İçeriğe atla

Quatre Bras Muharebesi

Koordinatlar: 50°34′16″N 4°27′11″E / 50.571°K 4.453°D / 50.571; 4.453
Quatre Bras Muharebesi
Yüz Gün
Tarih16 Haziran 1815
Bölge
Quatre Bras, günümüzde Belçika
Sonuç İngiliz-Müttefiklerin taktiksel zaferi[1]
Fransızların stratejik zaferi[2]
Taraflar
Fransa İmparatorluğuYedinci Koalisyon:
 Birleşik Krallık
 Hollanda
Hannover
Nassau
Braunschweig
Komutanlar ve liderler
Michel NeyBirleşik Krallık Arthur Wellesley
Hollanda II. Willem
Frederick William (ölü)
Güçler
18,000 piyade
2,000 süvari
32 top
8,000 piyade
16 top
Takviye birlikler:
36,000 piyade
70 top
Kayıplar
4,140 ölü ya da yaralı 4,800 ölü ya da yaralı[3]


Quatre Bras Muharebesi, 16 Haziran 1815'te, Waterloo Muharebesi'nden iki gün önce meydana gelen Fransız güçleri ile Koalisyon orduları arasındaki çatışma. Savaş, Quatre Bras'ın yakınlarında gerçekleşti. Wellington Dükü'nün İngiliz müttefik orduları ile Fransız Mareşal Michel Ney komutası altındaki Napolyon Bonapart'ın Fransız Armée du Nordun sol kanadı arasında gerçekleşti.

Savaşın sonucu taktiksel olarak kararsızlık olsa bile, Napolyon, Wellington kuvvetlerinin aynı gün Fransızların kazandığı Ligny Muharebesi'nde Prusya ordusuna yardım etmesini önlemek için daha büyük stratejik amacına ulaştı.

Kaynakça

  1. ^ Chesney 1874, ss. 145, 114, 116; ve Siborne 1895, s. 195.
  2. ^ Becke 1911, s. 378.
  3. ^ Hofschröer 2005, s. 71.

Daha fazlası

  • Fletcher, Ian; ‘A Desperate Business’: Wellington, the British Army and the Waterloo Campaign; Spellmount Publishers
  • Libert, Alfons. The Battle of Quatre-Bras 28 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Erwin Muilwijk, Quatre Bras, Perponcher's gamble, Sovereign House Books, 2013. 978-90-819318-2-3. Gives full account of the Netherlands troops that fought at Quatre-Bras, based on many unknown primary sources.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ligny Muharebesi</span>

Ligny Muharebesi, 16 Haziran 1815 tarihinde, Waterloo Savaşı'ndan iki gün önce gerçekleşti. Napolyon ve ünlü Fransız Grande Armée ordusu ile feldmareşal Blücher komutasındaki Prusya Krallığı ordusu savaş meydanında karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız İmparatorluğu</span> Napolyon Bonapartın kurduğu eski bir ülke

Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator ilan etti. Takip eden süreçte Fransa Koalisyon Savaşları sonucu Avrupa'nın önemli bir kısmını kontrolü altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Wellesley</span> 1. Wellington Dükü

Arthur Wellesley, lakabı Demir Dük, Napolyon Savaşları sırasında Britanya ordusu komutanlığı ve sonradan başbakanlık (1828-1830) yapan asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Austerlitz Muharebesi</span>

Austerlitz Muharebesi veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vitoria Muharebesi</span>

Vitoria Muharebesi Britanya, Portekiz ve İspanya Ordularına komuta eden Wellington Dükünün, Joseph Bonaparte ve Mareşal Jean-Baptiste Jourdan komutasındaki Fransa Ordusunu İspanya’daki Vitoria yakınlarında yendiği ve Yarımada Savaşını zaferle sonlandıran muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vitebsk Muharebesi (1812)</span> Napolyon Savaşları sırasında Ruslarla Fransızlar arasında yapılan muharebe

Vitebsk Muharebesi, 26 ve 27 Temmuz 1812 tarihinde gerçekleşmiş Napolyon Savaşları sırasında Napolyon'un Rusya Seferi'nde yapılan ve Fransız Ordusu'nun taktiksel zaferi ile sonuçlanmış savaştır. Bozguna uğrayan Ruslar, buradan da taktiksel olarak geri çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

<span class="mw-page-title-main">Landshut Muharebesi (1809)</span> I. Fransa Cumhuriyeti ile Avusturya İmparatorluğu arasında yaşanan savaş

Landshut Muharebesi, 21 Nisan 1809'da I. Napolyon yönetimindeki Fransız ordusu, Württemberg ve Bavyera arasında 77.000 kişilik ordunun General Johann von Hiller yönetiminde 36.000 Avusturyalı arasındaki çarpışma. Avusturyalılar, sayıca az olsa da, Napolyon gelene kadar net bir Fransız zaferi haline gelinceye kadar savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Friedland Muharebesi</span>

Friedland Muharebesi Napolyon Savaşları ve Dördüncü Koalisyon sırasında, I. Napolyon tarafından yönetilen Fransa İmparatorluğu ordularıyla Kont von Bennigsen liderliğindeki Rus İmparatorluğu orduları arasında gerçekleşen büyük bir savaş. Napolyon ve Fransızlar, savaşın sonunda Alle Nehri'ne düzensizce geri çekilmesine neden olan Rus ordusuna karşı kesin bir zafer elde ettiler. Savaş, Rusya'nın Pravdinsk kasabası yakınlarında günümüzdeki Kaliningrad Oblastı'nda gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Arcis-sur-Aube Muharebesi</span>

Arcis-sur-Aube Muharebesi, Napolyon'un komutasındaki Fransız ordusunun Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Schwarzenberg Prensi Karl Philipp liderliğindeki çok daha büyük bir Koalisyon ordusuyla karşı karşıya geldiği muharebe. Savaşın ikinci gününde, İmparator Napolyon Koalisyon güçlerinin daha üstün sayıda olduğunu fark etti ve hemen geri çekilme emri verdi. Avusturya Mareşali Karl Philipp, Napolyon'un geri çekildiğini fark ettiğinde, Fransızların çoğu muharebeden ayrılmıştı. Koalisyon orduları, kalan Fransız ordusunun güvenli bir şekilde kuzeye çekilmesini engelleyemedi. Bu muharebe, Napolyon'un Saint-Dizier Muharebesi ile Elba'ya sürgün edilmeden bir önceki savaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

Jan Willem Pieneman Kuzey Hollandalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">François Étienne Kellermann</span>

François Étienne de Kellermann, Napolyon Savaşları'ndan tanınan bir Fransız general. François Christophe de Kellermann'ın oğlu ve diplomat François Christophe Edmond de Kellermann'ın babasıdır.

Merkezi Mevzi Stratejisi, Napolyon Savaşları'nda Napolyon tarafından takip edilen önemli bir taktik doktrindi. İşbirliği yapan iki ordu birleşmeden aralarından birine saldırmayı, biri kaçana kadar çarpışmayı sürdürmeyi ve ardından diğeriyle yüzleşmek için dönmeyi içeriyordu. Strateji, daha büyük bir kuvveti yenmek için daha küçük bir kuvvetin kullanılmasına olanak sağlıyordu. Bununla birlikte, bu taktikler İtalya Cephesi'nde, Ligny ve Quatre Bras savaşlarında başarılı olsa da, Waterloo Savaşı'nda başarısız oldu ve Napolyon, İngiliz ve Hollanda kuvvetlerinin Prusya kuvvetleri ile birleşmesini engelleyemediği için yenildi.