İçeriğe atla

Röt Oluşumu

Almanya'da Triyas devri'nin stratigrafisi ve kapsamı

Röt Oluşumu veya Rötton Oluşumu (Almanca:Röt Shale), Almanya'daki Buntsandstein'ın jeolojik bir oluşumudur. Orta Triyas dönemine (bölgesel stratigrafide Anisiyen, Ege veya Bithynien) ait fosilleri muhafaza eder.[1] Oluşum, Plattenstein ve Solling Oluşumları üzerinde yer alır ve Jena Oluşumu tarafından örtülüdür.[2][3]

Almanya üzerinde Röt Oluşumu
Röt Oluşumu
Röt Oluşumu 'nun bulunduğu yer, Almanya

Oluşumun sığ bir deniz ortamında çökelmiş olan kireçtaşları, çamurtaşları, şeyller ve kumtaşları; erken dönem arkozorlar, temnospondyli (amfibi), balıklar ve böceklerin fosillerini sağlamıştır.

Fosil içeriği

Oluşumdan, aşağıdaki fosiller çıkarılmıştır:[1]

Grup Takson Notlar Resim
Temnospondyli Eosiklotosaurus woschmidti[4][5]
Heptasaurus cappelensis (Mastodonsaurus cappelensis olarak tanımlanır)
Capitosauria ind. [6]
SürüngenlerAmotosaurus rotfeldensis[7]
Anomoiodon krejcii
Crenelosaurus nigrosilvanus
Cymatosaurus erikae
C. eriteus[8]
C. fridericianus[9]
Sklerozor armatus[10]
Seemannia palaeotriadica[11]
Ctenosauriscidae dizin.
BalıkKöpekbalığı
BöcekRhoeniella granülata[12]

Korelasyonlar

Erken arkozorların fosillerine dayanarak, oluşum Rusya'nın Donguz Formasyonu, Çin'in üst Heshanggou Formasyonu ve Arizona Moenkopi Formasyonunun Holbrook Üyesi ile ilişkilidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Röt Oluşumu 2 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Fossilworks.org
  2. ^ Butler et al., 2011, p.2
  3. ^ a b Butler et al., 2011, p.25
  4. ^ Schoch & Werneburg, 1999
  5. ^ Fraser & Rieppel, 2006
  6. ^ Butler et al., 2011
  7. ^ Ortlam, 1967
  8. ^ Rieppel, 1997
  9. ^ Rieppel, 1999
  10. ^ Sues & Reisz, 2008
  11. ^ Von Huene, 1958
  12. ^ Ansorge, 1994

Bibliyografya

  • Butler (2011). "The sail-backed reptile Ctenosauriscus from the latest Early Triassic of Germany and the timing and biogeography of the early archosaur radiation". PLOS ONE. 6 (10): 1-28. doi:10.1371/journal.pone.0025693. PMC 3194824 $2. PMID 22022431. 
  • Sues (2008). "Anatomy and Phylogenetic Relationships of Sclerosaurus armatus (Amniota: Parareptilia) from the Buntsandstein (Triassic) of Europe". Journal of Vertebrate Paleontology. 28 (4): 1031-1042. doi:10.1671/0272-4634-28.4.1031. 
  • Fraser (2006). "A new protorosaur (Diapsida) from the Upper Buntsandstein of the Black Forest, Germany". Journal of Vertebrate Paleontology. 26 (4): 866-871. doi:10.1671/0272-4634(2006)26[866:ANPDFT]2.0.CO;2. 
  • Rieppel (1999). "Variation of cranial characters in Cymatosaurus "gracilis" Schrammen 1899 (Reptilia, Sauropterygia), and its implications for systematics". Paläontologische Zeitschrift. 73 (3–4): 369-375. doi:10.1007/BF02988047. 
  • Schoch (1999). "The Triassic labyrinthodonts from Germany". Zentralblatt für Geologie und Paläontologie, Teil I. 7–8: 629-650. 
  • Ebel (1998). "Ctenosauriscus koeneni (v. Huene) und der Rauisuchier von Waldshut - Biomechanische Deutung der Wirbelsäule und Beziehungen zu Chirotherium sickleri Kaup". Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde, Serie B. 261: 1-18. 
  • Rieppel (1997). "Revision of the sauropterygian reptile genus Cymatosaurus v. Fritsch, 1894, and the relationships of Germanosaurus Nopcsa, 1928, from the Middle Triassic of Europe". Fieldiana: Geology. New Series. 36: 1-36. 
  • Ansorge (1994). "Rhoeniella granulata gen. et sp. nov. (Insecta: Hemiptera) aus dem Oberen Buntsandstein der Rhön (Hessen)". Senckenbergiana Lethaea. 74: 325-327. 
  • Ortlam (1967). "Fossile Böden als Leithorizonte für die Gliederung des Höheren Buntsandsteins im nördlichen Schwarzwald und südlichen Odenwald". Geologisches Jahrbuch. 84: 485-590. 
  • Von Huene (1958). "Ein Pseudosuchier aus dem Buntsandstein des Schwarzwalds [A pseudosuchian from the Buntsandstein of the Black Forest]". Jahreshefte des Vereins für Vaterländische Naturkunde in Württemberg. 113: 111-112. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kertenkele</span> parafiletik sürüngen grubu

Kertenkeleler veya kelerler (Lacertilia), çoğu okyanus ada zincirinin yanı sıra Antarktika hariç tüm kıtalarda yaşayan 6.000'den fazla türü olan, yaygın bir pullu sürüngen grubudur. Grup, yılanları ve Amphisbaenia'yı kapsamadığı için parafiletiktir; bazı kelerler, bu iki dışlanan grupla diğer kelerlerden daha yakından ilişkilidir. Kelerlerin boyutları, birkaç santimetre uzunluğundaki bukalemun ve gekolardan 3 metre uzunluğundaki Komodo ejderine kadar değişir.

<span class="mw-page-title-main">Triyas</span> 252 ile 201 milyon yıl önce arasını kapsayan, Mezozoyik Zamanın ilk dönemi

Triyas, 251,902 milyon yıl önce (myö) Permiyen Dönemi'nin sonundan 201,4 myö Jura Dönemi'nin başlangıcına kadar 50,5 milyon yılı kapsayan jeolojik bir dönem ve sistemdir. Triyas, Mezozoyik Zaman'ın ilk ve en kısa dönemidir. Dönemin hem başlangıcı hem de sonunda büyük yok oluşlar görülmüştür. Triyas Dönemi, Erken Triyas, Orta Triyas ve Geç Triyas olmak üzere üç devreye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Azendohsaurus</span>

Azendohsaurus, Fas ve Madagaskar'ın Erken Triyas döneminde yaşamış otçul bir archosauromorph sürüngen cinsidir.

<i>Plateosaurus</i>

Plateosaurus, geç Triayas dönemimde yaklaşık 214 ile 204 milyon yıl önce şimdiki Avrupa kıtasında yaşamış olan bir plateosaurid dinozor cinsidir. Plateosaurus, sauropodomorph dinozorların atası olarak "prosauropod" olarak da isimlendirilir. 2011 yılına kadar iki türü keşfedildi; P. engelhardti ve P. gracilis. Geçmişte başka türlerde keşfedilmesine rağmen plateosaurid dinozorların tür taksonomisinde geniş bir görüş birliği olmadığından kabul edilmemiştir.

<i>Shonisaurus</i> tarih öncesi sürüngen cinsi

Shonisaurus, Geç Triyas döneminde yaşamış bir ihtiyozor cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Sauria</span> diapsid kladı

Sauria, arkozorların ve lepidosaurların en son ortak atalarını ve tüm soyundan gelenleri içeren bir sürüngen kladıdır. Kaplumbağaların Sauria içinde bulunduğunu varsayarsak, grup diapsidlerin taç grubu veya genel olarak sürüngenler olarak düşünülebilir. Son genomik çalışmalar ve fosil kayıtlarındaki kapsamlı araştırmalar ile kaplumbağaların daha önce düşünüldüğü gibi Saurian öncesi parareptillerle değil, arkozorlarla yakından ilişkili olduğu öne sürülüyor. Sauria, tüm modern sürüngenleri ve çeşitli soyu tükenmiş grupları içerir. Sauria, sürüngenlere memelilerden daha yakın akraba olan çeşitli kök sürüngenleri de içeren Sauropsida grubu içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lepidosauromorpha</span> sürüngen kladı

Lepidosauromorpha, kertenkelelere arkozorlardan daha yakın olan tüm diapsidleri içeren bir sürüngen kladıdır. Yaşayan tek alt grubu Lepidosauria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Archosauromorpha</span> sürüngen kladı

Archosauromorpha, lepidozorlardan ziyade arkozorlarla daha yakından ilişkili tüm sürüngenleri içeren bir diapsid sürüngen kladıdır. Archosauromorflar ilk olarak Orta Permiyen döneminde ortaya çıktı ancak Triyas devrinde çok daha yaygın ve çeşitli hale geldiler.

<span class="mw-page-title-main">Pantestudines</span>

Pantestudinler, kaplumbağalarla diğer Saurianlardan daha yakın akraba olan tüm tetrapodların grubudur. Grup, hem modern kaplumbağaları (Testudines) hem de soyu tükenmiş tüm akrabalarını içerir.

<i>Cyclotosaurus</i> tarih öncesi amfibi cinsi

Cyclotosaurus, Mastodonsauridae familyasından, soyu tükenmiş bir temnospondyl cinsidir. Yaklaşık 3 metre uzunluğa ve 70 santimetre uzunluğunda bir kafatasına sahip olan cyclotosaurus, bir amfibi için oldukça büyük boyuttaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sinodont</span> memelileri ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren therapsid kladı

Sinodontlar veya Cynodontia, ilk olarak Geç Permiyen'de ortaya çıkan ve Permiyen-Triyas yok oluşu olayından sonra geniş ölçüde çeşitlenen bir terapsit grubudur. Sinodontlar, etoburluk ve otçulluk dahil olmak üzere çok çeşitli yaşam tarzlarına sahipti. Geç Triyas sırasında ortaya çıkmış olan probainognatiyen sinodontlar (Probainognathia), oldukça gelişmişlerdir ve hâla yaşayan sinodontlar olan memelileri içerirler. Diğer tüm sinodont soyları yok olmuştur. Bilinen son memeli olmayan sinodont grubu olan Tritylodontidae'nin son kalıntılarına Erken Kretase'de rastlanmıştır.

<i>Eodromaeus</i> bazal dinozor cinsi

Eodromaeus, Arjantin'in Geç Triyas döneminde yaşamış, bazal teropod olduğu önerilmiş soyu tükenmiş bir dinozor cinsidir. Bilinen en eski dinozorların çoğu gibi, Kuzeybatı Arjantin'deki Ischigualasto-Villa Unión Havzası'nın Karniyen dönemindeki Ischigualasto Oluşumu'ndan geliyor. Keşfi üzerine, bir bazal sauropodomorf olarak yeniden yorumlanan çağdaş Eoraptor'un yerini alan en eski gerçek teropodlardan biri olduğu iddia edilmiştir.

<i>Mastodonsaurus</i> tarih öncesi amfibi cinsi

Mastodonsaurus, bir grup gelişmiş, çoğunlukla Triyas'ta yaşayan capitosaur adı verilen kara omurgalısı grubuna ait büyük başlı bir temnospondyldi.

<span class="mw-page-title-main">Archosauriformes</span> sürüngen kladı

Archosauriformes, Geç Permiyen'de bir süre önce arkozoromorf atalarından gelişen diapsid sürüngenlerin bir kladıdır. Jacques Gauthier (1994) tarafından, Proterosuchidae ve Archosauria'nın [timsahları, teruzorları ve dinozorları içeren grup] son ortak atası ve tüm soyundan gelenler olarak tanımlandı. Phil Senter (2005), onu Proterosuchus ve Archosauria'yı içeren özel klad olarak tanımlar.

<i>Protoavis</i> tartışmalı Triyas taksonu

Protoavis, Post, Teksas yakınlarındaki Geç Triyas'ın Noriyen evresi yataklarından parça parça kalıntılardan bilinen sorunlu bir sürüngen taksonudur. Hayvan üzerinde çok fazla tartışma var ve Protoavis'in gerçekte ne olduğuna dair birçok farklı yorum var. İlk tanımlandığında, fosillerin ilkel bir kuşa ait olduğu belirtilmişti; bu, eğer teşhis geçerliyse, kuşların kökenini 60-75 milyon yıl geriye itecekti.

<i>Lagosuchus</i> dinozorlarla ilişkili Triyas sürüngeni

Lagosuchus, Arjantin'in Geç Triyas döneminden soyu tükenmiş bir avemetatarsalian arkozor cinsidir. Lagosuchus'un tip türü olan Lagosuchus talampayensis, erken Karniyen yaşlı Chañares Formasyonu'ndan elde edilen küçük bir kısmi iskelete dayanmaktadır. L. talampayensis'in holotip iskeleti oldukça parçalıdır, ancak Lagosuchus'un dinozorlarla yakından ilişkili olası bir dinozor türü olduğunu düşündüren bazı özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich von Huene</span>

Friedrich von Huene, tam adı Friedrich Richard von Hoinigen, 20. yüzyılın başlarında Avrupa'daki herkesten daha fazla dinozorun adını değiştiren bir Alman paleontologdu. Ayrıca çeşitli Permo-Karbonifer dört üyeli omurgalıları hakkında önemli katkılarda bulundu.

Vinitasaura, Virginia'nın Geç Triyas döneminden soyu tükenmiş bir bazal lepidosauromorph cinsidir. Richmond Havzası'nın Karniyen yaşlı Vinita Formasyonundan alınan tam bir çene ve çene parçasına dayanan tek bir tür olan Vinitasaura lizae'yi içerir. Vinitasaura, sphenodontiyen Micromenodon ve tanımlanmamış bir pleurodont taksonu da dahil olmak üzere diğer birkaç lepidosauromorfla birlikte yaşadı. Vinita Formasyonu, Kuzey Amerika'da bulunan en eski lepidosauromorf topluluğuna sahiptir ve bu sürüngen grubunun erken çeşitlenmesine ve dağılmasına ışık tutar.

Dolerosaurus, Avusturya'nın erken Geç Triyas üst Lunz Formasyonu'ndan bilinen soyu tükenmiş bir diapsid cinsidir. Dolerosaurus ilk olarak 2013 yılında Richard J. Butler tarafından isimlendirilmiştir ve tip türü Francosuchus trauthi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pseudosuchia</span>

Pseudosuchia veya Timsah soylu arkozorlar, yaşayan timsahları ve kuşlardan çok timsahlarla daha yakın akraba olan tüm arkozorları içeren, Archosauria'nın iki büyük kolundan biridir. Pseudosuchianlar ayrıca "timsah soylu arkozorlar" olarak da bilinir. "Sahte timsahlar" anlamına gelmesine rağmen, gerçek timsahlar artık kladın bir alt kümesi olarak tanımlandığından bu isim yanlış bir adlandırmadır.