İçeriğe atla

QuarkXPress

QuarkXPress ("Quark"), WYSIWYG (What You See Is What You Get, Türkçe kelime anlamıyla "Gördüğünüz Şey Aldığınız Şeydir") ortamında karmaşık sayfa yapıları oluşturma ve düzenleme için bir bilgisayar uygulamasıdır. Mac OS X ve Windows üzerinde çalışmaktadır. İlk olarak 1987'de Quark, Inc. tarafından yayınlanmıştır ve hâlen onlara aittir ve yayımlanmaktadır. En son sürümü QuarkXPress 10'dur ve Arapça, Çince, Fransızca, Japonca, Korece, Rusça ve İspanyolca da dâhil olmak üzere İngilizce (Uluslararası ve ABD) ve 36 başka dilde yayın imkânı sağlamaktadır. QuarkXPress el ilanlarından karmaşık sayfa düzenleri gerektiren dergi, gazete, katalog ve benzeri basılı malzemelere kadar öncelikle her türlü yapıyı üretmek için bireysel tasarımcılar ve büyük yayınevleri tarafından kullanılmaktadır.

Adobe InDesign beraberinde o piyasaya hükmetmektedir.

Geçmişi

QuarkXPress'in ilk sürümü 1987'de Macintosh için piyasaya çıkarılmıştır. 1992'de bir Microsoft Windows sürümü ortaya çıkmıştır. 1990'larda QuarkXPress hızla profesyonel sayfa tasarımcıları, dizgi sanayisi ve matbaacılar tarafından yaygın bir biçimde kullanılmış oldu. Özellikle (1996'da piyasaya çıkmış) 3.3 Mac sürümü Apple'ın TrueType yazı tiplerine ek olarak Adobe'nin Postscript yazı tipleriyle da sorunsuz bir şekilde çalışarak kararlı ve sorunsuz olarak görülmüştür. QuarkXPress başlangıçta üçüncü parti geliştiricilere masaüstü uygulamasına yönelik özel eklenti özellikleri oluşturma imkânı veren XTensions adlı bir uygulama proglama arayüzünü içine almıştır. 1989'da tanıtılmış XTensions Apple Computer'ın HyperCard'ı beraberinde diğerlerine uygulamaları için yazılım eklentileri oluşturmaya imkân vererek geliştiricinin ilk örnekleri arasındaydılar. 1990'lı yıllarda yaklaşık olarak %90 kâr sahibi olarak Quark reddedilen 1989 yılında Adobe'nin çoğunluk hissesini düşmanca satın almaya kalkışmıştır. Quark'ın aşırı derecede uzun yenilik dönemleri olduğu ve çok pahalı olan eleştirinin yanında o davranış 1999'da Adobe'u Adobe InDesign'ı piyasaya sürmeye teşvik etmiştir.

QuarkXPress'in sürüm 5'i 2002'de InDesign aynı hafta içinde piyasaya çıktığında Quark Mac OS X'i desteklemediği gibi Apple'ın kullanıcı temeli ile bir anlaşmazlık doğurmuştur. Aynı zamanda Quark CEO'su Fred Ebrahimi "Macintosh platformunun daralmakta olduğunu"

Kullanımı ve özellikleri

QuarkXPress, kullanıcının, metin ya da grafiklerle doldurulacak olan ("kutular" denilen) bir belgenin alanlarını tanımlamasını sağlar. Kutular adlı şekiller çok çeşitli olarak oluşturulabilir. Saydamlığı çeşitli düzeylerde ve katmanlı verilen kutular, yeniden şekillendirilebilir. Kutuların metin sürümüne yerleştirilmiş içeriği, tipografik kontroller dizisiyle birlikte profesyonel dizgi işletmeleri tarafından gereğince verilir. Font temel işlevselliğine ek olarak hizalama, aralık, renk ve paketi; kerning, bir hat boyunca metin eğrisi gibi profesyonel düzey dizgi seçenekleriyle de kullanıcılarına sağlıyor. Yazılım, bir inçin bir kutu içindeki tek binde bir doğruluğuyla hem kutu konumlandırması hem de grafik ya da metin konumlandırması sağlar. Renk denetimi, diğer çeşitli renk aralığı seçenekleriyle birlikte standart Pantone baskı makinesi veya Hexachrome mürekkeplerinin tam kullanılmasını sağlar. QuarkXPress ayrıca hem Postcript hem de PDF çıktısı ile kompozit iş akışları yeteneğini sunar. İlave olarak QuarkXPress, proje senkronizasyonu, çoklu geri alma/yineleme işlevselliği, XML ve web sayfası (HTML/XHTML) özellikleri ve doğrudan PDF alma ve çıktı desteği sunar.

Sürüm 6.5, 2004 yılının sonunda yayınlandı; Photoshop biçimi (PSD) için geliştirilmiş destek eklendi. PSD entegrasyonu ve resim işleme özellikleri, QuarkXPress'in Macworld Editor's Choice 2004 (Macworld Editörü'nün Seçimi) dalında çok sayıda ödül almasını sağladı. Sürüm 7'ye OpenType, Unicode, JDF ve ayrıca PDF verme desteği eklendi. Renk düzeyinde doğal saydamlık gibi benzersiz özellikler QuarkXPress 7'ye de eklendi. QuarkXPress'in kompozisyon bölgeleri özelliği, çok kullanıcılı yetenekleriyle aynı sayfa üzerinde farklı bölgeleri düzenlemek için birden fazla kullanıcının izniyle sadece bu masaüstü uygulaması yapar. (...) QuarkXPress, bir belgeyi akış öncesine kadar yetenek de sağlar. Kendisinin ve kullanıcının izin verdiği çakışan nesneye doğrudan sıçraması için proje uygulaması içinde çalışır. Adobe, InDesign CS4'ten itibaren benzer bir özelliği uygulamaya koydu. Aynı zamanda akıllı şablonlar ve kaynak paylaşımına olanak tanıması sebebiyle kullanıcı tanımlı cetveller, çıktı gözlüğü ve yapı gözlüğü de kullanılabilir. Güncel sürüm, QuarkXPress 8'in Al Import ve küresel bir dosya biçimi, PDF 1.7 verme, sürükle ve bırak desteği, tamamen yeni bir kullanıcı arayüzü vardır. Sınırsız taban çizgisi ağlarını takip etmesi için sayfalara ve kutulara tasarım ağları atanabilir. Karakteri ve miktarı ile kutu dışına asılması için asılı karakterler uygulanıp özelleştirilebilir. Bu ilk sürümü video, animasyon ve etkileşimli olarak, Web ve Flash sesi de dahil olmak üzere tasarımcıların baskı içeriği oluşturmasına olanak veren yerleşik Flash yazmayı içermektedir. Adobe Flash'ın aksine, tasarımcıların programı öğrenmesine gerek kalmadan bunu yapabilir.

QuarkXPress 8, Mac OS X v10.4 ("Tiger"), Mac OS X v10.5 ("Leopard"), Windows XP SP2 ve Windows Vista, 32 bit ve 64 bit için kullanılabilir. Mac sürümü, PPC- ve Intel tabanlı Mac'ler üzerinde çalışan bir evrensel binary'dir. QuarkXPress 8, Ekim 2008'de Yılın Baskı Yayıncılığı Yazılımı MacUser Ödülü'nü kazandı.

Sunucu sürümü

2003 yılının başında Quark, QuarkXPress'in QuarkDDS denilen bir sunucu sürümünü yayınladı. Bu bir web tarayıcısında sayfa düzenlemeyi ve sayfa düzeni sağlar. QuarkXPress Server, kişiselleştirilmiş pazarlama için değişken dijital basım ve perakendeciler için katalog nesli, reklam ajanslarında reklam otomasyon iş akışları, basılı malzemelerin özelleştirme ve sıralama etkinleştirmesi için web için baskıya doğru kurumsal intranetlerde sıkça kullanılır. Onlara ihtiyaç duyulduğunda çoğu özelleştirilmiş içeriği, şirketlerin dijital olarak basmasına imkân tanır. Sistem, XML'e dayanmaktadır. Sistem, çoğu kez talep üzerine baskı yazılımının içine yerleştirilmiştir. 2006 yılında Quark, "QuarkXPress Server" yerine QuarkDDS diye yeniden adlandırdı.

Sürüm geçmişi

  • QuarkXPress 1 (1987) - Yalnızca Mac OS.
  • QuarkXPress 2 (1989) - İlk İngilizce olmayan sürümleri (Örneğin; Fransızca, Almanca).
    • QuarkXPress 2.1 (1989) - Geliştirilmiş baskı kontrolü, kullanıcı tarafından tanımlanabilen kerning tabloları gibi.
  • QuarkXPress 3 (1990) - Ölçüm paleti ve kütüphaneler desteği ile ilk sürümü.
    • QuarkXPress 3.1 (1992) - Windows için de desteklenen ilk sürümü.
    • QuarkXPress 3.2 (1993) - Applescript ve renk yönetimi desteğiyle ilk sürümü.
    • QuarkXPress 3.3 (1996) - Özgün PPC desteği için ilk sürümü. İlk Passport Sürümü (isteğe bağlı).
    • QuarkXPress 3.32 (1996) - QuarkImmedia için destek. Bu Windows 3.x üzerinde çalışan son sürümüdür (Win32'nin kurulu olması gerekmektedir.).
  • QuarkXPress 4 (1997) - Bézier eğrileri ile ilk sürümü. Önemli arayüz iyileştirmeleri, açılır araçlar ve sekmeli iletişim kutuları. Windows 3.x artık desteklenmemektedir.
    • QuarkXPress 4.1 (1999) - PDF ve XML desteği için de ilk sürümü.
  • QuarkXPress 5 (2002) - Dışa HTML verme ve tabloları önerme ile ilk sürümü.
    • QuarkXPress Server (QuarkDDS) yayınlandı.
  • QuarkXPress 6 (2003) - Mac OS X desteği ile ilk sürüm.
    • QuarkXPress 6.1 (2004) - Excel Import filtresi ile ilk sürüm.
    • QuarkXPress 6.5 (2004) - Document Object Model desteği ve resim düzeltme özellikleri ile de ilk sürümü.
    • QuarkXPress 6.52 (2006) - Hata düzeltme yayımı, Quark 7 sürümü ardından yayınlandı.
  • QuarkXPress 7 (2006) - OpenType, Unicode, PDF/X, Gölgelendirmeler/Saydamlıklar, İş Tanımlama Biçimi ve Kompozisyon Bölgeleri desteği ile ilk sürümü.
    • QuarkXPress 7.01 (8 Ağustos 2006) - Intel Mac'ler (Universal binary), artı PPML destekleyen ilk sürüm.
    • QuarkXPress 7.02 (2006) - Passport'ta isteğe bağlı dil desteği.
    • QuarkXPress 7.1 (2007) - Performans güncelleştirmesi.
    • QuarkXPress 7.2 (2007) - Windows Vista desteği ile ilk sürüm, isteğe bağlı diller.
    • QuarkXPress 7.3 (2007) - Arttırılmış kullanıcı arayüzü yerelleştirmesi, iyileştirilmiş performans ve kararlılık.
    • QuarkXPress 7.31 (2007) - Windows Vista'da sertifikasyon, Mac OS X 10.5 "Leopard" desteği, yazım denetimi için geliştirmeler.
    • QuarkXPress 7.4 (2008) - Yalnızca QPS müşterileri için, genel olmayan sürüm.
    • QuarkXPress 7.5 (2008) - Hata düzeltme sürümü, Quark 8 sürümünün hemen ardından yayımlandı.
  • QuarkXPress 8 (2008) - Yeni kullanıcı arayüzü, sürükle & bırak desteği, doğrudan görüntü işleme, özelleştirilebilir optik kenar hizalaması, çoklu taban çizgisi ağları, Doğu Asya (dil) desteği, dahilî Flash yazma.
    • QuarkXPress 8.01 (2008) - Yazım denetleyicisi geliştirmeleri.
    • QuarkXPress 8.02 (2009) - Beş yeni dil ve yeni Pantone kitaplıkları.
    • QuarkXPress 8.1 (2009) - Sayısal ölçek, doğal saydamlık (PDF-X/4) ve PDF'te katmanlar, gelişmiş yazım denetimi ve diğer özellik iyileştirmeleri. Snow Leopard ve Windows 7 desteği.
    • QuarkXPress 8.12 (2009) - Hata düzeltme sürümü.
    • QuarkXPress 8.15 (2010) (Yalnızca Mac OS X) - Apple donanımlarındaki etkinleştirme sorunlarını düzeltir.
    • QuarkXPress 8.16 (2010) - Hız optimizasyonları.
  • QuarkXPress 9 (2011) - İç içe stil oluşturma, demirlenmiş elemanlar dışında metin kutuları, madde imleri ve numaralandırma, şekil sihirbazı, çoklu görüntü alma ve ePub eksport özelliği
    • QuarkXPress 9.0.1 (2011) - Hata düzeltme sürümü.
    • QuarkXPress 9.1 (2011) - QuarkXPress üzerinden iPad için multimedya uygulamaları eksport etmemizi sağlayan "App Studio", eklenmesi. Resmen Mac OS X Lion destekleyen ilk sürüm
    • QuarkXPress 9.2 (2012) - ePub 3.0 eksport seçeneği, Sıfırdan ePub hazırlama özelliği, AppStudio için iOS5 desteği ve bazı düzeltmeler.
    • QuarkXPress 9.2.1 (2012) (Yalnız Mac OS X için) - Lion 10.7.3 versiyonu için görünmeyen simgeler durumunun düzeltilmesi
    • QuarkXPress 9.2.1.1 (2012) - iPad retinalar için eksport etme özelliği
    • QuarkXPress 9.3 (2012) - Amazon Kindle için direkt eBooks eksport edebilme, artı EPS ve PDF renk yönetimi dahil olmak üzere diğer küçük düzeltmeler doğrudan eBooks eksport özelliği
    • QuarkXPress 9.3.1 (2012) - OS X Mountain Lion (10.8) Gatekeeper özelliği ile uyumluluk.
    • QuarkXPress 9.3.1.1 (2012) - Yazım denetleyicisindeki hatalar giderildi.
    • QuarkXPress 9.5 (2012) -  Android ve diğer platformlar üzerinde 100% HTML5 tabanlı içerik oluşturulması
    • QuarkXPress 9.5.1 (2013) - Sayfa yığınları ve bazı hata düzeltmeleri
    • QuarkXPress 9.5.1.1 (2013) - Hata düzeltmeleri
    • QuarkXPress 9.5.2 (2013) - İndirme yöneticisi, Hata düzeltmeleri
    • QuarkXPress 9.5.3 (2013) - PDF eksport etme sürecinde oluşan hatalar giderildi.
    • QuarkXPress 9.5.4 (2013) - OS X Mavericks desteği
  • QuarkXPress 10 (Eylül 2013)
    • QuarkXPress 10.0.1 (2013) -  OS X Mavericks ve Windows 8.1 desteği

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">InDesign</span>

InDesign, Adobe firmasının ürettiği, çok yönlü bir masaüstü yayıncılık yazılımı. Firma içi kod adı olan K2 olarak da bilinir. Baskı, tablet aygıtlar ve diğer ekranlar için sayfa tasarımları yapılmasına olanak sağlar. Türkiye'de Auto Info, Byte; yurt dışında New York Times gibi bazı basılı yayınlar bu programda hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Scribus</span>

Scribus, özgür ve ücretsiz bir masaüstü yayıncılık yazılımı. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmeye yönelik olarak ticari seviyede kullanılmaktadır. QuarkXPress ve InDesign gibi masaüstü yayıncılık araçlarına özgür ve ücretsiz bir seçenek sunar. Windows, Linux, Mac OS X başta olmak üzere birçok işletim sistemini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash</span> vektörel grafik yazılımı

Adobe Flash Player, Adobe şirketinin Macromedia şirketinden satın alıp çıkardığı Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir vektörel grafik yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Leopard</span> İşletim sistemi sürümü

Mac OS X Leopard, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış altıncı nesil bir Mac OS X bilgisayar işletim sistemidir. Sürüm bu kez kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri olan Leopar ismi ile isimlendirildi. Leopar, Mac OS X Tiger'ın halefi olarak 26 Ekim 2007 tarihinde sunuldu ve iki sürümü mevcuttur: kişisel bilgisayarlar için uygun bir masaüstü sürümü ve sunucu sürümü, Mac OS X Server. Fiyat olarak, masaüstü sürümü için 129 dolar ve Server için 499 dolar fiyatla satılıyordu. Leopard, ardılı olarak Mac OS X Snow Leopard sürümü ile değiştirildi. Leopard yalnızca "Snow Leopard" işlevleri gibi Mac tabanlı Intelde PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X'in son sürümü oldu. Apple Software Update yöntemi ile güncelleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Snow Leopard</span> Appleın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS Xin yedinci ana sürümüdür.

Mac OS X Snow Leopard veya Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Apple'ın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS X'in yedinci ana sürümüdür. Apple CEO'su Steve Jobs, Snow Leopard'ı WWDC 'da 9 Haziran 2008 tarihinde duyurdu ve Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bertrand Serlet tarafından geliştiricilere özel olarak gösterildi. İlk genel gösteri, Dünya Çapında Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Serlet ve Phil Schiller tarafından, WWDC 2009'da sunulmuştur.

iOS 7 2013 mobil işletim sistemi

iOS 7 Apple Inc. tarafından iOS 6'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 7. versiyonudur. 10 Haziran'da gerçekleşen 2013 Worldwide Developers Conference'da duyurulmuş ve 2013 sonbaharında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır. 10 Haziran 2013'te iOS 7 Beta 1 duyuruldu ve WWDC açılış konuşmasının ardından iOS Geliştirici Programı kayıtlı geliştiriciler için yayınlandı. Versiyon iPhone 4 ve iPod Touch 'de desteklendi. 24 Haziran 2013 tarihinde geliştiriciler için OS 7 Beta 2 serbest bırakıldı ve iPad 2 ve iPad Mini için destek eklenildi.10 Eylül 2013 tarihinde, iPhone olayında iOS 7 sürümünün kamuya iPhone, iPod Touch ve iPad için, 18 Eylül 2013 tarihinde yayımlanacağı duyuruldu. iOS 7 Golden Master olaydan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.Sürümün resmi tanıtımı ise 18 Eylül 2013'te gerçekleşti. 10 Mart 2014 tarihinde 2013'te iOS 7-in piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk günceleme olan halka iOS 7.1 yayınlandı. 2014 yılında Apple'ın WWDC Konferansı'nda, şirketin CEO'su Tim Cook, iOS 7-in tüm iOS cihazların üzerinde % 89 yüklü olduğunu açıkladı. Apple ayrıca İos 7-in logosunu da yeniledi, yeni logo artık ince ve kırmızı-mavi renklerde tasarlanmıştır.iOS 7 sürümü 17 Eylül 2014 tarihinde iOS 8 ile evezlendi.iPhone 4 için destek 2014 yılında iOS 8-in cihazda bulunamayacağına göre kesildi. iOS 7 versiyonuna ise desteğin 2017 yılında durdurulması bekleniyor.

iOS 8 2014 mobil işletim sistemi

iOS 8 Apple Inc. tarafından iOS 7'nin ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 8. büyük sürümüdür. Apple'ın 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC konferansında ilk kez resmi olarak duyurmuş ve 17 Eylül 2014 tarihinde yayınlamıştır. Apple’ın App Store’un çıkışından sonra en büyük sürüm olarak ifade ettiği iOS 8, önceki sürümden farklı olarak sağlık uygulaması, aile paylaşımı, iCloud Drive, mesajlar, fotoğraflar, yeni klavyenin de aralarında bulunduğu 83 yeni özelliğe sahip oldu. Son kararlı 8.4.1 sürümü 13 Ağustos 2015 tarihinde ileri sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mavericks</span>

OS X Mavericks veya OS X 10.9 Mavericks OS X işletim sisteminin 10.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 13A603 (GM2) yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi "Darwin 13.0"dir.OS X Mavericks WWDC 2013'te, 10 Haziran 2013 tarihinde ilan edildi ve dünya çapında Mac App Store üzerinden ücretsiz yükseltme olarak, 22 Ekim 2013 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Lion</span> Mac OS X işletim sisteminin 2011 tarihli, 8. büyük sürümü

Mac OS X Lion veya Mac OS X 10.7 Lion Mac OS X işletim sisteminin 8. büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 11A511 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 11.0"dir. Sürümün ilk önizlemesi "Maca geri dön" sloganı altında Apple Özel Etkinliğinde (Stevenote) 20 Ekim 2010 tarihinde açıldı. Bu, Apple'ın iOS sisteminde yapılan birçok gelişmeler, Mac yüklü uygulamaların kolayca gezilebilir olan ekran gibi yenilikler getiriyor, Mac OS X Snow Leopard sürümündeki gibi, Mac App Store için destek içerir.Sürümün yüklenmesi Apple Software Update aracılığı ile oluyor. 24 Şubat 2011 tarihinde, Lion-un ilk geliştiriciler için önizlemesi (11A390) Apple Developer programına abonelerine serbest bırakıldı. Diğer geliştirici önizlemesi sonra dan WWDC 2011'de serbest bırakıldı. Lion, 1 Temmuz 2011 tarihinde üretim için serbest bırakıldı, 20 Temmuz 2011 tarihinde Mac App Store üzerinden son sürümü ile izledi. İlk günde şirket bir milyon satış olduğunu bildirdi. Ekim 2011 itibarıyla, Mac OS X Lion, dünya çapında altı milyon kopya sattı.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS 8</span>

Mac OS 8, Apple şirketinin Apple Macintosh işletim sistemi ve klasik Mac OS serisinin üyesidir. Apple Computer tarafından, 26 Temmuz 1997 tarihinde tanıtıldı. Bu, System 7'nin ardılı ve Mac OS 9'un öncülüdür. System 7'nin 7.6 güncellenmesinin "Mac OS 7.6" adı altında tanıtılmasına rağmen, Apple bu sürümden başlayarak "System" isminden vazgeçti ve "Mac OS" adını kullandı. Mac OS 8 ilk iki hafta içinde 1,2 milyon kopya satarak Apple'ın en başarılı işletim sistemlerinden biri olmuştur. Mac OS 8.1, HFS Plus olarak bilinen yeni, daha verimli dosya sistemini tanıttı.

iSync Yazılım

iSync 2 Ocak 2003 tarihinde Apple tarafından yayımlanan bir yazılım uygulamasıdır. Apple fusionOne-den çekirdek teknolojisini lisanslı etti. Sadece Mac OS X altında koştu. Bu, Adres Defteri ve iCal-dan Bluetooth veya USB bağlantısı üzerinden birçok Apple olmayan SyncML özellikli cep telefonları ile kartvizit ve takvim verilerini senkronize etmek için kullanılır oldu. Palm OS organizatörleri ve uyumlu akıllı telefonlar için destek iSync 3.1 ve Mac OS X 10.6 Snow Leopard sürümü ile çıkarıldı. BlackBerry OS, Palm OS ve Windows Mobile aygıtları iSync ile kullanılan olamazdı, ancak üçüncü parti uygulamalar tarafından desteklenmiştir. Mac OS X 10.4 yayımlanmasından önce, iSync da Apple tarafından sağlanan MobileMe abonelik hizmeti ile bir kullanıcının Safari yer imlerini senkronize etti. iSync orijinal senkronizasyon işlevselliği Mac OS X 10.4 ile başlayarak, Eşitleme Hizmetleri çerçevesi içine taşındı. iTunes 4.8 sunulduğundan beri, iPod'lar için kullanıcı arayüzü senkronizesi iTunese devredilmiştir. MobileMe ile senkronizasyondan sonra Sistem Tercihleri bölmesinde erişilebilir MobileMe Sync alan etkisi oldu. iSync sürüm 10.7 Mac OS X Lion-dan kaldırıldı. Ancak, temel bir çerçeve beri hala Lion ve 10.8 Mountain Lionda var, 10.6 yükleme veya yedekleme kullanarak iSync'in işlevselliğini geri yüklemek mümkün oldu.

MobileMe Apple tarafından sunulan çevrimiçi hizmetlerin ve yazılımların aboneliğe dayalı bir koleksiyonuydu. Tüm hizmetler kademeli olarak değiştirildi ve yerini iCloud aldı. iCloud'a yapılan transferler 31 Temmuz 2012'ye kadar geçerli olmak üzere 30 Haziran 2012'den itibaren hizmet kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer Mobile</span>

Internet Explorer Mobile Microsoft Trident düzen motorunun sürümlerine dayalı olarak Microsoft tarafından geliştirilen durdurulan bir mobil tarayıcıdır. IE Mobile varsayılan olarak Windows Phone ve Windows CE ile yüklenir. Internet Explorer Mobile'nin geçerli sürümleri, Internet Explorer'ın masaüstü sürümünü temel alır. Bununla birlikte, Pocket Internet Explorer olan eski sürümler, aynı düzen motoruna dayanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.