İçeriğe atla

Rücû (hukuk)

19. yüzyılın başlarında Chancery Mahkemesi, Londra

Rücu, bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumudur.[1] Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.

Rücu kelimesinin kökeni Arapça olup, dönmek anlamına gelir. Rücu edenin, hak sahibine karşı yerine getirilmesi gereken edimi yerine getirdikten sonra asıl sorumluya dönerek kusurlu kişiden bu edimi talep etmesi söz konusudur.[2] Rücu edenin bu şekilde üçüncü kişinin yerine geçmesine hukukta halefiyet denir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk Sözlüğü". Hukuk Sözlüğü. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  2. ^ "HALEFIYET İLE RÜCÛ HAKKI ARASINDAKİ İLİŞKİ, ÖZELLİKLE SOSYAL SİGORTALAR İLE ÖZEL SİGORTALARIN RÜCÛ HAKLARI BAKIMINDAN HALEFİYETİN ROLÜ". İstanbul Hukuk Mecmuası. LV (3). İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 1997. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  3. ^ Kılıçoğlu, Ahmet M. (1974). "ÖZEL VE SOSYAL SİGORTALARDA HALEFİYET VE RÜCU". Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 31 (1). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Esat Bozkurt</span> Türk hukukçu ve devlet adamı

Mahmut Esat Bozkurt, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından ve Türkiye'de hukuki temellerinin atılmasında katkılarda bulunmuş Türk devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Başesgioğlu</span> Türk siyasetçi

Murat Başesgioğlu, Türk siyasetçi. Türkiye Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini 2007–2009 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2002–2007 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1997–1998 yılları arasında ise İçişleri Bakanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hâkim (hukuk)</span> mahkemede duruşmalara bakan ve kararı açıklayan yetkili kişiye verilen isim

Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Bazı hukuk sistemleri tek hâkimli, bazı sistemler ise hâkimler heyetinden oluşan yargılama biçimlerini benimsemiştir. Hâkimler ceza, hukuk, idare veya askeri mahkemelerde görev yapabilirler. Yaptıkları görevden ötürü toplum içerisinde saygınlık sahibi, alanında uzman ve güvenilir kişilerden seçilmeleri gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Sigorta</span> olası kayıp riskinin adil bir şekilde giderilmesi için önceden ödenen prim, ücret

Sigorta, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan mali araçtır. Sigorta sözleşmesi, sigorta yapılması için hukuken gerekli sözleşmedir. Sigorta şirketi, sigorta işlerinin yönetilmesi, işletilmesi, satışı ile ilgilenen şirkettir. Sigortacılık, bu işlerle ilgilenen meslektir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Bozer</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Ali Hüsrev Bozer, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

İbrahim Nami Çağan, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Nejat Arseven, Türk siyasetçidir.

Fahri Kasırga, Türk bürokrat ve eski Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteridir. 2018'den itibaren Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Kapanlı</span> Türk bürokrat

Turhan Kapanlı, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Özsan</span> Türk siyasetçi

Nuri Özsan, Türk siyasetçidir.

Tahsin Bekir Balta, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Göktürk</span>

Hüseyin Avni Göktürk, Türk siyasetçidir.

İsmail Hakkı Akdoğan, Türk siyasetçi, eski İçişleri ve Turizm ve Tanıtma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Hak</span> Kişinin hukuken korunan ve kendisine bu korumadan yararlanma yetkisi veren menfaat

Hak, kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir. Kişilerin lehlerine olan bir durumun kanunlar tarafından korunması, bu korumaya uymayan kişilere karşı ise kanuni girişimlerde bulunulması gibi yetkiler verir. Esasen Arapçada hukuk kelimesinin tekil hâli olan bu kelime, zamanla kişilerin hukuken korunan menfaatlerini tanımlamak için kullanılırken, hakların oluşturduğu düzene ise hukuk adı verilmiştir.

Muhammet Emin Zararsız Türk bürokrat.

Ahmet Kahraman, Türk hukukçu.

Cemal Şahin, Türk siyasetçidir.