İçeriğe atla

Qantara

Qantara.de (Arapça قنطرة: Qantara = "köprü"), Batı ile İslam dünyası arasında, entelektüel düzeyde bir diyalog oluşturmak ve geliştirmek için Arapça, Almanca, İngilizce ve Türkçe yayımlanan internet portali.

Portal, 11 Eylül 2001'de ABD'de de gerçekleşirilen terör saldırılarıyla oluşan şoktan sonra Batı ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerde ortaya çıkan krize karşı, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle kurulmuştur.

2003 Martından beri internet üzerinden ulaşılabilen portal, Federal Almanya Siyasal Eğitim Merkezi (bpb), Deutsche Welle (DW), Alman Kültür Merkezi (Goethe Enstitüsü) ve Dış İlişkileri Enstitüsü'nün (ifa) himayesindedir. Projenin finansmanı Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. Bu ortak diyalog projesi, farklı kültürler arasındaki iletişimi geliştirmeyi ve desteklemeyi, böylece var olan bilgi eksikliklerini gidererek önyargılara karşı koymayı görev edinmiştir.

Portalı hazırlayan editörler ekibi de, - kriz zamanları da dahil - hem ortak noktaları aktaran hem de tartışmalı konularda, açık ve karşılıklı saygı çerçevesinde fikir alışverişi oluşması için çalışan Doğulu ve Batılı yazarların makalelerine yer vererek bu yazarları desteklemektedir.

Platformun bu amaca uygun olarak başlangıç yayınında makale ve röportajlarına yer verdiği bazı isimler, Mısırlı edebiyat bilimci Nasr Hamid Abu Zaid, Müslüman Alman diplomat Murad Hofmann, Müslüman ilahiyatçı Halima Krausen, Alman İnsan Hakları Enstitüsü Müdürü Heiner Bielefeldt ve fizikçi Ernst Ulrich von Weizsäcker'dir. Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye-Ortadoğu ilişkileri ile Türkiye'de İslam gibi konularla ilgili gelişme ve analizler de Qantara'da yer almaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Selman Rüşdi</span> Britanyalı-Amerikalı romancı ve deneme yazarı

Sir Selman Rüşdi, Hint asıllı Britanyalı-Amerikalı yazar ve romancı.

Hayrettin Karaman, Türk ilâhiyatçı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Karikatür Krizi</span>

Danimarka Karikatür Krizi, 30 Eylül 2005 tarihinde Danimarka'da yayın yapan Jyllands-Posten isimli gazetenin Muhammed'i tasvir eden 12 farklı karikatür yayınlamasından sonra başladı. Gazete bu girişimin sebebinin İslam eleştirileri ve otosansür tartışmalarına katkı sağlamak olduğunu açıkladı. Danimarka'da yaşayan Müslümanlar şikayetçi oldular ve bu mesele dünya çapında protestolara, gösterilere ve bazı Müslüman ülkelerde ayaklanmalara önderlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Türkiye ilişkileri</span>

Almanya-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Almanya Federal Cumhuriyeti'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler üst düzey ziyaretler aracılığıyla yoğun olarak gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İran ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti'nin İran ile süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Uludağ</span>

Süleyman Uludağ, akademisyen, ilahiyatçı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi. Uzmanlık alanı olan tasavvuf tarihinin yanı sıra iktisattan siyaset bilimine ve toplum bilimine birçok alanda telif ve tercüme eserlerin ve makalelerin yazarıdır.

Aydın Sayılı, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Emrullah İşler</span> Türk politikacı

Emrullah İşler ; Türk akademisyen, siyasetçi ve eski başbakan yardımcısı. 2013-2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 61. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcılığı görevini sürdürmüştür. 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

Somali-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Somali ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Somali resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayri resmi ilişkiler bulunmaktadır. Somali'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği Somali ziyareti tarihlerinde Türkiye'de başlatılan Somali'ye yardım kampanyası ile eş zamanlı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile KKTC Din İşleri Başkanlığı iş birliğinde bir yardım kampanyası başlatmış ve bu kampanyaya KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BRTK'ya yaptığı açıklamada destek çağrısı yapmıştır.

WikiShia ; uluslararası internet ağında yayınlanan sanal bir ansiklopedi olup hedefi On İki İmam Şia’sını tanımayla ilgili olan bütün konu ve kavramları açıklamaktır. Bu amaca ulaşmak için gerekli olan isim, sözcük ve kavramlar bu sanal ansiklopedide açıklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katar-Türkiye ilişkileri</span>

Katar-Türkiye ilişkileri, Katar ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Bu iki devlet günümüzde stratejik müttefiklik çerçevesinde birçok alanda işbirliklerini artırarak sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

Abdullah al-Ahsan, İstanbul Şehir Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler profesörüdür. Bundan önce Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Tarih ve Medeniyet Bölümü'nde Karşılaştırmalı Tarih profesörüdür. İslam Konferansı Örgütü'nü belgeledi ve çağdaş Batı ve İslam medeniyetleri arasındaki ilişki yoluyla sömürge sonrası Müslüman dünyasındaki krizleri anlamaya çalıştı.

Niue-Türkiye ilişkileri, Pasifik Adaları'nda bulunan Niue devletiyle Türkiye arasındaki ilişkilerdir.