışkanlar mekaniğinin bir alt disiplinidir. Aerodinamik ve hidrodinamik dahil olmak üzere çeşitli alt disiplinleri vardır. Akışkanlar dinamiğinin, uçaklardaki kuvvetlerin ve momentlerin hesaplanması, boru hatları boyunca petrolün Kütle akış hızının belirlenmesi, hava durumu modellerinin tahmin edilmesi, uzaydaki bulutsuların anlaşılması ve fisyon silahı patlamasının modellenmesi dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kanat</span> hayvan ya da cansız bir objenin uçmasını sağlayan organ ya da parça

Kanat, uçma veya hareket etme amacıyla kullanılan ve genellikle kuşlar, böcekler veya uçaklar gibi hayvanlar veya araçlar tarafından kullanılan bir yapıdır. Kanatlar, aerodinamik prensiplere dayalı olarak tasarlanmış ve şekillendirilmiştir, böylece hava akışını kontrol ederek uçuş veya hareket sağlayabilirler. Kanat belli bir evrimsel ve biyolojik süreç sonrası oluşabilmesinin yanı sıra beşeri olarak da modellenebilip uçmak veya bir sıvı içerisinde hareket sağlamak için de özelleştirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Buhar türbini</span>

Buhar türbini, basınçlı buhardan termal enerjiyi çıkaran ve bunu dönen bir çıkış milinde mekanik iş yapmak için kullanan makinedir. Modern tezahürü 1884'te Charles Parsons tarafından icat edilmiştir. Modern bir buhar türbininin imalatı, 20. yüzyılda ilk kez kullanılabilir hale gelen teknolojiler kullanılarak yüksek kaliteli çelik alaşımlarını hassas parçalara dönüştürmek için gelişmiş metal işçiliğini içerir. Buhar türbinlerinin dayanıklılığı ve verimliliğindeki sürekli gelişmeler, 21. yüzyılın enerji ekonomisinin merkezinde yer almaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanat profili</span>

Kanat profili veya aerofoil, kanat, yelken, dümen, pervane kanadı, rotor veya türbin gibi bir akışkan içindeki hareketi kaldırma kuvveti oluşturabilen nesnenin kesit şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Veter hattı</span>

Veter hattı, veter çizgisi veya kord hattı. Kord hattı, arka kenar ile kordun önde gelen kenara kesiştiği nokta arasındaki mesafedir. Kordun tanımlanmasında kullanılan öndeki nokta, en küçük yarıçaplı yüzey noktası olabilir. Bir türbin kanadı için kord, konveks tarafı yukarıya doğru bakacak şekilde düz bir yüzeye yatırıldığında, iki boyutlu kanat kesitinin ön ve arka noktalarının bir düz yüzeye değdiği noktalar arasındaki çizgi ile tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aerodinamik</span> Fizik terimi ve bilim dalı

Aerodinamik, hareket eden katı kütlelerin havayla etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Aerodinamik sözcüğü Yunancadan gelmiş olup bu bilim dalı havanın hareketi ile ilgilidir. Parçalı olarak katı bir cisim ile irtibata geçmiş olması, havanın hareketi ve uçağın kanadı gibi, buna örnek olarak gösterilebilir. Aerodinamik akışkan dinamiği ve gaz dinamiğinin bir alt dalıdır ve aerodinamiğin birçok bakış açısı, teorisi bu alanlarda ortaktır. Aerodinamik genellikle gaz dinamiği için kullanılır; gaz dinamiğinin aerodinamikten farkı, tüm gazlar için çalışması ve aerodinamik gibi yalnızca hava ile sınırlanmamış olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr çiftliği</span>

Rüzgâr tarlası veya rüzgâr çiftliği, elektrik üretimi için kullanılan ve aynı yerde bulunan rüzgâr türbinleri grubudur. Özel türbinler orta gerilim güç sistemine ve ağ şebekesine bağlanır. Elektrik şebekesinin orta gerilimdeki elektrik akımını bir transformatör yardımıyla yüksek gerilim iletim hattına bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr gücü</span> Rüzgârdan elektrik enerjisi üretimi

Rüzgâr gücü, elektrik üretmek için rüzgâr türbinleri, mekaniksel güç için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek için yelkenler kullanarak rüzgârın kullanışlı formundaki rüzgâr enerjisinin sonucudur.

Akışkanlar dinamiğinde, bir sıvı tarafından çevrelenmiş ve hareket halinde olan bir cisim tarafından hissedilen sürüklenim kuvvetini bulmak için sürüklenim denklemi kullanılır. Bu formül belli koşullar altında daha tutarlı sonuçlar verir:

Akışkanlar dinamiğinde, sürüklenim bir sıvı içerisinde hareket eden bir cismin hareket yönüne zıt yönde etki eden kuvvet topluluğuna denir. Bu kuvvet iki sıvı yüzeyi arasında veya bir katı ve bir sıvı yüzeyi arasında olabilir. Diğer durdurucu kuvvetler nazaran sürüklenim kuvveti hıza bağlıdır. Bir sıvının akış yönü hizasında bulunan katı bir cisme göre, sürüklenim kuvvetleri sıvının hızını her zaman azaltır.

<span class="mw-page-title-main">Darrieus rüzgâr türbini</span>

Darrieus rüzgâr türbini, rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için kullanılan bir tür dikey eksenli rüzgâr türbinidir (DERT). Türbin, dönen bir şaft veya çerçeve üzerine monte edilmiş bir çok kavisli kanat profili kanatlarından oluşur. Kanatların kavisi, kanadın yalnızca yüksek dönüş hızlarında gerilim altında gerilmesine olanak tanır. Düz kanatlar kullanan birkaç yakından ilişkili rüzgar türbini vardır. Türbinin bu tasarımı, Fransız havacılık mühendisi Georges Jean Marie Darrieus tarafından patentlenmiştir; patent başvurusu 1 Ekim 1926'da yapılmıştır. Darrieus türbinini aşırı rüzgar koşullarından korumak ve kendi kendine çalışmasını sağlamak konusunda büyük zorluklar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Böcek uçuşu</span>

Böcekler omurgasızların tek grubudur ve bu grubun kanatları ve uçuş özellikleri gelişmiştir. İki böcek grubu, kız böcekleri ve mayıs sineği, kanatlarına eklenmiş uçuş kaslarına sahiptirler. Diğer böceklerde ise kaslar göğüs kısmına eklenmiştir, bocalamaya ve indirekt olarak kanatları vurmaya sebep olmaktadır. Bazı çok küçük böcekler aerodinamiklerini kararlı durumda tutamazlar fakat Weis-Fogh hafifçe vuruşu ve fırlama mekanizmasından, üretilen yüksek kaldırma kuvveti kanatların yırtılmasına hırpalanmasına sebep oluyor. Birçok böcek havada durabilir, devamlı yükseklikte ve konum kontolü ile. Bazı böcekler güve gibi arka kanatlarının uyumu için ön kanat çiftlerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dikey eksenli rüzgâr türbini</span>

Dikey eksenli rüzgar türbini (DERT), ana rotor milinin rüzgara enine yerleştirildiği ve ana bileşenlerin türbinin tabanında yer aldığı bir rüzgar türbin türüdür. Bu düzenleme, jeneratör ve dişli kutusunun yere yakın yerleştirilmesine olanak tanıyarak servis ve onarımı kolaylaştırır. DERT'lerin rüzgara doğrultulmasına gerek yoktur, bu ise rüzgar algılama ve yönlendirme mekanizmalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. İlk tasarımların başlıca dezavantajları arasında her devir sırasında önemli tork dalgalanması ve kanatlar üzerindeki büyük bükülme momentleri vardı. Daha sonraki tasarımlar, kanatları sarmal olarak süpürerek tork dalgalanmasını giderdi.

<span class="mw-page-title-main">Santrifüj pompa</span>

Santrifüj pompa sıvının dönen kinetik enerjisini hidrodinamik enerjiye dönüştürerek sıvıyı basınçlandırmak için kullanılır. Dönme enerjisi bir motordan alınır. Santrifüj pompa dinamik eksenel simetrik iş-emici türbomakinelerin alt sınıfıdır. Sıvı, pompa çarkına dönme ekseni boyunca girer, pompa çarkı tarafından hızlandırılır, radyal olarak dışarıya çıktığı difüzöre akar.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr türbini tasarımı</span>

Rüzgâr türbini tasarımı, rüzgârdan enerji elde etmek için rüzgâr türbininin şekil ve teknik özelliklerinin belirlenmesidir. Rüzgâr türbini kurulumu rüzgâr enerjisini almak, türbini rüzgâra yönlendirmek, mekanik dönüşü elektrik enerjisine çevirmek, türbini başlatmak, durdurmak ve kontrol etmek için gerekli sistemlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Sürükleme katsayısı</span> bir nesnenin hava veya su gibi sıvı bir ortam içinde sürtünmesi ya da direnç göstermesini nicelendirmek için kullanılan boyutsuz miktar

Akışkanlar dinamiği alanında, sürükleme katsayısı, bir nesnenin hava veya su gibi bir akışkan ortamında maruz kaldığı sürükleme veya direnç miktarını belirlemek için kullanılan bir boyutsuz niceliktir. Sürükleme denkleminde kullanılır ve daha düşük bir sürükleme katsayısı, nesnenin daha az aerodinamik veya hidrodinamik sürüklemeye sahip olacağını ifade eder. Sürükleme katsayısı her zaman belirli bir yüzey alanına bağlı olarak değerlendirilir.

Akışkanlar dinamiği alanında, kaldırma katsayısı, bir kaldırma gövdesi tarafından üretilen kaldırma kuvvetini, gövde etrafındaki akışkan yoğunluğuna, akışkan hızına ve ilgili referans alanına bağlayan bir boyutsuz niceliktir. Kaldırma gövdesi, bir kanat profili veya sabit kanatlı uçak gibi komple bir profil taşıyan gövde olabilir. CL, gövdenin akışa olan hücum açısı, Reynolds sayısı ve Mach sayısının bir fonksiyonudur. Kesit kaldırma katsayısı cl, bir iki boyutlu profil kesitinin dinamik kaldırma özelliklerini ifade eder ve referans alan yerine veter hattı kullanılır.

Akışkanlar dinamiği alanında, basınç katsayısı bir boyutsuz sayı olup, bir akış alanındaki bağıl basınçları ifade eder. Basınç katsayısı, aerodinamik ve hidrodinamik çalışmalarında kullanılmaktadır. Her bir akış alanında, her konumsal noktanın kendine özgü bir basınç katsayısı, Cp değeri bulunmaktadır.