İçeriğe atla

Régis de Gouttes

Régis de Gouttes
DoğumRégis Anne Marie Joseph Gilles de Gouttes Lastouzeilles
26 Ekim 1940(1940-10-26)
Palleville, Tarn, Fransa
Ölüm15 Şubat 2024 (83 yaşında)
Paris
MilliyetFransız
Eğitim
  • Toulouse Üniversitesi
  • Toulouse Siyasal Bilgiler Enstitüsü
  • Strazburg Üniversitesi
  • Ulusal Yargı Okulu
MeslekÖğretmen, Savcı
İşverenUlusal İdare Okulu; Ulusal Yargı Okulu; AİHS; Panthéon-Sorbonne Üniversitesi; Strazburg Üniversitesi
Tanınma nedeniAdalet Bakanı Robert Badinter'in kabine direktör yardımcısı

Régis de Gouttes Lastouzeilles (26 Ekim 1940, Palleville, Tarn - 15 Şubat 2024, Paris), Fransız savcıdır.

Eğitimi

Toulouse Üniversitesi'nde hukuk eğitimi almış, Toulouse Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nü bitirmiş[1], Strazburg Üniversitesi'nde özel hukuk, ceza bilimleri ve karşılaştırmalı özel hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır. Ulusal Yargı Okulu'nu bitirmiştir.

Eğitimciliği

1976-1977 yıllarında Ulusal İdare Okulu'nda Uluslararası Cezai Adli İşbirliği derslerini vermiştir. 1981-1997 yılları arasında Ulusal Yargı Okulu'nda Uluslararası Adli İşbirliği, AİHS, İnsan Haklarının Evrensel Denetimi ve Organları dersleri vermiştir. 1995 yılından itibaren Panthéon-Sorbonne Üniversitesi'nde ve 1996 yılından itibaren de Strazburg Robert Schuman Üniversitesi'nde insan hakları alanında yüksek lisans dersleri vermektedir.

Mesleki kariyeri

1969-1972 ve 1974-1978 yıllarında Adalet Bakanlığı tetkik hakimi olmuş, 1972-1973 yıllarında Nouméa ve Versay savcı yardımcılığı yapmıştır. 1978-1981 yıllarında Dışişleri Bakanlığı hukuk müşaviri olmuştur. 1981-1983 yıllarında Adalet Bakanlığı Avrupa ve Uluslararası Ceza Hukuku daire başkanı, 1983 yılında kısa bir süre Adalet Bakanı Robert Badinter'in kabine direktör yardımcısı, 1984-1985 yıllarında Adalet Bakanlığı Ceza Adaleti müdür yardımcısı, 1985-1989 yıllarında Dışişleri Bakanlığı hukuki işler müdür yardımcısı olmuştur. 1990-1992 yıllarında Paris İstinaf Mahkemesi savcısı, 1992-2000 yıllarında Yargıtay savcısı (1992-1996 yıllarında ticaret dairesinde, 1996 yılından itibaren ceza dairesinde görevlendirilmiştir.) 2000-2009 yıllarında Yargıtay birinci savcılığı görevinde bulunmuştur. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nde insan hakları ve ayrımcılık alanlarındaki kurumsal yapılarda Fransa'yı temsil etmiştir[2].

Kaynakça

  1. ^ Annuaire des diplômés-Édition du cinquantenaire 2007-2009. Association des diplômés de l'Institut d'études politiques de Toulouse. 2009. s. 488. 
  2. ^ "« Le Comité pour l'élimination de la discrimination raciale (le CERD) face aux nouveaux défis et les pistes pour aller de l'avant », 26 NOVEMBRE 2015". 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

Türkiye'de icra mahkemeleri, icra ve iflas müdürlüklerinin işlemlerine karşı yapılan şikayetler ve itirazların incelenmesi için kurulmuştur. İcra mahkemeleri ceza ve hukuk olarak ayrılır ve buna göre adlandırılır (Örneğin: Kadıköy 1. İcra Ceza Mahkemesi veya Sarıyer 4. İcra Hukuk Mahkemesi gibi) İcra mahkemesinde icra hakimi ya da kanun gereğince bu görev kendisine verilmiş olan hakim görev yapar. İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde Hâkimler ve Savcılar Kurulunun görüşü alınarak Adalet Bakanlığı'nca birden fazla icra mahkemesi dairesi kurulur ve icra mahkemesi daireleri numaralandırılır. İcra mahkemesinin birden fazla dairesi olan yerlerde iş dağılımı, Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenir. İcra mahkemelerinde Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığınca o mahkemeye bağlanan icra ve iflas müdürlüklerinin işlemlerine ilişkin şikayetler ve itirazlar incelenir, mahkeme bu dairelerin gözetim ve denetimlerini yapar ve idari işlerine bakar.

İbrahim Okur Türk hakim, eski HSYK üyesi.

Vincent Lamanda 2007-2014 yılları arasında Fransa Yargıtay 1. Başkanı.

Pierre Truche, Fransız yargıç.

Jean-Louis Nadal Fransa onursal yargıtay başsavcısı.

Pierre Drai, Fransız hakim. Fransa Eski Yargıtay 1. Başkanı.

Christian Raysséguier Fransız hukukçu.

Claude Jorda Fransız yargıç, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eski başkanı.

François Falletti Fransız başsavcı.

Franck Terrier Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Cathala (yargıç)</span>

Bruno Cathala Fransız yargıç.

Véronique Malbec Fransız yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Isabelle Rome</span> Fransız yargıç ve siyasetçi

Isabelle Lonvis-Rome Fransız yargıç, yazar ve siyasetçi.

Robert Gelli Fransız başsavcı.

Yves Charpenel Fransız yargıç.

Marc Moinard Fransız savcı.

<span class="mw-page-title-main">Christophe Soulard</span> Fransız yargıç

Christophe Soulard Fransız yüksek yargıç, 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla Fransa Yargıtay 1. Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Necefi</span>

Hüseyin Necefi, 7 Kasım - 12 Ocak 1979 tarihleri arasında Jafar Sharif Emami ve Gholamreza Azhari hükûmetlerinde Adalet Bakanıydı. Kısa bir süre aynı yıl İran Başsavcılığı görevinde bulundu.