İçeriğe atla

Rövşen Canıyev

Rövşen Canıyev
DoğumRövşen Refik oğlu Canıyev
27 Ocak 1975(1975-01-27)
Lenkeran, Azerbaycan SSCB
Ölüm18 Ağustos 2016 (41 yaşında)
Beşiktaş, İstanbul, Türkiye
Ölüm nedeniSuikast
Yattığı yerLenkeran, Azerbaycan
TanınmaMafya
Takma ad(lar)Rövşen Lenkeranski
Suçlama(lar)organize suç, gasp, rüşvet, kara para aklama, resmi belgelerin tahrifatı
MahkûmiyetHapis cezası
Ceza2 yıl, 10 ay 19 gün
Mahkûmiyet durumuTahliye edildi
UğraşıOrganize suç örgütü liderliği
Ebeveynler
  • Rafig (Refik) Canıyev (babası),
  • Mesude Canıyeva (annesi)
ÇocuklarHavva Canıyeva

Rövşen Canıyev (AzericeRövşən Rafiq oğlu Canıyev; 27 Ocak 1975, Lenkeran - 18 Ağustos 2016, İstanbul), Rövşen Lenkeranski olarak da bilinir. Azerbaycanlı mafya ve suç örgütü lideri. Rusya ve Orta Asya'nın en güçlü mafya patronlarından birisi olarak kabul ediliyordu. İstanbul, Beşiktaş'ta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Hayatı

Rövşen Canıyev, 27 Ocak 1975 yılında Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde doğdu.

Babasının ölümü

Canıyev 17 yaşındayken polis olan babası Azeri suç çetelerinden biri tarafından öldürüldü. Bunun üzerine babasının katilini mahkeme salonunda silahla vurdu ve ilk defa 1996 yılında tutuklandı. Mahkeme, babasını kaybetmiş olan Canıyev'in ruhsal durumunu göz önünde bulundurarak onu iki yıl hapis cezasına çarptırdı. 4 Mart 1997 yılında da şartlı tahliye edildi.[1]

Mafya dünyasına girişi

2000 yılının temmuz ayında yeniden yargılandı. Bu defa izinsiz silah taşıma gibi nedenlerle tutuklandı. Yargıç psikolojik tedaviye gönderme kararı verdi. 2001 yılında beraat etti.[2] Beraat ettikten sonra Rusya'nın Moskova şehrine yerleşen Canıyev birçok suça karıştı ve Rusya'da yaşayan Azerbaycanlı gruplar arasında nüfuz elde etmeye başladı. 2002 yılında hakkında yakalama kararı çıkartılan Caniyev, soruşturmadan kaçtığı için 1 Temmuz 2002'de kırmızı bülten ile aranmaya başlandı.

Şubat 2008'de Canıyev, Ukrayna Kiev'deki kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alındı ve mahkeme kararıyla 40 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hakkında ceza davası açılan ülkesine iade edilmesi beklenen Rövşen, insan hakları savunucularının talebi üzerine beklenmedik bir şekilde mülteci statüsüne kavuştu ve Ukrayna'ya sığındı. Ancak 3 Aralık 2009'da Ukrayna'da tutuklandı ve 13 Aralık'ta Azerbaycan'a iade edildi. 2010 yılında Bakü'de yasadışı silah bulundurma suçlamasıyla ceza davası açıldı. Savcı Canıyev'in 12 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemesine rağmen mahkeme onu 2 yıl 10 ay 19 gün hapis cezasına çarptırdı. Bu cezasıda ertelenen Canıyev, Azerbaycan'ı terk ederek Dubai'ye yerleşti. Dünyanın her yerinde nüfuzu giderek genişlemeye başlayan Rövşen Lenkeranski, 2012 yazında Dubai'de suikaste uğradı. Hastaneye kaldırılan Caniyev, doktorların çabaları sonucu kurtuldu.

Aslan Usoyan'ın öldürülmesi

‘Ded Hasan’ lakaplı mafya lideri Moskova’da bir restoran çıkışında 16 Ocak 2013’te keskin nişancı ateşiyle öldürüldü. Rusya'nın son ‘gerçek mafya babası' kabul edilen Ded Hasan lakaplı Kürt asıllı ünlü mafya babası Aslan Usoyan'ın 16 Ocak 2013 günü keskin nişancı tarafından öldürülmesinin ardından da Caniyev sorumlu tutuldu. Kellesi için 5 milyon dolarlık ödül, bu cinayetten sonra konuldu. Aslan Usoyan'ın adı Ortadoğu’daki terör örgütlerine yönelik silah sevkiyatlarında da geçiyordu. Rusya başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki meyve- sebze ithalat pazarını kontrolünde bulundurduğu iddia ediliyordu.[3]

Ali Gamidov'un öldürülmesi

İstanbul Bahçeşehir'de lüks bir villada, 6 silahlı kişi tarafından Canıyev 'in hapishaneden arkadaşı olan Azeri işadamı ve suç örgütü lideri Ali Gamidov'a saldırı düzenlendi. "Yaşlı Adam" lakaplı Gamidov silah zoruyla havuzdan çıkarıldı önce sopalarla dövüldü, ardından kurşuna dizildi. Katiller kaçtı ve Gamidov hayatını kaybetti. Olaydan yaralı olarak kurtulan Gamidov'un kız arkadaşı Alaşova, İstanbul polisine verdiği ifadede Gamidov'un ölürken kulağına "Rövşen" ismini fısıldadığını söyledi. Suikastın hemen ardından polis ekipleri tarafından Rövşen Canıyev'in İstanbul'da kaldığı adrese baskın düzenlendi. Ancak, adresin suikast gününden kısa bir süre önce boşaltıldığı ve zanlıların kaçtığı öğrenildi.[4]

Interpol araması

Rövşen Canıyev için Interpol tarafından iki kez aranma kararı verildi. Eylül 2013'te İtalyan hükümeti, Rövşen Canıyev'in uluslararası olarak organize suç, gasp, rüşvet, kara para aklama ve resmi belgelerin tahrifatı suçlamalarıyla ilgili olarak arandığını ilan etti. Ancak, bir yıl sonra, 28 Şubat 2014'te İtalya aramayı durdurdu.

Ölümü

Kendisine yönelik son suikast girişimi 18 Ağustos 2016'da İstanbul'da gerçekleşti. Silahlı saldırı gece 00.30'da Beşiktaş'ta yaşandı. Cihannüma Mahallesi Saray Caddesi üzerinde bulunan oteldeki toplantıdan sonra Azerbaycan plakalı aracıyla otelden ayrıldı. Yaklaşık 30 metre sonra cadde üzerinde pusu kuran 3 saldırgan, uzun namlulu ve susturuculu otomatik silahla Canıyev'in aracını taradı. İstanbul'daki Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan Lenkeranski 20'ye yakın kurşun yarasıyla burada hayatını kaybetti. Azerbaycanlı işadamı Mubariz Mansimov, Canıyev'in cenazesini kendi uçağı ile Azerbaycan'a gönderdi. Caniyev'in cenazesi memleketi Lenkeran'da inanılmaz bir kalabalık tarafından karşılandı. Lenkeranski'nin cenazesine yaklaşık on bin kişi katıldı.[5]

Ölümü ve sonrası

Rövşen Canıyev'in yakınları saldırının sorumlusu olarak, bir başka Azerbaycanlı mafya lideri "Lotu Quli" lakaplı Nadir Salifov'u sorumlu tutuyordu. İstanbul' da yaşayan Nadir Salifov'a birçok kez saldırı girişiminde bulunuldu. Polisin tespitlerine göre 18 Ağustos 2016’da Beşiktaş’ta Azeri mafya lideri Rövşen Lenkeranski’nin (Caniyev) öldürülmesinin ardından kardeşi Namık Caniyev intikam için Türkiye’ye geldi. Rövşen Canıyev’in kardeşi Namık Caniyev, intikam saldırısı için Şirinler çetesiyle 5 milyon dolar karşılığında anlaşmak için AVM’de randevulaşmış ve bunun tespiti üzerine yapılan operasyonda 9 tabancayla yakalanan 4’ü Azerbaycanlı 13 kişi tutuklandı.[6] Şubat 2020'de Türkiye’ye yasa dışı olarak giriş yaptığı öne sürülen Lotu Quli'yi (Nadir Salifov) öldürmek isteyen başka bir gruba daha operasyon düzenledi. Operasyon düzenlenen grubu yöneten kişinin Gürcü asıllı Guram Chikladze olduğu öne sürüldü. Chikladze ve Nadir Salifov arasında 2016'da Caniyev'in öldürülmesi sebebiyle husumet bulunduğu iddia edilmişti. Caniyev'in adamlarıyla intikam için ittifak yaptığı öne sürülen Guram Chikladzede'nin polisin Şubat ayında düzenlediği operasyonla gözaltına alındı.[7] Azerbaycanlı suç örgütü elebaşı "Lotu Quli" lakaplı Nadir Salifov, 20 Ağustos 2020 tarihinde 00.00 sıralarında Antalya'da kaldığı bir otelde öldürüldü.[8] Salifov'un öldürülmesinin talimatını verdiği tespit edilen Rövşen Caniyev'in kardeşi Namık Caniyev hakkında yakalama kararı çıkartıldı.[9]

Popüler kültürdeki yeri

  • 2013 yılında Canıyev'in hayatı ve Aslan Usoyanla aralarındaki çatışma hakkında belgesel çekilmiştir.[10]
  • 2017 yılında Canıyev'in hayatı hakkında film Azerbaycan'ın özel televizyon kanalı Region TV'de izleyicilere sunuldu.[11]

Kaynakça

  1. ^ Родственники Ровшана Ленкоранского вышли на СМИ, чтобы опровергнуть его смерть и причастность к убийству Деда Хасана. www.crimerussia.ru (Rusça). 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2012. 
  3. ^ "Ünlü mafya babasına infaz!". Habertürk. 7 Şubat 2013. 7 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  4. ^ "Bahçeşehir'deki cinayetten Rus 'hayalet' çıktı!". Habertürk. 10 Eylül 2013. 11 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  5. ^ "Azeri mafya İstanbul'da öldürüldü". Sabah. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  6. ^ AYDIN/İSTANBUL, Çetin. "Mafya buluşması kamerada... AVM çıkışında şoke oldular". Hürriyet. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  7. ^ "'Lotu Quli' lakaplı Nadir Salifov cinayetinde dikkat çeken detaylar… 'Hayalet'in intikamı mı?". Sözcü. 21 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  8. ^ "Ünlü mafya lideri Lotu Quli lakaplı Nadir Salifov Antalya'da öldürüldü". Sözcü. 21 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  9. ^ odatv4.com. "Peker ve Bakan Soylu'nun bahsettiği suikastten 'hayalet' çıktı". www.odatv4.com (İngilizce). Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. []
  10. ^ http://xezerxeber.az/G%C3%BCnd%C9%99m/125343.html []
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Alaattin Çakıcı, Türk mafya ve organize suç örgütü lideridir. 1953'te, Ali ve Şakire Çakıcı çiftinin beş çocuğunun en büyüğü olarak Trabzon'un Arsin ilçesine bağlı Fındıklı köyünde dünyaya geldi. Fahrettin ve Gençağa isimlerinde iki erkek kardeşi; Gamze ve Leyla isimlerinde iki kız kardeşi olan Çakıcı, bir süre sonra ailesiyle birlikte Gültepe, Kağıthane, İstanbul'a göç etti. Babası Ali, burada kahvehane kurdu ve işletmeye başladı. 17 Ağustos 1998'de Türk ve Avusturyalı özel operasyon polislerinin düzenlediği bir operasyonda modacı Canan Yaka ve sanatçı Selçuk Ural'ın kızı Aslı Ural'la birlikte Fransa'nın Nice kentinde yakalandı. Çakıcı'nın üzerinden Nedim Caner adına düzenlenmiş kırmızı pasaport ve 17 bin Amerikan doları para çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Ceza</span>

Ceza ya da yaptırım, genel anlamıyla suç karşılığında insanlara veya kuruluşlara uygulanan bir yaptırımdır. Ceza Arapça kökenli bir kelimedir. Anlamı, yapılan kötü bir eylemin karşılığıdır.

Sedat Edip Bucak Zaza asıllı Türk siyasetçi. 19, 20 ve 21. dönem DYP Şanlıurfa milletvekili. Susurluk kazasından sağ kurtulan tek kişidir.

Dündar Ali Kılıç, Türk mafya lideri.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı</span> Sırpların Müslüman Bosnalılara uyguladığı soykırım veya Hırvat Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı, 1991–1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği harekât esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun Bosna–Hersek'in Srebrenitsa kasabası ve çevresinde, Ratko Mladić komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından sistematik olarak öldürülmesidir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Kırıma, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nemesis Operasyonu</span>

Nemesis Operasyonu, Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından Ermeni Kırımı'ndaki rollerinden ötürü bir dizi eski Osmanlı siyasi ve askeri liderinin yanında Eylül Günleri ile suçlanan Azeri siyasetçilere de karşı 1920 ve 1922 arasında gerçekleştirilmiş bir dizi suikastten oluşan bir gizli operasyondur. Şahan Natali ve Karekin Pastırmacıyan, operasyonun başındakilerdir. Operasyon adını Yunan mitolojisindeki intikam tanrıçası Nemesis'ten almıştır.

Refik Nezir oğlu Tağıyev, Azeri yazar, gazeteci, hekim.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Usoyan</span>

Aslan Usoyan, Yezidi asıllı Kürt-Rus örgüt lideridir.

Ruhullah Ahundov, Josef Stalin yönetiminde buluna Sovyetler Birliği'nde 1925 ile 1926 yılları arası Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Komünist lideri

Nurullah Tevfik Ağansoy bir Türk mafya babası ve Susurluk skandalına karışan eski Ülkü Ocakları üyesiydi. 1980 darbesinden sonra silahlı saldırı, bombalama ve cinayetteki rolü nedeniyle tutuklandı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1986'da beş cinayet daha işlemekle suçlandı ve Türk istihbaratıyla işbirliğine başladı. 1989 yılında serbest bırakıldı. Eski iş ortağı Alaattin Çakıcı'nın emriyle öldürüldü.

Sarallar, İstanbul'da etkin olan Trabzon'un Of ilçesi kökenli bir organize suç örgütüdür. Emniyetin 2021 verilerine göre Burhanettin Saral ve Ümit Saral liderliğinde 347 silahlı mensubu olup, Türkiye'de Alaattin Çakıcı'nın örgütünden sonra gelen en büyük ikinci organize suç örgütüdür. Bu raporda 257 adamıyla Sedat Şahin üçüncü sırada, 253 adamıyla Sedat Peker dördüncü sırada yer almaktadır. Sarallar siyasi olarak ülkücü çizgide bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Şahin</span> Türk organize suç örgütü lideri

Sedat Şahin, organize suç örgütü mensubudur. Şahinler olarak bilinen mafya grubunun lideridir. Emniyetin 2021 verilerine göre 257 silahlı adamı ile, Alaattin Çakıcı ve Sarallardan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü büyük mafya örgütüdür. Bu sıralamayı 253 silahlı adamı ile dördüncü sırada Sedat Peker takip etmektedir.

Azerbaycan İslam Partisi Azerbaycan'da yasaklanmış bir İslamcı partidir. Parti 1991 yılında başkent Bakü'nün kuzeydoğusunda yer alan sıkı laik ve dinî açıdan ilerici Azerbaycan'da muhafazakâr Şii İslam'ın tek kalesi olan Nardaran kasabasında kuruldu ve resmî olarak 1992 yılında tescil edilmiştir. Ancak kaydı 1995'te iptal edildi ve o zamandan beri yasal hâle getirilmedi.

Emniyet raporlarına göre Türkiye'de en büyük mafyalar listesinde ilk üçe giren Sarallar mafyası ve Şahinler mafyası arasında 2004-2017 yılları arasında birçok çatışma yaşanmıştır. Bu çatışmalara daha sonra İstanbul Bahçelievler Çetesi olarak bilinen Şirinler mafyası Şahinlerden yana taraf olup çatışmalara dahil olmuştur.

Azerbaycan mafyası, Rusya Federasyonu'ndaki en büyük etnik organize suç grubu. Moskova, Sankt-Peterburg, Tümen, Surgut, Yekaterinburg, Omsk, Astrahan, Krasnoyarsk, Samara gibi büyük şehirlerde, çoğunluğu Azerilerden oluşan suç grupları için kullanılan genel bir terimdir. Rusya dışında, bu gruplar çoğunlukla eski SSCB, Avrupa, ABD ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yaygın faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Salifov</span> Mafya lideri

Nadir Salifov, Azerbaycan'ın önde gelen suç patronu, kötü şöhretli gangster ve suç birliğinin en zenginlerinden biri olduğuna inanılan hüküm giymiş bir suçlu.

Barış Boyun,, Türk mafya lideridir. İstanbul Beyoğlu'nda mahalle çetesi olarak etkin olan örgütün suç olayları daha sonra uluslararası ilişkilere kadar uzandı. Barış Boyun ve alt grubu Daltonlar Çetesi, Kolombiya Kartellerinden esinlendikleri motosikletli suikast timi ile işledikleri cinayetlerle bilinmektedir.

Martín Arzola Ortega (İspanyolca telaffuz: [maɾˈtin aɾˈsola oɾˈteɣa]: ya da takma adıyla El 53, Meksikalı hüküm giymiş bir uyuşturucu baronu ve Jalisco merkezli bir suç grubu olan Jalisco Yeni Nesil Kartelinin eski yüksek rütbeli lideriydi. CJNG'nin üst düzey lideri olduğu iddia edilen Nemesio Oseguera Cervantes'in altında çalışmıştı. Arzola Ortega, suç kariyerine 1998 yılında kargo kamyonu hırsızı olarak başlamıştır ve sonunda CJNG'nin önceki grubu olan Milenio Karteline katılmıştı. Patronlarından birkaçı tutuklandıktan ve/veya öldürüldükten sonra 2010'larda diğer sığınmacılarla birlikte CJNG'yi kurmuştur.