İçeriğe atla

Quora

Quora
Quora logo 2015
OluşturanAdam D'Angelo
Charlie Cheever
URLquora.com
KapsamaDünya çapı
Programlama diliPython, C++
Başlama tarihiHaziran 2009 (15 yıl önce) (2009-06)

Quora kullanıcılar tarafından sorular sorulan, cevaplanan, değiştirilen ve düzenlenen bir soru-cevap sitesidir. Şirket Haziran 2009'da kurulmuştur ve internet sitesi 21 Haziran 2010 tarihinde topluluğa açılmıştır.[1] 2013 senesi itibarıyla soru-cevap platformunun yanına, kullanıcılarına blog yazma imkanını da vermiştir.[2] 2020 itibarıyla yirmi dört adet dil seçeneği mevcuttur.[3]

Quora'da sorular sorulur ve başka kullanıcılar cevap verir. Kullanıcılar soruları değiştirmekle ve başka kullanıcıların cevaplarına değişiklikler tavsiye etmekle işbirliğinde bulunabilir.[4] Kullanıcıların gerçek adlarıyla kayıt olmaları gerekir.

2014 yılında aldığı yatırımla şirketin değerlemesi 900 milyon dolara ulaşmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Monday, June 21st, 2010 (21 Haziran 2010). "Quora's Highly Praised Q&A Service Launches To The Public (And The Real Test Begins)". Techcrunch.com. 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2013. 
  2. ^ https://blog.quora.com/Introducing-Blogs-on-Quora []
  3. ^ "Languages". www.quora.com. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  4. ^ Wortham, Jenna (12 Mart 2010). "Facebook Helps Social Start-Ups Gain Users". New York Times. 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2010. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gmail</span> Googleın sunduğu ücretsiz e-posta hizmeti

Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail, ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada hâlen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.

Amazon Mechanical Turk, Amazon'un 3 Kasım 2005 itibarıyla kullanıcılarına sunmuş olduğu soru-cevap hizmetidir.

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 21 Ekim 2024 günü saat 05.30 itibarıyla (UTC) 623.163 maddeye ulaşmıştır.

Google Workspace, Google tarafından abonelik tabanlı olarak sunulan, bulut bilişim verimliliği ve iletişim ve iş birliği sistemi araçları ve yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Spring.me</span>

spring.me (Formspring.me), Kasım 2009'da kurulmuş bir soru sorma ve cevaplama sitesiydi. Kişiler oluşturdukları profillere sorulan sorulara istedikleri şekilde cevap verebiliyor, bu sorular ve verilen cevaplar kişi profilinde görüntüleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Tumblr</span> İnternet Sitesi

Tumblr, ABD menşeli sosyal ağ ve blog sitesidir. David Karp ve Marco Arment tarafından Şubat 2007'de kurulmuştur. Kuruluşun ardından iki hafta içinde 75.000 kullanıcıya ulaşan site sırf ABD'de toplam 13.4 milyon kullanıcıya sahiptir. Tumblr'ın benzer türdeki diğer sitelerinden farkı, popüler sosyal paylaşım siteleriyle tam bir uyum içinde çalışıyor olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

LinkedIn, iş dünyasındaki kişilerin diğer kişilerle iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformudur. Sunnyvale, Kaliforniya merkezlidir. Aralık 2002'de kurulan LinkedIn'in web sayfası 5 Mayıs 2003'te kullanıma açıldı. Esas olarak iş ilan eden işverenler ve CV'lerini gönderen iş arayanlar dahil olmak üzere profesyonel ağ oluşturma için kullanılır. 2015 itibarıyla, şirketin gelirinin çoğu, üyeleri hakkındaki bilgileri, işe alım görevlilerine ve satış uzmanlarına satmaktan geldi. Aralık 2016'dan bu yana tamamen Microsoft'a ait bir yan kuruluş olmuştur. Mayıs 2020 itibarıyla LinkedIn'in 150 ülkede 706 milyon kayıtlı üyesi vardı. Bright.com, SlideShare, LinkedIn Pulse, LinkedIn Learning (Lynda.com) ve Connectifier yan kuruluşları var.

Pinterest, görüntü paylaşımı özellikli, her türlü görselin paylaşıldığı ve pano sistemiyle çalışan bir sosyal ağ platformudur. İlk kez Aralık 2009'da Ben Silbermann, Evan Sharp ve Paul Sciarra tarafından kavramsallaştırılmıştır. Görüntüleri ve daha küçük ölçekte GIF'leri ve videoları bülten tahtası biçiminde kullanır. 2010 yılında sosyal medya platformları arasına dahil olan Pinterest, 2011 yılında büyük bir patlama ile popülerlik kazanmıştır. 70 milyon üzeri kullanıcıya sahiptir. Kullanıcıların çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır, ancak yayın yaptığı birçok kategori ile erkeklerin de ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir sitedir. Ağustos 2020 itibarıyla 400 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahipti. Pinterest 2016 yılında Instapaper, 2017 yılında Jelly uygulamasını satın almıştır.

Ask.fm, sanal soru-cevap ortamı olan bir sosyal ağdır. 16 Haziran 2010'da Letonya'da kurulmuştur. Ağustos 2014'te Ask.com tarafından satın alındıktan sonra şirket Dublin'e taşınmıştır. Facebook, Twitter, Vkontakte ve e-posta üzerinden üye olunabilir.

Stack Overflow, bilgisayar programcılığı ile ilgili kullanıcı odaklı soru cevap sitesi. Stack Exchange siteleri içinde yer alan Stack Overflow, 2008 yılında Jeff Atwood ve Joel Spolsky tarafından kuruldu.

Ask Ubuntu, Ubuntu'ya yönelik, kullanıcı odaklı bir soru-cevap sitesi. Stack Exchange'e bağlı bir site olan Ask Ubuntu, yine aynı gruba ait başka bir site olan Stack Overflow ile aynı yazılım kullanılarak oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MSN QnA</span>

MSN QnA Microsoft'un MSN grup hizmetlerinin bir parçası olan soru-cevap servisiydi. Hizmet biraz Google Cevaplar'a benzer, ancak Yahoo! Cevaplar işlevine daha yakındır. Kullanıcılar, sorular sorabilir, bunları konuyla etiketleyebilir ve diğer kullanıcıların sorularını cevaplandırmak için puan ve itibar kazanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook beğenme butonu</span>

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

Yahoo! Answers, Yahoo!'nun topluma dayalı bir soru-cevap web sitesi veya bilgi paylaşım alanıdır. Site, 28 Haziran 2005 tarihinde kurulmuş olup kullanıcıların soru göndermesine ve diğer kullanıcılardan gelen soruları yanıtlamasına olanak tanımaktadır.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

Brainly ya da Türkçe ismiyle E-ödev, merkezi Polonya'nın Kraków kentinde bulunan bir şirkettir. Site; öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin; ev ödevlerini ve ders sorularını sormaları ve cevaplamaları amacıyla kurulmuştur. Uygulama, rütbe ve puan sistemine sahiptir. Çözülen her sorunun kendi puanı vardır ve kazanılan puanlarla rütbeler elde edilir. Brainly, Kasım 2020 itibarıyla 350 milyon kullanıcıya sahip olduğunu belirtmiştir.