Quintus Ligarius
Quintus Ligarius[1] (ö.y. MÖ 42) Roma Cumhuriyeti döneminde yaşamış asker ve politikacı. Jül Sezar ve Gnaeus Pompeius Magnus arasında ilerleyen Roma iç savaşında senatodan yana olmuştur.
Promagistra Gaius Considius Longus'un Legatusu olarak MÖ 50'li yıllarda Afrika eyaletinin yönetimini elinde bulunduruyordu. MÖ 49'da Roma iç savaşı patladığında L. Aelius Tubero Afrika eyaletine vali olarak atanır. Görevi almakta pek de gönüllü olmayan ve bunu hayli geciktiren Tubero eyaleti Publius Attius Varus'a kaptırır. Bölgede 2 yeni lejyon kuran Varus, Ligarius'u da sahillerin kontrolü ile görevlendirir. Ligarius ve Varus aynı yıl Afrika'ya yelken açan yasal vali Tubero'nun karaya çıkmasını engeller. Ligarius ve Varus'un Senato tarafından seçilen bir valiyi neden Afrika'ya almadıkları bilinmemektedir. Karaya çıkamayan Tubero mürettebatı ile o sıralar Yunanistan yakınlarında bulunan Pompeius'un kampına doğru yol alır. Burada Pharsalus Muharebesi sonrası iki politikacı da Jül Sezar tarafından bağışlanır.
Aynı yılın yaz aylarında Afrika'ya çıkan Jül Sezar'ın generali C. Scribonius Curio, I. Juba kontrolündeki Numidya ordusuna karşı ağır bir yenilgi alır. Numidya'lılar Roma iç savaşında Pompeius'un destekçisi olduklarından Jül Sezar Numidyalıları devlet düşmanı ilan eder. Pharsalus Muharebesi sonrası Afrika'da kalmayı sürdüren Ligarius, Jül Sezar'a karşı olan mücadelesine devam eder. MÖ 46 yılına gelindiğinde Thapsus Muharebesi'nde bölge, Jül Sezar tarafından fethedilir. Pompeius'u destekleyen en önemli politik karakterlerden biri olan Cato bu savaş sonrası intihar eder. Savaş sonrası dağılan Pompeius destekçilerinden bazıları İspanya'ya kaçar, bazıları ise teslim olurlar. Teslim olan isimlerden birisi de Jül Sezar'a karşı mücadelesi ile meşhur olan Quintus Ligarius'dur. Jül Sezar, Ligarius'u affetse de onun Roma'ya geri dönmesini yasaklar.
Ayrıca bakınız
Dış bağlantılar
- Cicero tarafından yapılan konuşma metni (Latince) 4 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Dipnotlar
- ^ Plutarkhos'un eserinde Ligarius "Gaius" ön ismiyle kayda geçmiştir; bkz. Plutarkhos, Paralel Yaşamlar / İskender - Caesar, Alfa Yayıncılık, 2007. "Brutus"