İçeriğe atla

Qwant

Qwant
SahipQwant
URLhttps://www.qwant.com/
Site türüArama motoru
Kullanılabilir dil(ler)Çoklu Dil
KapsamaFransa
Başlama tarihiTemmuz 2013 (11 yıl önce) (2013-07)
Geçerli durumAktif

Qwant, 2013 Temmuz ayında hizmet vermeye başlayan Fransa merkezli internet arama motorudur. Kendisine ait indeksleme motoru olan birkaç AB Merkezli arama motoru firmasındandır. Firma kullanıcılarının gizliliğine önem vermektedir. Arama sonuçları ve kullanıcılara ait veriler kişiselleştirilmemekte ve takip edilmemektedir.[1]

Dünya çapında günlük 10 milyondan fazla arama sonuçlarını göstermektedir.[2] Arama motoru olarak üç ana noktası vardır, bunlar; normal sürüm, hafif sürüm ve çocuklara yönelik oluşturulmuş "Qwant Junior" sürümüdür. Arama motorunun geliştirilmesi ve indekslemesi Bing tarafından desteklenmiştir.[3] Bununla beirlikte Bing'e ait reklam ağı kullanılarak gelir elde edilmeye başlamıştır.[4]

2020 Şubat ayı itibarıyla, Qwant Fransa'da en çok ziyaret edilen 80. ve dünyanın en çok ziyaret edilen 1543. web sitesidir.[5] Şubat 2021 tarihi itibarıyla Türkiye'ye hizmet vermemektedir.[]

Arama motoru

Arama motoru 16 Şubat 2013 tarihinde beta olarak hizmete girmiştir. İki yıl süren araştırma-geliştirme sonuncunda,[6] İlk kararlı sürüm 4 Temmuz 2013'te piyasaya sürüldü.[7] 2015 Nisan'da ise yeni bir sürüm kullanıma sunuldu.[8]

2015 Ekim'de Qwant, Qwant Lite sürümünü yayınlayarak eski bilgisayar ve tarayıcılarda daha güçlü bir şekilde çalışması sağlandı. Entegre edilen yazılımsal özellikler sonucunda site içeiği kolaylaştırıldı.[9]

Qwant'ın çocuklara yönelik sürümü Fransız Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde geliştirilmiştir.

Wikipedia tabanlı bir bilgi grafiği özelliği (Qnowledge Grafiği ) daha sonradan kaldırılmıştır.

'Temmuz 2016'da Mozilla, varsayılan arama motoru olarak Qwant ile Firefox web tarayıcısının resmi olarak onaylanmış bir sürümünü dağıtmalarına izin vermek için Qwant ile bir anlaşma imzaladı.[10] Şu anda Qwant, Apple App Store'daki iOS için Firefox tabanlı bir web tarayıcısına sahip.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  2. ^ "Qwant.com Analytics – Market Share Stats & Traffic Ranking". Similarweb.com. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  3. ^ "Qwant, derrière le masque du Google killer français". Lucien Théodore (Fransızca). 16 Şubat 2013. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2019. 
  4. ^ "How Microsoft tools strengthen Qwant". Betterweb.qwant.com (İngilizce). 25 Haziran 2019. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  6. ^ "About". Qwant. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2013. 
  7. ^ "Qwant : le nouveau moteur de recherche français est officiellement lancé". Atlantico (Fransızca). 7 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2013. 
  8. ^ "Welcome to the new Qwant!". Blog Qwant. 17 Nisan 2015. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2017. 
  9. ^ "Qwant Lite est spécifiquement adapté aux utilisateurs d'anciennes versions de navigateurs". Archives.nicematin.com. 14 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  10. ^ "Mozilla : une version de Firefox avec le moteur Qwant par défaut". 5 Temmuz 2016. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı savaşları</span>

Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Thunderbird</span> e-posta ve haber istemcisi

Mozilla Thunderbird, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen, farklı platformlarda çalışabilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir e-posta, haber grubu, RSS ve sohbet istemcisidir. Thunderbird projesinin stratejisi Mozilla Firefox web tarayıcısını temel alır. Thunderbird, Ubuntu gibi birçok masaüstü Linux dağıtımında varsayılan e-posta istemcisi olarak gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

Netscape Communications Corporation Mountain View, Kaliforniya ve daha sonra Dulles, Virginia merkezli Amerikan bağımsız bir bilgisayar hizmetleri şirketidir. Netscape web tarayıcısı bir zamanlar baskındı 1990'ların ortalarında pazar payı yüzde 90'ın üstündeyken 2006'da yüzde 1'in altına indi. Rakipleri Microsoft Internet Explorer ve diğer tarayıcılara yenik düştü. Aynı zamanda Netscape, en yaygın programlama dili JavaScript'i oluşturan şirkettir.

Mozilla Kitabı, Netscape ve Mozilla tabanlı web tarayıcılarında bulunan bir yazılım sürpriz yumurtasıdır. Tarayıcıda about:mozilla adresine girilerek görülebilir.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Firefox Sync, Mozilla Firefox İnternet tarayıcısının eşleştirme özelliğidir. Önceleri tarayıcıdan bağımsız bir eklenti olarak sunulmaya başlanmış olup Firefox 4.0 ve sonrası sürümlerde Firefox'a gömülü bir özellik olarak gelmektedir. Kullanıcıların yer imlerini, tarayıcı geçmişini, tarayıcı ayarlarını, şifreleri, otomatik doldurulan formları ve en son açılmış 25 sekmeyi, birden fazla bilgisayarda ya da telefonda senkronize etmeye olanak tanır. Firefox Sync, verileri şifreleyerek, kullanıcı bilgisinin dışarıya çıkmasını engeller.

<span class="mw-page-title-main">Firefox OS</span> Mozilla tarafından geliştirilmiş Linux tabanlı mobil işletim sistemi

Firefox OS, Mozilla tarafından özellikle telefonlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.

Firefox şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Android için Firefox</span> Web tarayıcısı

Android için Firefox, Mozilla Firefox internet tarayıcısının akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirilen sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">GNU IceCat</span>

GNU IceCat ; Mozilla Firefox web tarayıcısının, marka haklarından arındırılmış özgür bir türevi. GNU Tasarısı tarafından dağıtılır. Linux, Windows, Android ve OS X'e uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Bing Haritalar</span> Microsoft tarafından sunulan internet haritalama sistemi

Bing Haritalar Microsoft Bing paketinin bir parçası olarak bir web harita hizmeti arama motorudur. Bing Haritalar Platformu tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İOS için Firefox</span>

iOS için Firefox Apple iPhone, iPad ve iPod Touch mobil cihazları için Mozilla'nın bir tarayıcısı. Firefox'ta masaüstü ve mobil için kullanılan Gecko düzen motorunu kullanmayan ilk Firefox markalı tarayıcıdır. Apple tarafından seçilen iOS güvenlik kısıtlamaları nedeniyle Firefox, Gecko'nun yerine yerleşik iOS WebKit tabanlı işleme çerçevesini kullandı. IOS for Firefox, Firefox Sync'i destekler ve Firefox'un tarama geçmişini, yer imlerini ve son sekmeleri senkronize edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Araç Çubuğu</span>

Windows Live Araç çubuğu Microsoft tarafından geliştirilen, Internet Explorer için bir tarayıcı eklentisi ve araç çubuğu idi. Windows Live hizmetidir. MSN Search Toolbar'ın yerini almıştır. Windows Live Araç Çubuğu, basit bir arama arabirimi sağladı. Kullanıcı bir arama sorgusuna girdiğinde sonuçları listelemeye başlar ve arama motoru olarak Bing'i kullanır. Araç çubuğu ayrıca, kullanıcılara Internet Explorer'daki sık kullanılanlarını birden fazla bilgisayarda senkronize etmesini, Windows Live ve MSN hizmetlerine arabirimi sağlar. Microsoft, Onfolio'yu edinip Windows Live Araç Çubuğuna entegre ederek Windows Live Araç Çubuğu'na daha fazla araç ekledi. Windows Live Araç çubuğu'nda kullanıcılar "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir, bu Windows Live Favoriler hizmetidir.

Ecosia, Almanya'nın Berlin kentinde kurulmuş olan ve elde ettiği kârın % 80'ini veya daha fazlasını ağaçlandırmaya odaklanan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlayan bir arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

Web'de kullanıcı aracısı, kullanıcı adına hareket eden ve "Web içeriğini alan, işleyen ve son kullanıcı etkileşimini kolaylaştıran" herhangi bir yazılımdır. Bu nedenle kullanıcı aracısı özel bir yazılım aracısı türüdür.