Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.
Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.
Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.
Golden Gate Köprüsü, Kaliforniya'daki San Francisco Körfezi'nin girişinde, Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı. Bu köprüye Hayratiye Köprüsü denildi.
Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.
Alifuatpaşa köprüsü veya İkinci Beyazıt Köprüsü Sakarya'nın Geyve ilçesinde Alifuatpaşa kasabasında II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprü.
Millennium Bridge Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Thames Nehri üzerinde yer alan ve sadece yayalara açık olan çelik asma bir köprüdür.
Normandiya Köprüsü, Fransa'nın kuzeyinde Le Havre 28 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Honfleur 2 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. şehirlerini birbirine bağlayan Seine Nehri üzerinde kurulu bir köprüdür. Motorlu taşıtlar için yapılmış olmasına rağmen yayaların ve bisiklet sürücülerinin ücretsiz geçiş yapabileceği yaya yolu ve bisiklet yolu vardır. Toplam uzunluğu 2.143.21 metre, genişliği 23.60 metredir. Köprü, Michel Virlogeux tarafından dizayn edildi ve mimarları François Doyelle ve Charles Lavigne idi. Yapımı 465 milyon dolara mal olan Normandiya Köprüsü, 1 Ocak 1995'te hizmete açıldı.
Forth Köprüsü (İngilizce: Forth Bridge ya da Forth Rail Bridge) İskoçya'da bir demiryolu köprüsüdür. 1890 yılında inşa edilmiştir. Üç ana bölüm ve her biri yaklaşık 520 metre uzunluğundadır. Köprü 2.529 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden 46 metre yüksekliktedir. Köprüden her gün yaklaşık 190-200 tren geçmektedir.
Roma İmparatorluğunda askeri ve ticari işleri kolaylaştırmak için geliştirilen teknoloji bin yıl boyunca Roma İmparatorluğunun güçlü bir devlet olarak kalmasını sağlamıştır.
Seto Köprüsü, Japonya'da Seto İç Denizi'ndeki beş küçük ada üzerinden Okayama ve Kagawa prefektörlüklerini bağlayan bir çift katlı köprülerdir. 1978-1988 yılları arasında inşa edilmiş olup Honshū ve Shikoku adalarını birbirine bağlayan Honshū-Shikoku Köprüsü Projesi'nin üç güzergâhından biridir ve demiryolu bağlantısına sahip olan tek köprüdür. 13.1 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun çift katlı köprü sistemidir.
Kalecik Köprüsü; Ankara'nın Kalecik ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Kitabesi veya hakkında başka bir kaynak olmadığı için tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte köprünün mimarisine bakarak Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olabileceği söylenebilir. Üzerinde bulunduğu, altından akıp geçen Kızılırmak'tan dolayı sıkça Kızılırmak Köprüsü ve 19. yüzyılda köprüyü onaran Balışeyh Dikmen köyü ağası Develioğlu sülalesinden Hacı İbrahim Ağa tarafından onarıldığı için bir Develioğlu Köprüsü olarak da anılır. Develioğlu Hacı İbrahim Ağa tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde onarılan köprünün baş ustası dönemin Ermeni taş ustası Tirkuşludur. Ustanın imzası sol korkuluk duvarının üstünde bulunan çekiç kabartması altındadır. Usta aynı zamanda Dikmen köyünde bulunan kesme taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kitabesinde " sahübül hayratül Vel haseneten Develizade el-hac İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır" ifadesine yer verilen köy camii ve köy konağını da imar etmiştir. İlçenin merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Dörtgözlü Köprü veya Kocaköprü, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 62 metre uzunluğundadır. Pazar-Hemşin yolu üzerinde bulunan köprü, Pazar ilçesine 3 kilometre uzaklıktadır. Rize'nin en büyük ve en uzun köprüsü olan Dörtgözlü Köprü, Hemşin Deresi üzerine konumlanmıştır. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen köprü, 2012 ve 2013 yılları arasında onarılmıştır.
Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.
Şenyuva Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 40 metre uzunluğunda olan köprü, 20 metre yüksekliğindedir. Çamlıhemşin ilçesine 7 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü, 1696 yılında inşa ettirilmiştir. Tek gözlü olan köprü, kemeri orta noktasında sivrileşen bir formda inşa edilmiştir. Köprünün kitabesi 1946 yılındaki selde kaybolmuştur.
Avrupa Köprüsü, Avusturya'da bulunan 777 metre uzunluğunda bir köprüdür. Köprü, A13 Brenner Otobanı'nı, Avusturya'nın Innsbruck şehrinin hemen güneyinde yer alan Wipp Vadisi üzerinden, 657 metre boyunca taşır.
Okumuş Köprüsü veya Çarkıruba Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Eskiarmutluk köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Yerden 3.5 metre yükselikte olan köprü, Durak Dere'nin bir kolu olan Çarkıruba Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 29 kilometredir. Köprü, 8 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprü, yanına inşa edilen beton köprünün varlığından dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.
Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.
Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.