İçeriğe atla

Rövşen Cevadov

Rövşen Cevadov
Doğum19 Ekim 1951(1951-10-19)
Sovyetler Birliği Laçın, SSCB
Ölüm17 Mart 1995 (43 yaşında)
Azerbaycan Bakü, Azerbaycan
Bağlılığı Azerbaycan
RütbesiAlbay
Çatışma/savaşlarıKarabağ Savaşı
Ailesi
ÇocuklarıLaçin Cevadov (1974-2003)

Rövşen Cevadov (Azerice: Rövşən Bəxtiyar oğlu Cavadov, 19 Ekim 1951, Laçın - 17 Mart 1995, Bakü), Azeri siyasetçi, asker. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın Özel Amaçlı Polis Birimi'nin (OMON) komutanlığını yapmıştır.[1]

Gençliği

Rövşen Bahtiyar oğlu Cevadov, 1973 yılında Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesinden mezun oldu. 1973-1976 yılları arasında Azerbaycan İç İşleri Bakanlığına bağlı askerî hastanede cerrah olarak çalıştı. 1976 yılında Rostov şehrindeki SSCB İç İşleri Bakanlığına bağlı Polis Akademisini kazandı ve 1980 yılında akademiden mezun oldu.

Siyasi yaşam

1980 yılında Afganistan'daki askeri hizmet için müracaat etse de bu müracaatı antikomünist görüşleri nedeniyle Moskova tarafından kabul edilmedi. 1981 yılında Azerbaycan'daki ilk gizli karate kulüplerini açmıştır. 1982 yılında Gence şehrine müfettiş olarak atandı. 1987 yılında kardeşi Mahir Cevadov ile Tekamül Partisini kurdu.

Askeri yaşam

Kara Ocak olayları sırasında yandaşları ve öğrencileri ile birlikte imkanları dahilinde SSCB birliklerine karşı çıkıp Gence şehrine giderek büyük ölçekli isyan hareketi planladı. Karabağ'da yaşanan olaylar sırasında Tekamül Partisi Cevadov'un talimatı ile askeri birleşmeye dönüşmüştür. Üyelerin yerleştikleri tabora "OMON" adı verilmiştir. İlk defa toplam 60 kişilik tabor sonraları 3000 kişi oldu. Bundan sonra Rövşen Cevadov albay askeri rütbesi aldı ve onun önderliğindeki askeri birleşme OMON (Özel Amaçlı Polis Birimi) adını almıştır. Horadiz'in Ermeni işgalinden kurtarılması, Ağdam yakınlarında 150 Ermeninin esir alınması, Ağdere'nin Heyvalı köyünde Ermeni kampının imha edilmesinde ÖHPT'nin büyük rolü oldu. 1991 yılında savaş meydanında gösterdikleri başarılar nedeniyle birtakım OMON'lu ulusal kahraman ödülünü almıştır. 1993 yılında R.Cevadov Azerbaycan'ın İçişleri Bakan Yardımcısı olarak tayin edildi. Aynı yıl onun yardımı ile Afganistan'dan 1300 tecrübeli savaşçı Karabağ'a davet edildi.

Başarısız darbe girişimi ve ölümü

1995 yılında OMON taburu ile Haydar Aliyev iktidarına karşı darbe girişiminde bulundu.[1] 1995 yılındaki Mart ayaklanması sırasında Rövşen Cevadov dahil 400 kişi yaşamını yitirdi.[1] Yüzlerce OMON üyesi de tutuklandı. 19 Aralık 2003 tarihinde 29 yaşındaki oğlu Laçin Cevadov şüpheli bir şekilde Moskova'da zehirlenerek öldü.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Darbede kilit isimler". Hürriyet. 7 Şubat 1998. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koltso Harekâtı (1991)</span>

Koltso Harekâtı, 30 Nisan-15 Mayıs 1991'de Sovyetler Birliği MVD ve Savunma Bakanlığı, Azerbaycan SSC'nin Şaumyan ilinde "Кoльцo" kod adı altında MVD birlikleri ve OMON ekiplerini kullanıp ve resmî olarak bir "pasaport kontrol işlemi" gerekçesini göstererek, Dağlık Karabağ'daki yasa dışı Ermeni milis müfrezelerini silahsızlandırmayı amaçlamışlardır.

Tatul Krpeyan, Karabağ Savaşı'nın yaşandığı yerlerden olan Hanlar Rayonu'ndaki Ermeni milislerinin komutanıdır.

1995 Azerbaycan Darbe Girişimi 13-17 Mart tarihleri arasında Özel Amaçlı Polis Birimi Komutanı Albay Rövşen Cevadov yönetiminde ordu içindeki bir grup Azerbaycan askeri tarafından yapılan darbe girişimidir. Amaç Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'den ülke hakimiyetini almak ve önceki Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i iktidara getirmektir. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel darbe girişiminden önce Türkiye'de darbeyi destekleyen unsurları haberdar etmek için Aliyev'i telefonla arayarak bilgilendirmiştir. 17 Mart 1995 tarihinde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri cuntacıların askeri kampını kuşatmış, çıkan çatışmada Cevadov ölü olarak ele geçirilmiştir.

Aliyar Aliyev Azerbaycan'ın Millî Kahramanı; Karabağ savaşında ölmüştür.

Rövşen Aliyev — Azerbaycan'ın Millî Kahramanı; Karabağ savaşı şehiti.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Guliyev</span> Azerbaycanın Ulusal Kahramanı

Vahid Guliyev, "Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı".

Korkmaz Eyvazov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Mehdiyev</span>

Fazil Mehdiyev, Karabağ savaşı'nda çatışmada ölen Azerbaycan Ulusal Kahramanı askerdir.

Rizvan Teymurov (1967-1991) - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Rövşen Hüseyinov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı; Karabağ savaşı sırasında öldürülen bir asker.

Elbrus Allahverdiyev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

Eldar Agayev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı.

<span class="mw-page-title-main">Rövşen Ekberov</span>

Rövşen Telman oğlu Ekberov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

Bahtiyar Allahverdiyev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri</span> Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinin ilişkileri

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, büyük ölçüde süregelen, fakat Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020 tarihinde başlattığı Karabağ operasyonu ile alınan, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik bir ilişki yoktur. Komşu halklar, 1918-1921 yılları arasında, çökmüş Rus İmparatorluğu'ndan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olarak kazandıkları kısa bağımsızlıkları sırasında resmi hükûmet ilişkilerine sahiptiler; bu ilişkiler Rus Devrimi'nden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilip ilhak edilene kadar vardı. Geçen yüzyılda ülkeler tarafından yürütülen bir savaş nedeniyle -biri 1918'den 1921'e, diğeri 1988'den 1994'e kadar- iki ülke gergin ilişkilere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Laçın Kürt Cumhuriyeti</span> Azerbaycanın Laçın Rayonunda kurulmaya çalışılmış varolmayan bir devlet

Laçın Kürt Cumhuriyeti, Ermeni güçleri tarafından 20 Mayıs 1992'de Vekil Mustafayev önderliğinde Laçın rayonu arazisinde Laçın Koridoru'nun işgalini yasallaştırmak amacıyla kurulan tanınmayan bir devlettir. Laçın'ın işgali sırasında Azerbaycan Türkleri gibi Kürtler de bölgeden sürülmüştü, böylece 22 Mayıs'ta devlet yıkılmıştı.

Sederek Muharebesi, Azerbaycan ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri arasında 1990-1993 yıllarında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde meydana gelen askeri çatışma.