İçeriğe atla

QuteCom

QuteCom
Geliştirici(ler)MBDSYS
Güncel sürüm2.2.1 / 22 Haziran 2011
İşletim sistemiMicrosoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X, Pocket PC
Türİletişim Programı
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesitrac.qutecom.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Qutecom ya da eski adıyla WengoPhone, İnternet üzerinden bilgisayarlar arası VoIP görüşmesi yapılmasına olanak veren GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında özgür bir yazılımdır. Bilgisayarlar arası görüşmelerinin yanı sıra, QuteCom normal sabit ya da cep telefonları aramayı, SMS mesajları yollamayı ve video görüşmeleri yapılmasını da mümkün kılar. Bu olanakların hiçbiri sizi herhangi bir servis şirketinin hizmetlerine tutsak etmez, Skype gibi kapalı yazılımların aksine istediğiniz SIP hizmet sağlayıcısını seçebilirsiniz.

Tarihçe

WengoPhone yazılımının programlanmasına 2004 senesinin eylül ayında başlanmıştır. İlk yayınlanan sürüm 0.949 olup, klasik WengoPhone 0.99 RC8 sürümüne değin devamlı bir şekilde geliştirilmiştir. Bu arada özgür Mozilla Firefox tarayıcısı için bir WengoPhone eklentisi de yayınlanmıştır.

Yeni kuşak WengoPhone NG yazılımının programlanmasına 2005 senesinin sonunda başlanmıştır ve bu yazılımın ilk sürümü 2006 sonbaharında piyasaya sürülmüştür.

Protokol

Bu yazılımda kullanılan protokol SIP standardıdır.

Kullanıcı arabirimi

WengoPhone yazılımının grafik arabirimi Gizmo ve Skype gibi diğer VoIP programlarının arabirimlerine çok benzer. Ana arabirimden arkadaş listenize, geçmiş görüşmeleriniz hakkında bilgiye ve Wengo oturumunuza ulaşmanız son derece kolaydır. C++/Qt kullanılarak programlanmıştır.

Özellikleri

WengoPhone yazılımının belli başlı özelliklerini şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • SIP uyumludur.
  • Hizmet sağlayıcılarından bağımsızdır (istediğinizi seçmenize ve gerekirse değiştirmenize olanak sağlar).
  • SMS mesajları yollayabilir.
  • Diğer sesli mesajlaşma yazılımlarına göre çok daha anlaşılır bir arayüze sahiptir.
  • Birçok işletim sistemi ile çalışabilir (Windows, Mac OS X ve GNU/Linux sürümleri mevcuttur).
  • Bu yazılımın Türkçe çevirisi, bir Pardus geliştiricisi olan Ali Işıngör tarafından tamamlandı. Rosetta 26 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. üzerinden yapılan çeviri, 2.0 RC5 sürümüyle birlikte devreye girdi.

Yetersizlikleri

  • Yazı iletileri için SIP SIMPLE protokolünü kullanır, hâlbuki piyasadaki diğer VoIP yazılımları genel olarak Jabber XMPP protokolünü tercih ederler.
  • Özel hayatınızı etkin bir şekilde korumayı mümkün kılacak şifreleme henüz desteklenmemektedir.
  • Geniş bant İnternet bağlantısı (DSL, Kablo gibi) gerektirir, Skype'nin tersine, çevirmeli ağ Internet bağlantısı ile kullanılması mümkün değildir.

Yazılımın geleceği

Yeni kuşak WengoPhone programı bu sorunların pek çoğunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. WengoPhone, Pidgin ve libgaim kütüphanesi sayesinde çok sayıda anında mesajlaşma şebekesi (MSN Messenger, Google Talk, Jabber, Yahoo! Messenger, AIM, iChat) ile uyumlu olacaktır. Programlayıcılara kendi üstüne başka yazılımlar eklenmesine olanak verecek bir altyapı da öngörülen yenilikler arasındadır.

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Messenger</span> Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımı

Windows Live Messenger ya da eski ve daha çok bilinen adıyla MSN Messenger kısaca MSN, Microsoft tarafından 2005-2013 yılları arasında geliştirilen anlık mesajlaşma yazılımıdır. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlandı. Ayrıca Windows Live Messengerin 2002 yılında bırakılan ücretsiz klonu aMSN de vardır. Dünyada 330 milyon kişi tarafından kullanılmaktaydı. Windows Live Messenger üzerinden çeşitli videoları aynı anda karşı pencerede bulunan kişilerle de paylaşmak üzerine MSN TV televizyonu sistemi de vardır. Windows Messenger hizmetinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">IP telefon</span> VoIP ile çalışan bir iletişim teknolojisi

IP Telefon, VoIP Telefon veya İnternet telefonu, VoIP ile çalışan telefonlara verilen genel isimdir. SIP olarak da isimlendirilir. Eski tip analog telefon hatları (PSTN) yerine, internet veya IP teknolojisi ile çalışan ve IP üzerinden ses iletişim (VoIP) kullanan telefonlardır. Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri ile birlikte kullanılır. VoIP Ağ Geçidi kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kopete</span>

Kopete çoklu protokol destekli özgür bir anlık mesajlaşma yazılımıdır. KDE masaüstü ortamı için yazılmış olmasına rağmen diğer birçok Linux masaüstü ortamlarında da çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk yazarı Duncan Mac-Vicar Prett Kopete isminin Şili İspanyolcasında kullanılan "Copete" kelimesinden geldiğini ve "arkadaşlarınızla birlikte içme" anlamına geldiğini belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business</span> ücretli anında mesajlaşma yazılımı

Skype for Business, Microsoft tarafından geliştirilen Microsoft Office paketine dahil edilmiş bir tür ücretli anında mesajlaşma yazılımıdır. Anlık ileti, ses, video gibi Windows Live Messenger özelliklerini içerir, fakat Communicator yazılımı ücretlidir ve genellikle birlikte çalışan kuruluşlar ve BT çalışanları için idealdir. Windows Live Messenger'daki gibi dosya paylaşımı, toplu konuşma gibi özelliklere de sahiptir. Skype for Business Server veya Business Online için Skype ile birlikte kullanılır. Microsoft Exchange Server ile çalışan Windows Messenger'ın yerini alıyorlar. 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Empathy</span>

Empathy; metin, ses, video ve dosya aktarımını destekleyen ve farklı iletişim protokollerinde çalışabilen anında mesajlaşma ve sohbet yazılımıdır. Farklı birçok sohbet ve iletişim protokolünün tek bir program altında kullanılmasına olanak verir. GNOME Projesi kapsamında geliştirimektedir.

.NET Messenger Service, MSN Messenger yazılımı ile çalışması amacıyla Microsoft tarafından 1999 yılında geliştirilen anında mesajlaşma ve protokol sistemidir. Bu sistem, Windows Live ID hesabına sahip kullanıcılara kendi aralarında çevrimiçi eş zamanlı iletişim hizmeti sağlamaktadır. Microsoft Messenger hizmeti ile kullanılmak üzere açık kaynaklı bir anında mesajlaşma istemci emesene tasarlanmıştır.

emesene Ücretsiz bir MSN istemcisi

emesene, özgür ve ücretsiz bir MSN Messenger istemcisidir. GNU/Linux kullanıcılarının MSN Messenger kullanabilmesi için 2006 yılında geliştirilmeye başlanmışsa da zaman içinde Windows ve macOS sürümleri de çıkmıştır. MSN protokolünün yanı sıra XMPP (Jabber), Facebook, Google Talk servislerini de desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

iMessage

iMessage Apple tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma servisidir. Bu, iOS 5 ve sonrasında ve OS X Mountain Lion ve sonrasında Apple Mesajlar uygulamasında desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Messenger</span> Mesajlasma uygulaması

Windows Messenger Microsoft tarafından yapılan Windows XP'de bulunan durdurulan bir anlık mesajlaşma istemcisidir. Hem kurumsal hem de ev kullanıcıları tarafından kullanılmak üzere tasarlanan bu uygulama ilk olarak MSN Messenger'ın aerodinamik ve entegre bir sürümü olarak oluşturuldu. Daha sonra 2004 yılında, Windows 2000 ve Windows Server 2003'te kullanıma sunulduğunda güncellendi. O zamandan beri gelişimi durdu. Windows Live Messenger ve Microsoft Lync sonradan hizmetin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Call</span>

Windows Live Call Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara PC'den PC'ye ve PC'den Telefona sesli ve görüntülü görüşmeler yapmalarını sağlamak için Windows Live Messenger'e entegre edilmiştir. 2 Mayıs 2006 yılı Windows Live Messenger'in Beta 3 güncellemesinde bulundu. Microsoft, kullanıcılara dünyanın herhangi bir yerindeki neredeyse her telefonun çağrılması için bir mikrofon ve hoparlör ve yüksek hızlı bir İnternet bağlantısı bulunan bir bilgisayar kullanmasına izin vermek için dünyanın dört bir yanındaki telekomünikasyon şirketleriyle ortaklık kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mesajlar (Apple)</span>

Mesajlar Apple tarafından macOS, iOS ve watchOS işletim sistemleri için geliştirilen anlık mesajlaşma uygulama yazılımıdır. Masaüstü Mesajlar uygulaması, iChat'ı yerli OS X anında mesajlaşma istemcisi olarak Temmuz 2012'de OS X Mountain Lion sürümüyle değiştirdi. Mesajlar, iChat'ın özelliklerinin çoğunu miras alırken, Apple'nin iOS için mesajlaşma servisini de olan FaceTime entegrasyonu olarak iMessage'ye da destek getiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

Microsoft NetMeeting Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows'un birçok sürümünde dahil edilen, durdurulan bir VoIP ve çok noktalı video konferans istemcisidir. Görüntülü konferans için H.323 protokolünü kullanır ve Ekiga, OpenH323 ve Internet Konumlayıcı Hizmeti (ILS) gibi OpenH323 tabanlı istemcilerle yansıtıcı olarak birlikte çalışabilir. Ayrıca, beyaz tahta, uygulama paylaşımı ve dosya aktarımları için T.120 Protokolünün biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

Imo, ücretsiz, sesli ve görüntülü arama ve anlık mesajlaşma hizmeti yazılımıdır. Çeşitli ücretsiz emojilerle birlikte müzik, video, PDF ve diğer dosyaların gönderilmesine izin verir. Yazılımı geliştiren kuruluş, anlık mesajlajma hizmetini 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor ve bir günde 50 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.