İçeriğe atla

Rüzgâr Bizi Sürükleyecek

Rüzgâr Bizi Sürükleyecek
Bād mā rā khāhad bord
YönetmenAbbas Kiyarüstemi
YapımcıAbbas Kiyarüstemi
SenaristAbbas Kiyarüstemi
OyuncularBehzad Dorani
Görüntü yönetmeniMahmoud Kalari
Yapım yılı1999, İran
Süre118 dakika
DilFarsça

Rüzgâr Bizi Sürükleyecek (Özgün adı: Bād mā rā khāhad bord, İngilizce: The Wind Will Carry Us), 1999 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Bir grup gazeteci ve üretim mühendisinin, yerel matem ritüellerini araştırmak ve belgelemek amacıyla bir Kürt köyüne yaptığı yolculuğu ve köye gelmeleriyle yaşananları konu alır. Filmin adı, İranlı ünlü şair Füruğ Ferruhzad'ın bir şiirinden alıntıdır. Filmin genelinde de, Ferruhzad ve Ömer Hayyam gibi pek çok İranlı şairin yaşam ve ölüme ilişkin şiirlerine göndermeler vardır.

1999'da Venedik Film Festivalinde Altın Aslan ödülüne aday gösterildi. Burada Büyük Jüri Özel Ödülü (Gümüş Aslan), FIPRESCI ve CinemAvvenire ödüllerini kazandı.

Film, internet sitesi Rotten Tomatoes'ta da, %95 olumlu puan aldı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füruğ Ferruhzad</span> İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam

Füruğ Ferruhzad, İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen, ressam. 20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kubadi</span> İranlı film yönetmeni

Bahman Ghobadi, İranlı Kürt film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Kiyarüstemi</span> İranlı yönetmen, senarist, fotoğrafçı ve yapımcı

Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

<i>Kirazın Tadı</i> (film)

Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir.

<i>Arkadaşımın Evi Nerede?</i>

Arkadaşımın Evi Nerede?,, 1987 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Yönetmenin Köker Üçlemesinin ilk filmi kabul edilir. Küçük bir çocuğun komşu köyde oturan arkadaşının evini, arkadaşının kendisinde kalan defterini geri vermek için arayışını konu alır. Basit gibi görünen hikâye, insanların bireysel yükümlükleri, vicdan, sadakat ve günlük kahramanlıkları sembolize ederek anlatır. İran köylülerinin gelenekleri ve inançları da filmin pek çok yerinde görülür.

<i>Ve Yaşam Sürüyor</i> (film)

Ve Yaşam Sürüyor, 1992 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kiyarüstemi'nin Köker Üçlemesinin ikinci filmi sayılır. Yönetmen, 30 binden fazla kişinin öldüğü 1990 İran depreminden sonra, bir önceki filmi Arkadaşımın Evi Nerede'de oynayan oyuncuları bulmak amacıyla bölgeye gitmiştir. Belgesel tarzında çekilmiş olan bu film, söz konusu arayışın yarı kurgusal olarak anlatılmasına dayanır. Filmin konusunu, Farhad Kheradmand'ın oynadığı bir yönetmenin, deprem sonrası bölgeye yaptığı yolculuk oluşturur.

<i>Zeytin Ağaçları Altında</i> (film)

Zeytin Ağaçları Altında, 1994 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. 1990 İran depremi sonrasında, Kuzey İran'da geçer. Yönetmenin Deprem Üçlemesinin bu son filmi, kendisi de ilk film Arkadaşımın Evi Nerede'nin çekim öyküsüne dayanan ikinci film Ve Yaşam Sürüyor'un yapım öyküsüyle ilgilidir. Diğer Kiyarüstemi filmleri gibi basit ve doğal bir anlatımın hakim olduğu filmde, sanat ve hayat arasındaki ilişki tüm karmaşıklığıyla ve kurguyla gerçeğin sınırları sürekli bulanıklaştırılarak ele alınmıştır.

<i>Tecrübe</i> (film) film

Tecrübe 1973 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kiyarüstemi'nin üçüncü filmidir. Adı, Türkçede, "Tecrübe" anlamına gelir.

<i>Gozareş</i>

Gozareş, 1977 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Yönetmenin bu ilk uzun metrajlı filmi, rüşvet almakla suçlanan bir vergi memurunun hikâyesidir. İntihar da, filmin temaları arasındadır. Filmin adı, Türkçede Rapor anlamına gelir. Filmde, sonradan Oscar'a aday gösterilecek olan ünlü İranlı oyuncu Shohreh Aghdashloo da rol aldı.

Ghazieh-e Shekl-e Aval, Ghazieh-e Shekl-e Dou Wom, 1979 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. 53 dakika uzunluğunda, orta metrajlı bir filmdir. Filmin adının Türkçe karşılığı, Birinci Olay, İkinci Olay 'dır.

Hamsarayan, 1982 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. Süresi, 17 dakikadır. Filmin adı, Türkçede Koro anlamına gelir.

Mashgh-e Shab, 1989 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. 86 dakika uzunluğundadır. Filmin adı, Türkçede Ev Ödevi anlamına gelir.

<i>Yakın Plan</i> Abbas Kiyarüstemi filmi

Yakın Plan, 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır.

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga, İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Gheysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Behram Beyzayi</span>

Behram Beyzayi, İranlı film ve tiyatro yönetmeni, senaryo ve oyun yazarı, kurgucu, film yapımcısı, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kiyarüstemi</span>

Behmen Kiyarüstemi, İranlı yönetmen, görüntü yönetmeni, kurgucu ve film yapımcısı. Yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin oğludur.

Abbas Kiyarüstemi, filmlerinde görülen, çocuk kahramanlar kullanmasından kırsal bölgelerde geçen hikâyelere ve arabaların içinde sabit kamerayla çekilmiş diyaloglara, teknik ve temaları karakteristik bir şekilde kullanmasıyla tanınır. Ayrıca İran şiirinden diyalog, film adları ve filmlerinde işlediği temalarda yararlanması ve çoğunlukla belgesel tarzda film yapımını tercih etmesi de yönetmenin belirgin özelliklerindendir.

<i>Aslı Gibidir</i> 2010 yapımı film

Aslı Gibidir, 2008 İran, Belçika, İtalya, Fransa ortak yapımı yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. İtalya'nın Toscana bölgesinde çekildi. Fransızca olarak çekilen film, yönetmenin, dili Farsça olmayan ilk filmi olma özelliğini taşır. Ayrıca, Kiyarüstemi'nin ilk kez dünyaca ünlü yıldız oyuncuları oynattığı filmi olmasıyla da dikkat çeker.

İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi dünya çapında seyirci ve eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve kariyeri boyunca 70'in üzerinde ödül aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kürt sineması</span>

Kürt sineması, Türkiye, Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Suriye, İran veya Kürt diasporası gibi bölgelerde yaşayan Kürtlerin film endüstrisine dair faaliyetlerini ve sinema kültürlerini kapsamaktadır.