İçeriğe atla

Quirinal Sarayı

Koordinatlar: 41°54′00″K 12°29′15″D / 41.90000°K 12.48750°D / 41.90000; 12.48750
Quirinal Sarayı
Palazzo del Quirinale
Harita
Genel bilgiler
TürSaray
Mimari tarzBarok
KonumRoma, İtalya
Koordinatlar41°54′00″K 12°29′15″D / 41.90000°K 12.48750°D / 41.90000; 12.48750
Tamamlanma1583
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Domenico Fontana
Carlo Maderno

Quirinal Sarayı (İtalyancaPalazzo del Quirinale), İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan bir saraydır. Saray, İtalya cumhurbaşkanının üç resmî ikametgâhından biridir. Saray, Quirinal Tepesi'nde yer almaktadır ve 30 Papa, dört kral ve 12 cumhurbaşkanına ev sahipliği yaptı.

Quirinal Sarayı, 110.500 m²'lik bir alan ile dünyanın dokuzuncu büyük sarayıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Il Quirinale, la residenza più vasta del mondo" (İtalyanca). loveforitaly.it. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tekfur Sarayı</span>

Tekfur Sarayı veya Porfiroğenitus Sarayı, bütün Dünya'da geç Bizans mimarisinin nispeten bozulmamış örneklerinden biridir. İstanbul'da Fatih ilçesi sınırları içerisinde, Edirnekapı semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Venedik</span> Venedik iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Venedik, kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venedik Lagünü'nde, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kuruludur. Venedik doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ün yapmıştır. Bu şehir bütünüyle, deniz kulağı da dahil, Dünya Mirası listesi listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Cenova</span> Cenova iline bağlı komün (Liguria, İtalya)

Ceneviz, İtalya'nın Ligurya bölgesinde kendi ismini taşıyan Genova ilinin merkezi ve Ligurya Bölgesi'nin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Inno di Mameli</span> İtalya Milli Marşı

Inno di Mameli, İtalya'nın 1946'dan beri kullanılan millî marşı. Daha çok L'inno di Mameli olarak bilinir ve çoğu yerde giriş sözlerinden dolayı Fratelli d'Italia olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">II. Vittorio Emanuele Abidesi</span>

II. Vittorio Emanuele Abidesi veya Altare della Patria ya da Il Vittoriano, İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan ünlü yapı. Piazza Venezia ve Capitol Tepesi arasında yer alır. Abide 1885 - 1911 yılları arasında Giuseppe Sacconi tarafından Birleşmiş İtalya Krallığı'nın ilk kralı II. Vittorio Emanuele'yi onurlandırmak için yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Udine</span> İtalyanın Friuli-Venezia Giulia bölgesinde, Udine iline bağlı ilçe (komün)

Udine, kuzeydoğu İtalya'da Friuli-Venezia Giulia bölgesinde aynı isimli Udine ili merkezi olan bir şehir. Adriyatik Denizi ve Alp Dağları'na yakın olan il Slovenya sınırına da 40 kilometreden daha yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Mantova</span> Mantova iline bağlı komün (Lombardiya, İtalya)

Mantua, kuzeybatı İtalya'da Lombardiya bölgesinden ismini taşıdığı Mantova ili'nin merkezi olan önemli bir şehridir. Mantua belediye sınırları içinde alanı 63,97 km² olup bu sınırlar içindeki nüfusu 48.648 kişidir ve nüfus yoğunluğu 756 kişi/km² olur. Fakat Mantua şehrinin etrafında Mantua'ya bağlı şehirleşmiş büyük Mantua beldeleriyle birlikte nüfusun 100.182 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

<i>Harem Suare</i> Film

Harem Suare, 1999 İtalya - Fransa - Türkiye ortak yapımı tarihi dramatik filmdir. Ferzan Özpetek'in yönettiği film aynı yıl Cannes Film Festivali'nde gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saray</span>

Büyük Saray veya Kutsal Saray, Fatih yarımadasının güneydoğu ucunda kurulmuş, geniş Bizans İmparatorluğu'nun imparatorluk saray kompleksi. Bizans imparatorlarının kraliyet yerleşimi olarak 330 yılından 1081 yılına kadar hizmet etmiştir. 690 yıldan fazla imparatorluk yönetiminin merkezinde yer almıştır. Günümüze çok az kalıntısı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caserta Sarayı</span>

Caserta Sarayı, Napoli Krallığı Bourbonları için yaptırılmış eski kraliyet ikâmetgâhıydı. On sekizinci yüzyılda Avrupa yükselen en geniş saray ve muhtemelen en geniş yapıydı. 1996'da, Caserta Sarayı Dünya Mirası listesi kapsamına alındı.

İtalya cumhurbaşkanları listesi, 1948 yılında İtalya Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra görev yapan cumhurbaşkanlarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cavalli-Franchetti Sarayı</span> Venedikte bir saray

Cavalli-Franchetti Sarayı, İtalya, Venedik'te bir saray olup Accademia Köprüsü'ne yakındır.

<span class="mw-page-title-main">San Marco Bazilikası</span> Bazilika

San Marco Bazilikası, San Marco Meydanı'nda yer alan Bizans mimarisi sanatının en iyi bilinen örneklerinden biri olarak şehrin en meşhur kilise yapılarından biri olan bir katedraldir. Yapı Düka'nın Sarayı'na bitişik ve bağlantılıdır. Orijinal olarak yapı Venedik dükalarının şapelidir ve şehrin katedrali değildir. 1807 yılından beri Venedik Patriği'nin, Venedik piskoposluk ruhani dairesi Roma Katolik Başpiskoposunun ikâmetgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Medici Riccardi Sarayı</span> Floransada saray

Medici Riccardi Sarayı, İtalya'nın Floransa şehrinde yer alan bir Rönesans sarayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Schönbrunn Sarayı</span>

Schönbrunn Sarayı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Habsburg Hanedanı'nın yazlık sarayıdır. Schonbrunn Sarayı'nın ve bahçesinin yapımı ancak 1744-1749 yılları arasında imparatoriçe Maria Theresia tarafından tamamlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pitti Sarayı</span> İtalyada saray

Pitti Sarayı, İtalya, Floransa'da büyük bir Rönesans sarayıdır. Arno Nehri'nin güney tarafında konumlanmakta olup, Eski Köprü'ye kısa mesafe uzaklıktadır. 1458 yılından tarihlenen şimdiki sarayın çekirdeğini teşkil etmekte ve orijinal olarak ihtiraslı bir bankacı olan Luca Pitti'nin kasaba residansıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyan Sarayı (Lefkoşa)</span>

Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları bir saray. Bu saraylar Lüzinyanlar söneminde "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı ve Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptığı üçüncü saraydı. İkinci Lüzinyan Sarayı yağmalanmadan önce adanın emniyet müdürü Sir Hugh de la Baume'un eviydi. 1427 yılında Lüzinyan kraliyet sarayı haline geldi. 1489 yılında Venediklilerin eline geçti. Venedikliler sarayı vali sarayı olarak kullandı ve "Palazzo del Governo" olarak adlandırdı. 1570'te Osmanlı valilerinin konağı olarak kullanılmaya başlandı. 1878'de ada Britanya hakimiyetie girdi ve saray yine resmî hizmet veren bir bina olarak kullanılmaya devam etti. 1904 yılında fazla zayıf olduğu ve harap bir halde olduğu gerekçesiyle yıkılarak yerine günümüzdeki Lefkoşa Mahkemeleri inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Blenheim Sarayı</span>

Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire şehrinde Woodstock'ta bulunan anıtsal bir kırsal malikane evidir. Marlborough Düklerinin başlıca ikametgâhıdır ve kraliyetle ve piskoposlukla ilgili olmadığı halde İngiltere'de saray unvanını elinde bulunduran tek kırsal malikane evidir. İngiltere'nin en büyük malikane evlerinden biri olan saray 1705-1722 yılları arasında inşa edilmiştir. Blenheim Sarayı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bir aile malikane evi, mezarlığı ve ulusal anıt olarak kullanımı ile eşsizdir. Saray Sir Winston Churchill'in doğum yeri ve baba evi olarak da dikkat çekicidir.

<span class="mw-page-title-main">Hampton Court Sarayı</span>

Hampton Court Sarayı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir kraliyet sarayıdır. Saray, Richmon upon Thames semtinde Thames Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Saray 1838'den beri halka açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Quirinal Tepesi</span> Romanın yedi tepesinden birisi

Quirinal Tepesi, tarihi şehir merkezinin Kuzeydoğu'sunda bulunan Roma'nın yedi tepesi'nden birisi. Tepe, günümüzde İtalya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanın resmi konutu olan Quirinal Sarayı'na ev sahipliği yapar; bu sebeple bir metonimi olarak "Quirinal" modern İtalya'da Devlet bürokrasisi anlamında da kullanılır.