İçeriğe atla

Qais Al-Janabi

Qais Al-Janabi
Doğum1 Temmuz 1951(1951-07-01) (73 yaş)
Meslekleryazar, akademisyen[d]
DilArapça

Qais Kazem Haj Al-Janabi (1 Temmuz 1951), Iraklı eleştirmen, araştırmacı ve yazardır.Birçok ilmi ve edebî eseri, kitabı ve makalesi bulunmaktadır.[2] 1976 yılında yazmaya başladı.[3]

bunu çalış

Qais al-Janabi, Babil Valiliğinin kuzeyindeki Jurf al-Sakhar ilçesinin el-Hujair köyünde doğdu, el-Musayyib Erkek Lisesi'nde okudu ve 1971-1972 öğretim yılında buradan mezun oldu. 1975-1976 Eğitim-Öğretim yılında Basra Üniversitesi-Edebiyat Fakültesi'nden Arap dili alanında lisans derecesi aldı. Jarallah Muhammed bin Abdulaziz İbn Fahd (ö[4] Arap Tarihi Enstitüsü'nden Entelektüel Miras alanında) tarafından yazılan (The Impact of Poetry on the Recording of Historical Events) adlı doktora tezi için Mekke Emirliği'nde Beni Osman Kralları için Zamanın Keyfi Ağustos 2002'de tartışılan Emevi Dönemi).[5]

Üyelik ve pozisyonlar

  1. Irak Yazarlar ve Yazarlar Birliği üyesi, 1981'deki ilk kuruluş konferansına davet edildi.
  2. Ortaokullarda öğretmen olarak çalıştı.
  3. Halen üniversite camiasında yardımcı doçent rütbesiyle çalışmaktadır.
  4. 1989'dan beri İskenderiye Edebiyat Forumu'nun kurucu üyesi.
  5. Arap Yazarlar Birliği Merkez Konseyi Üyesi (2004-2008 oturumu).
  6. Üniversite kültürel faaliyetlerinde bir dizi festival ve seminere katıldı.
  7. 2004 yılı ortası-2006 yılı ortası arasında Al-Adeeb Kültür Gazetesi'nde Haber ve Rapor Daire Başkanlığı görevini editör olarak yaptı.
  8. Kültürel İşler tarafından yayınlanan (Popüler Miras) dergisinde danışman.
  9. 2005-2006 yılları arasında Al-Siyadah gazetesinde (Amashaj) başlıklı bir köşe yazısı yazdı.
  10. (Al-Mashreq) gazetesinde (Deli Dostlarım) başlıklı bir köşe yazısı yazdı.
  11. Diğer yazarlarla birlikte çeşitli kitaplar yazdı.

yorumcu

Kaynakça

  1. ^ المرزوك ص. ن. معجم المؤلفين والكتاب العراقيين 1970- 2000 (ərəb.). 1 بغداد: بيت الحكمة, 2002.C. 6. S. 235.
  2. ^ "الجنابي، قيس كاظم، 1951-". 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 
  3. ^ معجم الأدباء من العصر الجاهلي حتى سنة 2002م (Arapça). 4. دار الكتب العلمية. 1 Ocak 2003. s. 495. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 
  4. ^ نخبة بهجة الزمان بعمارة مكة لملوك بني عثمان (Arapça). Dar Al Kotob Al Ilmiyah دار الكتب العلمية. 1 Ocak 2010. ISBN 978-2-7451-4215-3. 28 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 
  5. ^ اثر الشعر فى تدوين الاحداث التاريخية فى العصر الاموى (Arapça). الافاق العربية. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Buğra</span> Türk yazar ve gazeteci (1918–1994)

Süleyman Tarık Buğra, Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.

Tekin Erer, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

Yakubî tam adıyla Ebül-Abbâs Ahmed bin İshâk bin Cafer bin Vehb bin Vâzıh el-Yakubî Müslüman tarihçi, coğrafyacı ve seyyah. Yaygın inanışa göre Fars asıllı, Ermeni asıl olduğu söylenir. İlk tarihi coğrafya üzerine eser veren arap yazardır.

Yâkût el-Hamevî, 12 ila 13. yüzyılda yaşamış gezgin, coğrafya ve tarih bilgini.

Ekrem Buğra Ekinci Türk akademisyen. Hukuk tarihi alanında çalışmaları bulunmaktadır. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ders vermekte ve Türkiye gazetesinde köşe yazısı yazmaktadır.

İbnü'l-Esîr, üç erkek kardeşin aile adıdır. Tanınmış İslam tarihçileri ve yazarları olup, günümüz güneydoğu Türkiye'de Cizre 'de doğmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sertel</span> Türk gazeteci

Sabiha Sertel, Türk gazeteci ve yazar. İlk Türk kadın gazetecidir. Türkiye’de feminizmin öncüleri arasında sayılır. Sosyalist-komünist görüşlü bir gazeteci-yazardır. Türk basın tarihinde önemli bir isim olan Zekeriya Sertel’in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">San'a (il)</span>

San'a, Yemen'in 22 ilinden birisidir. San'a ili ülkenin batısında yer alır. Yönetim merkezi San'a şehridir. Bununla birlikte San'a ilin bir parçası olmamakla birlikte Emanet el-Asıme adında ayrı bir ildir. İlin yüzölçümü 15,052 km², 2011 yılı resmi nüfusu 2,409,000'dur. Nüfus olarak Yemen'in en büyük ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Mithat Sancar</span> Türk siyasetçi

Mithat Sancar, Arap asıllı Türk siyasetçi, milletvekili, Hukuk profesörü, akademisyen ve yazardır. Siyaset bilimi, insan hakları ve devlet kuramı konularındaki uzmanlığıyla bilinir. 23 Şubat 2020'de Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanı seçilmiştir.

Ebu Azze el-Cumahi, Mekkeli Arap şair.

<span class="mw-page-title-main">Sudan Baas Partisi</span> Sudanda bir siyasi parti

Sudan Baas Partisi Sudan'da bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen arması</span> Ulusal arma

Yemen arması, 1990 yılından beri Yemen Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî devlet arması. Yemen'in arması arap ülkelerindeki gibi altın Selahaddin Kartalı ve Yemen Mütevekkilî Krallığı'nın hanedan kalkanı kullanılmıştır.Selahaddin Kartalı'nın göğsünde kahve bitkisini ve Marib Barajı'nı tasvir eden bir kalkan bulunur. Parşömen üzerinde ülkenin adı yazılıdır .Kartalın sağındaki ve solundaki Yemen bayrağını taşır.

Arap alfabesinin, Fenike alfabesinden türeyen Arami-Nabatî varyasyonunun bir türevi olduğu ve diğerlerinin yanı sıra İbrani alfabesi ve Yunan alfabesinin de ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Müsenna Bin Harise Ebû Bekir ve Ömer'in halifeliği sırasında Sasani İmparatorluğuna karşı savaşmış Arap general ve Şeyban kabilesinin lideridir.

Bağdat'ın ele geçirilmesi, Bağdat şehrinin Memlükler tarafından Timurluların elinden alınması olayıdır. Şehir 1394'te direnişle karşılaşılmadan ele geçirilmiştir.