İçeriğe atla

Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio

Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio
DoğumScipio Nasica
MÖ 95
ÖlümMÖ 46
Hippo Regius

Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio[1] (yaklaşık MÖ 95 – 46), Romalı bir senatör ve askeri komutandı. Jül Sezar ile Magnus Pompey liderliğindeki Senato arasındaki iç savaş sırasında, Pompey'in sadık bir destekçisiydi. Lejyonları, Sezar'ın güçlerine karşı yenildiği Pharsalus ve Thapsus savaşlarında yönetti. Daha sonra intihar etti.

Hayatı

Scipio MÖ 95'te Praetor olan Publius Cornelius Scipio Nasica ve Licinia'nın oğlu olarak doğdu. Scipio'nun babası görevinden kısa bir süre sonra öldü.[2] İki oğlu ve iki kızı hayatta kaldı. Büyükbabaları Crassus tarafından evlat edinildi.[3]

Scipio MÖ 59'da Türbin kürsüsünde görevliydi. Ancak asilzade statüsü bu makamı elinde tutmasına karşı çıkıyordu. Scipio'nun bir pleb gensine tarafından evlat edinilmesi, onu teknik olarak bir tribünlüğe hak kazandırmıştı.[4] MÖ 57'de, evlatlık babasının ölümünden sonra, MÖ 55'te Pompey ve Marcus Crassus'un ikinci konsüllüğü sırasında Praetordu.

MÖ 53'te Scipio, Marcus Messalla ile beraber Interrex oldu. Pompey'in yeni dul kalan kızı ile evlendikten sonra MÖ 52'de konsül oldu.[5]

MÖ 49 yılının Ocak ayında Scipio senatoyu Sezar'a savaşı kaçınılmaz kılan ültimatom vermeye ikna etti. Galya fetihlerinden dolayı askerlik ve valilik görevlerini fazlasıyla dolduran Sezar'ı yargılamak için Roma'ya çağırmışlardı.[6] Scipio, Suriye eyaletinin prokonsülü oldu. Kışı geçirmek için kaldığı Suriye ve Asya'da gemi, asker ve para toplamak için genellikle baskıcı yöntemler kullanmıştı.

Sezar ile yaptığı son muharebe olan Hippo Regius Muharebesini kaybetti. Tüm Senatörler öldürülürken Scipio meşhur "Ölümü fethetmek" düşüncesi ile intihar etti.

Kaynakça

  1. ^ Chilver, Guy Edward Farquhar; Badian, Ernst (30 Temmuz 2015). "Caecilius Metellus Pius Scipio, Quintus, consul, 52 BCE". Oxford Research Encyclopedia of Classics (İngilizce). doi:10.1093/acrefore/9780199381135.013.1230. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  2. ^ Cicero, Brutus 212.
  3. ^ Ronald Syme, The Augustan Aristocracy (Oxford University Press, 1989), p. 244.
  4. ^ "Epigraphik Datenbank". db.edcs.eu. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  5. ^ Lily Ross Taylor, "Caesar's Colleagues in the Pontifical College," American Journal of Philology, vol. 63 (1942) 385–412, especially pp. 398, 412.
  6. ^ Batstone, William W.; Damon, Cynthia (26 Ekim 2006). Caesar's Civil War (İngilizce). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-803697-5. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gnaeus Pompeius Magnus</span> Romalı general ve devlet adamı (MÖ 106-48)

Gnaeus Pompeius Magnus veya Pompey, Roma Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde askeri ve politik liderdi. İtalya'nın kasabalarından gelen Pompey, kendini Roma asilzadeleri arasına sokabildi. Kendisine Magnus kognomenini de Lucius Cornelius Sulla vermişti.

Pharsalus savaşı MÖ 48 yılında Jül Sezar ile Pompey arasında Farsala'da olmuştur. Pompeius savaşı kaybetmiş ve Mısır'a kaçmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aemilius Lepidus</span>

Marcus Aemilius Lepidus MÖ 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yer almıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yer almış bu yüzden öldürülmüştü.

Lucius Marcius Philippus Roma'nın senatör ailelerinden birinin üyesiydi. Roma Kralı Ancus Marcius'un soyundandı. MÖ 60'ta praetordu ve MÖ 59'da Suriye'nin propraetoru oldu. Aynı yıl Jül Sezar'ın yeğeni Atia Balba Caesonia ile evlendi. Philippus'un önceki bir evliliğinden bir oğlu ve sonradan Genç Cato'nun karısı olacak olan Marcia adında bir kızı vardı. Bu evlilik karısının ölümü yüzünden son ermişti. Atia'nın önceki kocası Gaius Octavius Roma'ya dönerken ölmüş ve geride iki çocuk bırakmıştı. Bunlar Küçük Octavia ve Gaius Octavius idi. Philippus üvey evlatlarını kendi çocukları gibi bağrına basmıştı. MÖ 56'da Gnaeus Cornelius Lentulus Marcellinus ile birlikte konsüldü.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Junius Brutus</span>

Marcus Junius Brutus veya Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır. Bazı kaynaklarda Julius Caesar'ın evlatlık, bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Cassius Longinus</span>

Gaius Cassius Longinus Romalı senatör, Jül Sezar'a düzenlenen suikastın baş aktörlerinden biri ve Brutus'un kayınbiraderi.

<span class="mw-page-title-main">Sextus Pompeius</span>

Sextus Pompeius Magnus Pius ya da kısaca Sextus Pompeius, Roma Cumhuriyetinin sonlarında yaşamış Romalı general. İkinci üçlü hükümdarlık'in karşısına çıkan son muhaliftir.

Marcus Calpurnius Bibulus, Roma Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde yaşamış olan optimates kliğine mensup Romalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Servilia Caepionis</span>

Servilia Caepionis tarihi kaynaklarda adı geçen birkaç Romalı kadından biri. Marcus Junius Brutus'ün annesi, Genç Cato'nun üvey kardeşi, Julius Caesar'ın metresi.

Gaius Rabirius, Roma Cumhuriyetinin son yıllarında yaşamış olan ve Lucius Appuleius Saturninus'un ölümü ile bağlantısı bulunan Romalı senatör. Titus Labienus, Rabirius'un bu cinayette parmağı olduğu konusunda suçlamalarda bulunması için Jül Sezar tarafından cesaretlendirildi. Sezar'ın asıl amacı halkın egemenliğini ve tribünlerin dokulmazlığını destekleyen güncel hareketlerden kaynaklanabilecek tehlikeler konusunda Senatoyu ikaz etmekti. Perduellio suçlaması yeniden gündeme getirildi ve durum bu davaya müdahil yargıçlardan biri olarak kendisini seçtirmeyi başaran Sezar ve kuzeni Lucius Julius Caesar tarafından önceden haber alındı. Rabirius, Cicero ve Quintus Hortensius tarafından savunuldu ancak vatana ihanetten mahkûm olmaktan kurtulamadı. Temyiz etmek için halka gitmeye hazırlandığı sırada praetor Quintus Caecilius Metellus Celer askeri bayrağı Janiculum tepesinden sökerek toplantının ertelenmesini sağladı. Labienus kovuşturmayı başka bir duruşmayla yeniden başlatabileceği halde yapmadı ve Sezar'ın istediği şekilde davranarak davayı düşürdü

<span class="mw-page-title-main">Quintus Caecilius Metellus Pius</span>

Quintus Caecilius Metellus Pius Romalı devlet adamı. Pius adı MÖ 99 yılında babasın sürgünden dönmesi için gösterdiği uğraşlar için verilmiştir.

Gnaeus Pompeius, bazen Genç Pompey olarak çağrılır, Cumhuriyetin son dönemlerinde yaşamış olan Romalı politikacı ve general.

Cornelia Metella Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio Nasica'nın kızıdır. Babası Caecilii Metellii gens'i tarafından evlat edinildiği için tam adı Caecilia Metella'dır.

<span class="mw-page-title-main">Thapsus Muharebesi</span> Sezar İç Savaşında muharebe

Thapsus Muharebesi, 6 Nisan MÖ 46 tarihinde antik Tunus'un Thapsus (modern Ras Dimas kenti yakınlarında yapılan savaş. Marcus Porcius Cato, Genç ve Quintus Caecillius Metellus Scipio tarafından komuta edilen Optimates destekli Cumhuriyet Ordusu ile Populares destekli Jül Sezar'ın orduları arasında yapılmıştır. Savaşı Sezar'ın kazanmasıyla birlikte Afrika'daki direniş kırılmış ve Sezar mutlak güce bir adım daha yaklaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Aemilius Paullus Macedonicus</span>

Lucius Aemilius Paullus Macedonicus iki kez konsül seçilmiş olan Romalı devlet adamı ve politikacı. Ayrıca Antigonos hanedanı'na karşı Makedonya'nın hakimiyeti adına verilen Üçüncü Makedonya Savaşı'nı bitiren zaferi kazanmış başarılı bir askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Domitius Ahenobarbus (konsül MÖ 54)</span>

Lucius Domitius Ahenobarbus, Jül Sezar'ın düşmanı ve geç Roma Cumhuriyeti'nde aristokrat partinin (optimates) MÖ 54'te konsül seçilen güçlü bir destekçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sezar İç Savaşı</span> Roma Cumhuriyetinde iç savaş

Sezar İç Savaşı MÖ 49-45 yılları arasında Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmeden önceki son çatışmalarından biriydi. Jül Sezar ve Magnus Pompey arasında bir dizi siyasi ve askeri çatışma olarak tarihe geçti.