İçeriğe atla

Qantas'ın 32 sefer sayılı uçuşu

Qantas'ın Uçuş 32
VH-OQA
Özet
Tarih4 Kasım 2010
Olay türüMotor kompressörü arızası
BölgeBatam Adası, Endonezya
Hava taşıtı
KalkışLondra Heathrow Havaalanı
DuraklamaSingapur Changi Havalimanı
DestinasyonSidney Havaalanı
Yolcu sayısı440
Mürettebat29
Ölü sayısı0
Kurtulanlar469 (tamamı)
Hava taşıtı modeliAirbus A380-842
İşletmeciQantas
Kuyruk numarasıVH-OQA

Qantas'ın 32 Sefer Sayılı Uçuşu Avustralyalı havayolu şirketi Qantas'ın Londra-Singapur-Sidney seferinin Singapur-Sidney ayağında 2 numaralı motorun hasar görmesi sonucu Singapur'a acil iniş yapmasıdır.

Kalkıştan henüz birkaç dakika sonra iki numaralı motorun içindeki kompressörün parçalanması sonucu kanat ve Uçuş hidrolik sistemi hasar gördü. Uçağın kontrolleri biraz zayıflamış olsa da hala pilotların elindeydi. Pilotlar uçağa sert manevra yaptırmak istemiyordu zira, hasar gören uçak parçalanabilirdi. Bu süreçte kontrol için motorları devreye sokmaya karar verdiler. Uçağın solundaki motorlara fazla güç verildiğinde sağa, sağdakilere fazla güç verildiğinde ise uçak sola dönüyordu. Aynı zamanda hepsine birden güç verince uçak yükseliyor, güç kesilince de alçalıyordu. Bu şekilde güç bela uçağa narin manevralar yaptırarak Singapur'a geri dönebilmeyi başardılar.Detaylı bir inceleme sornasında tüm Airbus A380 tipi uçaklarda bulunan kompresörler değiştirildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus A380</span> Dünyanın en büyük yolcu uçağı

Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır. Ağırlığı 560 ton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Joachim Marseille</span>

Hans Joachim Marseille, II. Dünya Savaşı'nda bir Alman avcı pilotu. 17. yüzyılda Fransa'daki dinî baskılardan kaçmak üzere Almanya'ya göç eden Protestan ailelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter</span>

Helikopter, dikey kalkış ve iniş yapabilen döner kanatlı bir hava taşıtıdır. İsmin kökü Yunancada heliko pteron yani hareketli kanatlar anlamından gelir. Fransız Gustave Ponton d'Amécourt tarafından 1861'de ortaya atılmıştır. 1907 yılında Fransız Paul Cornu ilk motorlu helikopteri uçurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Concorde</span> Yolcu uçağı olarak tasarlanmış hava taşıtı

Concorde, süpersonik yolcu uçağı olarak hazırlanmış bir hava taşıtı. Air France ve British Airways tarafından kullanılmış olup, 26 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fly-by-wire</span>

Fly-by-wire, manuel uçuş kumandalarını elektronik bir arayüz ile değiştiren gelişmiş uçuş kumanda sistemi. Bu sistemde uçak pilottan bağımsız bilgisayar kontrollü basit bir yapay zekaya sahiptir. Bu görev bilgisayarı, hız, irtifa, hava durumu, uçağın donelerini, ağırlığı ve pek çok önemli veriyi (data) sayısal ortamda harmanlayarak uçağa en güvenli uçuşu sağlar. Bu teknoloji, yeni nesil uçaklar olarak adlandırılan ve uçuş kumanda yüzeylerinin hareketinin side-stick denilen lövye ile sağlandığı uçaklarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bell X-2</span> Mach 2-3 aralığında uçuş özelliklerini araştırmak için deneysel uçak yapımı

Bell X-2 Starbuster, Mach 2-3 arası hızlarda uçuş karakteristiklerini inceleme amaçlı deneysel ABD projesi.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 777</span> yolcu uçağı

Boeing 777 Uzun menzilli, geniş gövdeli, Çift koridorlu, çift motorlu yolcu uçağı. Boeing Ticari Uçaklar tarafından üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve yaygın büyük çap turbofan motorlu, üç sınıfta 283 ve 368 arasında tek sınıf yapılandırmasında 550 yolcu taşıma olanağına sahip, 5235 ila 9380 deniz mili 'ye kadar menzili vardır. 777'ye dışarıdan bakıldığında diğer uçaklardan ayırt edici özellikleri, yuvarlak gövde kesiti, bıçak-kuyruk konisi, altı tekerlekli ana iniş takımı. Boeing 777'in ilk telesiyejli filosiyeline göre, bilgisayar aracılı kontrolleri var. Ayrıca, tamamen bilgisayar destekli tasarımla tasarlanan ilk ticari uçak.

<span class="mw-page-title-main">Hongdu JL-8</span>

Hongdu JL-8 iki kişilik basit eğitim ve hafif saldırı uçağı olarak Pakistan ve Çin arasında ortak çalışma sonucu yapılmıştır. Uçağın üstlenicisi Hongdu Aviation Industry Corporation'dır. K-8 Karokorum ihraç da edilmektedir. Şimdilik 500'den fazla üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zorunlu iniş</span> bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı iniş

Zorunlu iniş veya mecburî iniş, bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı inişi tanımlamakta kullanılan bir havacılık terimi. Bununla birlikte gündelik konuşmada zaman zaman uçuşa müdahale edilmesi ve pilotun inişe zorlanması durumu için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Birgenair'in 301 sefer sayılı uçuşu</span>

Birgenair'in 301 sefer sayılı uçuşu, 6 Şubat 1996 tarihinde TC-GEN kuyruk numaralı Boeing 757-225 ile gerçekleştirilen ve uçuş sırasında Puerto Plata'nın 26 km kuzeydoğusunda düşmesiyle sonuçlanan bir ticari yolcu uçuşudur. Uçak Dominik Cumhuriyeti'ndeki Puerto Plata'dan Gander ve Berlin üzerinden olarak Frankfurt'a gidiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 1878 sefer sayılı uçuşu</span>

Türk Hava Yolları'nın 1878 sefer sayılı uçuşu 25 Nisan 2015 tarihinde Türk Hava Yollarına ait TC-JPE tescilli 1878 sefer sayılı Milano - İstanbul uçuşunu yapan Airbus A320-232 uçağı alev alan motor nedeniyle Atatürk Havalimanına acil iniş yaparak pist dışına çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 93 sefer sayılı uçuşu</span> 1 Temmuz 1990 günü gerçekleşen bir uçak kazası

Aeroflot'un 93 sefer sayılı uçuşu, 1 Temmuz 1990 Cumartesi günü bir İlyuşin Il-62M ile gerçekleştirilen ve Yakutsk Havalimanı'na inerken 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 337 sefer sayılı uçuşu</span> Havacılık kazası

Aeroflot'un 337 sefer sayılı uçuşu, 1 Eylül 1985'te CCCP-01789 kayıt numaralı Antonov An-2P uçağıyla gerçekleştirilen ve Verhoyansk Havalimanı'ndan Yunkyur Havaalanı'na giden bir Aeroflot uçağının Yunkyur Havaalanı yakınlarında düşmesi olayıdır. Kaza sonucunda uçaktaki 12 kişiden ölen olmamış, 5 kişi yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 3843 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 3843 sefer sayılı uçuşu, 13 Ocak 1977'de Habarovsk'tan Almatı'ya yapılan bir tarifeli uçuş sırasında sol motorda yangın çıkmasıyla Almatı Havalimanı yakınlarına düşen bir Aeroflot iç hat yolcu uçuşudur. Uçakta bulunan 90 kişinin tamamı kaza sonucunda ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 2305 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 2305 sefer sayılı uçuşu, Antonov An-24 ile işletilen ve Almatı Havalimanı'ndan Sary-Arka Havalimanı'na giden bir Aeroflot uçağının 24 Mart 1969'da kalkıştan hemen sonra; Almatı Havalimanı, Kazakistan SSC yakınlarında düşen ve uçak kazasıyla sonuçlanan bir uçuştur. Kazanın sonucunda uçaktaki 31 kişiden dördü ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 19 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 19 sefer sayılı uçuşu, 22 Kasım 1966'da Almatı Havalimanı'ndan duraklama noktası olan Semey Havalimanı üzerinden Domodedovo Havalimanı'na yapılan bir tarifeli uçuş sırasında düşerek uçaktaki 68 kişiden üçünün ölmesiyle sonuçlanan bir Aeroflot uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 558 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 558 sefer sayılı uçuşu, 31 Ağustos 1972'de Karağandı'dan Moskova'ya yapılan bir tarifeli uçuş sırasında Magnitogorsk'a acil iniş yapmaya çalışırken düşen tarifeli bir Aeroflot iç hat yolcu uçuşudur. Uçuşta kullanılan İlyushin İl-18V'nin Ebyelil ilindeki bir tarlaya düşmesi sonucu uçakta bulunan 102 kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Iran Aseman Airlines'ın 6895 sefer sayılı uçuşu</span>

Iran Aseman Airlines'ın 6895 sefer sayılı uçuşu, Iran Aseman Airlines adına Itek Air tarafından işletilen ve 24 Ağustos 2008 günü Manas Uluslararası Havalimanı'ndan İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'na gitmesi planlanan bir Boeing 737-200 yolcu uçağının teknik arıza nedeniyle Manas Uluslararası Havalimanı'na geri dönmeye çalışırken kaza yapması ile sonuçlanan bir uluslararası charter yolcu uçuşudur. Kaza sonucunda uçakta bulunan 90 kişiden 65'i öldü.

<span class="mw-page-title-main">FedEx Express'in 14 sefer sayılı uçuşu</span>

FedEx Express'in 14 sefer sayılı uçuşu Singapur'dan Newark, New Jersey'e Malezya, Tayvan ve Alaska üzerinden tarifeli bir kargo uçuşuydu. Bu rotada uçan uçak 31 Temmuz 1997'de Newark Uluslararası Havalimanı'na (EWR) inişi sırasında düşmüş, ters dönerek alev almış ve uçaktaki beş kişinin tamamı yaralanmıştır.