İçeriğe atla

Rüstem Minnihanov

Rüstem Nurgaliyeviç Minnihanov
Рустам Нургалиевич Минниханов
Tataristan Cumhurbaşkanı
Görevde
Makama geliş
25 Mart 2010
Yerine geldiğiMintimer Şeymiyev
Tataristan Başbakanı
Görev süresi
10 Temmuz 1998 - 25 Mart 2010
Yerine geldiğiMintimer Şeymiyev (Geçici)
Yerine gelenİldar Halikov
Kişisel bilgiler
Doğum Rüstem Nurgaliyeviç Minnihanov
1 Mart 1957 (67 yaşında)
Yana Ariş, Sovyetler Birliği
Partisi Birleşik Rusya
Evlilik(ler) Gülsine Minnihanova
Dini Sünni İslam

Rüstem Nurgaliyeviç Minnihanov (TatarcaРөстәм Нургали улы Миңнеханов, RusçaРустам Нургалиевич Минниханов; 1 Mart 1957), Tatar bir politikacı ve Tataristan'ın ikinci ve şimdiki Cumhurbaşkanı.

Tataristan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Rybno-Slobodsky İlçesinde Yana Ariş köyünde 1 Mart 1957 tarihinde doğdu. 1978 yılında Sovyet Ticaret Enstitüsü makine mühendisi olarak mezun oldu. Kendisi bir ekonomik bilimler doktorudur. Minnikhanov evli ve iki çocuk babasıdır.

Enstitüden 1978 yılında mezun olduktan sonra Selkhoztekhnika Sabinsky İlçe Derneği'nde bir mühendis olarak kariyerine başladı. Daha sonra bir devlet kereste sanayi kuruluşunda üst düzey mühendis ve baş elektrik mühendisi olarak bölgede çalıştı ve İlçe Tüketici Derneği Yönetim Kurulu başkan yardımcısı oldu.

1985-1993 yılında Arsky İlçesinde İlçe Tüketici Derneği Yönetim Kurulu, Halk Milletvekilleri Bölge Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı, Bölge İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

1993 yılında Vysokogorsky İlçe yönetiminin başkanı oldu ve 1996 yılının Kasım ayında Tataristan Cumhuriyeti'nin finans bakanı olarak atandı. 10 Temmuz 1998'den - 25 Mart 2010 yılına kadar Tataristan Cumhuriyeti başbakanı oldu. Başbakan olarak görev yaptığı dönemde petrol şirketi Tatneft'in 2005 yılından itibaren 2006 yılına kadar yönetim kurulu başkanı olarak hizmet sektöründe çalışmaya devam etti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, 27 Ocak 2010 tarihinde Tataristan devlet başkanlıḡına Rüstem Minnihanov'u aday gösterdi[1] ve 25 Mart 2010 tarihinde Rüstem Minnihanov Devlet Başkanı resmen göreve başladı.[2]

Rüstem Minnehanov, 2014 Kırım krizi sırasında, Kırım Tatarlarının endişeleri üzerine Kırım Tatar topluluğu ve Kremlin hükûmeti arasında bir arabulucu olarak hareket etmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Medvedev nominates Minnikhanov as new president of Tatarstan
  2. ^ First President of the Republic of Tatarstan Mintimer Shaimiev: Chronicle of events (March 25, 2010). "Rustam Minnikhanov has taken office as President of the Republic of Tatarstan" 4 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; for more information, see the Russian version, "Рустам Минниханов официально вступил в должность Президента Республики Татарстан" 4 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2016. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Mintimer Şeymiyev
Tataristan Cumhurbaşkanı
2010–günümüz
Görevde
Önce gelen
Mintimer Şeymiyev
Geçici
Tataristan Başbakanı
1998–2010
Sonra gelen
İldar Halikov

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Ulusal Marşı</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Marşı, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Arması ve Tataristan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı ile birlikte cumhuriyetin resmî sembollerinden biridir. Marş, 14 Temmuz 1993’te Cumhuriyet Yüksek Kurulu kararıyla onaylanmıştır ve bu marşın yalnızca bestesi kabul edilerek o dönem güftesi onaylanmamıştır. Ünlü Tatar bestekâr Röstem Yahin’e ait olan bu beste, aslında şair Ramazan Baytimerov’un 1970’li yıllarda yazdığı “Tugan Yagım” adlı şiirinin şarkı olarak terennümü için bestelenmiştir. Bağımsızlık ilanının ardından düzenlenen devlet sembollerine ait yarışmalar arasında marş için yapılan ilk yarışmada bu marşın sözsüz olarak yalnızca bestesinin kabul edilmesi özellikle şart koşulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlar</span> Doğu Asyadan köken alan etnik grup

Tatarlar veya Tatar Türkleri, "Tatar" ismini taşıyan farklı Türki etnik gruplar için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Halk Cumhuriyeti</span>

Kırım Halk Cumhuriyeti, 26 Aralık 1917 tarihinde Kırım Tatar Millî Kurultayı'nın ilan ettiği cumhuriyettir. 23 Şubat 1918 tarihine kadar, günümüzde Ukrayna sınırları içerisinde kalan Kırım Yarımadası'nda varlığını sürdürmüştür. Başkenti Bahçesaray'dır. Kırım Halk Cumhuriyeti, Rus İmparatorluğu'nun yıkılışına yol açan 1917 Rusya Devrimi 'nden sonra çoğu kez görülen devlet kurma girişimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan (1990-1994)</span> SSCB sonrasını bağımsızlığını ilan etmiş eski devlet

Tataristan Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği'nde 30 Ağustos 1990'da bağımsızlığını ilan etmiş, 15 Şubat 1994'te yıkılan tarihte tanınmayan bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

Tataristan Cumhuriyeti Komünist Partisi, 14 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden Tataristan Cumhuriyeti'nde kurulan komünist parti. 1994 tarihinden itibaren Rusya’nın özerk cumhuriyeti haline gelen Tataristan’da faaliyet göstermeye devam etmiştir. 2002 yılında Rusya Federasyonu Komünist Partisi ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan cumhurbaşkanı</span> Tataristanın devlet başkanı

Tataristan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Zöye</span> Rusyanın Tataristan Cumhuriyetine bağlı Zelenodolsk rayonunda bulunan bir köy

Zöye, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'ne bağlı Zelenodolsk rayonunda bulunan bir köydür. Köy, çoğu zaman 1955 yılında Kuybışev Baraj Gölü'nün inşasından beri bir ada olarak anılsa da bir karayoluyla anakaraya bağlanmaktadır. Köyün nüfusu 2000 yılı itibarı ile 243'tür.

<span class="mw-page-title-main">Mendeleyevsk</span> Rusya, Tataristandaki bir kasaba

Mendeleyevsk, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'ne bağlı Mendeleyevsk rayonunun merkezi olan şehirdir. Nijnekamsk Rezervuarı'nın kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 30,65 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 14.435'tir.

<span class="mw-page-title-main">Teteş</span>

Teteş, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'ne bağlı Teteş rayonunun merkezi olan şehirdir. Kuybışev Rezervuarı'nın kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 7,3 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 11.596'dır.

<span class="mw-page-title-main">Necip Cihanov</span>

Näcip Ğayaz ulı Cihanov bir Tatar besteci, öğretmen ve devlet adamıydı. 15 Ocak [E.U. 2 Ocak] 1911'de Oral'da doğdu; 2 Haziran 1988'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Ansiklopedisi</span>

Tatar Ansiklopedik Sözlüğü Tatarca Tataristan ve Tatar halkının tarihi hakkında yayınlanan ilk ansiklopedik sözlüktür. Yayın Tataristan Bilimler Akademisi Tatar Ansiklopedisi Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı İdaresi (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Azerbaycan cumhurbaşkanının yürütme organıdır. İdare, cumhurbaşkanının anayasal sorumluluklarını yerine getirmekle görevlidir. Yönetim, başkent Bakü'de İstiklaliyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Farhad Fatkullin</span>

Farhad Fatkullin, Rusya'nın Rusça konuşmayan halkları arasında Wikimedia hareketini teşvik etme faaliyetleriyle tanınan Tataristanlı bir Rus sosyal aktivistidir. Bunun için 2018 yılının Yılın Vikipedisti ilan edildi. Genel olarak, daha önce Tataristan'ın eski Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev için hizmet veren profesyonel bir simültane tercümandır.

<span class="mw-page-title-main">Rina Zaripova</span> Tatar gazeteci

Rina Zaripova Tataristan Cumhuriyeti'nin üstün kültür işçisi unvanına sahip Tatar gazeteci, çevirmen ve öğretmendir. 2001 yılında "Bällür qäläm" ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan'da İslam</span> Tataristanda ki İslami istatistikler

Tataristan'da İslam, onuncu yüzyıldan önce vardı, ancak 922'de Bulgar hükümdarı Almış Han'ın İslamiyeti kabul etmesiyle büyük bir büyüme başladı. Bu durumu, İdil Bulgarları'ndaki misyonerlik faaliyetlerindeki artış izledi. İslam, Moğol istilası ve ardından Kazan Hanlığı aracılığıyla baskın din olarak kaldı. 1552'de bölge nihayet Rusya tarafından işgal edildi ve Orta Volga'daki Tatarları ve Başkurtları Çarlığa dahil etti. Rus yönetimi altında İslam, önce Çarlık ve İmparatorluk döneminde ve daha sonra Sovyet döneminde olmak üzere yıllarca bastırıldı. Bugün, İslam'a inananlar, tahmin edilen 3,8 milyonluk nüfusun %53'üne denk gelmektedir ve bu durum İslam'ı Tataristan'da en büyük din haline getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlsur Metşin</span>

İlsur Metşin Tatar kökenli bir Rus politikacı. Nijnekamsk'ta doğdu. 1993'ten beri Kazan'da siyasetçi olarak çalıştı. 1998'den beri Nizhnekamsk ve Nizhnekamsky Bölgesi Belediye Başkanı ve Nizhnekamsk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. 17 Kasım 2005'ten bu yana, Kamil İskhakov'un yerine Kazan Belediye Başkanıdır. 4 Eylül 2015'te FC Rubin Kazan'ın yeni başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Qıçıtqanlı</span>

Qıçıtqanlı Rusya'da Tataristan Cumhuriyeti'nin Nurlat rayonunun bir Tatar köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mamadış rayonu</span> Tataristannın idari birimi

Mamadış Rayonu Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan Cumhuriyeti'nin bölgesel idari birimi ve belediyesidir. İlçe, cumhuriyetin kuzeyinde yer alır ve 2.600 kilometrekare bir alanı kapsar. 2010 nüfus sayımına göre belediyenin nüfusu 45.005'tir. İlçenin idari merkezi, toplam nüfusun %32,1'ini oluşturan Mamadış şehridir.