İçeriğe atla

Quentin Smith

Quentin Persifor Smith, (d. 27 Ağustos 1952, Rhinebeck, New York - ö. 12 Kasım 2020, Kalamazoo, Michigan), çağdaş felsefe ile ilgilenen Amerikalı bir filozof ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Western Michigan Üniversitesi'nde felsefe profesörüydü. Zaman felsefesi, dil felsefesi, fizik felsefesi ve din felsefesi alanlarında çalıştı. Smith, 140'ın üzerinde makale yayınladı ve üçü monografi olmak üzere, 10 kitabın yazarlığını ya da editörlüğünü yaptı.[1] Prometheus Books isimli yayınevinde editörlük yaptı ve 2001'den 2007'ye kadar felsefe dergisi Philo'nun baş editörüydü. William Lane Craig ile tanrının varlığı hakkındaki tartışmaları dikkat çekmişti.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Remembering Quentin P. Smith | Obituaries Archive |Joldersma & Klein Funeral Home". web.archive.org. 2 Mart 2023. 2 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2023. 
  2. ^ "Does God Exist? A Debate between William Lane Craig and Quentin Smith". web.archive.org. 8 Aralık 2022. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2023. 
  3. ^ "The Craig-Smith Debate: Does God Exist?". web.archive.org. 8 Aralık 2022. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Londra</span> Birleşik Krallıkın başkenti

Londra, İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Londra, Londra Belediye Başkanı ve Londra Meclisi tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Agnostisizm</span> Tanrının varlığının bilinemeyeceğini savunan öğreti

Agnostisizm ya da bilinemezcilik, en yaygın ve bilinen tanımıyla, tanrı veya tanrısal varlıkların bilinemez veya varlığı ile birlikte yokluğunun da kanıtlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Agnostik düşünce epistemolojik alanda yer alan bir felsefi görüş olmakla birlikte, zayıf agnostisizm, güçlü agnostisizm gibi alt türlere ayrılır. Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların, özellikle tanrı gibi daha yüksek bir otoritenin varlığına veya yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir. Bu fikir akımının destekçilerine agnostik denir. Agnostisizm kendi içinde de farklı görüşlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Araplar</span> aslen Arap Yarımadasında yaşayan ve arapça konuşan etnik ve ulusal grup

Araplar, çoğunlukla Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olmak üzere batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den, güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusu'na uzanan geniş Arap dünyası üzerinde yaşayıp yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip halktır.

<span class="mw-page-title-main">Barclays</span> Londra Merkezli Banka

Barclays, merkezi Londra, İngiltere'de bulunan çok uluslu bir İngiliz evrensel bankasıdır. Barclays, Barclays Execution Services adlı bir hizmet şirketi tarafından desteklenen Barclays UK ve Barclays International olmak üzere iki bölüm olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Wayback Machine</span> Internet Archive tarafından kurulan dijital arşiv

Wayback Machine, kâr amacı gütmeyen Internet Archive adlı kuruluş tarafından geliştirilmiş bir sayısal zaman kapsülüdür. Alexa Internet'ten derlenen içerikle çalışan, 1996 yılında oluşturulan ve 2001 yılında halka açılan Wayback Machine, kullanıcının "zamanda geriye" gitmesini ve web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü görmesini sağlar. Kurucuları Brewster Kahle ve Bruce Gilliat, Wayback Machine'i feshedilmiş web sayfalarının arşivlenmiş kopyalarını koruyarak "tüm bilgiye evrensel erişim" sağlamak için geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Branden Dawson</span> Amerikalı basketbolcu

Branden James Dawson, Amerikalı profesyonel basketbolcu. Kısa forvet pozisyonunda görev almaktadır. Gary, Indiana'da doğan Dawson, Lew Wallace Lisesi'nde okudu ve Michigan State Spartans'da kolej basketbolu oynadı. Michigan State'teki son sezonunda takımının NCAA turnuvasında Dörtlü Finale ulaşmasına yardımcı oldu.

Jim Holt Amerikalı bir filozof, yazar ve denemecidir. New York Times, The New York Times Dergisi, New York Kitap İncelemesi, The New Yorker, Amerikalı Bilgin ve Arduvaz'a katkıda bulundu. Kitabı Neden Dünya Var? 2013 yılında NYTimes'ın en çok satan ürünüydü.

Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe, genellikle G. E. M. Anscombe veya Elizabeth Anscombe olarak anılan, bir İngiliz analitik filozofuydu. Zihin felsefesi, eylem felsefesi, felsefi mantık, dil felsefesi ve etik üzerine yazdı. Analitik Thomizm'in önde gelen isimlerinden biriydi.

George Hamilton Smith, ateizm ve liberteryenizm üzerine yazıları ile tanınan Amerikalı yazar, editör, eğitimci ve konuşmacı.

<span class="mw-page-title-main">Tıp felsefesi</span> felsefe dalı

Tıp felsefesi, sağlık bilimleri alanındaki uygulamalar, kuramlar ve araştırmalarla ilgilenen bir felsefe dalıdır. Daha çok bilgi kuramı, metafizik ve bioetikle uyuştuğu kimi noktalarda tıp etiği alanlarına eğilir. Felsefe ve tıp ilişkisi Antik Yunanistan'da ortaya konmuş ve yüzyıllar boyunca devam edegelmiştir. Ancak tıp felsefesi, 19. yüzyıla kadar akademik bir disiplin olarak kabul görmemiştir. 20. yüzyılın sonunda tıp ve felsefe alanında çalışan akademisyenler arasında tartışmalar cereyan etmiş ve bu alanın ayrı bir akademik disiplin olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Son yıllarda ise tıp felsefesi üzerine eğilen dersler açılmış, dergiler ve kitaplar yayımlanmış ve konferanslar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sean M. Carroll</span>

Sean Micheal Carroll, Amerikalı doğalcı-ateist, teorik fizikçi, evrenbilimci, yazar ve düşünürdür. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünün Fizik departmanında Walter Burke Institute for Theoretical Physics alanında araştırma profesörü ve aynı zamanda Santa Fe Enstitüsünde profesördür. Ateizm, teizm eleştirisi ve doğalcılık savunuculuğu ile tanınır. Oldukça verimli ve bilim anlatıcısı olarak kabul edilir. 2007'de National Science Foundation tarafından NSF Seçkin Eğitmen Konuşmacı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Graham Oppy</span> Avustralyalı filozof

Graham Robert Oppy, ana araştırma alanı din felsefesi olan Avustralyalı filozof. Halen Monash Üniversitesi'nde felsefe profesörü ve Araştırma Dekanı Yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda Avustralya Felsefe Derneği'nin CEO'su, Australasian Philosophical Review'un baş editörü, Australasian Journal of Philosophy'nin yardımcı editörü olarak ve Philo, Philosopher's Compass, Religious Studies ve Sophia dergilerinin yayın kurullarında görev yapmaktadır. 2009 yılında Avustralya Beşeri Bilimler Akademisi üyesi seçilmiştir.

Erik Wielenberg, doğalcı ve teistik olmayan bir ahlaki gerçekçiliğin savunucusu olan Amerikalı filozoftur. DePauw Üniversitesi'nde felsefe profesörlüğü görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John Lennox</span>

John Carson Lennox, Kuzey İrlandalı bir matematikçi, biyoetikçi ve Hıristiyan apolojistidir. Din, etik, bilim ve inanç arasındaki ilişki üzerine pek çok kitap yazmıştır ve Richard Dawkins ile Christopher Hitchens dahil olmak üzere ateistler ile çok sayıda kamuoyu tartışması yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Godfrey-Smith</span>

Peter Godfrey-Smith, Sidney Üniversitesi'nde Tarih ve Bilim Felsefesi Profesörü olan Avustralyalı bir bilim filozofu ve yazardır. Öncelikle biyoloji felsefesi ve zihin felsefesi alanında çalışır ve ayrıca genel bilim felsefesi, pragmatizm ve metafizik ve epistemolojinin bazı bölümleriyle de ilgilenir. Godfrey-Smith, 2022'de Amerikan Felsefe Topluluğu'na seçildi.

Stathis Psillos, bir Yunan bilim filozofudur. Yunanistan'ın Atina Üniversitesi'nde Bilim Felsefesi ve Metafizik Profesörüdür. Batı Ontario Üniversitesi Rotman Felsefe Enstitüsü üyesidir. 2013-15'te Kanada'da bulunan Batı Ontario Üniversitesi'nde Rotman, Kanada Bilim Felsefesi Araştırma Kürsüsü'nü yürütmüştür.

2007 Kadınlar Avrupa Amatör Boks Şampiyonası, 15-20 Ekim 2007 tarihleri arasında Danimarka'nın Vejle kentinde gerçekleştirilmiştir.

2005 Kadınlar Avrupa Amatör Boks Şampiyonası, 8-15 Mayıs 2005 tarihleri arasında Norveç'in Tønsberg kentinde gerçekleştirilmiştir.