İçeriğe atla

Rütbeler tablosu

1722 rütbeler tablosu

Rütbeler tablosu (RusçaТабель о рангах; "Tabel o rangah"), Rusya İmparatorluğu'nun resmî askeri, hükûmet ve saraydaki görev ve rütbeleri listesiydi.[1] I. Petro tarafından 1722'de mevcut kalıtsal soylular veya boyarlarla mücadele ederken tanıtıldı. 11 Kasım 1917'de yeni kurulan Bolşevik hükûmeti tarafından resmen kaldırıldı.

Rütbeler tablosu

SınıfSivilAskerî
IŞansölye (Канцлер)
1. Sınıf Aktif Özel Konsey Üyesi
(Действительный тайный советник 1-го класса)
Mareşal (Генерал-фельдмаршал)
Büyükamiral (Генерал-адмирал)
IIAktif Özel Konsey Üyesi
(Действительный тайный советник)
General (Генерал)
Amiral (Адмирал)
IIIÖzel Konsey Üyesi (Тайный советник)Korgeneral (Генерал-лейтенант)
Koramiral (Вице-адмирал)
IVAktif Devlet Konseyi Üyesi
(Действительный статский советник)
Tümgeneral (Генерал-майор)
Tümamiral (Контр-адмирал)
VDevlet Konseyi Üyesi (Статский советник)Tuğbay (Бригадир, Капитан-командор)
VIKolej üyesi (Коллежский советник)Albay (Полковник, Капитан 1-го ранга)
VIISaray üyesi (Надворный советник)Yarbay (Подполковник, Капитан 2-го ранга)
VIIIKolej değerlendiricisi (Коллежский асессор)Binbaşı (Майор, Старший лейтенант)
IXÜnvansal üye (Титулярный советник)Yüzbaşı (Капитан, Лейтенант)
XKolej sekreteri (Коллежский секретарь)Teğmen (Поручик, Мичман)
XIDonanma sekreteri (Корабельный секретарь)-
XIIGuberniya sekreteri (Губернский секретарь)Asteğmen (Подпоручик)
XIIIKabine sekreteri (Кабинетский регистратор)Astsubay (Прапорщик)
XIVKolej kayıtçısı (Коллежский регистратор)-

Kaynakça

  1. ^ "Mark Conrad's Russian Military History - Table of Ranks". 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Maryland</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Maryland, ABD'nin Orta Atlantik eyaletlerinden birisidir. Chesapeake Körfezinin kuzeydoğusunda yer alır. Doğusunda Delaware ve Atlas Okyanusu güneyinde Virginia, kuzeyinde Pensilvanya vardır. Washington şehri Maryland'ın güneybatısında Potomac Nehri'nin kuzeyinde Virginia sınırı üzerindedir. Başkent'e yakınlığından dolayı, NASA'nın Hesap Merkezi, Ulusal Güvenlik Dairesi ve ABD Deniz Harp Okulu gibi birçok devlet kurumu şehirde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Paşa</span> 193. Osmanlı sadrazamı

Hüseyin Avni Paşa, Osmanlı devlet adamı ve asker. Sultan Abdülaziz saltanatında 15 Şubat 1874 - 26 Nisan 1875 tarihleri arasında bir yıl iki ay dokuz gün süreyle sadrazamlık görevinde bulundu. Sultan Abdülaziz'e karşı yapılan darbe sonrası düzenlenen toplantı sırasında toplantıyı basan Kolağası Çerkes Hasan tarafından suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşlar</span>

Çuvaşlar (Çăvaşsem), Orta Volga bölgesinde özerk Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan, Çuvaşça konuşan yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir Türk halkıdır. Ortodoks Hristiyan olan iki Türk halkından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa</span> Azerbaycanda şehir

Şuşa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan bir şehir. Azerbaycan'ın kültür başkenti. Şuşa rayonunun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altına girdi. 8 Kasım 2020'de ise şehir Şuşa Muharebesi sonucunda Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildi ve 28 yıllık fiili yönetim son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Belarusça</span> Belarusun resmî dili olan doğu Slav dili

Belarusça veya Beyaz Rusça, Rusça ile beraber Belarus'un resmî dili. Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri grubunun Doğu Slav dilleri alt grubuna dahil olup toplam konuşan sayısı yaklaşık 7 milyondur. Mevcut Anayasa uyarınca Belarus Cumhuriyeti'nde Rusça ile birlikte iki resmî dilden biridir. Ek olarak, Rusya, Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bu ülkelerdeki Belaruslu azınlıklar tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı yarımküre</span>

Batı yarımküre, Dünya'nın Greenwich'ten geçen Baş meridyenle ikiye bölündüğünde batıda kalan kısmıdır. Jeopolitik anlamda genellikle Amerika kıtalarını kastetmek amacıyla Yeni Dünya tabiri ile eş anlamlı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Halk Komiserleri Konseyi</span>

Halk Komiserleri Konseyi veya Rusça isminden kısaltmayla Sovnarkom, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği'nde en yüksek hükûmet organı. İlk Sovnarkom başkanı Lenin'dir. Lenin'in ölümünden sonra Stalin'in Komünist Parti Genel Sekreteri olarak iktidara gelmesiyle birlikte ülke yönetiminde en etkili makam genel sekreterlik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Medvedev</span> 3. Rusya devlet başkanı (2008–2012)

Dmitri Anatolyeviç Medvedev (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Royal Society</span> Birleşik Krallık ulusal bilimler akademisi

The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur. 1660'ta oluşturulmuş ve 1662'de resmen kurulmuş olan bilim topluluğudur. İngiltere Kralı II. Charles tarafından açılışı yapılmıştır. Topluluk, bir araştırma ve tartışma mekânı olmasını amaçlayan kurucularla birlikte başlangıçta "Görünmez Kolej"in bir uzantısı idi. Topluluk, İngiliz hükûmetine karşı devlet yardımı alan ilmî bir uzman olarak görev yapmaktadır. Topluluk Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, araştırma derneklerine ve bilimsel kuruluşlara yatırım yapmaktadır.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki havalimanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya'daki havalamanları listesi, aşağıda sıralanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Futbol Federasyonu</span>

Litvanya Futbol Federasyonu (LFF) Litvanya'da futbolu düzenleyen kurumdur.Merkezi Vilnius'tadır.Litvanya Futbol Federasyonu FIFA'ya 1923 yılında üye oldu ancak Sovyetler Birliği'nin Litvanya'yı ilhakı nedeniyle dağıtıldı. 1992'de ülkenin bağımsız olmasıyla yeniden üye olmuştur. Ülkenin Profesyonel en üst ligi A lyga'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan hükûmeti</span> Hükûmet

Kazakistan Cumhuriyeti Hükûmeti, Kazakistan'ı yöneten kuruluştur. Kazakistan, cumhurbaşkanının devletin ve hükûmetin başı olduğu üniter bir cumhuriyettir. Hükûmet, yürütme erkini ve parlamento ile birlikte yasama organını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Whitley County, Indiana</span> Indiana eyaletinde bölge

Whitley ili veya Whitley County Amerika Birleşik Devletleri'nin Indiana eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2020 sayımına göre 34,191'tür. İlin merkezi Columbia City'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gefrayter</span> askeri rütbe

Gefrayter 16. yüzyıldan beri var olan bir Alman, İsviçre ve Avusturya askeri rütbesidir. Genellikle, kayıtlı bir asker, havacı veya denizcinin terfi edebileceği ikinci derece veya derecedir.

Albay general, bazı ordularda üç veya dört yıldızlı bir rütbedir, rütbe aynı zamanda Almanya ile de yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Küresel Sınır Stratotip Kesiti ve Noktası</span>

Küresel Sınır Stratotip Kesiti ve Noktası, jeolojik zaman cetvelinde bir katın alt sınırını tanımlayan stratigrafik kesitteki uluslararası kabul edilmiş bir referans noktasıdır. KSKN'leri tanımlama işi, Uluslararası Jeolojik Bilimler Birliği'nin bir parçası olan Uluslararası Stratigrafi Komisyonu tarafından yürütülmektedir. KSKN'lerin çoğu paleontolojik değişikliklere dayanmaktadır. KSKN'ler bu nedenle genellikle farklı fauna katları arasındaki geçişlerle tanımlanır. KSKN tanımlama çabaları 1977'de başlamıştır. 2022 itibarıyla, KSKN'ye ihtiyaç duyan 101 kattan 77'si onaylanmış bir KSKN'ye sahiptir.