
Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

Ottawa, Kanada'nın başkenti ve dördüncü büyük kentidir. Ottawa Vadisi'nde kurulan kent, Ontario eyaletinin güneydoğu ucundadır ve hemen Québec eyaleti sınırındadır. Ottawa ve nehrin karşısındaki Québec'de bulunan Gatineau şehri birlikte Ulusal Başkent Bölgesi'ni oluşturur. Toronto'nun 400 kilometre doğusunda, Montreal'in ise 250 kilometre batısında yer almaktadır.

Quebec, Kanada'nın doğu bölgesinde en büyük eyaleti olmasının yanı sıra Kanada'da sadece Fransızcanın resmî dil olduğu tek eyalettir.

Montreal ya da Fransızca Montréal, Québec eyaletinin en büyük, Kanada'nın ise ikinci büyük kentidir. Kent, Paris'in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir. Kent merkezinin nüfusu 1,9 milyon olmakla birlikte, Montreal Metropoliten Bölgesi'nin nüfusu, 2011 yılı itibarıyla 3.824.221'dir. 1642'de Ville-Marie veya "City of Mary" olarak kuruldu, şehrin göbeğindeki üçlü tepeli tepe. Şehir, adını şehirle aynı kökenden alan Montreal Adası ve en büyüğü Île Bizard olan çok daha küçük birkaç çevre adasında merkezlenmiştir. Şehir, ulusal başkent Ottawa'nın 196 km doğusunda ve eyalet başkenti Quebec City'nin 258 km güneybatısındadır.

Kanada Günü, Kanada'da milli bayram olarak kutlanan gündür. Bu gün içerisinde, Kanada'daki tüm devlet kurumları, okullar ve şirketlerin çoğu tatil edilmektedir. 1 Temmuz günü, bugünkü Kanada'nın kökeni olan dört eyalet'ten oluşan federasyona yerel yönetim hakkının verildiği gün kutlanır. 1982 yılına kadar Dominyon Günü olarak kutlanan gün, 27 Ekim 1982 tarihinde alınan kararla "Kanada Günü" adını aldı ve daha milliyetçi bir yapı kazandı.

Millî bayram veya Ulusal bayram, bir ülkede kutlanan ulusal içerikli bayramlara verilen addır. Amerikan Bağımsızlık Günü, Cumhuriyet Bayramı, Kanada Günü buna örnek verilebilir. Genelde milliyetçi bir içeriğe sahip olan bu bayramlar; o ülkenin ulusal bağımsızlık savaşını kazandığı gün, resmen tanındığı gün, önemli bir olaya şahit olduğu gün ya da etnik-mitolojik önemi olan bir gün kutlanabilir. Millî bayram genellikle resmî tatildir. Birçok ülkede birden fazla millî bayram vardır. Danimarka ve Birleşik Krallık, millî bayramı olmayan tek ülkelerdir.

Fransızca adıyla Ô Canada, İngilizce adıyla O Canada Kanada’nın ulusal marşıdır. Marşın ismi Türkçeye Ey Kanada olarak çevrilebilir.

National Hockey League (NHL) (Fransızca: Ligue nationale de hockey (LNH); "Ulusal Hokey Ligi"), Kuzey Amerika'da bir uluslararası profesyonel erkekler buz hokeyi ligidir. NHL genel olarak on beşer takımdan doğu ve batı olmak üzere iki konferansa bölünmüştür. Her bir konferans 5 takımlı 3 grup tarafından oluşturulur. NHL, 4 takımla, 1917 yılında Montreal, Quebec, Kanada'da kuruldu. Günümüzde 24 takım ABD'den ve 7 takım Kanada'dan olmak üzere toplam 31 takımdan oluşmaktadır. NHL diğer ülkelerdeki buz hokeyi liglerinin aksine oynanan maçlarda beraberlik ihtimali yoktur. Normal sürenin sonunda takımlar eşitliği bozamaz ise uzatmalar oynanarak galip takım belirlenir.

Yeni Fransa Naipliği (Nouvelle-France) 1534'te Saint Lawrence Irmağı'nın Jacques Cartier tarafından keşfini izleyen süreçte Fransız egemenliğinde kalmış ve 1763'te İspanya ve Büyük Britanya'ya bırakılmış olan bölgedir. Meksika Körfezi, Newfoundland ve Hudson Körfezi 1721'de bölgenin sınırları içinde bulunuyordu. Bölge daha sonra yönetsel bağımsızlığı bulunan beş sömürgeye ayrılmıştır. Bunlar, Kanada, Acadia, Hudson Körfezi, Newfoundland ve Louisiana'dır.

İsviçre Ulusal Günü İsviçre'nin ulusal bayramıdır. 1994 yılından itibaren İsviçre'de 1291 Federal Beyannamesine atfen her yılın 1 Ağustos günü resmi bayram olarak kutlanmaktadır.

Labrador Yarımadası Kanada'nın doğusunda yer alan büyük bir yarımadadır. Batıda Hudson Körfezi, kuzeyde Hudson Boğazı, doğuda Labrador Denizi ve güneydoğuda Saint Lawrence Körfezi ile çevrilidir. Yarımada Newfoundland ve Labrador eyaletinin Labrador bölümünü ve Québec eyaletinin Saguenay-Lac-Saint-Jean, Côte-Nord ve Nord-du-Québec bölgelerini içermektedir. 1.400.000 km2 (541.000 sq mi) bir alanı kaplar. 2006 nüfus sayımına göre 150.000 civarında nüfus barındırmaktadır.
Clément Perron, Kanadalı film yönetmeni, yapımcısı ve senarist.

Jean-Baptiste-Camille Corot, Fransız izlenimci ressam.

Alceste operası Fransiz saray bestecisi olan Jean-Baptiste Lully tarafından hazırlanan 1 prolog ve 5 perdeden oluşan "trajedi-lirik" janrında bir opera eseridir. Eserin orijinal Fransızca librettosu Philippe Quinault tarafından ünlü antik Grek tiyatro yazarı ʽEuripedesʼ'in Alcestes adlı trajedi oyunundan uyarlama hazırlanmıştır. Eserin prömiyer temsili Fransızca olarak 19 Ocak,1674'te Paris'te "Jeu de Paume du Bel-Air"'de sahnelenmiştir.

Bastille Günü her yılın 14 Temmuz günü kutlanan Fransa'nın ulusal bayramı.
Monique Mercure, CC, Kanadalı oyuncu.

Jean-Baptiste Djebbari Fransız bürokrat, bakan.

Pizzagetti, Kanada'nın Québec eyaletinde ortaya çıkmış bir yemektir. Yemek, domates soslu spagetti ile bir dilim pizzadan meydana gelir. Her iki yemek de İtalyan mutfağından olmasına rağmen pizzagetti, İtalya'da bilinmemektedir.

Jean-Pierre Ferland,, Kanadalı şarkıcı-söz yazarı, yazar ve şair.
Sansculottides ya da Epagomene, Fransız Devrimi'nin ardından 1793-1805 yılları arasında kullanılan Fransız cumhuriyetçi takviminde yılın son ayını takip eden günlerdir.