Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,
Porto şehri, Portekiz'in kuzeyinde Rio Douro nehrinin ağzında bulunmaktadır. 2021 sayımlarında 231.800 nüfusuyla ülkenin en önemli endüstri noktası ve aynı isimli vilayetin başkentidir. Doura Nehri'nin kuzey yakasında bulunan şehir merkezi 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınmıştır. Şehrin yerleşimi Roma İmparatorluğu'nun bir karakolu olduğu yüzyıllar öncesine dayanıyor. Adının kaynağının Latince adı Portus Cale, olduğu bilinir. Porto'nun en bilinen ihraç malı Porto şarabıdır. Bu özel şarap için yetiştirilen üzüm çeşitleri, Douro Nehri boyunca yetiştirilen üzüm bağlarını kapsamaktadır. 1756'da çıkarılan bir yasayla Porto şarabın üretiminde kullanılan üzüm çeşidi ve şarabın tarifi korunmaktadır.
Orhun Vadisi Moğolistan’ın göbeğinde, başkent Ulan Batur’dan 370 km uzaklıkta Orhun Nehrinin etrafında bulunmaktadır. Orhun Vadisi 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Orhun Vadisinin tarih açısından büyük önemi vardır. Uygur Kağanlığı ve bir zamanlar dünyanın en büyük imparatorluğu olan Moğol İmparatorluğu'nun başkentleri Orhun Vadisi’ndedir. Bu yüzden Orhun Vadisi Hun İmparatorluğu, Göktürk Kağanlığı, Uygur Kağanlığı ve Moğol İmparatorluğu’na ait arkeolojik kalıntılar, eski kent ve yerleşim merkezlerinin enkazları, yazılı ve dikil taşlar, mezarlar ve Budist tapınaklarının bulunduğu, çok sayıda tarihi bilgi içeren kültürel bir miras olarak kabul edilmektedir.
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.
Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.
Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.
Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.
Somerset, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde iki seviyeli bir metropoliten olmayan kontluk ve yine o bölgede bulunan tek seviyeli metropoliten olmayan yerel bölge/boroughlar için bir "törensel kontluk"'dur. Semorset Kontluğu'nun uzun bir tarihi olmakla beraber fiilen 1974'te kurulmuştur ve 1996'dan itibaren 1974'te kurulan Avon Kontluğu'nun ortadan kaldırılmasıyla bazı reorganizasyona uğramıştır. Somerset Kontluğu yerel idare merkezi Taunton kentindedir.
Uluru-Kata Tjuta Ulusal Parkı Avustralya'nın Kuzey Toprakları'nda bulunan, yüksekliği 348 metre olan, yerli halkların ataları tarafından yapılan çeşitli kitabeler taşıyan dünyaca ünlü bir kumtaşı monolit yükseltisidir. Ulusal park, Darwin'in 1431 kilometre güneyinde ve Alice Springs'in 440 kilometre güneybatı tarafında bulunur. Park 1326 kilometre kare alanı kapsar. Ulusal parkın adı, Uluru Kayası ve onun 40 kilometre batısındaki, Kata Tjuta'dan gelmektedir. Park UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.
Matobo Ulusal Parkı, Zimbabve'nin güneyindeki Bulawayo'nun 35 kilometre güneyinde yer alan granit tepeler ve ormanlık vadilerden oluşan Matobo veya Matopo Tepelerinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Tepeler 2 milyar yıl önce granit yüzeyin aşınması sonucu oluştu, oluşan tepelerden kayalar kopmuş ve geriye, üzerine bitki örtüsü serpiştirilmiş kırılmış tepecikler kalmıştır. Ndebele ulusunun kurucusu olan Mzilikazi, alana "Çıplak Tepeler" anlamına gelen Matobo adını vermiştir.
Richtersveld, dağlık bir çöl manzarası olup, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Kuzey Kap ilinin kuzey-batı köşesinde yer almaktadır. Düz, kumlu, kıyı ovalarından, volkanik kayalardan oluşan sarp keskin dağlara ve komşu Namibya ile sınır oluşturan Turuncu Nehir'in çağlayanlarına birçok doğal oluşumu kapsamaktadır. Bölgenin rakımı Cornellberg'de 1,377 metreye (4,518 ft) kadar ulaşmaktadır.
Calakmul, Meksika'nın Campeche Eyaleti'nde bulunan büyük Petén Havzası ormanlarının derinliklerinde yer alan bir Maya arkeolojik alanıdır. Guatemala sınırından 35 kilometre uzaklıkta yer alır. Calakmul, Maya ovalarında yer alan saklı şehirlerin en büyüklerinden birisidir. Günümüzde bölgede arkeolojik çalışmalar devam ederken Calakmul UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.
Kadişa Vadisi ya da Kadişa Boğazı, Lübnan'ın Şimal İli'ndeki Bşerri ve Zgarta ilçeleri arasında yer alan bir boğazdır. Vadi, Trablusşam'a vardığında Ebu Ali Nehri olarak da bilinen Kadişa Nehri tarafından oyulmuştur. Kadişa Aramice'de "Kutsal" anlamına gelmektedir, bu nedenle vadi Kutsal Vadi olarak da anılır. Vadi, Hristiyan keşiş topluluklarını yüzyıllar boyunca gizledi. Vadi Lübnan'ın kuzeyindeki el-Mekmel Dağı'nın eteklerinde bulunmaktadır.
Viñales Vadisi Küba'da yer alan karstik bir çöküntüdür. Vadi, 132 km2 (51 mi2) bir alana sahiptir ve Pinar del Río şehrindeki Viñales'in hemen kuzeyinde, Sierra de los Órganos dağlarında bulunur.
Río Plátano Biyosfer Rezervi, Honduras'ın Karayip kıyısındaki La Mosquitia bölgesinde yer alan 5,250 km²'lik bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanının büyük bir bölümü Río Plátano Nehri boyunca uzanır. Nesli tükenmekte olan birçok tür Honduras'ın en büyük ormanlarının da bir bölümünü oluşturan koruma alanı içinde yaşamaktadır. 1982 yılında bir Dünya Mirası alanı ve biyosfer rezervi olarak ilan edilmiştir. UNESCO, koruma alanını 2011 yılında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne eklemişitir.
San Ignacio Miní, 1632'de Arjantin'de, kolonici İspanyolların İspanyol sömürge döneminde Güney Amerika'da Paraguay Bölgesi'nde Cizvitlerin kurduğu birçok misyonerlik yerleşimlerinden biriydi. Günümüz San Ignacio vadisinin yakınında, Misiones Eyaletindeki Posadas'ın yaklaşık 60 km kuzeyinde bulunmaktadır. 1984'te Arjantin'de UNESCO tarafından Dünya Mirası alanı olarak belirlenen dört misyonerlik yerleşiminden biridir.
São Miguel das Missões, güney Brezilya'nın Rio Grande do Sul Eyaletinde yer alan bir belediyesidir. Belediye 1,246 kilometrekare alan kaplamaktadır ve belediyede 7,682 kişi yaşamaktadır.
Rudreshwara tapınağı olarak da bilinen Ramappa Tapınağı, Güney Hindistan'daki Telangana eyaletinde bulunan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Warangal'dan 66 kilometre (41 mi), Mulugu'dan 15 kilometre (9,3 mi), Haydarabad'dan 209 kilometre (130 mi) uzakta yer almaktadır. Mulugu ilçesinin Venkatapur mandalında, 13. ve 14. yüzyıllarda görkemli zamanlar geçiren Palampet köyündeki bir vadide yer almaktadır. Tapınaktaki bir yazıttan edinilen bilgiler, yapının MS 1213'te bir Kakatiya generali olan Recharla Rudra tarafından, Kakatiya hükümdarı Ganapati Deva döneminde inşa edildiğini göstermektedir.
Erdeşir Pāpakan Sarayı, aynı zamanda Ateş-kadehi آتشکده olarak da bilinir, Dezh Dokhtar'ın bulunduğu dağın eteklerinde bulunan bir kaledir. MS 224'te Sasani İmparatorluğu Kralı I. Erdeşir tarafından inşa edilmiş, antik Gor kentinin iki kilometre kuzeyinde yer almaktadır.