İçeriğe atla

QualNet

Kontrol Edilmiş
QualNet
Geliştirici(ler)Scalable Network Technologies
İşletim sistemiMicrosoft Windows, Linux
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiscalable-networks.com/qualnet-network-simulator-software

QualNet Scalable Network Technologies, Inc. tarafından sahip olunan ve sağlanan bir test ve simülasyon aracıdır. Ağ simülasyon yazılımı olarak, fiziksel bir iletişim ağının davranışını taklit eden bir planlama, test ve eğitim aracı olarak işlev görür.

QualNet, yürürlükteki iletişim ağlarının diğer tüm araçlardan daha hızlı ve daha gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Tüm ağı, çeşitli protokol katmanlarını, radyoları, antenleri ve cihazları sayısal olarak temsil etmek için bir ağ dijital ikizi kullanır. QualNet, olay işleme hızını ve dolayısıyla simülasyon yürütme hızlarını önemli ölçüde artırmak için çok çekirdekli ve paralel işlemcilerden yararlanmak üzere tasarlanmış son teknoloji Paralel Ayrık Olay Simülasyonu (PDES - Parallel Discrete Event Simulation) algoritmalarını kullanır ve böylece büyük ağların yüksek doğruluklu simülasyonlarını gerçek zamanlı hızlardan daha hızlı çalıştırır.

QualNet ağ simülasyon platformu (QualNet) planlamacılar, analistler, BT teknisyenleri ve iletişim uzmanları tarafından farklı operasyonel koşullar altında iletişim ağlarının performansını değerlendirmek ve belirlenen operasyonel sorunları tespit etmek ve hafifletmek için kullanılır. Analiz, ilk olarak ağı ve çalışma ortamını temsil eden bir simülasyon modeli veya senaryo oluşturarak, senaryoyu yürüterek ve sonuçları analiz ederek ilerler.

QualNet'in özellikleri

QualNet'in başlıca özellikleri arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

  • QualNet, farklı trafik türlerini alıp veren binlerce düğüm ile çeşitli heterojen ağları (kablolu, kablosuz, su altı, uydu vb.) modelleyebilir. Bu senaryolar gerçek zamanlıdan daha hızlı bir şekilde çalışabilir, böylece farklı çalışma koşulları altında ağın performansının "what-if" analizini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olur.
  • QualNet, ağ cihazları, protokol yığınının tüm katmanlarından protokoller, uygulamalar, araziler, yayılma modelleri ve hareketlilik modelleri için çok sayıda yüksek doğruluklu modeli destekler. Model kütüphanesi, kablosuz teknolojiler (örneğin Wi-Fi ve WiMax); hücresel ağlar (örneğin GSM, UMTS, LTE ve 5G); askeri dalga formları (örneğin Link-11, Link-16); uydu iletişimi; su altı iletişimi; yönlendiriciler, anahtarlar ve erişim noktaları gibi cihazlar; iç mekan, kırsal ve kentsel arazi ve birçok gerçek dünya uygulaması için modeller içerir. Böylece, birden fazla alanda faaliyet gösteren gerçek dünya ticari ve taktik ağları QualNet'te yüksek bir doğruluk seviyesinde modellenebilir ve analiz edilebilir.

QualNet'in Human-in-the-Loop (HITL) ara yüzü, çalışan bir senaryonun işlemlerini değiştirmek için dinamik etkileşimleri destekler. Örneğin, kullanıcılar HITL ara yüzü aracılığıyla düğümleri etkinleştirebilir/devre dışı bırakabilir ve belirli uygulamaların trafik oranını değiştirebilir.

  • QualNet VR-Link arayüzü, QualNet'in Yüksek Seviye Mimari (HLA - High Level Architecture) veya Dağıtılmış Etkileşim Simülasyonu (DIS - Distributed Interaction Simulation) kullanarak diğer yapıcı simülatörler, sanal gerçeklik uygulamaları ve OTB ve OneSAF gibi Bilgisayar Tarafından Oluşturulan Kuvvet (CGF - Computer-Generated Force) araçları ile ağ oluşturmasına olanak tanır.
  • QualNet GUI, ağın operasyonel bir görünümünü sağlamak için senaryo çalışırken farklı paket akış türlerini görselleştirmek için kullanılabilir. Bir senaryo çalışırken dinamik istatistikler de görüntülenebilir.
  • Standart SIM için FFC yön değiştirme uzantısı
  • QualNet'in Analyzer'ı simülasyon sonrası yüzlerce metriği çizmek için kullanılabilir. QualNet ayrıca bir SQL veri tabanında düğümler arasındaki bağlantı, verim, gecikme, yol kaybı, paket düşmesi vb. gibi sorguların ve raporların üretilebileceği ayrıntılı zaman damgalı tabloların oluşturulmasını sağlar. İstatistik veritabanından raporlar oluşturmak için Tableau gibi üçüncü taraf araçlar da kullanılabilir.
  • QualNet'in ısı haritası özelliği, grafiksel olarak görüntülenebilen senaryodaki kablosuz vericilerin sinyal kapsamına dayalı olarak bir ağ düzenini iyileştirmek için kullanılabilir.
  • QualNet çerçevesi son derece esnek ve genişletilebilirdir: yeni protokoller, cihazlar ve uygulamalar için modeller kolayca geliştirilebilir ve simülasyon senaryolarına dahil edilebilir. Yüksek doğruluklu modeller, protokol uygulamasından gerçek kod dahil edilerek de geliştirilebilir.

QualNet senaryoları oluşturma

Gerçek dünya ağlarının performansını incelemek ve analiz etmek için, ağın simülasyonda doğru bir şekilde temsil edilmesi çok önemlidir.QualNet, önceden yapılandırılmış cihaz, bağlantı türü ve uygulama modellerini kullanarak ağ senaryoları oluşturmak için sezgisel, sürükle ve bırak arayüzü sağlar. Senaryo, kullanımı kolay özellik editörlerinde belirli parametre değerleri ayarlanarak daha da geliştirilebilir. QualNet ayrıca alt ağlar, yaygın olarak kullanılan cihazlar vb. gibi gelişmiş işlevlere sahip önceden yapılandırılmış ağ bileşenlerinin alana özgü "paletlerini" de sağlar. Bu, planlama aşamasında olan ağların simülasyon modellerini oluşturmak için uygun bir yol sağlar.

Mevcut ağları analiz etmek için QualNet, QualNet'teki "olduğu gibi (as is)" ağları ve uygulama trafiğini kolayca çoğaltmak için çeşitli yardımcı programlar sağlar. Böylece planlamacılar ve analistler, modelin simüle edilmesiyle elde edilen sonuçların gerçek ağ için de geçerli olduğuna dair yüksek derecede güven duyabilirler.Bu yardımcı programlar şunları içerir:

  • Topology Converter (Topoloji Dönüştürücü): Bu araç, Visio formatında belirtilen bir ağ topolojisini içe aktarır ve topolojiye dayalı olarak ağın bir simülasyon modelini oluşturur.
  • Packet Capture (PCAP) Traffic Mapper (Paket Yakalama (PCAP) Trafik Eşleyici): Bu yardımcı program, Wireshark gibi bir araçla gerçek bir ağdan yakalanan trafiği, ağ performansını analiz etmek için QualNet simülasyonunda kullanılabilecek eşdeğer simüle edilmiş uygulama trafiğine dönüştürür.
  • NetFlow Importer (NetFlow İçe aktarımcısı): Bu araç da gerçek ağ trafiğinin simülasyon modellerini oluşturur, ancak yakalanan paketlerdeki bilgileri kullanmak yerine NetFlow paketlerinde bildirilen trafik akış istatistiklerini kullanır.
  • Router Configuration Importer (Yönlendirici Yapılandırması İçe aktarımcısı): Bu araç, Cisco gibi popüler satıcıların fiziksel yönlendiricilerini yapılandırmak için kullanılan gerçek yapılandırma dosyalarını içe aktarır ve bunları simülasyon modellerindeki ilgili yönlendiricileri doğrudan yapılandırmak için kullanır.

QualNet'in bileşenleri

QualNet'in başlıca bileşenleri şunlardır:

  • Simülatör: QualNet'in kalbinde, büyük ağların simülasyonlarını doğruluktan ödün vermeden hızlı bir şekilde çalıştırmak için en son teknikleri kullanan bir simülatör bulunmaktadır. QualNet, çok yüksek simülasyon hızları ile sonuçlanan son derece özel bir çekirdeğe ve verimli bellek yönetim tekniklerine dayanmaktadır. Ayrıca QualNet, verimli PDES teknikleri ve akıllı bölümleme, yani iş yükünü işlemciler arasında en uygun şekilde bölme yöntemini kullanarak çok işlemcili platformlarda mevcut olan bilgi işlem gücünden faydalanır.
  • QualNet GUI: QualNet GUI, ağ senaryoları oluşturmak, görselleştirmek ve analiz etmek için kullanımı kolay bir platform sağlar.
    • Tasarım Modu (Design Mode): Bu mod, sezgisel bir işaretle ve tıkla sürükle ve bırak grafik arayüzü aracılığıyla sanal ağ modelleri oluşturmak için kullanılır. Sanal ağ modelleri iletişim cihazlarını, kablolu ve kablosuz bağlantıları, kablosuz kullanıcıların hareketlilik modellerini, arazi ve binalar gibi fiziksel özellikleri, yığının tüm katmanlarındaki protokolleri vb. içerebilir. Ağ üzerinde çalışan farklı uygulama ve hizmet türleri uygulanabilir.
    • Görselleştirme Modu (Visualize Mode): Bu mod, simülasyon çalışırken ağ davranışını gözlemlemek ve analiz etmek için kullanılır. Kullanıcılar çeşitli katmanlardaki paketlerin ağ üzerinden akışını izleyebilir ve gerçek zamanlı istatistiklerin dinamik grafiklerini görüntüleyebilir.
    • Analizör (Analyzer): Simülasyon tamamlandıktan sonra, Analyzer simülasyon sırasında toplanan çok sayıda istatistiği çizmek ve analiz etmek için kullanılır.
  • İstatistik Veri tabanı: Bir istatistik dosyasına ek olarak QualNet, simülasyon çalışması sırasında zaman serisi ve istatistiksel verilerin bir veritabanında saklanmasına olanak tanıyan yüksek performanslı bir veritabanı arayüzü sağlar. İstatistikler farklı ayrıntı düzeylerinde toplanabilir: sistem düzeyindeki özet istatistiklerden olay düzeyindeki ayrıntılı istatistiklere kadar. İstatistik veritabanı, deney sonrası inceleme yapmak ve raporlar oluşturmak için kullanılabilir.
  • Harici Ara yüzler: QualNet, Yüksek Seviye Mimari (HLA), Dağıtık Etkileşim Simülasyonu (DIS), AGI'nin Sistem Araç Kiti (STK) ve Soket arayüzleri aracılığıyla kinetik savaş alanı simülatörleri gibi diğer simülatörlerle sorunsuz bir şekilde federasyon kurma yeteneğine sahiptir.
  • Model Kütüphaneleri: QualNet, iletişim cihazlarının, kablolu ve kablosuz bağlantıların, iletişim protokollerinin, arazi ve binalar gibi çevresel faktörlerin ve gerçek dünya uygulamalarının yüksek doğruluklu modellerinden oluşan kapsamlı bir set içerir. Bu modeller bir dizi standart ve isteğe bağlı kütüphaneye ayrılmıştır.
    • Standart kütüphaneler
      • Geliştirici (Developer)
      • Multimedya (Multimedia) ve kurumsal (enterprise)
      • Kablosuz (Wireless)
    • İsteğe bağlı kütüphaneler
      • Gelişmiş kablosuz (Advanced wireless)
      • Hücresel (Cellular)
      • Federasyon ara yüzleri (Federation interfaces)
      • LTE
      • Askeri Radyolar (Military Radios) [ITAR]
      • Sensör ağları (Sensor networks)
      • TIREM yayılım ara yüzü (üçüncü taraf yazılım gerektirir)
      • Evrensel Mobil Telekomünikasyon Hizmeti (UMTS - Universal Mobile Telecommunications Service)
      • Su altı iletişim ağları (Underwater communication networks)
      • Kentsel yayılım (Urban propagation)

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yönlendirici</span>

Yönlendirici, aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Yönlendirme için OSI yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Genellikle bu iş için özel üretilmiş donanımlar varsa da birden çok arayüzü olan bilgisayarlar da yazılım desteğiyle yöneltici olarak çalışabilirler.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Simülasyon</span> gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesi

Simülasyon veya benzetim, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

ICMPv6(Internet Control Message Protocol Version 6 )

<span class="mw-page-title-main">Saldırı tespit sistemleri</span>

Saldırı Tespit Sistemleri (STS) (İngilizce: Intrusion Detection Systems (IDS)), ağlara veya sistemlere karşı yapılan kötü niyetli aktiviteleri ya da politika ihlallerini izlemeye yarayan cihaz ya da yazılımlardır. Tespit edilen herhangi bir aktivite veya ihlal, ya bir yöneticiye bildirilir ya da bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi kullanılarak merkezi olarak toplanır. SIEM sistemi, çeşitli kaynaklardan gelen çıktıları birleştirir ve kötü niyetli alarmı yanlış alarmlardan ayırmak için alarm filtreleme teknikleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Paket çözümleyicisi</span>

Paket çözümleyici, Paket koklayıcı, protokol analizörü, ağ analizörü olarak da bilinen bir paket analizörü, bir bilgisayar programı veya paket yakalama cihazı gibi bir bilgisayar donanımı olup analiz ve günlük kaydı (loglama) trafiğini bir bilgisayar ağı veya bir ağın bir parçası üzerinden geçirebilir. Paket yakalama trafiği durdurma ve günlüğe kaydetme işlemidir. Veri akışı veya veri katarları ağ üzerinden akarken, analizör her paketi yakalar ve gerekirse paketin ham verilerinin kodunu çözerek paketteki çeşitli alanların değerlerini gösterir, ayrıca içeriğini uygun RFC veya diğer özelliklere göre analiz eder.

Ağ istihbaratı (Aİ) kavramı ve derin paket kontrolü (DPI), paket yakalama ve iş zekası (BI) teknikleri üzerine inşa edilmiş bir teknolojidir. Gerçek zamanlı olarak inceleyen, protokolleri kullanılan tanımlama ve veri ilişkileri ve iletişim kalıplarının hızlı çözümlenmesi için paket içeriği ve meta ayıklanması yoluyla iletişim ağları çapraz IP veri paketlerini gerektirir. Ayrıca, bazen ağ hızlandırma veya korsanlık olarak anılacaktır.

Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.

Simülasyon yazılımı, matematik formülleri kullanılarak gerçek olayların modellendiği bir süreçtir. Simülasyon ile kullanıcılar gerçeğe en yakın olacak şekilde ürünlerin tasarlanmasını sağlayabilir ve çıktının nasıl olacağını anlayabilirler. Simülasyon yazılımı daha çok oyunlarda kullanılan gerçek zamanlı uygulamalardır. Oyunlar dışında birçok endüstriyel alanda da uygulanmaktadır. Endüstriyel alanlarda sorun yaratacak durumlarda; benzetim sayesinde olağan tehlikelerin önceden anlaşılması ve ne tip sonuçlara yol açabileceği anlaşılır. Örneğin; pilotlar, nükleer güç santralinde çalışan operatörler, kimya santrallerinde çalışan operatörler, kontrol panellerin modelleri gibi insan ve araç gereçlerin süreçte neler yaşayacağına ve ne sorunlarla karşılaşılacağına yönelik fiziksel tehlikeler benzetim sayesinde gerçek zamanlı gibi önceden fark edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ağ simülasyonu</span>

Bilgisayar ağı araştırmalarında, ağ simülasyonu bir yazılım programının gerçek bir ağın davranışını kopyaladığı bir tekniktir. Bu, yönlendiriciler, anahtarlar, düğümler, erişim noktaları, bağlantılar vb. gibi farklı ağ varlıkları arasındaki etkileşimlerin hesaplanmasıyla elde edilir. Çoğu simülatör, durum değişkenlerinin zaman içinde ayrık noktalarda değiştiği sistemlerin modellendiği ayrık olay simülasyonunu kullanır. Ağın ve desteklediği çeşitli uygulama ve hizmetlerin davranışı daha sonra bir test laboratuvarında gözlemlenebilir; ağın/protokollerin farklı koşullar altında nasıl davranacağını değerlendirmek için ortamın çeşitli özellikleri de kontrollü bir şekilde değiştirilebilir.

Ağ emülasyonu gerçek uygulamaların performansını sanal bir ağ üzerinden test etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu kavram, sanal trafik modellerinin, ağ modellerinin, kanalların ve protokollerin uygulandığı ağ simülasyonu'ndan farklıdır. Amaç, performansı değerlendirmek, değişimin etkisini tahmin etmek veya başka bir şekilde teknoloji karar verme sürecini optimize etmektir.

Ağ trafiği simülasyonu, telekomünikasyon mühendisliğinde bir iletişim ağının verimliliğini ölçmek için kullanılan bir süreçtir.

ns, bir dizi ayrık olay ağ simülatörleri, özellikle ns-1, ns-2 ve ns-3 için kullanılan bir isimdir. Hepsi, öncelikle araştırma ve öğretimde kullanılan ayrık olay bilgisayar ağı simülatörleridir.

Global Mobile Information System Simulator, kablosuz ve kablolu ağ sistemlerini simüle eden bir ağ protokolü simülasyonu yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ngrep</span> Özgür bir ağ paket çözümleyicisi

ngrep, Jordan Ritter tarafından yazılmış bir ağ paket çözümleyicisidir. Bir komut satırı arayüzüne sahiptir, pcap kütüphanesine ve GNU regex kütüphanesine dayanır.

Bilgisayar ağ yönetimi alanında, pcap ağ trafiğini yakalama için bir API'dir. Bu isim packet capture kelimesinin kısaltması olsa da, API'nin özel ismi bu değildir. Unix benzeri sistemler pcap'i libpcap kütüphanesinde uygular; Windows için, libpcap'in artık desteklenmeyen veya geliştirilmeyen WinPcap adlı bir uyarlaması ve Windows 7 ve sonrası için hala desteklenen Npcap adlı bir uyarlaması vardır.