İçeriğe atla

Qiskit

Qiskit
Geliştirici(ler)IBM Research, Qiskit topluluğu
Güncel sürüm0.39.0 / 13 Ekim 2022 (2 yıl önce) (2022-10-13)[1]
Programlama diliPython
PlatformÇoklu platform
TürKuantum bilişim için SDK
LisansApache Lisansı 2.0
Resmî sitesiqiskit.org
Kod deposugithub.com/Qiskit/qiskit

Qiskit, kuantum bilgisayarlar ile devre ve algoritma seviyesinde çalışması için geliştirilmiş özgür ve açık kaynak bir yazılım geliştirme kitidir. Kuantum programların oluşturulmasına ve düzenlenmesine olanak tanıyan araçlar sunmasının yanında bu programları IBM Quantum Platformu'nda veya yerel bilgisayarda bulunan prototip kuantum bilgisayarlarda çalıştırabilmektedir. Evrensel kuantum makinesi için tasarlanan devre modelini baz alır ve bu modeli kullanan neredeyse tüm kuantum donanım mimarileriyle uyumludur (şu an süperiletken qubitleri ve hapsedilmiş iyonları destekliyor).

Qiskit, IBM'in Ar-Ge bölümü tarafından IBM Quantum Experience isimli bulut tabanlı kuantum bilgisayar servisine uyumlu yazılımların geliştirilebilmesi için geliştirildi.[2][3] Projeye başta akademi olmak üzere dışarıdan da katkı yapıldı.[4][5]

Qiskit'in asıl sürümü Python programlama dilini kullanmaktadır. Öncesinde Swift[6] ve JavaScript[7] dillerinin kullanılması da düşünülmüş, ancak bu dilleri kullanan sürümlerin geliştirilmesine son verilmiştir. Programın temel özelliklerini içeren MicroQiskit isminde bir sürüm de mevcuttur.[8]

Bileşenleri

Qiskit, kuantum bilişimi mümkün kılmak için birlikte çalışan bir takım bileşen içerir. Qiskit'in nihai amacı kuantum bilgisayar kullanımını uzmanlık alanlarından bağımsız olarak herkes için basitleştirmektir. Qiskit kuantum yazılımların geliştirilmesini hem OpenQASM'ın makine dili seviyesinde, hem de kuantum bilgisayar bilgisi olmayan son kullanıcıların anlayacağı şekilde soyut olarak yapılmasını sağlar.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Releases – Qiskit". GitHub. 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  2. ^ Magee, Tamlim (24 Ağustos 2018). "What is Qiskit, IBM's open source quantum computing framework". Computerworld UK. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  3. ^ Hemsoth, Nicole (7 Ağustos 2018). "QISKit Developments Key to IBM Quantum Engagement". The Next Platform. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  4. ^ "Qiskit Github page". GitHub. 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  5. ^ Wille, R.; Meter, R. Van; Naveh, Y. (25 Mart 2019). "IBM's Qiskit Tool Chain: Working with and Developing for Real Quantum Computers". 2019 Design, Automation, and Test in Europe (DATE). ss. 1234-1240. doi:10.23919/DATE.2019.8715261. ISBN 978-3-9819263-2-3. 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  6. ^ "Qiskit in swift". GitHub. 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2019. 
  7. ^ "Qiskit (Quantum Information Science Kit) for JavaScript". GitHub. 14 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2019. 
  8. ^ "MicroQiskit". GitHub. 12 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021. 
  9. ^ Javadi-Abhari, Ali; Gambetta, Jay M. (13 Temmuz 2018). "Qiskit and its Fundamental Elements". Medium. 8 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Programlama dili</span>

Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nesne yönelimli programlama</span> nesne kavramına dayalı programlama paradigması

Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP, Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

iOS SDK

iOS SDK Apple tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme kitidir. Kit, Apple'ın iOS işletim sisteminde mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Nim (programlama dili)</span> Programlama dili

Nim, Andreas Rumpf tarafından tasarlanan ve geliştirilen, genel amaçlı, çok paradigmalı, statik tipli, derlenen bir programlama dilidir. Derleme zamanı kod sentezi, cebirsel veri türleri, mesaj iletme gibi çeşitli özellikler ile meta programlama, işlevsel, prosedürel ve nesne yönelimli programlama stillerini desteklemenin yanı sıra C / C++ dillerine yabancı fonksiyon arayüzü katmanı sunarak ve C, C++, Objective-C ve JavaScript dillerine derlenerek "verimli, etkileyici ve zarif", olmayı hedefleyen bir tasarıma sahiptir.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

<span class="mw-page-title-main">TensorFlow</span>

TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lokalize</span>

Lokalize, KDE projesi kapsamında esas olarak yazılım yerelleştirme amacıyla geliştirilen ve genel amaçlı Bilgisayar Destekli Çeviri (CAT) uygulaması olarak da kullanılabilen bir özgür yazılımdır. Üretkenlik ve etkinliğe odaklanarak çevirmenin yalnızca metinleri kendi diline çevirmeye dikkatini vermesini sağlar. OpenDocument dosyalarını (*.odt) çevirmek, metni .XLIFF dosyalarına çıkarmak ve geri dönüştürmek için dahili Translate-Toolkit kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Box2D</span>

Box2D, Erin Catto tarafından C++ dilinde yazılmış ve MIT Lisansı altında yayınlanmış ücretsiz bir açık kaynak iki boyutlu fizik simülatörü ve oyun motorudur. Crayon Physics Deluxe, Limbo, Rolando, Incredibots, Angry Birds, Tiny Wings, Shovel Knight, Transformice, Happy Wheels, ve birçok çevrimiçi Flash oyun, ve Cocos2d veya Moscrif oyun motorunu ile Corona çerçevesini kullanan iPhone, iPad ve Android oyunları tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Electron (yazılım kütüphanesi)</span>

Electron, GitHub tarafından geliştirilen ve bakımı yapılan özgür ve açık kaynaklı bir yazılım iskeletidir. Çerçeve, Chromium tarayıcı motorunun bir çeşidi kullanılarak oluşturulan web teknolojilerini ve Node.js çalışma ortamını kullanarak masaüstü uygulamaları oluşturmak için tasarlanmıştır. Ek olarak, Düğüm hizmetleriyle yerel entegrasyon ve süreçler arası iletişim modülü gibi şeylere izin vermek için çeşitli API'ler de kullanır.

WebAssembly, yürütülebilir programlar için taşınabilir bir ikili kod biçimine karşılık gelen bir metin biçimidir. Bunun yanı sıra bu tür programlar ve bunların ana bilgisayar ortamı arasındaki etkileşimleri kolaylaştırmak için yazılım arabirimlerini de ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

OpenQASM, kuantum bilgisayarlarda yürütme için kuantum devrelerini ve algoritmaları tanımlamak için tasarlanmış bir programlama dilidir. Kuantum donanımıyla iletişim kurmak için üst düzey derleyiciler tarafından kullanılabilen bir ara temsil olacak şekilde tasarlanmıştır ve çok çeşitli kuantum işlemlerinin yanı sıra ölçüm sonuçlarına dayalı klasik ileri beslemeli akış kontrolünün tanımlanmasına izin verir.

Hayali video oyun konsolu, kurgu bir video oyunu konsolu öykünücüsüdür. Retrogaming deneyiminin gerçek bir sistem veya sistemin öykünücüsü olmadan sağlanmasına ve geliştiricinin kurgusal donanım kısıtlamaları belirlemesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">TIC-80</span>

TIC-80, özgür ve açık kaynak kodlu bir fantezi konsoludur. Konsol dahilinde 1980'lerdeki kısıtlı sistemleri taklit eden bir ortamda oyun yapımı, oynanışı ve paylaşımını mümkün kılar.