İçeriğe atla

Quahl

Quahl
İlk yayınlanma2017 (7 yıl önce) (2017)
ErişilebilirlikEnglish
TürDigital wallet
Resmî sitesiquahl.com

Quahl (/kɑːl/ k-oo-ah-l Q Girişimi veya Initiative Q olarak da bilinir), yeni bir ödeme ağı ve dijital para oluşturmak için bir girişimdir.[1] Daha önce PayPal tarafından satın alınan bir ödeme güvenliği şirketi olan Fraud Sciences'ı kuran İsrailli girişimci Saar Wilf tarafından oluşturuldu.[1][2][3][4] Quahl, Cato Enstitüsü ekonomisti Lawrence H. White tarafından destekleniyor.[2] Girişim, devlet düzenlemesinden kaçmak için önlem almayacağını belirtti.[5]

Quahl'ın amacı, ödeme kartlarının ve kağıt paranın yerini almak değil, yeni bir ödeme sistemi yaratmaktır.[6][7] “Yeni bir para birimi (Quahl) yaratmak ve onu benimsemeyi hızlandırmaya yardımcı olan herkese yaygınlaştırmaktır.”[6] Quahl bir kripto para birimi değildir ve ademi merkeziyetçi değildir.[6][8] Ancak bunun yerine bir merkez bankası gibi bağımsız bir para komitesi tarafından denetlenecektir.[3][6]

Pazarlama ve kullanıma sunma

Quahl'a geçiş, çok seviyeli pazarlama yoluyla olmaktadır.[9] Kayıt yaptıranlar için ayrılan para birimi, kritik bir kullanıcı oluşana dek serbest bırakılmayacaktır.[3][10] Kasım 2018'de Vox.com, 180 ülkede iki milyondan fazla kişinin kaydolduğunu bildirdi.[1] Aynı ayın ilerleyen saatlerinde, O Globo beş milyondan fazla kayıt bildirdi.[11] The Times of India, çok sayıda kayda sahip olan olan ülkeleri Hindistan, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık olduğunu bildirdi.[7]

Eleştiriler

Ekim 2018 yılında Frank Chung NEWS.com.au pazarlama tarzının " aldatmaca veya piramit şeması" olarak düşünülebileceğini yazdı.[2] Daniel Huszák portfolio.hu için benzer ifadfelerde bulundu.[9] Huszák, açık kripto para birimi güvenlik önlemlerinin olmaması, belirsiz işlem/ değişim maliyetleri ve en büyük para sahipleri tarafından finansal manipülasyon potansiyeli gibi programla ilgili olası sorunları sıraladı.[9] Digital Spy'dan Owen Gough, "Initiative Q gerçek mi yoksa sahte mi? sorusuna kısaca - kesinlikle hiçbir fikrimiz yok, şeklinde cevap verdi"[12]

Buna karşılık, Queensland Üniversitesi'nden ekonomist Brendan Markey-Tower, Kasım 2018'de Stuff.co.nz'de bunun "dolandırıcılık olmadığını" ve projenin "sizi inanılmaz derecede zengin etmeyeceğini" söyledi. Yine de "ilginç bir fikir"olduğunu belirtti.[8]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "This new would-be currency isn't crypto — but is it for real?". Vox.com. 8 Kasım 2018. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  2. ^ a b c "What is Initiative Q? Payment network insists it's not a 'pyramid scheme'". news.com.au. 29 Ekim 2018. 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2018. 
  3. ^ a b c Baumer (23 Ağustos 2018). "This serial founder wants to challenge Visa through a 'global currency' for the future". TechInAsia.com. 31 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018. 
  4. ^ "eBay Acquires Fraud Sciences For $169 Million". TechCrunch (İngilizce). 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2018. 
  5. ^ ["Q coin" suddenly rises, is it the next Bitcoin?] |çeviri-başlık= kullanmak için |başlık= gerekiyor (yardım). cup.com.hk (Çince). CUP Media. 12 Kasım 2018 https://web.archive.org/web/20181122121712/http://www.cup.com.hk/2018/11/12/will-initiative-q-the-next-bitcoin/ |arşivurl= eksik başlık (yardım). 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  6. ^ a b c d Gusmão (14 Kasım 2018). "Saiba o que é Initiative Q, projeto que promete dinheiro virtual de graça" [Learn what is Initiative Q, a project that promises virtual money for free]. Exame (Portekizce). 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2019. 
  7. ^ a b Mishra (29 Kasım 2018). "20% of signups for new digi-currency from India". The Times of India. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2019. 
  8. ^ a b "Initiative Q is not the new Bitcoin, but here's why the idea has value". Stuff.co.nz. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  9. ^ a b c Huszák (31 Ekim 2018). "Megőrül az internet az új fizetéses MLM-rendszerért - Kamu lenne?" [Will the Internet be crazy about a new MLM pay-per-view system - but is it fake?]. Portfolio.hu (Macarca). 31 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2018. 
  10. ^ "Initiative Q: an elementary pyramid scheme with grandiose ideas [Update]". FT Alphaville. 26 Ekim 2018. 26 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2018. 
  11. ^ Matsuura (14 Kasım 2018). "Initiative Q reúne 5 milhões de cadastros com promessa de dinheiro grátis" [Initiative Q gathers 5 million sign ups with free money promise]. O Globo (Portekizce). 31 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2019. 
  12. ^ "What is Initiative Q: Is it the new bitcoin, or just one big fake scam?". DigitalSpy.com. 2 Kasım 2018. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bitcoin</span> kripto para birimi

Bitcoin, Satoshi Nakamoto adını kullanmış bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından 2008'de icat edilmiş bir kripto paradır. 2009'da bir açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldüğünde insanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmadan bitcoin ağında kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen, merkezi olmayan bir dijital para birimidir. İşlemler, kriptografi yoluyla düğümler tarafınca doğrulanır ve blok zinciri adı verilen halka açık bir ana deftere kaydedilir. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı sayesinde Bitcoin’i resmi para birimi ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dogecoin</span> Doge logolu kripto para birimi

Dogecoin, anlık, eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir kripto paradır. Dogecoin, logosunda ve isminde popüler bir internet meme'i olan ve Doge olarak anılan bir Shiba Inu cinsi köpeği taşır. Litecoin tabanlı bir elektronik para birimidir. 6 Aralık 2013'te tanıtılan Dogecoin, hızlı bir şekilde kendi internet topluluğunu geliştirerek 28 Ocak 2021'de 5,4 milyar ABD Doları tutarında bir piyasa değerine ulaştı. 8 Mayıs 2021'de Dogecoin'in piyasa değeri 94 milyar ABD dolarını aşarak tarihinin en yüksek piyasa değerine ulaştı. 2 Şubat 2021 itibarıyla, r/dogecoin subreddit'inin toplam takipçi sayısı 781.000'e ulaşmıştır. Dogecoin Türkçeye "Aya!" veya "Aya doğru!" olarak çevrilebilen "To the moon!" sloganıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Blok zinciri</span> sanal para aktarımlarının dağıtık olarak depolandığı veritabanı

Blok zinciri, blokzincir ya da özgün İngilizce tabiriyle blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum</span> Programlanabilir işlem fonksiyoneli ile halka açık blok zinciri platformu.

Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para</span> İşlemleri güvence altına almak ve mülkiyet transferini doğrulamak için defter üzerinde kriptografi kullanan dijital değişim aracı

Kripto para veya kısaca kripto, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

Bitcoin çatalları, bitcoin ağının protokolündeki değişiklikler veya "iki veya daha fazla blok aynı blok yüksekliğine sahip olduğunda" meydana gelen durumlar olarak değişken olarak tanımlanmaktadır. Bir çatal, kuralların geçerliliğini etkiler. Çatallar, genellikle bir blok zincirine yeni özellikler eklemek, bilgisayar korsanlığı veya yıkıcı hataların etkilerini tersine çevirmek için yapılır. Çatalların çözülmesi için fikir birliği gerekir, yoksa kalıcı bir bölünme ortaya çıkar.

Bitfinex, merkezi Hong Kong'da bulunan ve Britanya Virjin Adaları'a kayıtlı iFinex Inc.'e ait olan ve onun tarafından işletilen bir kripto para borsası. Müşterilerinin parası birkaç olayda çalındı veya kayboldu ve normal bankacılık ilişkilerini sağlayamadılar.

BitLicense, şirketler için tasarlanmış yönetmelikler uyarınca New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYSDFS) tarafından sanal para faaliyetlerine ilişkin verilen bir işletme lisansı için kullanılan ortak terimdir. Yönetmelikler New York eyaleti veya bir New York sakini içeren faaliyetlerle sınırlıdır. New York Eyaleti'nde ikamet eden, iş yeri olan veya iş yapan kişiler bu düzenlemeler kapsamında New York sakini olarak kabul edilmektedir. Lisans, New York'un ilk Finansal Hizmetler Müfettişi Benjamin Lawsky tarafından Temmuz 2014'te tanıtıldı ve tasarlandı. İmtiyazlı kuruluşlar için bir BitLicense gerekmemektedir, bunun yerine NYDFS tarafından onaylanan sınırlı amaçlı güven sözleşmeleri yoluyla sanal para faaliyetlerine devam edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Cardano (kripto para platformu)</span> Kripto Para

Cardano, akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. Cardano'nun dahili kripto para birimine ADA denir. Projenin gelişimi Zug, İsviçre merkezli Cardano Vakfı tarafından denetlenmektedir.

Circle, peer-to-peer bir ödeme teknolojisi şirketidir. Jeremy Allaire ve Sean Neville tarafından Ekim 2013'te kuruldu. Circle'ın mobil ödeme platformu Circle Pay, kullanıcıların geleneksel itibarî para birimlerini tutmalarına, göndermelerine ve almalarına olanak tanımaktadır. Eylül 2015'te Circle, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından verilen ilk BitLicense'ın sahibi oldu. Nisan 2016'da, İngiliz hükûmeti Circle'a ilk sanal para birimi lisansını verdi. Circle'ın merkezi Boston, Massachusetts'te bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dash (kripto para birimi)</span> Altcoin

Dash, açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Bitcoin protokolünden çatallanan bir altcoindir. Aynı zamanda, "ana düğümler" adı verilen, kullanıcılarının bir alt kümesi tarafından yönetilen, merkezi olmayan bir özerk organizasyondur (DAO). Para birimi, izlenemeyen işlemlere izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Stellar (ödeme yöntemi)</span>

Stellar, herhangi bir para birimi çifti arasında sınır ötesi işlemlere izin veren itibari para transferleri için dijital para birimi için açık kaynaklı, merkezi olmayan bir protokoldür. Stellar protokolü, 501(c)3 kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Stellar Development Foundation tarafından desteklenmektedir.

Titcoin, aynı anda işlem yaparken farkı para birimlerinin çevrilmesi işlemleri için merkezi olmayan bir eşzamanlı ağda pornografi kullanan, kripto para cinsindeki dijital para birimidir. Titcoin, bitcoin kaynak kodunun, işlem hızlarını ve ağ karmaşıklığını büyük ölçüde artıran önemli yazılım değişiklikleriyle oluşturulmuş bir türevidir. Titcoin, para biriminin sahiplerinin kredi kartlarında görünen ödeme geçmişlerini suçlama korkusu olmadan yetişkinlere yönelik ürün ve hizmetler için ödeme yapmalarına izin vermek için özel olarak yetişkin eğlence endüstrisi için tasarlandı ve pazarlandı.

"Merkez bankası dijital para birimi" (MBDPB) ifadesi, merkez bankası tarafından üretilip dağıtılan dijital para birimini ve bununla ilgili çeşitli durumları tanımlar. Uluslararası Ödemeler Bankası, hazırladığı bir raporda şunu belirtir; "MBDPB" ne kadar iyi tanımlanmamış olsa da, "çoğu kişi tarafından yeni bir merkez bankası parası biçimi olarak öngörülüyor [...] bu, geleneksel ödeme ya da rezerv düzeninden daha farklıdır."

İlk para arzı teklifi - kripto para birimleri kullanan bir finansman türüdür. Bu yöntem genellikle bir toplu finansman biçimi olarak nitelendirilir ancak kamu yatırımına meyilli olmayan özel bir ICO da mümkündür. Bir ICO'da, yatırımcılara yasal ödeme aracı veya Bitcoin veya Ethereum gibi diğer kripto para birimleri karşılığında spekülatif veya "belirteçler" ("paralar") şeklinde belirli bir miktarda kripto para satışı gerçekleşir. ICO'nun finansman hedefi karşılandığında ve proje başarıyla başlatıldığında, gelecekteki işlevsel para birimi olarak muhtelif belirteçler oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Ethereum Classic</span> kripto para

Ethereum Classic, akıllı sözleşme işlevselliğine sahip açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. Halka açık bir Ethereum Sanal Makinesi'nde (EVM) yürütülen işlem tabanlı durum geçişleri aracılığıyla Satoshi Nakamoto fikir birliğinin değiştirilmiş bir sürümünü destekler. Ethereum Classic, Ethereum ağının orijinal, değiştirilmemiş geçmişini korur.

Primecoin, Emek ispatı sistemini uygulayan asal sayı zincirlerini aramaya dayalı bir kripto para birimidir.

Yatırımcıların geleneksel para birimleri veya diğer dijital para birimleri gibi diğer varlıklar için kripto para birimleri ve dijital para birimleri ticareti yapmasına olanak tanıyan platformlardır. Borsalar, dijital para birimleri veya kripto para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini, banka havalelerini veya diğer birçok ödeme şekillerini kabul edebilir. Bir kripto para borsası, genellikle alış-satış işlemleri için işlem komisyonu olarak alan veya eşleşen bir platform olarak sadece üyelik ücreti alan bir piyasa yapıcı olabilir.

Finansta, büyük aptal kuramı, daha sonra daha da yüksek bir fiyata satılabilmeleri durumunda, fiyatları içsel değerini büyük ölçüde aşan aşırı değerli varlıkları satın alarak bazen para kazanılabileceğini öne süren bir kuramdır.