İçeriğe atla

Río Plátano Biyosfer Rezervi

Río Plátano Biyosfer Rezervi
UNESCO Dünya Mirası
Konum Honduras
KriterDoğal: vii, viii, ix, x
Referans196
Tescil1982 (6. oturum)
Tehlike2011 — Günümüz
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

Río Plátano Biyosfer Rezervi, Honduras'ın Karayip kıyısındaki La Mosquitia bölgesinde yer alan 5,250 km²'lik bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanının büyük bir bölümü Río Plátano Nehri boyunca uzanır. Nesli tükenmekte olan birçok tür Honduras'ın en büyük ormanlarının da bir bölümünü oluşturan koruma alanı içinde yaşamaktadır. 1982 yılında bir Dünya Mirası alanı ve biyosfer rezervi olarak ilan edilmiştir. UNESCO, koruma alanını 2011 yılında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne eklemişitir.[1]

Koruma alanı, çeşitli yaban hayatı ve bitki yaşamıyla dolu hem dağlık hem de ova tropik yağmur ormanlarını kapsamaktadır ve 2000'den fazla yerliye ev sahipliği yapmaktadır. Koruma alanı, Meksika'nın güneyinden Orta Amerika'ya uzanan Mezoamerikan Biyolojik Koridorunun bir parçasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sundarbans Millî Parkı</span>

Sundarbans Millî Parkı Hindistan'ın Batı Bengal bölümünde yer alan kaplan koruma alanı, biyosfer rezervi ve millî parktır. Ganj Deltası üzerindeki Sundarbans parçası ve bitişindeki Bangladeş'in Sundarbans Rezerv Ormanı'ndan oluşmaktadır. Delta yoğun mangrov ormanları ile kaplıdır ve Bengal kaplanı için büyük bir koruma alanıdır. Ayrıca çeşitli kuşlar, sürüngenler, omurgasız türleri ve tuzlu su timsahları bu alanda barınmaktadır. Sundarbans Millî Parkı 1973 yılında Sundarbans Kaplan Koruma çekirdek alanı ve 1977 yılında yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edildi. 4 Mayıs 1984'te ise bir Millî Park olarak ilan edildi. Park ayrıca Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dja Doğa Siti</span>

Dja Doğa Rezervi ya da Dja Fauna Rezervi, Kamerun'un güney doğusunda yer alan bir doğal parktır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, Dja Nehri ile neredeyse çevrilmiş bir durumdadır. Park, 1,500'den fazla bilinen bitki türüne, 107'den fazla memeli türüne ve 320'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Park, 5,260 kilometrekare alan kaplamaktadır. Kongo'daki Odzala-Kokou Ulusal Parkı ve Gabon'daki Minkébé Ulusal Parkı ile birlikte Dja Fauna Siti, Kongo Havzası'ndaki en önemli yağmur ormanları koruma alanlarından birisi olan TRİDOM alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Comoé Millî Parkı</span>

Comoé Milli Parkı, Fildişi Sahili'nin kuzeydoğusundaki Zanzan ve Savanes Bölgelerinde yer alan bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 11.500 km2'lik alanı ile Batı Afrika'daki en büyük koruma alanı olup, nemli Gine savanından kuru Sudan bölgesine kadar uzanmaktadır. Bu iklimsel kuzey-güney geçişi, parkın çok zengin bir yaşam alanı ve canlı çeşitliliğine sahip olmasını sağlar. Bazı hayvan ve bitki türlerinin son örneklerine bölgedeki ormanlık, çalılık alanlarda rastlanmaktadır.

Bu madde, Meksika'daki UNESCO Dünya Miraslarının bir listesini içerir. Temmuz 2016 itibarıyla ülkede 27'si kültürel, 6'sı doğal ve 1'i ise karışık olmak üzere 34 Dünya Mirası olup; bu sayı ülkeyi Amerika kıtasında birinci, dünyada ise yedinci sıraya koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manú Millî Parkı</span> Peruda UNESCO tarafından bir biyosfer rezervi olarak kabul edilen park alanı

Manú Milli Parkı, Cusco Madre de Dios ve Paucartambo'da bulunan biyosfer rezervidir. Manú Ulusal Parkı, Peru Hükûmeti tarafından korunan bir alan haline getirilmeden önce, ulaşılmaz olması sayesinde korunmuştur. Parka kara yoluyla ulaşım imkânı bulunmamaktadır. 1977 yılında UNESCO tarafından bir biyosfer rezervi olarak kabul edilen park alanı 1987 yılında Dünya Mirası olarak ilan edildi. 15,328 km²'lik bir alanı kaplayan park, Peru'daki en büyük millî parktır. Biyosfer rezervi, 2,570 km²'lik bir ek alan ve ayrıca 914 km²'lik bir "Kültürel Bölge" ile birlikte toplam 18,811 km² alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinharaja Orman Rezervi</span>

Sinharaja Orman Rezervi, Sri Lanka'da bir ulusal parktır. Uluslararası öneminden dolayı UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ve Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manas Millî Parkı</span> Ulusal park

Manas Millî Parkı ya da Manas Doğal Hayatı Koruma Alanı, Hindistan'ın Assam Eyaleti'nde yer alan bir ulusal park, UNESCO tarafından ilan edilen bir Doğal Dünya Mirası, bir kaplan koruma rezervi, bir fil rezervi ve bir biyosfer rezervidir. Himalaya eteklerinde bulunan Bhutan'daki Royal Manas Ulusal Parkı ile bitişiktir. Park, Assam çatılı kaplumbağası, Himalaya tavşanı, Trachypithecus Geei ve Cüce yaban domuzu gibi nadir ve tehlike altındaki endemik yaban hayatı ile bilinmektedir. Manas vahşi Asya mandası nüfusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Białowieża Ormanı</span>

Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi</span>

Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi, kral kelebeğinin doğu nüfusunun kışlama alanlarının çoğunu içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Koruma alanı, Meksiko'nun 100 km kuzeybatısında, Michoacán ve Meksika eyaletleri sınırında Trans-Meksika Volkanik Kemeri çam-meşe ormanları ekolojik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Milyonlarca kelebek her yıl koruma alanına ulaşmaktadır. Kelebekler Ekim-Mart ayı arasında 56.000 hektarlık koruma alanının küçük bir kısmında kışlamaktadır. Koruma alanının kuruluş amacı, kelebek türlerini ve yaşam alanlarını korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Jaú Ulusal Parkı</span>

Jaú Ulusal Parkı, Brezilya'nın Amazonas eyaletinde bulunan bir ulusal parktır. Güney Amerika'nın en büyük orman rezervidir ve bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tehuacán-Cuicatlán Biyosfer Rezervi</span>

Tehuacán-Cuicatlán Biyosfer Rezervi, güneydoğu Meksika'da bulunan bir doğa koruma alanıdır. Adı iki ana konumundan türetilmiştir: Cuicatlán ve Tehuacán. 2 Temmuz 2018'de, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi</span>

Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi, Estonya sınırındaki kuzey Vidzeme bölgesinde yer alan Letonya'nın tek biyosfer rezervidir.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bistrişko Branişte</span>

Bistrişko Branişte, Bulgaristan'daki Vitoşa Dağı'nda yer alan ve Golyam Rezen, Malak Rezen ve Skoparnik doruklarının doğu yamaçlarını, Golyam Kupen Zirvesi'nin kuzey yamaçlarını ve Vitoşka Bistritsa Nehri ile Yançevska Nehri'nin üst vadilerini kapsayan bir doğa koruma alanıdır. Yüzey alanı 1061.6 ha, rakımı 1430 ve 2277 m arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı ya da Kamçiya Biyosfer Rezervi,, Bulgaristan'ın kuzey sahil şeridinde, Kamçiya Nehri'nin ağzındaki taşkın yatağını kapsayan UNESCO listesindeki eski bir biyosfer rezervidir. Büyük ölçüde alüvyon subasar bahçelerinden oluşan, aynı zamanda Karadeniz sahil şeridinin bir kısmını da kapsayan koruma alanındaki korunan habitatların alanı, Kamçiya Kumsalı Koruma Alanı ile birlikte toplam 1.200 hektardır. 1977 yılında kurulan koruma alanı, ilkel ormanı, 20. yüzyılın ortalarına kadar yaygın olan yoğun ormancılıktan ve taşkından korumuştur. Varna'nın 25 km güneyinde yer alır ve Staro Oryahovo, Şkorpilovtsi ve Bliznatsi köyleri ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı-Çelek Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sarı-Çelek Tabiatı Koruma Alanı, Kırgızistan'ın batısındaki Celal-Abad İli'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanı 1959'da kurulmuş ve 1978'de UNESCO tarafından Dünya Biyosfer rezervi olarak belirlenmiştir. Koruma alanı deniz seviyesinden 1.200-4.250 metre (3.940-13.940 ft) arasındaki yüksekliklerde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fanjingshan</span>

Fanjingshan veya Guizhou eyaleti, Tongren'de bulunan Fanjing Dağı, Çin'in güneybatısındaki Wuling Dağları'nın 2,570 metre rakımlı en yüksek zirvesidir. Fanjingshan Ulusal Doğa Koruma Alanı, 1978'de kuruldu ve 1986'da UNESCO Biyosfer Rezervi olarak belirlendi. Fanjingshan, Maitreya Buda'nın bodhimaṇḍa'sı olarak kabul edilen, Çin Budizminde kutsal bir dağdır. 2018'de UNESCO Dünya Mirası Listesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Alagöl Biyosfer Rezervi</span>

Alagöl Biyosfer Rezervi, Kazakistan'da, Alagöl dağlar arası depresyonun orta kısmında, Avrasya'nın çöl bölgesinde bulunan bir UNESCO Biyosfer Rezervi'dir. 2013 yılında kurulmuştur. 193.089 hektar (745,52 sq mi) alan kaplamaktadır. Orta Asya-Hint kuş göç yolu üzerinde yer almaktadır. Koruma alanını sulak alanları, su kuşları için bir bir habitat ve yuvalama alanı olarak küresel öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kafkasya Doğa Koruma Alanı, Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda bulunan bir doğa koruma alanıdır. 1924 yılında kurulmuş olup 280,335 hektarlık bir alana sahiptir ve Kuzeybatı Kafkas Dağları'nın yoğun dağlık bölümünü kapsamaktadır.